Kapadokya Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

60 milyon yıllık bir aşktan bahsediyoruz. O kadar mistik, popülerliğine rağmen gizli kalmış hazineleri bünyesinde saklayan, her seyahatinizde farklı deneyimlerle eve dönebileceğiniz bir coğrafya ki sevmemek mümkün değil. Kırk defa gitseniz yine de doyamayacağınız, doğa harikası bir seyahat rotası. Kapadokya Gezi Rehberi ile tarihe yapılan bu yolculukta, şimdiyi ve geçmişi birbirine bağlamak için rotayı Kızılırmak’a çevirelim!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Tüm gezi videolarımı orada bulacaksınız 🙂

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım.

Kapadokya Ulaşım & Şehiriçi Ulaşım

İstanbul’dan 1 saat 15 dakika uçak yolculuğu ile kendinizi Nevşehir Havalimanı‘nda ya da Kayseri Havalimanı‘nda bulabilirsiniz. İkisinden de araba kiralayarak bölgeyi gezer, Kapadokya’yı karış karış keşfedersiniz. Ya da uçak yolculuğuna alternatif, araba ile güzel bir road trip yaparak Kapadokya gezi maceranızı başlatabilirsiniz. Üstelik yol üzerinde Tuz Gölü sizi bekliyor!

Defalarca gezdiğim Kapadokya’da doya doya coğrafyayı keşfetmek için araç şart. Sonsuz keyif içinse bölge hakkında tecrübe ve bilgi sahibi bir rehber seyahatinizi unutulmaz kılar. Bu sebeple aklınızda Kapadokya gezisi yapmak varsa mutlaka turlara katılarak buraları gezmeyi düşünebilirsiniz.

Tatilbudur.com ile geçirdiğimiz tur boyunca birbirinden keyifli aktivitelerle, unutulmaz bir gezi yaşadık. Hepsini yazıda detaylıca anlatacağım. Siz de bu turu keşfetmek için https://www.tatilbudur.com/ üzerinden kültür turlarına bakmayı unutmayın! https://www.tatilbudur.com/kultur-turlari/kapadokya-turlari

Biz seyahat rotası olarak Kapadokya’yı seçtik ama diğer kültür turlar için de buraya bakabilirsiniz. https://www.tatilbudur.com/kultur-turlari

Fenomenlerle Geziyorum projesinin ilki Öykünün Öyküleri ile Kapadokya turuydu 🙂 Takipçilerimle birlikte gezmiştik!

Kapadokya’da Nerede Konaklamalı? Kapadokya Otel Tavsiyesi

Defalarca bulunduğumuz bir tatil rotası olduğu için birçok öneride bulunacağım. Kapadokya’da Göreme, Uçhisar, Ürgüp, Ortahisar ve Avanos‘ta birbirinden güzel mağara oteller, kayaların içine oyulmuş, konsept tesisler ve mekanlar var. Bütçe ve arayışlarınız doğrultusunda tercihinizi yapabilirsiniz.

Artemis Cave Suites – Göreme çok sevdiğim, keyifle konakladığım bir yer. Sultan Cave, Roxx Göreme, Museum Otel, Secret House ise en bilinenlerden. Çok daha ucuza konaklama seçenekleri isterseniz Airbnb‘den de alternatiflere bakabilirsiniz.

Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir? Hangi Mevsimde Kapadokya’ya Gitmeli?

Tamam yazın belki çok sıcak olabilir ama şöyle Nisan – Mayıs, Eylül – Ekim gibi bahar aylarında Kapadokya eşsiz olur. Tabii bir de “Karlı Kapadokya” tamlamasını hakkıyla kazanmış bir manzara sultanı olan kış mevsimi var. Kar peribacalarından süzülürken göz ziyafeti yaşarsınız. Siz siz olun ne zaman gidecekseniz hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın. İç Anadolu olunca gündüz gece sıcaklık farkı çok oluyor, unutmayın.

Kapadokya’nın Tarihi

Hititler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar‘a ev sahipliği yapmış, anlat anlat bitmeyecek bir tarihi olan bu bölgenin öyküsü ne mi? Zamanında Erciyes ve Hasandağı volkanik dağlarken, 60 milyon yıl önce Güllüdağ ile birlikte püskürtülen lavlarla, yıllar boyunca rüzgar ve yağmurun iziyle, birçok doğa olayı sonucunda peri bacaları gibi bölgenin yer şekilleri oluşmuş. Tabii işin rivayet kısmında peri bacalarının bir insan ve peri kızının yasak aşkının öyküsü sonucu oluştuğuna inanılıyor.

Kapadokya’da göreceğiniz yapıların çoğunun hikayesi Hristiyanlık dönemi ile ayrılmaz bir bütün. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmpatarorluğu baskısından kaçan Hristiyanlar için dev bir sığınak ve önemli bir din merkezi haline getirmiş. M.S. 3. ve 4. yüzyıl yapılarını bölgede gözlemleyebiliyoruz. Elinizi attığınız her taşın altından insanların zamanında gizlice ibadetlerini yaptığı, hatta yaşadığı mağaraları görüyorsunuz.

Kapadokya’da Neler Yapabilirsiniz? Kapadokya Aktiviteleri

  • Peribacaları & Vadi Gezileri
  • Kapadokya Balon Turları : Kesinlikle pazarlık şart! 150 Euro’larda fiyat. Türkler için maliyetler daha insaflı olabiliyor. 20 kişi balona binip 1 saat gökyüzünde süzülüyorsunuz. Sabah 05:30’da kalkıyor. İnişte sertifika ve alkolsüz şampanya veriliyor.
  • Kapadokya’da ATV Turu : Saatlik tek kişi 80 TL, iki kişi 90 TL civarında fiyatlar. Gün doğumunda Kızılvadi’de ATV sürmenin keyfi resmen anlatılmaz, yaşanır. Maceradan hoşlanıyorsanız bu aktiviteyi atlamayın derim.
  • Avanos’ta Çanak Yapımı: El emeği göz nuru Avanos ürünleri, atölyelerden çıkan eşsiz parçalar. Usta, ayağı ile tezgahını çevirerek şaheserini ortaya çıkarıyor. Bezirhane isimli eski atölye bizi çok güzel ağırladı. Avanos’a kadar geldiniz, Kızılırmak’ın üstünden geçerken ayaklarınızı havaya kaldırıp dilek tutmayı unutmayın 🙂
  • Şarap Tadımı : Ürgüp’e geldiğinizde Turasan Şarap Fabrikası’nda tadımınızı yapar, Asmalı Konak‘ı gezersiniz. Uçhisar’da ise Kocabağ şaraplarını tatmadan dönmeyin. Buralarda tadımla birlikte satış da yapılıyor. Bölgeye has Emir üzümünün ürünlerini mutlaka deneyin.
  • Kapadokya’da Türk Gecesi de vazgeçilmez, inanılmaz eğlenceli aktivitelerden. Pişman olmazsınız, bence mutlaka gidin. Biz Uranos restoranda çok eğlendik. Tura dahil değildi, kişi başı 90 TL ücreti vardı. Mezeler ve sınırsız alkol dahildi. Türk Gecesinden sonra eğlenmeye devam etmek isterseniz buraların en meşhur gece mekanı Sess sizi bekliyor.
  • Kapadokya Yemekleri : Testi Kebabı başta olmak üzere, mantısından, çömlek kebaplarına, otantik Osmanlı yemeklerine kadar mutfağına hayran olacağınız bir yerdesiniz. Üç kilo almadan dönen bizden değildir! Testi kebabı için Orient restoranı önerebilirim. Seten de her şeyiyle favorilerimden.

Kapadokya Tur Programı – Kapadokya Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi ve Kiliseler

Göreme’ye 100 km mesafede bulunan Ihlara Vadisi, dünyanın en büyük kanyonlarından biri. Burası Aksaray’a bağlı, hatta Ihlara’ya giden yolda “Bu bir Kapadokya gezisi değildir” yazıyor. Ne kızmışlarsa artık Ihlara’yı yedirmiyorlar. Vadi içinde sayısız kilise var. Melendiz Çayı’nın üzerinde yer alıyor, parkur sonunda barakalarda gözleme ayran sizi bekliyor.

Vadiye 400 basamak inerek ulaşıyorsunuz. Ve tabi her inişin bir çıkışı var! Dilim dışarı çıktı ama o manzaraya az bile. Vadide gezilebilecek bir dünya kilise var. Biz ancak belirttiklerime uğrayabildik. Vakit olacak, tüm gününü burada geçireceksin. Yılanlı kilise, Ağaç Altı Kilisesi, Sümbüllü Kilise mutlaka öncelik vermeniz gerekenler. Ihlara Vadisi’ne müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz.

*Kapadokya’da her yere girişte müze kart neredeyse şart gibi. Çıkardığınızda Türkiye’deki tüm müzelerde 1 yıl boyunca kullanabiliyorsunuz. 2019 Müze Kart fiyatı 70 TL.

Derinkuyu & Kaymaklı Yeraltı Şehri

Ben hem Derinkuyu hem Kaymaklı yeraltı şehrini gezdim farklı farklı gezilerimde. Lakin son dönemlerde Kaymaklı‘nın aydınlatması ve düzenlemesinin güzelliği ile daha çok tercih edildiğini biliyorum. Müze kart ile ikisine de giriş yapabiliyorsunuz. Şimdi size Derinkuyu‘yu anlatayım.

Kapadokya’nın en büyük yeraltı şehri ve dört bin yıllık köklü bir geçmişe sahip. Toplam 18 kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin günümüzde 8 katı gezilebiliyor. Nevşehir’e 29 km uzaklıkta ve girişte müze kart geçerli. Yer altı şehri bir rastlantı sonucu bulunmuş ve 1965’te halka açılmış. Dünyanın 9.harikası olduğu konuşuluyor.

Yerin altına 8 kat aşağı inilerek kurulan bu şehir insana dilini yutturuyor. Burası Hristiyanlığın ilk zamanlarında hem saklanma, hem de gizli ibadet yeri olarak kullanılmış. Daha sonra da Arap istilalarında sığınmak için. Okulu, vaftiz yeri, mutfak, ambar, yatak odaları, yemek odaları, şarap mahzenleri, ahırlar, gizlenme yerleri, silah depoları var. Bu mimariyi şimdinin teknolojisi ile yapamazsınız. Aklım almıyor. İçeriyi gezmek çok korkunç. İnsan hep şu an bir şey olsa nasıl çıkarım buradan diyor. Zaten astımı olan, kapalı alan fobisi olan kişilerin içeri girmemesi tavsiye ediliyor.

Bu insanların boyu kaç santimdi? İki büklüm yürüdük tüm koridorlarda. Ne giyiyorlardı? Bu soruların cevabı yok. Bir iskelet bulunmuş zamanında ama inceleme sırasında kaybedilmiş! (güzel ülkem)

Mağaralar “Taş Kapı” dedikleri, ortası gözlemleyebilmek için delik yuvarlaklarla kapanıyormuş. Ve bu kapılar dışarıda yapılarak içeri getirilmiş! Taş kapı kayaçları ile mağara kayaçları farklılık içeriyor.

Yemek yiyeceklerinde ortak ateş yakıyor, toplu yiyorlarmış. Havalandırma bacaları ile her katta görebileceğiniz, hem sesin ulaşımını hem hava akımını sağlıyor. Yapılan araştırmalarda bu yer altı şehrinde ortalama 10.000 kişi yaşıyormuş. Şuana kadar 8 kat çıkarılmış ama yer altında bir 10 kat daha olduğu düşünülüyor.

Narlıgöl Krater Gölü

Manzara noktası, gün içinde yorgunluk atmak için keyifli bir mola noktası.

Paşabağ Vadisi

Burada en görkemli peribacaları bulunuyor. Zelve yolu üzerinde yer alan peribacalarının boyları 15 metre civarında. Bazıları ise 3 başlı. Tam fotoğraflık!

Buradan sonra Zelve Antik Kenti‘ne gidebilirsiniz. Biz Göreme Açık Hava Müzesi’ne gideceğimiz için benzerlikleri dolayısıyla burayı pas geçtik.

Devrent VadisiHayal Vadisi

İçerisinde birçok fotoğraflık nokta barındıran Devrent’e aynı zamanda Hayal Vadisi de denmesinin sebebi yer şekillerinden birinin deveye, birinin Meryem Ana’ya, birinin ise Hacivat & Karagöz’e benzemesi.

Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı & Müzesi

Kapadokya merkeze biraz uzak ama turla gitmenin avantajı sayesinde daha önceki bireysel gezilerimizde ziyaret edemediğimiz bu dergaha giderek, içimizi maneviyatla doldurduk. O kadar önemli bir yer ki. Dergahın kurallarını, süreçlerini öğrendik. Şu sözlerin güzelliğine bakar mısınız?

Güvercinlik Vadisi

Burada bir güzel manzara eşliğinde çay molası verdikten sonra mağaradan mekan Uranos restoranın içinde öğle yemeğimizi yedik. Akşam da Türk gecesi için yine bu mekana gittik ve çok eğlendik!

Nazar boncuklu ağaçları “O Ağacın Altı’nda” bulabilirsiniz.

Galeri Ikman

Göreme merkezde yer alan tarihi halı dükkanı. Mükemmel fotoğraf çekerler. Lakin artık eş dost olduk, bizden ricaları fotoğraf çekimlerinin ücrete tabi olduğunu belirtmemiz. Özellikle yoğun sezonda çok kalabalık oluyorlar. Dilerseniz drone çekimi de yapıyorlar.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya’nın zirve noktası Uçhisar Kalesi. Buradan tüm bölgeyi gözlemleyebilirsiniz. Göreme’den sonra uğrayıp kalede fotoğraf çekebilirsiniz.

Mustafapaşa

Eski konakları görebileceğiniz, Kapadokya gezi fotoğraflarına çok uygun başka bir semt. Hatta konaklar birkaç diziye ev sahipliği yapmış.

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya gezi rotalarının en güzel yeri bence Göreme. Peribacalarının ağırlıklı olduğu bölge, gezi duraklarından olmazsa olmaz. Bence en iyi konaklama seçenekleri de bu bölgede hatta. Açık Hava Müzesi de bu kadar özel olmasını sağlayan en önemli etken.

İçerisinde bir sürü kilise bulunuyor. Duvarlarındaki resimler ise incelenmesi gerekenler. Girişte müze kart geçerli.

  • Karanlık Kilise: 10 TL ekstra ücret verip girebiliyorsunuz. Çok ufak bir penceresi var ve buradan çok az bir ışık girdiğinden bu adla anılıyor. Resimler ışık görmediğinden hiç yıpranmamış.
  • Barbara Kilisesi
  • Çarıklı Kilise
  • Elmalı Kilise: İsa’nın takdisi, vaftiz edilişi, son akşam yemeği, çarmıha gerilişi gibi konulu duvar resimleri var. Duvardaki resimlerden birinde İsa’nın elinde görülen elmaya benzer bir yuvarlak şekil var. Bundan dolayı bu kiliseye Elmalı Kilise denilmiş.
  • Yılanlı Kilise: Mitolojiye göre Onoouhrios hafif meşrep bir kadınmış. Erkeklerin kendisini çok fazla rahatsız etmesinden bıkmış ve Tanrı’ya beni bu dertten kurtar diye yalvarmış. Tanrı’da duasını kabul edip yüzünde sakal çıkarmış. Bedeninde göğüsleri ve cinsel organıyla kadın ama suratındaki sakal ve yüzüyle erkek olarak hayatına devam etmiş. Kilise duvarlarında resmedilişini görebilirsiniz.
  • Aziz Basel Şapeli

Göreme Açıkhava Müzesi’nden çıktınız. Hemen aşağıda Tokalı Kilise’ yi göreceksiniz. Müze kart ile giriş yapılıyor.

Akşam da güneşi yine Göreme’de Aşıklar Tepesi’nde batırabilirsiniz.

Aşk Vadisi

Canım Kapadokya’ya mükemmel bir vadiden veda ediyoruz. Aşk Vadisi, 60 milyon yıllık Kapadokya aşkını en net görebileceğiniz yerlerden biri.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Kapadokya gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

5 comments

Refhan Mart 22, 2017 - 10:38 am

Öykü hanım, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirmiş olduğumuz Kapadokya tatilimizi yazınızı okuyarak planladık. Tavsiyelerinizden son derece memnun kaldık, her şey için teşekkürler. Gelecek tatil planlarımız için takipteyiz 🙂 Sevgiler

Reply
Hakan Çopur Şubat 17, 2020 - 10:37 am

Gerçekten gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi ve coğrafik bir yer. Hele ki gittiğiniz otel de aynı havayı yaşatıyorsa size tatilin hakkını veriyorsunuz. Tüm tur ve aktivitelerinden sonra dinlenmek te önemli. Şahset tur şirketim Honorable Travel ve otel olarak Holiday Cave’i seçtiğim için çok memnun kaldım. Eğer bir gün yolunuz düşerse kapadokya bölgesine kesinlikle gezmenizi öneririm.

Reply
nevşehir web tasarım Mart 19, 2020 - 12:56 pm

Kapadokya hakkında harika paylaşım olmuş teşekkürler.

Reply
extreme kayseri yamaç paraşütü Temmuz 3, 2020 - 10:51 pm

kesinlikle kapadokya harika bir yer ama en güzeli dönüşte yamaç paraşütü için Kayseriye gitmek oldu. gidecek arkadaşlarıma önerim muhakkak Kayseride yamaç paraşütü yapmaları olacaktır:)) profesyonel bir ekip tercihi çok önemliydi biz doğru yeri bulduk sanırım herkese tavsiye ederim bu siteden bilgi alınabilir

Reply
İbrahim ASLAN Ağustos 11, 2022 - 8:22 am

Kapadoya eşsiz doğası muhteşem bir yer. Özellikle sıcak hava balonlarının merkezi

Reply

Leave a Comment