İzmir’de 50 Lira’ya Yapılabilecek 10 Şey

by Öykü Yalçın

Her yanı Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet kokan İzmir’i İzmirli gibi keşfetmek ister misiniz? Peki ne var bu paketin içinde? Boyozunu söğüşünü çiğdemini gevreğini midye dolmasını lokmasını mideye indirmek, vapurda martılarla oynaşmak, kordonda çimlerde güneşlenmek.. Tamam bu kadar ipucu yeter, şimdi sizi yazıyı okumaya alalım. Bir hafta sonu içerisinde İzmir’de 50 Lira’ya Yapılabilecek 10 Şey nedir acaba?

1- Vapur’da Arsız Martılarla Oynaşmak Ve Gevrek Savaşı Yapmak

Sabah karnın mı aç? Karşıyaka’dan Alsancak’tan Bostanlı’dan at bakalım kendini vapura, doğru Konak’a. Vapura binişte tüm İzmir ulaşımında kullanabileceğin Kentkartı 6 TL’ye al ki hem hesaplı olsun indi bindi 2,60 TL öde hem de 90 dakika içerinde tüm aktarmaların bedava olsun. Vapur iskelesine binmeden gevrekçiden gevrek yani simit al ki martıcıkların karnı doysun, bir de tabi vapurda tependen ayrılmasınlar. Sen gevrekten bir parça ısır ama asıl İzmir Kumrusu ye. Bu kumru kuş değil. İzmir tulumu, domates ve 1 adet acı yeşil biberle, gevreğimsi kumru ekmeğine yapılan sandviç. İzmir’de kumrucu Şevki meşhurdur ama ben sokak lezzetlerini tercih ederim. Sen mekan tercih edersen adresin Karşıyaka Bostanlı Kumrucu Şevki olabilir.

İzmir’de Vapur Keyfi Yapmak

2- Konak’ta İzmir’in Simgesi Saat Kulesinin Karşısında Boyoz Çay Peynir Üçlüsünü Götürmek

Aslında İzmirliler peynir yerine yumurtayı koyuyor ama ben bayılıyorum karper peynir ve boyoz uyumuna. “Boyoz, poğaça ile börek arası bir şeydir” söylemini unut çünkü boyoz boyozdur. Kahvaltın bitince orada teyzelerden kuş yemi alıp meydanı dolduran yavru kuşları besleyebilirsin. Ben buraya geldiğimde aklıma hep Yüzbaşı Şerafettin gelir. O kim midir? İzmir’in kurtuluşu, Konak’taki Hükümet Konağı’na koşar adım çıkan süvarilerin, balkonda asılı Yunan bayrağını indirmeleri ve yerine Türk bayrağını çekmeleriyle simgeleşmiştir. O bayrağı da Yüzbaşı Şerafettin çekmiştir.

İzmir’de Gevrek

3- Tarihi Asansör’de Dario Moreno’ya Eşlik Etmek

Konak’tan 20 dakika kadar yürüdüğünde Dario Moreno Sokağı’ndan Tarihi Asansör’e ulaşacaksın. Mithatpaşa’dan Halilrıfat Paşa Caddesi’ne çıkmak için 155 basamak merdiveni tırmanmak zorunda kalan halka kolaylık olması amacıyla 1907’de inşa edilen bu asansör içerisinde Dario Moreno çalar. “Her akşam votka rakı ve şarap. İçtikçe delirir insan olur harap..” diye sıralanır ya hani dizeleri.. Tepeden İzmir manzarası izlemek öyle keyiflidir ki. İnternette, filmlerde, dizilerde yer alan İzmir görseli hep bu manzaradır zira. Dilerseniz çok uçuk fiyatları olmayan kafesinde bir şeyler de içebilirsiniz. Ama yemek yok çünkü yemek için rotamızı tekrar Konak’a çeviriyoruz.

4- Kemeraltı’nda Söğüş Yemek

Yolu gerisin geriye teptiniz ya da ESHOT’a (otobüse) bindiniz. Kemeraltı kalabalığını aşıp gelin. Sizi mis gibi lavaş ekmeğinde İzmir söğüşü ile tanıştırıyorum. Kızlarağası’na pek yakın bir dükkan olan Cimbom Söğüş adresimiz. Kişi başı söğüş ve içecek 20 TL. Söğüş şalgam ikisini denemelisiniz. Fanatik bir arkadaşın mekanı ama centilmeniz diyor ve yemeğimizle mest olarak diğer durağa geçiyoruz.

İzmir’de Söğüş Yemek

5- Kemaraltı’nda Balık Yemek

“Ya ben sakatat yiyemem”ciler tabi ki sizi de düşündüm. Kızlarağası Han’ının hemen karşısındaki Kemer6 Balık tam size göre. Roka balık sizi bekler.

6- Kızlarağası Acı Kahve’de Dibek Kahvesi İçmek

İzmir’in meşhur Dibek kahvesi, fincanda pişer. Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahvenin havana benzeyen büyük kaplara konulması ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilmesi ile yapılıyor. Fiyatı sadece 5 TL. Kahvenizi içtikten sonra hanı gezebilir ve incik boncuk peşine düşebilirsiniz. Üst katta yer alan atölyeler ise zanaatkarların yuvası. Yakınlarda Kuru Kahveci Hüseyin Efendi var. Beğendiyseniz buradan evinize kahve alabilirsiniz. Kahve istemem demeyin ama kahve sonrası taze meyve suyu isterim derseniz her köşe başında görebileceğiniz tezgahlardan 2 TL’ye ATOM içebilirsiniz. İstanbul’da 10 TL kendileri ve aynı lezzet değil.

Kızlarağası Hanı Dibek Kahvesi

7- Pasaport İskelesi – Cumhuriyet Meydanı – Gündoğdu Meydanı Rotasında Kordon Boyu Yürümek

Bu yürüyüşte mutlu olmanızı sağlayacak etkenler; masmavi Ege Denizi, kordonda uzanan insanlar ki birazdan biz de bunu yapacağız, tıklım tıklım dolu olan kordon mekanlarının enerjisi ve güler yüzlü İzmir insanı. Dilerseniz bisiklet kiralayarak da kordonun keyfini çıkarabilirsiniz. Bir daha yemek yemeğe mecaliniz kalmışsa bu yol üzerinde Ordu Evi yanındaki İdil Mantı Evini öve öve bitiremediğimi de paylaşmak isterim.

Alsancak Vapur İskelesi

8- Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda Bira Midye Keyfi Yapmak

En güzel midyeyi Alsancak Cami’sinin yanındaki Battalbey Çiğköftecisi’nde bulursunuz. Sıcak sıcak Karaburun midyesi olur çoğu zaman. Üşenmem derseniz kordondan Kıbrıs Şehitliği’ne doğru yürüyün ve camiye ulaşın. Üşenirseniz sahilden aldıklarınız da kötü çıkmaz. Midye sevmeme ihtimalinizi düşünmek bile istemesem de böyle bir durum varsa sizi çiğdeme yani çekirdek çitlemeye alalım.

Alsancak Midye Bira

9- Alsancak Can Yücel Sokağında Alavara’da Makarna Yemek

Tek tip yemek yapan sosyalist rejimi iliklerinize kadar size yaşatan canım Alavara’da yıllardır acayip doyurucu ve leziz olan yarım porsiyon soslu mısırlı erişte makarna 3 TL, tamı ise 6 TL. Yanında gelen turşunun ise düşündükçe tadı damağıma geliyor. Ne sıralar beklenir önünde ama değer. Biz bir keresinde içinde yemek yerken tavanı çöktü ve tek derdimiz yemeklerimizi kurtarmaktı. Varın siz düşünün.

Alavara Makarna

10- Alsancak Gazi Kadınlar Sokağında Gecelere Akmak

Mekanlar birbirinden güzel ama en sevdiklerimden biri Vecihi. Kokteylleri de eğlenceli menüsü de müzikleri de Yeşilçam konseptini size sonuna kadar hissettirebiliyor. Bence buralarda mekan mekan gezin.

Gazi Kadınlar Vecihi

Size sunmak istediğim ulaşımı kolay keyifli noktaları içeren ucuz rahat bir gezi haritasıydı. Eğer son maddeyi yapmaz ve diğer her şeyi yaparsanız gerçekten 50 TL’ye koca bir gün geçirebilirsiniz. Son madde gece hayatı kapsamında olduğundan bütçeyi aşabilir. Sonra demedi demeyin 🙂 İzmir’de Göztepe de güzel Güzelbahçe de. Bostanlı iskelesinde kahvaltı yapmak da İnciraltı’nda midye yemek de. Sadece benim üniversite hayatım hep buralarda geçtiğinden biraz daha Konak – Alsancak kızıyım sanırım, ondan bu bölge bana çok daha çekici geliyor, sevdiğim şeyleri burada bulabiliyorum.

O zaman “İzmir’in dağlarında çiçekler açar…Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa” diyor İzmir marşıyla sizi Ege’ye gönderiyorum.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.

Keyifli seyahatler olsun!

Bunları da sevebilirsiniz...

12 comments

Okan Mart 31, 2017 - 10:56 pm

İzmir’de okuyan öğrenciler önce İzmir’in tadı nasıl ve nerede çıkar onu öğreniyor. En ekonomiğinden tabii ki . Ama senin gibi sosyal olup gezmeyi,hayatı sevenler canım…

Reply
Öykü Yalçın Nisan 1, 2017 - 8:40 am

İtinayla lezzet noktaları keşfedilir, keyifli halde sizlere sunulur efenim 🙂 çook teşekkürler..

Reply
Bablofil Nisan 1, 2017 - 4:28 am

Thanks, great article.

Reply
Kemalettin Gecit Mayıs 12, 2017 - 3:23 pm

Izmiri cok özledim bi sene oldu görmeyeli ,Finlandiya’da yaşıyorum gidip gelemiyoruz sürekli 🙁

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 13, 2017 - 9:07 pm

İzmir özlenecek şehir haklısınız..Umarım en kısa sürede yolunuz düşer 🙂

Reply
Cansu Taş Mayıs 29, 2017 - 7:51 am

haftasonu İzmir’deyim, kesinlikle tek tek takip edeceğim listeyi!!

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 29, 2017 - 7:18 pm

Süper! Çok sevindim, bol bol gezin 🙂

Reply
Tuğçe Haziran 13, 2017 - 5:56 am

Çoook güzel bir yazı, sıcacık… Güzel İzmir’ in güzel yerleri, hepsini çok sevdik! Takipteyiz 🙂

Reply
Tayfun Kasım 1, 2019 - 6:54 am

Reis, çelebi ünlü mamuller de İzmir bomba yi yemeği için unutmussun

Reply
Öykü Yalçın Kasım 19, 2019 - 1:26 pm

valla o zaman bomba diye bir şey bilinmiyordu 🙂

Reply
Cengiz Ocak 28, 2020 - 4:08 pm

merhaba işin gerçekçi kısmına bakmak istiyorum 😀 çok güzel bol bol geziyorsunuz umarım daha da gezersiniz de bu değirmenin ucu nereden geliyor sorması ayıp, bende öğrenciyim tıp okuyorum ancak anca yılda 1 kez yurt dışı seyahatim oluyor öğrenciyken bu kadar parayı nasıl buldunuz acaba

Reply
Öykü Yalçın Ocak 29, 2020 - 9:30 am

öğrenciyken böyle gezemiyordum ki sadece yıldır bir iki kez dans ettiğim uluslararası dernekle yurt dışına festivallere gidiyordum.

Reply

Leave a Comment