Seyahatlerimizde Kullandığımız Çekim Ekipmanları

by Öykü Yalçın

Uzun süredir yazmak istediğim bir yazıydı bu çünkü çok fazla Fotoğraflarınızı Hangi Kamera ile Çekiyorsunuz ya da Youtube Vloglarında Kullanılacak Makine Nedir benzerinde sorular geliyordu. Şimdi hem bunları netleştirelim hem de ürünler için görüş ve deneyimlerim sizi yönlendirsin istiyorum. Umarım Çekim Ekipmanları yazım çok faydalı olur!

Başlamadan önce Youtube kanalıma abone olmak isterseniz beni çok mutlu edersiniz 🙂

* Fotoğraf ve Videolarımızı Hangi Kamera İle Çekiyoruz?

Makine: Canon G3X Powershot Super Zoom

Bu makineyi tercih etmemizin asıl sebebi hem aynasız, portatif, hızlı kullanıma uygun bir alet olması hem de aynı zamanda muhteşem ötesi bir zoom (yakınlaştırma) özelliğinin olması oldu. Biz hem fotoğraflarımızı çekerken hem de vloglarımızda aynı makineyi kullanıyoruz. Aya kadar yakınlaştırma yapıp dolunayın kraterlerini görebiliyorsunuz! Bu makineyle film çekmeye başlayan yönetmenler bile var. 3 sene önce 3.500 TL civarı bir tutara almıştık. Lensi değişmiyor. Bence tek dezavantajı bir tık ağır olması. Serideki diğer makinelerden Canon G7X de favorim. İkisi arasında çok gidip gelmiş, zoom özelliği gereği G3X’i seçmiştim. Daha hafif bir kamera isteyenler onu da değerlendirebilir.

Fotoğraf: https://www.ephotozine.com/

Drone: DJI Mavic Air Fly More Combo

Drone almak yaptığımız en iyi yatırımlardan olabilir. Hem çekmek aşırı eğlenceli hem de gerçekten asla bir makine ile elde edemeyeceğiniz görüntülere kavuşuyorsunuz. Drone için pek çok seçenek var ama tavsiyem DJI’ın modelleri.

Biz neredeyse cebimize sığacak kadar küçük ama görüntü kalitesinde 4K ve 1080p çekebilen, bir pil ile 20 dk uçan DJI Mavic Air modelini kullanıyoruz. Combo paket almak yaptığımız en iyi şeydi çünkü çanta, yedek kanatlar gibi güzelliklerin yanında en önemlisi 2 adet daha yedek pilimiz oldu ve bu pillerin her biri Amerika’da bile 400 TL civarında. Tek pil ile asla dilediğiniz gibi uçuramazsınız, zaman yetmiyor; bence combo paket alın. Biz bu paketi Türkiye’de 5.449 TL’ye almıştık. Kur farkından dolayı Amerika’daki fiyatla kıyasladığımızda yurt dışından alıp garanti vb problemleri yaşama riskini göze almadık.

Fotoğraf: https://howesmodels.co.uk/

DJI’ın modelleri arasında seçim yaparken zorlanıyorsanız; sizin için ne önemli? Görüntü kalitesi mi, kolay taşınabilirlik mi?

  • Kolay taşıma derseniz  DJI Mavic Air veya DJI Mavic Pro,
  • Kalitesi sonsuz olsun ben onun büyüklüğüne katlanırım derseniz DJI Phantom 4,
  • Şipşak kullanım ve hız istiyorum derseniz DJI Spark,

Drone için kullanacağınız SD Card da önemli. 4K videoları alabilecek, yeterli alana sahip bir kart olmalı. Bizim kullandığımızı aşağıda paylaşıyorum. Fiyatı 349 TL.

Drone SD Card: Sandisk Extreme Micro SDXC 128 GB + SD Adapter + Rescue Pro Deluxe 100 MB/s A1 c10

DJI Osmo Pocket

DJI’ın drone ekipmanı hayatımıza girdikten sonra sıra tabii ki Osmo Pocket’ta olmalıydı! Vlog çekmek için efsane, çok küçük, hafif, cebe giren, şahaneli bir kamera.

* Çekim Yaparken Kullandığımız Yardımcı Ekipmanlar Neler?

Mikrofon: Rode VideoMicro

Mikrofon olmadan da oluyor hatta biz baya bir süre böyle çektik videoları ama rüzgar, arka plandaki sesler gibi etmenlerin çok olduğu karelerde bunları temizlemek edit sırasında çok iş çıkarıyor. Bir de tabi sırtınızı dönseniz kameraya ses kısılıyor. Tüm bunları çözmek için son Amerika seyahatimizde San Francisco’da Apple’da iken uzun süredir istediğim Rode mikrofon gözüme çarptı ve bir çırpıda aldık çok memnunuz. Hafif, hiç ağırlığı yok ve tüyü çok tatlış 🙂 Rode bu işte iyi, çok daha kaliteli modelleri var ama o kadar bütçem yoktu. Bu telefona da takılabiliyor dilerseniz. Fiyatı 65 USD civarı bir şeydi.

Fotoğraf: https://www.fastforwardtime.co.uk/

Tripod: Sanger SG – 3570 DSLR Kamera Tripod

Seyahatlerimizin üçüncüsü, olmazsa olmazı! Hani soruyorsunuz ya bu fotoğrafları kim çekiyor 🙂 Tanıştırayım! Ultra güzel tripodlar tabi ki vardır ama ben bundan aşırı memnunum bence fiyat performans çok iyi. Rüzgara falan da dayanıklı. Ayakları yeri iyi tutuyor. Taşıması da kolay, ağır değil. Fiyatı 114 TL. Umur ilkini Milano’da bir yerlerde unutunca biz ikincisini aldık yani o kadar!

Ftoğraf: https://urun.n11.com/

Sualtı Kamerası: SJCAM SJ4000 Wifi Aksiyon

Tabi ki bir GoPro değil ama eğer elimin altında olsun, böyle 40 yılda bir aksiyon kamerasına ihtiyacım oluyor, su altında kullanırım derseniz düşünebilirsiniz. Ben 3 yıl önce bu sebeplerle almıştım, şimdi GoPro’ya geçmeyi düşünüyorum. Tabi ki fiyatı ona kıyasla çok uygun, 269 TL.

Fotoğraf: https://urun.n11.com/

SJCAM Sj4000 Sj5000 Kafa Bandı Head Strap  (16 TL) isimli kafa bandı ve Sjcam Sj4000 Sj5000 Monopod Tripod Çok Fonksiyonlu (50 TL) isimli çubuk kullanımı ile çekeceğiniz görüntüleri daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Fotoğraf: https://urun.n11.com/

Fotoğraf: https://urun.n11.com/

Hard Disk: Toshiba Canvio Basic 1 TB 2.5″ Taşınabilir Disk

Tüm bu çekimleri yapmak kadar bunları güvenle saklamak da önemli. Bu sebeple kullandığım Hard Disk’i de sizinle paylaşmak istedim. Şu an 2 tane bundan var bende ve tüm hayatım içinde!

Fotoğraf: https://www.hepsiburada.com/

* Video Editing Programı Olarak Ne Kullanıyoruz?

Adobe Premiere Pro kullanıyoruz. Tüm Youtube videolarımda Mercek Kadın ile çalışıyorum. Youtube için içerik üretmek tamam ama bunları editlemek inanılmaz bir vakit istiyor. Profesyonel bir destek isterseniz kendisini tavsiye ederim.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Umarım çekim ekipmanları ile ilgili kafanızdaki sorular netleşmiş, hangisinin ihtiyacınıza uygun olacağını keşfetmişsinizdir.

Yazıyla ilgili tüm sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakmayı unutmayın.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

2 comments

Tuğçe Temmuz 4, 2018 - 11:27 am

Öykü merhaba, harika bir yazı olmuş! Benim tercihim hafiflemek adına dslr makineden telefona evrildi. Iphone x kullanmaya başlayıp fotoğraf makinesini çantamdan çıkardım, ona uygun tripod başlığı da aldım çok memnunum.
Sorum drone için, drone alacağım ama havacılıkla ilgili bir kayıt işlemi gerektirdiğini duydum, bilgin var mı o konuda? Amerika’ya girerken herhangi bir belge vs göstermek gerekebilir mi, çünkü sanırım normalde halka açık alanda kullanmak da yasakmış var mı bu konuda yapmamız gereken bir şey?

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 4, 2018 - 11:59 am

Çok teşekkürler! Bana da ara ara geliyor telefona geçsem mi diye 🙂 Biz hiçbir izin almadık sorun da yaşamadık ama şöyle bir bilgim var. Spark ve Mavic Air 500 gr altında olduğu için kayıt gerekmiyor. Kullanım izni ise her yerde gerekli aslında, bu sebeple çok yerleşim yeri bölgesi olmasa iyi olur.

Reply

Leave a Comment