Öyle kolay kolay tatile gidilmiyor arkadaşlar. Paranız mı var, büyük büyük okullarda mı okudunuz, büyük şirketlere kapak atıp afili unvanlar mı aldınız fark etmez. Madem istiyorsun Amerika rüyasını yaşamak o zaman sen de aşındıracaksın konsolosluk sitesini, sen de “Ya inşallah bana ters bir soru sormaz. Ya böyle derse ne demem gerek? Blog mu okusam biraz araştırayım.” diyeceksin. E o zaman hoş geldin. Benim istediğim oku bunları ki rahat rahat git al vizeni. 10 yıl işin olmasın bir daha. Başlayalım o zaman. Cidden Amerika vizesi nasıl alınır?
İlk adım DS – 160 formunu doldurmaktan geçiyor. İşte o burada
DS formu doldururken kafanıza takılacak sorular ve dikkat etmeniz gerekenler:
- Vize tipi olarak B2 Turizm / Medikal seçiyorsunuz. Medikale takılmayın 🙂
- Konaklama alanına da ABD’de iletişim adresi alanına da rezervasyon yaptıracağınız otelin açık adresini ve iletişim bilgilerini yazıyorsunuz. Kesinlikle tanıdık belirtmeyin.
- Birkaç farklı yerde konaklayıp şehir şehir gezecek hatta vizenin geçerli olduğu yakın ülkelere gidecekseniz bile bu kadar detaya girmeye hiç gerek yok. Tek adres tek şehir belirtin temiz olsun.
- Ücret alanına min 3000 – 4000 TL yazmanızı tavsiye ederim.
- Kadınlara form üzerinde eğitim, daha önce yurt dışına gidilen yerler, mevcut iş öncesi çalışılan yerler alanları sorulmazken erkeklere soruluyor. Ben çok sinir olmuş, defalarca araştırmış, formumun hatalı olduğunu düşünmüştüm. Panik yok normal.
Vize Başvurusuna giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar:
- ABD vizesi için fotoğraf formatı farklı. (5X5) Bunu fotoğrafçıya belirterek bir fotoğraf çektiriyoruz. Bu formun içine aktarılacak. O sebeple fotoğrafçıdan fotoğrafınızın dijital halini de isteyin. 1 adet fotoğraf yanınızda götürmeniz gerekiyor.
- DS – 160 formunuzu tamamen doldurup, dijital imza attığınızda sayfayı yazdırıyor ve kaydediyorsunuz. Tüm formun çıktısına gerek olmadan sadece ön yüzünün çıktısını alın ve başvuruda yanınızda götürün. Bu zorunlu belge.
- En az 6 ay geçerli pasaport. Pasaportunuzun 6 aydan eski iste kesinlikle vize fotoğrafınız ile aynı fotoğraf olmamalı. Kapı girişinde direkt kontrol ediliyor.
Türkiye ile bağınızın güçlü olduğunu ispatlayabilecek belgeler : Örnekler aşağıda..
- Şirket antetli kağıdına çalışanın görevini, işe giriş tarihini, maaşını ve talep ettiği izin süresini belirten işveren tarafından ıslak imzalı kaşeli dilekçe
- Bağlı bulunulan kurumdan alınacak, şirketin antetli kağıdına işveren tarafından düzenlenmiş, kaşe ve ıslak imzası bulunan resmi izin belgesi
- Şirketin imza sirküleri
- Faaliyet belgesi
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret Sicil Gazete fotokopisi
- SGK işe giriş bildirgesi fotokopisi
- SGK hizmet döküm belgesi imzalı
- Maaş bordrosunun son 3 aya ait kaşeli-imzalı fotokopileri
- Banka 3 aylık hesap hareketleri imzalı doküman
- Ev, araba, tapu, ruhsat, diploma fotokopileri
- Daha önceki yurtdışı giriş çıkış damgaları ve vizelerin fotokopileri
Ödeme Yapma ve Randevu Alma:
Evet formu doldurdunuz. İnternetten randevu almak için ilgili sitede usvisa-info.com hesap açtıktan sonra öncelikle kişi başı vize ücreti olan 160 Dolar’ı ödüyor ardından da size uygun olan günü seçerek randevu alıyorsunuz.
Ödemeyi site üzerinden Dolar’dan TL’ye çevirmeden kredi kartınızdan ödemenizi tavsiye ediyorum. Ciddi bir kur farkı var. Bu işlemi yaparken bankanızın internet sitesinden kredi kartı ekstrenizi TL, Dolar, Euro olarak almak istediğinizi seçerseniz kur farkından hiç etkilenmemiş olursunuz.
İlk randevu 07:30’da başlıyor. Ne kadar erken giderseniz o kadar çabuk işiniz biter. Eee ne demişler? Erken kalkan yol alır.
Randevu Günü:
İstanbul konsolosluğu İstinye’de bulunuyor. Arabayla gidiyorsanız arabanızı bırakabileceğiniz bir otopark bulunuyor derme çatma da olsa. Zaten kale gibi bir yer bina. Çevresi tamamen sönük kalıyor.
Kesinlikle telefon, şarj aleti vb. cihazlarla içeri giremiyorsunuz. Bunları kafelere 5 TL karşılığında emanete bırakabilirsiniz.
Kahvaltı yapabileceğiniz ve aynı zamanda olur da fotoğrafı yanlış olur fotokopi eksik olur diye hem çay bahçesi hem fotoğrafçı hem kırtasiye kıvamında mekanlar var konsolosluğun hemen karşısında. Burada oturup kalmayın randevu saatinizden önce kapıda sıra oluşmaya başlıyor. Zira içeri giriş için; genel kontrol (elektronik cihaz vb.), pasaport fotoğraf kontrolü, içeri giriş kontrolünü gerçekleştireceğiniz bir sıra var önünüzde.
Nihayet içeri girdiğinizde ise asansör ile yukarı kata çıktığınızda DS-160 formunuzu kontrol edip size bir numara veriyorlar. Bu numara ile veznelerde üç aşamalı bir süreçten geçiyorsunuz. İlk olarak sizi çağırıp pasaportlarınızı alıyorlar. İkinci numara yanışında parmak izi veriyorsunuz. Üçüncü de ise nihayet mülakat.
Mülakatta neler sorulabilir?
Sizin Türkiye’ye dönmek için bir sebebiniz olduğuna inanmalılar. Bu sebeple çok genel duyduğum ve herkese sorulan sorular şu şekilde. Bunlar genelde Türkçe soruldu ama tabi ki İngilizce de sorabiliyorlar.
- Ne amaçla gidiyorsun? – Seyahat – Turizm.
- Nereye gidiyorsunuz? – Tek bir şehir söyleyin. Orda kalmayacaksanız bile orada bir otelde rezervasyon yaptırın.
- Evli misin? Çocuğun var mı? Varsa ve yalnız gidiyorsan neden yalnız gidiyorsun?
- Nerede çalışıyorsun? – Kurumsal bir yerde çalışıyorsanız zaten bu işinizi çok kolaylaştırıyor.
- Daha önce hiç yurtdışına çıktın mı?
- Amerika’da tanıdığın / akraban var mı? – Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır.
- Sorular karşısında olabildiğince rahat olun. Zaten onlar her şeyi biliyorlar. Verilmeyecek adama verilmiyor. Gözlerimizle de tanık olduk. Bizden hiçbir evrak da istemediler. 30 sn içinde direkt vizeniz onaylanmıştır dediler. Pasaportunuz, birkaç gün sonra randevu alırken belirtmiş olduğumuz şubeye PTT ile gönderilecek.
Bu iş bu kadar dostlar. Şimdi New York zamanı şimdi Meksika zamanı!
Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.
3 comments
Öykü Hanım çok teşekkür ederim açıklayıcı ve doğru bilgileriniz için. Sayenizde zorlanmadan ve sürprizlerle karşılaşmadan vizemi alabildim. Umarım sizin ve eşinizin pozitifliği tüm kurumsal çalışanlara umut olur. İlgi ve heyecanla takip ediyoruz 🙂 Hız kesmeyin lütfen 🙂
Aa süper bir haber bu! Hayırlı olsun Levent Bey Çok teşekkürler yorumunuz için kolayca halledebilmenize çok sevindim. Keyifli seyahatler dilerim. Tam gaz devam sevgiler..
Merhabalar, Ben kardesimi amerikaya j1 ile getirtmeyi dusunuyorum. Benim burda oldugumu soylemeli mi?