Kıbrıs Gezi Rehberi: Yavru Vatan’ı Keşfetmek

by Öykü Yalçın
Lala Mustafa Paşa Cami

Kıbrıs’ın bilinmeyen yüzünü keşfetmek için hazır mısınız? Şunda anlaşalım Kıbrıs tatili ile Kıbrıs gezisi çok farklı şeyler. Bizim Yavru Vatan’da ne çok gezilecek, görülecek yer varmış meğer! Daha önceden Kıbrıs’a giden ama bu toprakları karış karış gezmemiş arkadaşlar sizi de böyle alalım. Kıbrıs Gezi Rehberi ile sil baştan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni öğreniyoruz.

Burnumuzun dibinde yahu.. İstanbul’dan bir saat on beş dakikalık bir uçuş sonrası kendinizi Ercan Havalimanında buluyorsunuz. Havalimanının ismi neden Ercan diye sormuştuk kendimize. Meğer bir şehit subayın soyadıymış. Kıbrıs’ta savaşa dair o kadar çok iz var ki, bazı anlarda gerçekten tüylerimiz ürperdi. Savaş bitmiş ama ciddi bir Rum / Türk düşmanlığı mevcut. Bıçakla kesilmiş gibi sınırlar net ama insanlar her gün bu sınıra bakarak hayatlarını sürdürüyorlar.

Kıbrıs Yolları

KKTC hakkında ilginç birkaç bilgi vererek kafanızdaki soruları netleştirmek istiyorum öncelikle.

  • KKTC sadece Türkiye tarafından tanınan bir ülke.
  • Yolculuğunuzu Dış Hatlardan gidiş şeklinde yapıyorsunuz. Ama ülkeden kimliğiniz ile çıkabiliyorsunuz. Hatta pasaport ile çıkar da daha sonra Yunanistan’dan vize almak isterseniz sıkıntı yaşama ihtimaliniz oldukça yüksek. Yurtdışı çıkış harç pulu almıyorsunuz. OHAL kapsamında olduğumuzdan uçuş biletiniz ve kimlik fotokopinizi havalimanında onaylatmanız gerekiyor.
  • Ülkede TL harcanıyor, Türkiye’deki bankalar faaliyet gösteriyor.
  • Kıbrıs’ta alkol, sigara çok çok ucuz. Benzin de nispeten ucuz. Kumarhaneler ve gece hayatı Turizm sektörünün mihenk taşı yani ülkenin geçim kaynağı. Kıbrıs’ta alkol alışverişi yapacaksanız Duty Free yerine şehirdeki Off Licence yazan marketleri seçmenizi tavsiye ederim. Fiyatlar çok daha ucuz, bu arada pazarlığa da açık. Dönüşünüz Sabiha Gökçen Havalimanına ise kişi başı 3 şişe, Atatürk Havalimanına ise 4 şişe alkol alma hakkınız var. Bu rakamlarla gümrükte sıkıntı yaşamazsınız.
  • Türkçe konuşuluyor. Sadece “K” harflerini “G” olarak kullanıyorlar. Nasıl böyle bir şive farkı oluşmuş anlamış değilim.
  • Kıbrıs Kumarhaneleri tıklım tıklım dolu. İçeride yeme içme ücretsiz. 100 TL ile oyun oynayıp saatlerce takılabilirsiniz. Ama oynayacaksanız da “Ben bu parayı kaybedeceğim.” gözüyle girin, hırs yapmayın sonra benden söylemesi.
  • Havası yılın %70’inde sıcak. Özellikle Karpaz tarafındaki kumsalları çok güzel.

Akdeniz’in 3.büyük adası Kıbrıs’ın Tarihini özetlersek 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kurulana kadar yıllarca Venedik, Osmanlı, İngiltere himayesinde kalmış. 1960-74 yıllarında Rum ve Türk ilişkileri savaşın habercisiymiş. Nitekim 21 Aralık 1963’te başlayan ve 10 gün süren Rum katliamına Kanlı Noel adı verilmiş. 1974’te Türkiye Kıbrıs Harekatını düzenlemiş ve adanın %37’si Türklerin olmuş. Türkiye’den göçmenler teşvik ile getirilmiş. Günümüzde KKTC tanınmıyor ama Güney Kıbrıs AB’ye üye.

Kıbrıs Adasında Ulaşım için otel tatiline gidiyorsanız oteli aldığınız tur şirketi ile havalimanı transferini de anlaşın derim. Taksi baya pahalı. Eğer niyetiniz bizim gibi gezmekse araba kiralamak şart.

Kıbrıs’ta Araç Kiralama için yerel firmaları kullanacaksınız. Sixt, Avis, Budget gibi ünlü markalar yok. Günlük en düşük 80 TL ve minimum 3 gün kiralayabiliyorsunuz. Sigorta ve provizyon alma gibi bir huyları yok. Çok eski usul işleyen bir süreçleri var. Buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.
Kıbrıs’ta trafik sağ şeritten akıyor yani direksiyon sağda. Önce çok zor oldu alışmak ama kazasız belasız kullandık. Adada yollar hep tek şerit ve hız sınırı var. Her yerde kamera olduğundan tıntın gidiyorsunuz.

Kıbrıs’ta Konaklama için seçeneğiniz ya çok lüks oteller olacak, ki bunlara örnek Elexus, Nuh’un Gemisi, Savoy, Merit Otelleri, Kaya Artemis, ya da bizim yaptığımız gibi, zaten uyumaya gideceğim mantığıyla daha uygun üç yıldızlı otelleri tercih edeceksiniz. Biz tercihimizi Girne’ye 15 dakika uzaklıkta Lapta’da Manolya Otel’de konaklamaktan yana kullandık.

Kıbrıs’ın Ünlü Yemekleri dediğimizde aklımıza ilk gelen Şeftali Kebabı. İçinde şeftali olmayan bu kebap Şef Ali’nin eseriymiş. Kıyma, soğan ve maydonozdan yapılıyor. Biz Niazi’s Restoran’da yedik ve sevdik. Fırın Kebabı da çok başarılıydı.
Diğer bir ünlü yemeği Avcı Böreğini Girne’deki leziz denize sıfır Eziç Restoran’da denedik. Hellim peynirini ise kahvaltı için gittiğimiz Babil Bahçelerinde yedik. Botanik bahçelerin içinde 30 TL’ye serpme kahvaltı baya başarılıydı. Akşam yemeklerimiz ortalama 120 TL tuttu.

Kıbrıs Gezi Rehberi:
Seyahatimizin ilk gününe Gazimağusa’dan yani Famagusta’dan başlamaya karar verdik. Çiçekli yemyeşil Kıbrıs yollarını devirdik ve kendimizi Salamis Antik Kenti’ne attık. Salamis Antik Kenti’nin tarihi MÖ 11.yüzyıla dayansa da ancak 1974’te kazı çalışmalarının tamamlanması sonucu gün yüzüne çıkarılmış. Antik Tiyatro’nun ekosu inanılmaz. İsa’nın havarilerinden St. Barnabas buralarda vaaz verirmiş.

Salamis Antik Kenti

Salamis Antik Kenti

Nitekim buradan çıkınca Barnabas Kilisesi’ne gittik. Barnabas Kıbrıs’lıymış meğerse. (Sümela’yı rüyasında gören havari) Matta, Markos, Lukas, Yuhanna İncillerinden farklı olarak Barnabas’ın İncilinde İsa, Tanrı’nın oğlu gibi değil, iyi bir insan olarak anlatılıyormuş. Kilise ve müzeye giriş 7 TL.

Barnabas Kilisesi

Barnabas Kilisesi

Gazimağusa’nın merkezine indiğimizde ise Venedik Sarayı ve Namık Kemal’in Zindanı’nı ziyaret ettik. Kendisi Vatan Yahut Silistre oyunun halkta yarattığı tepki sebebiyle Kıbrıs’a sürgün edildiğinde 38 ay bu zindanda kalmış. Zindan küçücük ve Saray’ın avlusuna bakan bir yatak var sadece.

Gazimagosa Venedik Sarayı

Bu bölge tarihi açıdan çok zengin surlar içinde yer alıyor. Lala Mustafa Paşa Camii’ne bayıldık. Asıl adı St. Nicolas Katedrali. Bölgedeki pek çok kilise tepesine minare kondurularak camiye dönüştürülmüş. Caminin önündeki ağaç Cümbez ağacıymış ve adadaki en yaşlı ağaçmış.

Gazimagosa Sokakları – Sur İçi

Barış Harekatı esnasında Türkiye tarafından ele geçirilen ve boşaltılan yasak bölge Maraş ise Gazimağusa’nın bir mahallesi. Aslında Kıbrıs’ın en gözde turizm noktası. Artık asker olmayanlar içeri giremiyor. Bu sebeple yok olmuş bir cennet diye biliniyor. Fotoğraflarını paylaşmak bile yasak. İçeride durmuş bir hayat var.

Girne’ye yani Kyrenia’ya dönüşte ise ilk günün son durağı Bellapais Manastırı oldu. Tam bir manzara izleme noktası. Kendimizi İtalya’da sandık. Çok otantik bir yermiş. Daha sonra Girne limanına giderek yemek yedik ve günü noktaladık.

Bellapais Manastırı

Bellapais Manastırı

Gezimizin ikinci günü Lefkoşa yani Nicosia’da gezilecek yerler üstüne kuruluydu. Lefkoşa’daki ilk durağımız olan Barbarlık Müzesi bizi çok etkiledi. Savaş zamanı askeri doktor olduğu için karısı ve üç çocuğu öldürülen bir ailenin evi burası. Duvardaki mermi izleri, küvetteki kan izleri hatta kullandıkları sabun. Her şey olay anındaki haliyle korunmuş. İnsanın içi acıyor. Savaşın her türlüsü herkes için çok kötü..

Buradan çıktıktan sonra Girne Kapısı’ndan geçerek Büyük Han’a ulaştık. Selimiye Camii’ni gördük. Asmaaltı Kahvehanesinde Türk kahvesi kadar kavrulmamış olan Kıbrıs’a özgü CON kahvesini içtik.

Büyük Han

Büyük Han

Zamanımız kalmadı ama Mavi Köşk, Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Saint Hilarion Kalesi de gezilecek yerler arasındaymış.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Keyifli seyahatler.. Selam olsun Yavru Vatan Kıbrıs’a!

Bunları da sevebilirsiniz...

10 comments

Sezgin Mart 29, 2017 - 2:48 am

Gerçekten çok güzel anlatmışsınız. Kıbrıs’ı kısaca özetlemişsiniz. Ben de Kıbrıs’ı araştırırken http://kibrisbook.com diye bir site buldum. Kısa ve öz olarak Kıbrıs otelleri,Kıbrıs’ta tarihi yerler,plajlar ve daha bir sürü güncel 2017 bilgiler var. Gitmeden mutlaka bakın derim 🙂

Reply
Öykü Yalçın Mart 29, 2017 - 5:53 am

Çok teşekkürler yorumunuz için 🙂 baktım evet dediğiniz gibi detaylı şekilde tüm bilgiler mevcut. Sevgiler 🙂

Reply
Ceylan Ayaz Ocak 17, 2018 - 12:40 am

Kıbrıslı biri olarak ve KKTC’de http://www.kibrisarackiralama.com sitesiyle araç kiralama hizmeti veren bir aile olarak sizlere yavru vatanımız Kıbrıs için yazmış olduğunuz bu değerli tanıtım yazınızla kattığınız katkı için çok çok teşekkür ediyoruz.
_______________

– Kıbrıs’ta Lefkoşa’nın ilk yerleşiminde yapılan surlar mutlaka gezilmesi gereken yerlerdir.
– Surlariçi bölgesinde bulunan Büyükhan da gezilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
– Barbarlık Müzesi, Selimiye Camii’de görülmesi gereken tarihi yapılardır.

Reply
https://www.pakettatilim.com/ Şubat 2, 2018 - 10:04 pm

Gerek yazı çalışması olsun gerekse görseller harika elinize yüreğinize ve kaleminize sağlık kolay gelsin iyi çalışmalar.

Reply
Aydin Mart 10, 2018 - 10:52 am

Tanıtım icin tskler, yakında kıbrıs yavru vatanı görmeye geleceğiz inş. Yazılarınızı dikkate alarak tabiki. Adanadan selam olsun. Gurbetci. NL. A.A

Reply
Öykü Yalçın Mart 12, 2018 - 6:01 am

Şimdiden keyifli geziler!

Reply
Kıbrıs Eylül 24, 2018 - 2:18 pm

You tube’da bir ara epeyi sarmıştım. Yazılardansa izlemek daha kolay geliyor. Kıbrısla ilgili youtube filmi görmedim ama . Bir daha bakayım.

Reply
Öykü Yalçın Ekim 1, 2018 - 3:54 pm

Kıbrıs’ın vlogu da gelecek! YouTube’u takip etmenize çok sevindim 🙂

Reply
atilla Şubat 28, 2020 - 12:11 pm

Çok keyifli bir yazı elinize sağlık. Biz de otele gömülmeyip Kıbrıs’ın çığu bölgesini araba ile keşfettik.

Reply
Cemal AYAZ Mayıs 11, 2020 - 9:08 am

Güzel bir Kıbrıs tanıtımı olmuş, bir Kıbrıs’lı olarak çok teşekkürler.

Reply

Leave a Comment