Ukrayna Kharkiv Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın
Pryvit!

Ucuz olsun, yakın olsun, tarihi de olsun, hafta sonu olsun benim olsun diyenler size sesleniyorum! Kiev ve Lviv’ i eminim daha çok duydunuz ama Kharkiv’ i de deneyimlenecek şehirler listenize almalısınız. Bonus: Bu yazı “Yurt Dışında Yıl Başı Kutlamak Nasıl Olur” tüyoları içerir. İşte karşınızda Ukrayna Kharkiv Gezi Rehberi..

Kharkiv, Ukrayna’nın Kiev’den sonraki en büyük şehri, yaklaşık 1,5 milyon kişi yaşıyor. Doğu’da Rusya sınırına çok yakın bir konumda bulunuyor. Hatta Kharkiv Ukraynaca, Kharkov Rusça olarak kaynaklarda geçiyor. Türklerse Harkov diyor. Bir şehrin bu kadar çok adı olduğunu da ilk kez görüyorum yahu. Son olarak burası bir öğrenci şehri, ucuzluğunda bunun da payı var tabi ki.

Ulaşım: Özelikle Pegasus ’tan biletinizi alırsanız bizim gibi kişi başı 250 TL’ye bilet bulma fırsatınız var. Hem de yıl başı zamanı için. Atlas ve THY’de uçuyor buraya. Siz soteye yatın ve ucuz bilet kovalayın en iyisi.

Havalimanından şehir içine ulaşım 10-15 dk sürüyor. Taksi ile ulaşım ucuz ve kolay olduğu için oralarda otobüs bulma çabasına girmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Hakkı 70-80 grivna ama sizden 100-150 grivnaya kadar ücret isteyebiliyorlar. Bizim açımızdan çok değişen bir şey yok 3-5 TL oynuyor arasında. İngilizceleri aynı hava koşulları gibi sıfırın altında eksi 10 olduğundan pazarlık yapacağım diye çok uğraşmayın diye söylüyorum bunları.

Kharkiv ’in merkez tren istasyonu Passazhyrskyi ‘den Kiev’e yolculuk 5 saat sürüyor ve tek yön bilet yaklaşık 30 TL. Gitmek isteyenler aklında bulundursun.

Şehir İçi Ulaşım: Metro hattı yaygın ve baya ucuz. 30 kuruş gibi bir rakam. Yalnız gıcık yanı metro bileti almak için makine sadece 1-2-5 UAH kabul ediyor. Yoksa da ara ki bozdur ohoo. Birkaç kez durumdan yılarak taksiye bindik. Nereye giderseniz gidin şehir içi ulaşımda taksinin hakkı 50-60 grivna. Otelden veya restorandan çağırdığınızda kazık yok da kendiniz bindiğinizde buna göre pazarlık yapabilirsiniz.

Konaklama: De Gaulle Boutique Hotel’ de kahvaltı dahil gecelik 150 TL’ye konakladık. Dekorasyonu pek güzel odamız aynı zamanda çok temizdi. Yılbaşı akşamında sınırsız şampanya konseptinde bir kokteyl bile verdiler. Konumu merkeze biraz uzak en azından yürünmüyor ama metronun dibinde. Kesinlikle tavsiyedir. Otel için buraya tıklayınız.

Kharkiv’de Nerede Yemek Yenir? Ukrayna’da Yeme – İçme Ucuzluğu: 

  • Churrasco Bar Brezilya Restoranı: Sınırsız et mottosuyla çalışıyorlar. Small menü aldığınızda her 10 dk’da bir masanıza 7- 8 çeşit et geliyor ve masada servis ediliyor. Hem çok lezzetli hem çok ucuz. Kişi başı menü ve içkiye 25 TL ödedik. Masanızda yer alan bardak altlığının yeşil tarafı et istiyorum kırmızı tarafı istemiyorum demek. Doyduğunuzda bunu kırmızıya çeviriyorsunuz.
  • Konstytutsii Meydanı’nda (Anayasa Meydanı) bulunan alışveriş merkezi AVE Plaza çevresindeki kahveciler ve mekanlar
  • Phuska Restoran: Burada Ukrayna usulü Borş çorbasını denemelisiniz. Dünyaları yedik içtik kişi başı 40 TL.
  • Familia Restoran
  • Paris Restoran

Kharkiv Gece Hayatı:

  • Radmir Club : Giriş ücreti 100 UAH. Rezervasyon şart.
  • Bolero Club : Giriş ücreti 100 UAH. Rezervasyon şart.

Ukrayna Kharkiv Gezilecek Yerler / Gezi Rehberi:

Kharkiv “Aman Allahım! Çok fazla gezilecek yeri var nasıl hafta sonunda yetiştireceğim” yeri değil bunda başta anlaşalım. Ama şehrin silueti, Sovyet rejiminden izler görebileceğiniz sokakları görülmeye değer. Belirli başlı gezilmesi gereken mekanlar ile şu şekilde:
Konstytutsii Meydanı : Türkçe’ye Anayasa Meydanı olarak çevirebileceğimiz bu meydan için şehir merkezi diyebiliriz. Tarih Müzesi, Termometre ve AVE Plaza bu civarda yer alıyor.
Istorychnyi Muzei : Anayasa Meydanı’nda bulunan Tarih Müzesinin önünde top, tank ve havan topu bulunuyor.
Bağımsızlık Anıtı : Tarih Müzesi’nin yan tarafında bulunan anıt.
Mirror Fountain : Opera ve Bale Tiyatrosu’nun hemen karşısında bulunan, 1947 yılında yapılmış ve UNESCO koruma alanı olarak ilan edilmiş bir yapı.
Taras Shevchenko Anıtı : Şair Taras Shevchenko’nın anısına 1935 yılında dikilen anıt.
Shevchenko Parkı: Park kahramanlar için yapılmış içerisinde bir sürü heykel var. Özgürlük Meydanının hemen yanında yer alıyor.
Futbol Topu Anıtı : Taraftarların buluştuğu yer.
Svobody Meydanı : “Özgürlük Meydanı” Ukrayna’daki meydanların en büyüğü. Ulaşım için Universytet ya da Derzhprom Metro duraklarını kullanabilirsiniz.
Sumskaya Caddesi : Kharkiv’in en meşhur ve en eski caddelerinden biri. Üzerinde bir sürü kafe, restoran var.
Assumption Katedrali : 18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başlarında yapılmış olan bu katedral, daha önce burada bulunan ancak yangın dolayısıyla tahrip olan başka bir katedralin kalıntıları üzerine yapılmış. Katedralin çan kulesi ise 1844’te Rus ordularının Napoleon’a karşı kazandığı zaferin anısına sonradan eklenmiş.
Annunciation Katedrali : Lopan Nehri’nin karşı tarafında bulunan Annunciation Katedrali, 19. yüzyılın sonlarına doğru yapılmış olan Kharkiv’in ana Ortodoks kilisesi.
Annunciation Katedrali

Annunciation Katedrali

Maxim Gorky Parkı : 130 hektarlık alanı kaplayan bu ünlü parkta şehrin en önemli eğlence merkezi diyebiliriz. Festivaller burada gerçekleşiyor. Park içinde aynı zamanda bir çok aktivite var. Roller coaster gibi!
İşinize yarayabilecek birkaç kelime / cümle bilerek Ukrayna’ya gitmek sizin için faydalı olacak. Bunları bilin bir de Google Translate’e sarılın.
  • Merhaba: Pryvit
  • Hoşça kal: Do Pobachennya
  • Ne kadar: Skilʹky
  • Taksi istiyorum: Meni Potribno Taksi
Not: Eğer erkek erkeğe gidiyorsanız havaalanı çıkışında polisler sizden rüşvet isteyebiliyor. Tüm paranızı harcadığınızı söyleyin.

Yıl başını yabancı bir ülkede kutlamak?

Christmas panayırından tut, sıcak şarabına sıcak çikolatasına, ışıl ışıl süslenmiş meydanlarına, çam ağcına, kardan adamına her şey o kadar prototip o kadar gelenekseldi ki ben aşırı zevk aldım! Biz yılbaşı gecesini Özgürlük Meydanında -10 derecede tanımadığımız Arap, Türk, Azeri, Avrupalı insanlarla odun yakıp başında ısınmaya çalışarak ve o ateşte marshmallow kızartarak kutladık.Bence ne yapın edin bir seyahatinizi yılbaşına denk getirerek yeni yılı yabancı bir ülkede kutlayın.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

2017′ ye saatler kala yılbaşı panayırından
Bol bol eğlenceler !!!
Do Pobachennya

Bunları da sevebilirsiniz...

10 comments

Litonium Gezi, Eğitim ve Yatırım Danışmanlığı Eylül 29, 2017 - 2:03 pm

Öykü Hanım Yazınız Taktire Şayan bir yazı olmuş! Kharkov şehrine gelmek isteyenler Gezi Rehberliği, Eğitim ve Yatırım Danışmanlığı Alanında Uzman ekibimiz Sizlere Ucuz ve Kaliteli Hizmet Sunmak için bekliyor! Ayrıca Kharkov’a gelip rehber istemeyen okurlarınıza telefon aracılığı ile Ücretsiz Yardım ve Bilgi veriyoruz! Ayrıntılı bilgi için http://litonium.comhttp://kharivgece.com +380 68 769 40-49

Reply
Sedat Ayoğlu Haziran 3, 2018 - 12:44 am

Çok harika bir anlatım olmuş.

Reply
Öykü Yalçın Haziran 13, 2018 - 11:52 am

Çok teşekkürler!

Reply
halit Haziran 6, 2018 - 11:29 am

merhaba öykü nasılsın bayılıyorum senin yazılarına hergün okuyorum
ben eşim ve 4 yaşındaki kızım ile yılbaşı için ukrayna ya gitmek istiyoruz acaba tarih olarak 31 aralıkta orada mı olmalıyız yoksa 2 gün erken mi olmalıyım internetten araştırdım ama saçma sapan şeyler yazıyor bende sana yazma gereği duydum şimdiden teşekkür ederim

Reply
Öykü Yalçın Haziran 13, 2018 - 11:51 am

Ne mutlu bana, çok teşekkür ederim 🙂 Bence 31 Aralık’ta orada olmanız o günün yoğunluğunun üzerine yorgunluk ekleyecektir. Tavsiyem en geç 30’unda yola çıkmanız. O gün yol ve şehir keşfiyle geçer hem de Noel Pazarı gezersiniz ertesi gün yılbaşı gecesi daha keyifli olur. Akşam yemeği için önceden rezervasyon yapmayı unutmayın. Sevgiler, keyifli seyahatler

Reply
Nazlı Haziran 9, 2018 - 9:25 pm

Merhaba. Yazınızı zevkle okudum. Bu yılbaşını geçirmek için birkaç günümüz olacak Kharkov’da. Araştırdım fakat pek bilgi bulamadığım için size sormak istedim. Kharkiv Art Museum, Kharkov Zoo, Cosmos Museum ya da Pokrovsky Manastırı yılbaşında kapalı oluyor mu? Ya da açık olduğu gün ve saatlere nerelerden ulaşabilirim?

Reply
Öykü Yalçın Haziran 13, 2018 - 12:10 pm

Teşekkür ederim. Emin olmadığım için yanlış yönlendirmek istemem ama ilk aklıma Foursquare geldi. Ben genelde gideceğim yerlere hep oradan bakıyorum kapalı / açık gösteriyor. Ya da bu bahsettiğiniz alanların kendi internet sitelerini kontrol edebilirsiniz. İyi seyahatler

Reply
Koray Şubat 15, 2020 - 8:42 pm

Hiç bilmiyorum oraları gitmek istiyorum acaba benimle gelmek isteyen varmi

Reply
kutluk tunç Aralık 5, 2020 - 10:12 am

Merhabalar,
Sizce Kharkiv mi ? Lviv mi ?

Reply
Öykü Yalçın Aralık 27, 2020 - 4:39 pm

Lviv kesinlikle 🙂

Reply

Leave a Comment