Doğu Ekspresi İle Kars Yolculuğu

by Öykü Yalçın

Biliyor musunuz “Doğu Ekspresi” ile Kars’a gitmeyeni dövüyorlarmış. Şaka bir yana cidden gitmeyeni dövsünler çünkü bu kaçırılmayacak bir seyahat deneyimi! 24 saat bir trende yolculuk yapmak, beş ilde 5 dakikalık molalar verdiğinde suratında şapşal bir gülümseme ile trenden inmek ve oksijeni ciğerlere doldurmak, gece tıngır mıngır mışıl mışıl uyumak, güneş doğsun da manzara izleyeyim diye dakikalar saymak.. Peki Doğu Ekspresine bilet almak zor mu, Kars’ta ulaşım nasıl ayarlanır? Bu yazı “Doğu Ekspresi ile yolculuk yaparken faydalı olabilecek bilgiler” ve “Doğu Ekspresine Nasıl Bilet Alınır” tüyoları çerçevesinde bolca gaz içerir.

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi

Başlamadan önce Doğu Ekspresi ile Kars Yolculuğu videomu izlemeyi ve Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!

Her türlü seyahat sorusu için Instagram adresim @oykununoykuleri nden bana yazabilirsiniz.

Doğu Ekspresi her gün “Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars” ve tersi “Kars- Erzurum- Erzincan- Sivas – Kayseri- Kırıkkale- Ankara” güzergahını içeren 24 saatlik tren yolculuğudur. Yolculuğun en tatlı zamanları bence müthiş kar manzaralarını yakalayabildiğiniz Ocak ve Şubat ayları. Lakin illa yaz insanıyım ben diyenler bahar aylarını da tercih edebilir. Doğu Ekspresine Ocak ve Şubat aylarında bilet bulmak deveye hendek atlatmak gibi çünkü tur şirketleri tüm biletleri önceden kapatıyor ve canım biletler neredeyse doğru düzgün satışa bile çıkmıyor. Bunun için TCDD’nin çağrı merkezini arayarak defalarca şikayet etsem de sonuç değişmedi.

Şimdi gelelim “Doğu Ekspresine Nasıl Bilet Alınır” konusuna;

Doğu Ekspresi tren biletleri seyahat tarihinizden  1 ay önce satışa çıkar. Mobil uygulama, gişe ve çağrı merkezinden bilet alabilirsiniz. Eğer seyahat tarihinize 1 aydan uzun süre varsa sistem “böyle bir sefer bulunamamaktadır” hatası veriyor, panik yapmayın. Tabi ki bu doğrultuda da uçak biletlerinizi önceden ayarlayıp bilet bulamama riskine düşmemek için, maalesef önce tren bileti almalı daha sonra uçak ve otel işlerini ayarlamalısınız.

Ankara – Kars rotasında bilet bulmak Kars – Ankara güzergahına göre daha zor olduğundan ben dönüş yolu için Doğu Ekspresi kullanmayı tercih ettim. Ek olarak, dönüşte gündüz daha çok vakit geçirdiğinizden manzara izleme keyfinizi bir tık üste taşıyorsunuz. Peki nasıl oluyor tüm bu seyahat planlaması?

Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi

Hafta Sonu için Doğu Ekspresi ile Yolculuk Önerisi – Doğu Ekspresi Seyahat Planı

  • İstanbul’dan Ankara’ya uçun ya da hızlı tren kullanın. Hızlı tren seferleri için tıklayın.
  • 18:00’da Ankara Gar’dan Irmak ilçesine giden servise binin ve Irmak’a gidin. (2017 içerisinde tren Ankara’dan değil Irmak’tan kalkıyor. Otobüs ile ulaşım tren biletinize dahil. Tren biletinizi yine Ankara Gar’dan kalkış şeklinde alabilirsiniz.)
  • 24 saat yolculuktan sonra 18:00’da Kars’ta inin.
  • Kars Gezi Rehberi bölümünde bahsettiğim aktiviteleri gerçekleştirin.
  • Kars’tan dönüşünüzü uçak ile gerçekleştirin. Pegasus ve THY’nin seferleri bulunuyor.

Ya da aynı programı gidiş uçak ile Kars, dönüş Doğu Ekspresi ile Ankara olacak şekilde revize edin. Kars’tan dönüş için Doğu Ekspresi saat 08:10’da kalkıyor. Seyahatinizin uzunluğunu gerçekleştirmek istediğiniz aktiviteler belirleyecek artık. Ama illa ki hafta sonu olsun derseniz onun için bile gidilir Kars’a. Lakin 1 gün izin almadan olmuyor.

Peki ben bilet almak için TCDD’nin sitesine girdim. Burada bir dünya seçenek var, ne demek bunlar mı diyorsunuz. O zaman Doğu Ekspresi Bilet Türleri neler bir inceleyelim.

Bilet almak için 3 tür seçenek var.
  1. Pulman: Oldukça fazla adette koltuk var, bu sebeple hemen hemen her zaman yer bulabilirsiniz. Çünkü bu tür bildiğiniz koltuk. Tabi araları gayet açık. Fiyatı kişi başı 46 TL.
  2. Yataklı: Çiftler için ideal olan ve koca trende sadece 10 kompartıman olduğu için asla yer bulunamayan hayali bilet türü. İçerisinde bir lavabo, buzdolabı ve yatak bulunuyor. Tek seyahat edecekseniz 2 bilet alarak odayı kapatabilirsiniz. Fiyat kişi başı 96 TL. Tek kalacaksanız 116 TL.
  3. Örtülü Kuşetli: Bizim yataklı bulamadığımız için tercih ettiğimiz vagon türü de pek fazla değil ama bulursanız kaçırmayın. Yataklıda olduğu gibi hazırda yatak kurulu değil çünkü bu vagonlar 4 kişilik. Eğer çift olarak tercih edecekseniz, 2 yetişkin 2 çocuk bileti alarak vagonu kapatabilirsiniz çünkü gece uyku vakti kadınlar ve erkekler bir arada uyumasın diye saçma bir şekilde sizi ayırabiliyorlar. Biz bu şekilde kuşetimizi kapattık. Koltuklar yatak oluyor ve size bırakılan çarşaflarla yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. Kapı içeriden kitleniyor. Gayet ferah, rahat, çarşaflar tertemiz. Hatta yataklıdan daha büyük olduğu için daha ferah diyebilirim. Bu arada fiyat kişi başı 61 TL.
Doğu Ekspresi - Örtülü Kuşetli

Doğu Ekspresi – Örtülü Kuşetli

Tren genel anlamda sıcak ve güvenli. Dışarıdan yiyecek içecek getirebilir veya trenin yemekli vagonunda çok da fahiş olmayan fiyatlarda yemek yiyebilirsiniz. Yine de kendinizi garantiye alıp yanınızda bir şeyler getirin çünkü her zaman servis olmayabiliyor. Bizim aldıklarımız az bile geldi. Konserve almak yaptığımız en doğru hareketmiş.

Tabi yemek demişken Erzurum’da durduğunuzda trene Cağ Kebabı gelmesi için önceden sipariş vermek de bu yolculuğun olmazsa olmazları arasına girmiş durumda. Bunu da aklınıza yazın. Gel Gör Kebap, bunun için seve seve hizmet veriyor. Kredi kartı ile ödenebiliyor. Telefon numarası: 0 442 213 3253

Kars’ta Nerede Kalınır? Kars Konaklama Önerileri:

Bizim konakladığımız Kars Konak Otel için tıklayın. Ucuz, merkezi ve kahvaltı dahil bir otel. 2 kişi gecelik 135 TL ödedik.

Kars’ta Araç – Taksi Kiralama:

Özellikle Kars’ta kısıtlı zamanınız varsa araba şart. Toplu ulaşım baya zayıf. Çıldır Gölü veya Ani Harabeleri için şehirden kalkan turlar var ama her zamanki gibi gezgin ruhumuzla kendi başımıza buyruk takılmak, yolun keyfin çıkarmak için çok daha güzel.
Taksi kiralama ya da otelden araba kiralama ya da  şeklinde iki seçeneğiniz var. Dikkat edilmesi gereken nokta, özellikle kışın gidiyorsanız arabada kar lastiği olmalı. Biz daha güvenli olduğunu düşünerek taksi kiraladık ve Tahsin abimizden pek memnun kaldık. Bizi havaalanından alması, Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü’ne götürmesi için 300 TL’ye anlaştık. Telefon numarası: 0 544 812 1859

Ani Harabeleri – Ermenistan Sınırı

Çıldır Gölü – Atlı Kızaklar

Kars’ta Neler Yapılmalı, Neler Görülmeli, Nereler Gezilmeli?
  • Donmuş Çıldır Gölünde at kızakları ile gezmek, Atalay’ın Yeri’nde sarı balık yemek, balık avlamak (balık avlamak istiyorsanız 2 kişi 100 TL, gitmeden önce Atalay’ın Yeri’ni arayarak bilgi vermelisiniz)
  • Ani Harabelerini gezmek yani Ermenistan sınırına ulaşmak, Ani Köyü’nde insanları gözlemlemek
  • Sarıkamış’ta kayak yapmak
  • Kars mutfağında kaz eti, kaşar ve gravyer gibi yöresel lezzetleri tatmak (Kaz eti ve yöresel yemekler için Hanımeli Ev Yemekleri ve Kars Evleri restaurantlarını öneriyorum)
  • Kars sokaklarını gezmek, Kars Kalesini görmek
  • İshak Paşa sarayına gitmek
  • Aşık atışmalarına denk gelmek ve sazlarına eşlik etmek (Kars Evleri restaurantında akşamları şov düzenleniyor)
  • Kars insanıyla bol bol sohbet etmek, ne kadar iyi ve yardımsever olduklarına hayran kalmak
E hadi bilet alıp yola koyulmaya! Keyifli seyahatler..
Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.
Kars Halkı İle Çay Sohbeti

Kars Halkı İle Çay Sohbeti

Çıldır Gölü - Atlı Kızaklar

Çıldır Gölü – Atlı Kızaklar

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri

Bunları da sevebilirsiniz...

25 comments

Cengiz Çelebi Haziran 4, 2017 - 11:45 am

Kars’a gelmek isteyenlere kış şartlarına uygun araçlarımızla uygun fiyata hizmetinizdeyiz.Cengiz Çelebi 0536 213 65 97 (ararsanız konaklamada yardimcı olurum)

Reply
İlker Turan Ocak 6, 2018 - 10:27 pm

Merhaba,
Bilet satın alma konusunda bir bilgiyi düzeltmek isterim. Biletler bir ay önceden satışa çıkmaktadır ve bir kaç dakika içinde bitmektedir.
Sevgilerimle

Reply
Öykü Yalçın Ocak 7, 2018 - 7:36 pm

Eklemeniz için çok teşekkürler. Haklısınız, bu sene ciddi bir bilet bulma sıkıntısı yaşanıyor. Sevgiler

Reply
Cerezza Ocak 8, 2018 - 7:15 am

Biz de burada okuyarak Tahsin Bey’i aradık. Kendisiyle araç markası ve modeline kadar konuşarak gardan alma, Ani-Çıldır turu be havaalanına bırakma şeklinde 350 TL’ye anlaşma sağladık. Kars’a geldiğimizde bizi karşılayıp otele götürdü. Yarın sabah buluşmak üzere ayrıldık. Sabah otelin önünde eski püskü bir araç ve genç bir çocuk bekliyordu. Tahsin Bey’i aradığımızda Erzurum’a hasta götürüyorum kusura bakmayın sizi arkadaş gezdirecek dedi. Hastası yolda iyilesmis olacak ki instagram hesabında cildir gölünden başka bir grupla resimlerini gördük. Sonra çıldır gölüne giderken bir restoran önünde bizim anlaştığımız aracını gördük. Yaptığı çok ayıptı 1 ay önceden anlaşma yaptığımız halde bize yalan söyleyerek muhtemelen daha fazla fiyat çektiği diğer grubu tura götürdü. Siz de anlaşma yapsanız dahi en iyi ihtimal beklemediğiniz bir araçla karşılaşabilirsiniz. Hatta daha yağlı müşteri bulursa sizi almaya bile gelmeyebilir yolda kalırsınız.

Reply
Öykü Yalçın Ocak 11, 2018 - 2:13 pm

Bunu duyduğuma gerçekten çok üzüldüm. Sizin yorumunuza kadar bu konuda tek bir kötü deneyim yaşayan duymamıştım. Herkes ulaşımdan çok memnun kaldığını iletmişti.

Reply
Merve Ocak 25, 2018 - 5:29 pm

Merhaba, öncelikle bu faydalı yazınız için size teşekkur ederim.Hemen hemen butun sorularıma cevap buldum.Ben sizden bir tavsiye almak istiyorum.Biz arkadasimla tren seyahatini yapmak istiyoruz.Fakat bilet bulamadik.Ogrenci oldugumuz icinde pek bir firsatimiz yok.Sizce yazın gitmeli miyiz kış gibi keyif alir miyiz?

Reply
Öykü Yalçın Ocak 28, 2018 - 6:30 pm

Yorumunuz için teşekkürler, faydalı olmasına çok sevindim. Bilet bulursanız kışın gidin tabi ama bahar aylarındaki o yeşil manzaralar da çok keyifli oluyormuş. Eminim havalar sıcakken de yapsanız güzel bir seyahat olur.

Reply
Merve Şubat 1, 2018 - 8:48 pm

Peki çok teşekkur ederim Bol gezmeli bol eglenmeli bir yıl diliyorum size

Reply
ada Şubat 19, 2018 - 1:02 pm

Çıldır gölünde balık tutmak için yardımcı olacak kişiler varmıdır? Bahsetmiş olduğunuz 100 tl ücrete tabi midir? Yazınız için teşekkürler 🙂

Reply
Öykü Yalçın Şubat 23, 2018 - 1:45 pm

Ben Atalay’ın Yeri ile görüşmüştüm onlar balık tutmak için yönlendiriyorlar. 100 TL’ye balığınızı tutabiliyorsunuz. Ben teşekkür ederim 🙂

Reply
Seda Temmuz 24, 2018 - 7:28 pm

Merhaba örtülü kusetli vagondan yer aldık ancak buzdolabı yokmuş yiyecek ve içeceklerin muhafazasını nasıl sağladınız ? Bilgi verirseniz memnun oluruz.

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 27, 2018 - 11:09 am

24 saatlik tren yolculuğumuzda buzdolabı gereksinimi duymadık açıkçası. Yanımızda ısınacak içecek çok yoktu vagonda bizimle beraber geldiler 🙂

Reply
İREM AK Eylül 9, 2018 - 7:04 pm

Merhaba çok özendiğim bir gezi bu ve erkek arkadaşımla yılbaşı döneminde gitmeyi planlıyoruz. Şuan eylül ayındayız aralık 31 için bileti nasıl bulabilirim ararsam yardımı olunur mu? Bir de balık yediğiniz restoranda fiyatlar ne durumda idi?

Reply
Öykü Yalçın Eylül 10, 2018 - 12:55 pm

Biletlerin en erken gezi tarihinden 1 ay öncesinde satın alınabildiğini biliyorum, güncelliğini kontrol etmek için tabi ki çağrı merkezlerini arayabilirsiniz. Fiyatlar gayet normaldi, turist fiyatları değildi lakin son dönemde o kadar popülerleşti ki ne oldu bilmiyorum.

Reply
enes atmaca Kasım 2, 2018 - 8:09 am

Bilet almak için ufak bir yazılım yazmış bulunmaktayım kalkacağınız gar ve gideceğiniz garı yazıyorsunuz. Gideceğiniz tarihi yazıp istediğiniz süre tarihinde sistemin açık veya kapalı olduğunu kontrol ediyor ve açıldığında alarm veriyor. 🙂

Reply
ENES Ocak 5, 2019 - 10:04 pm

Hocam çok iyi yapmışsınız peki saat kaçta açılıyor biletler ve alabildiniz mi siz?

Reply
Sevil Kasım 5, 2018 - 9:31 am

Merabalaaaaaaaaar 🙂 Mart ayında yani 4’ünde gitmek istiyorum ben de karı yakalar mıyım acaba yağış devam eder mi yoksa yavaş yavaş yerini bahara bırakır mı kış tatili olsun istiyorum anlıcanız ama ücret artı zaman açısından mart o kadar uygun ki ne dersiniz kar için illa şubat ayı mı çok mersi şimdideeeeeeeen 🙂

Reply
Öykü Yalçın Kasım 6, 2018 - 5:50 pm

Mart’ta gidip kara yetişemeyen insanlar biliyorum bu sebeple kara kış istiyorsanız şansa bırakmayın ve Ocak – Şubat gibi seyahat planlayın 🙂 Çıldır Gölü çözülmeye başladığında donuk hali kadar keyifli olmuyor.

Reply
ali Aralık 27, 2018 - 5:25 pm

5-26-27-2019 ocak kars ankara/ankara-kars yatak vagon veya örtülü 3 kişilik bilet lazım satan devretmek isteyen iletişime geçsin alipekdemir48@gmail.com

Reply
havva kodal kurt Ocak 2, 2019 - 9:02 am

MERHABA ,
14 şubat 2019 yataklı bölümden bilet alıpta satmak yada devretmek isteyen olursa lütfen benle iletişime geçsin teşekkürler

Reply
Ünal Ocak 11, 2019 - 8:02 am

Hiç burda bilet arama son gün trene bir saat kala yataklı ve kuşeller hepsi boş. .ben 05.01.2019 gittim 09.01.2019 döndüm. Kuse örtülü ve yataklı vagon lar komple boş hatta trende ki koltukların üçte ikiside boş. .güzel ticaret yapıyorlar dolu gösterip daha çok ilgi olsun diye. ..ben koltuk aldım eşimle giderken ankara kayseride sonra yataklı olan 4 kisilik odayı komple aldım. .iki sefer masraf etme

Reply
Mustafa Ocak 10, 2019 - 12:06 pm

Bu hafta 6 günlük bir Doğu expres seyahatim oldu.Gidiş muhteşemdi 2 saatlik bir rötar olsada.Kars ani.Çıldır. sarikamis ve kars in içini eşimle beraber gezdik süper bi seyahat oldu.tek yanlış olan trende ki yolsuzluk ve düzensizlikler ..trene binenedek yataklı ve kuse yataklı hiç yer yoktu koltuk ta aldık bileti trene bindik tren yataklar ve lise örtülü yerler hepsi boş desem boştur. Hele dönüşte 09.01.2019 saat 08 kars.ankara treni komple boştur internette bilet soruyoruz yer yok trene biniyoruz yataklılar hep boş yapılan hem Sahtekarlık hemde uygulama hırsızlığı vatandaşı hiç yerine koymak.tren seferi yapan el bilgisayar karında yeri kapatıp kişiye özel acoyorlar.yataklı yerleri trene binince aldık istediğin yer boş. Birde şunu demeden g3cmiyecem dönüşte sular hiç akmadi desem yeridir. .VC ler peçete havlu dolu lakin şu yok pislik diz boyu….Sonuç tren hem mantıklı değil hemde yorucu dönüşüm uz 32 saat 15 dakika sürdü. ..karar sizin..

Reply
Tümerkan Ocak 25, 2019 - 5:51 am

Merhaba,
21,22,23 Şubat 2019 tarihlerinden birinde Ankara-Kars 2 kişilik Yataklı veya 4 Kişilik kuşetli biletini devretmek isteyen varsa benimle iletişime geçebilir.
tumerkantekdamar [at] gmail . com

Reply
Bilet Şubat 4, 2020 - 8:05 pm

29şubat Ankara Kars gidiş 4 Mart Kars Ankara dönüş ,, 1 Mart Ankara Kars gidiş 4 Mart Kars Ankara dönüş 4 kişilik örtülü kuşetli biletim mevcuttur en kısa zamanda uygun yollu acil devredilecektir acil iletişim ahmet.dmirbas0@gmail.com

Reply
epoksi zemin kaplama Mart 26, 2021 - 6:10 am

paylaşım için teşekkürler

Reply

Leave a Comment