Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerindeki Etkisi

by Öykü Yalçın
Öykünün Öyküleri

Bizden önceki tüm nesillerden daha şanslı olduğumuzun farkında mıyız? İlk defa bizim neslimizde kadın erkek bu kadar eşit, partnerler bir hobiyi paylaşabiliyor, daha da ötesinde ilişkideki bireyler hobi başlığı altında konumlanabilen kişisel alanlar oluşturabiliyor.

Bu başlık altına koymak istediğiniz resim, fotoğraf, heykel, sanat ne olursa olsun eğer ki şanslıysanız yani partnerinizle bir hobi paylaşımında bulunabiliyor, aynı kaynaktan beslenmekten zevk alıyorsanız ilişkinizdeki artan kalitenin gözünüzden kaçması imkansız hale geliyor. Bunun farkındalığını içsel olarak kendiniz hissetmeye başladığınızda ise benim gibi içinizden bunu dünyaya haykırmak geçiyorsa bu noktada dışsal farkındalık da beraberinde oluşuyor. Yani seyahat esnasında muhteşem bir gün batımı yaşarken bunu sosyal medyada paylaştığınızda insanlar da ya sizinle birlikte o anı paylaşıyor ya da kendilerine o anı yaratmak için fırsat oluşturma peşine düşüyorlar. Yani insanları harekete geçiriyorsunuz.

Hobi eşittir seyahat olan dünyamda kendi tecrübelerimden yola çıkarak birkaç satır karalamak niyetim bu yazıda. Seyahat etmenin hobi paylaşımının ilişkiler üzerine etkisi nedir? Hayattaki bahanelerimizden nasıl sıyrılırız, yolda hiç mi kötü hikayemiz olmuyor, peki zor anlardan sonra seyahat nasıl devam ediyor, ya da burada edindiğimiz tecrübeler günlük hayatımızı etkisi altına alabilecek boyutta davranışsal farklılıklar mı yaratıyor bizde.. İşte tüm bunlar ilişki analizimi yaptığımda gördüğüm detayların temel başlangıç noktaları.

Seyahat ilişkide farkındalık yaratıyor. Kendinizi de onu da daha yakından tanıyorsunuz. Düşünsenize Roma’da şarap içmek üzere sevgilinizle randevuya çıkıyorsunuz. Flört ediyorsunuz. Paris’te Luxemburg Bahçelerinde yürürken bir keman sesi duyuyor ve La Vien Rose şarkısına eşlik ederek dans etmeye başlıyorsunuz. Şimdi siz bu adamın / kadının günlük hayatın stresi ve koşturması nedeniyle içinde uyuyan belki kendinde bile olduğunu bilmediği romantik ruhu ortaya çıkarıyorsunuz. İlişkiniz kanlı canlı kalıyor. Bunu yapmak için özel günlere, hediyelere gerek olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü materyalist bir hediye hiçbir zaman anı satın almakla karşılaştırılamaz. Böyle böyle anları kovalayan, “kapitalizmin içinde var olacaksam da böyle var olur, şu fani ‘Küçük Mavi Toz Zerresi’ üzerinde hayaller oluşturup hedeflerimi gerçekleştiririm ve bunu bir yaşam biçimi haline getiririm”, diyen insanlar oluyorsunuz. Paranın tek amacının araç olması olduğunu unutmuyorsunuz.

Bahanelerin arkasına sığınmanın nasıl kocaman bir at gözlüğü olduğunu fark ediyorsunuz mesela. “Ben bu yaşıma kadar kendime ne çok bahane üretmişim” diyorsunuz. Çocuğum var! Bahane değil.. Çocuk sizin hayatınıza uyum sağlamalı, siz onunkine değil. Yetişkin bireyler olarak bir çocuğa sahip olduğunuzda hayallerinizi, isteklerinizi ve en önemlisi ilişkinizi bir rafa kaldırmamalısınız. Ben bu şekilde düşündüğümden, istesem de gerekli maddi seviyeye ulaşana kadar çocuk yapmıyorum. Çünkü aslında çocuk hobilerinize engel değil. Var olan gelirinizi birinci önceliğiniz olacak çocuğunuzun gereksinimlerine ayırmanız ve geride kalan tüm taleplere yeterli kaynak kalmıyor olması problem. Bu sebeple insanların kendileri için en doğru anda çocuk sahibi olmaları durumunda geri kalan tüm bahanelerin geçersiz kalacağını düşünüyorum.

Hayat sana güzel! Hobini, zevklerini sonuna kadar yaşıyorsun, paran çok galiba sözleri yükselecek her bir köşeden. Duyma! Ben asla ev sahibi olmak, birkaç metrekareye demir atmak istemiyorum. Çalışıyorum, kazanıyorum. Eşim de öyle. İnsanlar nasıl yaşamak isterse öyle yaşar. Ben her şeyin bu dünyada kalacağını, sadece hayallerimi gerçekleştirme zevkiyle doyurduğum ruhumu yanımda götüreceğimi bilerek yaşıyorum kısacık hayatımı. Seçim senin..

Hiç bilmediğiniz bir ülkenin bilmediğiniz sokağında kavga ettiğiniz de oluyor. İnsanız yani. Herkesin ters bir anı, eşek saati oluyor. Lakin yol devam ediyor ve biliyoruz ki bunu konuşarak bitirmeli, çözmeliyiz. Nitekim öyle yapıyoruz. Peki bu ne öğretiyor bize? Günlük hayatta niye bunu yapmayalım? Neden günlük streslerimizin getirdiği patlamaların uzamasına, birbirimizi kırmasına, yıpratmasına izin verelim. İşte bu mantık kavgayı sadece ilişkinin tuzu seviyesinde bırakıyor ve o yemeği şap atılmış hale getirmekten uzaklaştırıyor sizi. İlişkinizin tolerans seviyesi artıyor. Sonuç yine kaliteli ilişkiye sahip olmak oluyor.

Tüm bunlar benim ilişkimden yola çıkarak edindiğim tecrübeler ve deneyimler. Her ilişki kendine özel olduğundan bu işin doğrusu yanlışı zaten olmaz. Amacım eğer sevgilinizle ortak bir hobi paylaşırsanız, bu hobi olarak değerlendirdiğiniz zamanın geri kalan tüm hayatınıza nasıl etkileri olabileceğini göstermek. Sevgiliniz yoksa bir hobiyi tek başınıza gerçekleştiriyorsanız bunu kendinizle ilişki yaşamak olarak görün. Seyahat benim hayatımı ve düşüncelerimi değiştirdi. Aşık olduğum adamla dünyanın her bir köşesine bir anı bırakmak belki günün birinde oralarda yaşamak, kendimi geliştirmek, farklı milletlerden insanlar tanımak, dünya vatandaşı olmak beni mutlu ediyor. Mutlu olacağınız hayaller peşinden gidin. Kimse onları size vermeyecek, siz alın..

Sevgilerimle,

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Öykü

Bunları da sevebilirsiniz...

21 comments

Evren Erten Mart 23, 2017 - 7:49 pm

Ne güzel anlatmış :)) çok gez sen, hoşça kal

Reply
Öykü Yalçın Mart 23, 2017 - 7:55 pm

Çok teşekkür ederim..Hep gezelim! Sevgiler 🙂

Reply
asuman Mart 23, 2017 - 7:56 pm

güzel kızım seninle ve oğlumla gurur duyuyorum sizi seviyorum bol gezmeler.

Reply
Öykü Yalçın Mart 23, 2017 - 7:59 pm

En güzel destekçimiz! Çok teşekkürler, biz de sizi pek seviyoruz 🙂

Reply
Tuğçe Mart 23, 2017 - 8:12 pm

Kesinlikle hislerime tercüman olmuşsun, bi de şey var size oluyor mu bilmiyorum ama bi yere gidince, yaaa bir dahaki gidişinizde biz de gelelimmmm :)) siz çok geziyorsunuz, para gani gani tabi. İşte insanlar bahaneler bularak yapmak istediklerini erteliyorlar, yapanlara da laf söylüyorlar sonra.

Reply
Öykü Yalçın Mart 23, 2017 - 8:15 pm

Olmaz mı 🙂 Sürekli duyduğumuz bahaneler diye ayrı bir yazı yazabiliriz herhalde Tuğçe’cim. Çok teşekkürler!

Reply
Deniz Mart 23, 2017 - 8:44 pm

çok güzel olmuş yazı gerçekten..bizim de diğer birçok hobimiz uyuşurken, seyahat benim zorumla oluyor :\ ben de seyahat etmeyi sevmeyen sevgilinizi nasıl gezdirirsiniz tarzı bir yazı yazıcam sanırım 😀

Reply
Öykü Yalçın Mart 23, 2017 - 9:05 pm

Ay senden bunu duymak ne güzel, çok teşekkürler.. Yazmalısın! Ve ikna ile seyahat etmeniz bu kadarsa gönüllü olsa nasıl olurdu diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Dünya turu garantiydi :))

Reply
DENİZ Mart 24, 2017 - 7:57 am

🙂 eheh..o konu üzerine de 1.5 senedir yavaş yavaş çalışıyorum. 😀

Reply
Okan Biçersoy Mart 24, 2017 - 12:05 am

“Hayallerinizin peşinden koşun”tavsiyenize katılıyorum. Hatta eşli koşun 😉

Reply
Öykü Yalçın Mart 24, 2017 - 4:49 am

Hayaller için hedefler koyalım ve koşalım o zaman 🙂 Çook teşekkürler..

Reply
Dikmen Mart 24, 2017 - 7:38 am

Hayatı ifade şeklin çok güzel , sizin ve takipçilerinizin yolu açık olsun bence kaliteli yaşam bu işte ; kimsenin yaşamdaki hayal hakkına dokunmadan hayallerindeki hayatı yaşamak . Sevgi ile gezin görün yaşayın canım çocuklarım .

Reply
Öykü Yalçın Mart 24, 2017 - 7:45 am

Çok teşekkürler:) Kaliteli yaşamak kalp hepimiz

Reply
Derin Mart 24, 2017 - 9:08 am

Benim sevgilim de Eyfel kulesinin tepesine çıktığımızda bana küsmüştü Iki günlük Paris seyehatimizin en çok beklediğimiz saatleri böyle geçince moraller bozulmadı değil. Ama sonra hallettik tabi ki ve şimdi gülerek andığımız bir anımız oldu

Reply
Öykü Yalçın Mart 24, 2017 - 9:12 am

Biz de böyle anılar var tabi..Mesela Meksika’da trafikte yarım saat inatlaşmıştık. Önemli olan devam etmek 🙂 hepsi sonradan hatırlandığında komik bi anı olsun en iyisi.

Reply
Ozlem yavuz Mart 24, 2017 - 10:25 am

Tam bir farkindalik yazisi olmus.. harika

Reply
Öykü Yalçın Mart 24, 2017 - 4:52 pm

Çook teşekkürler farkındalık yaratmada ufacık katkım olduysa ne mutlu bana..

Reply
Ali Otay Mart 24, 2017 - 6:03 pm

Harikasınız , sizi beğenerek takip ediyoruz , fotoğraflarınızdan bize geçen olumlu bir enerjiniz var , kaliteli düşünebilenlerin böyle kaliteli işleri ve mutlu ilişkileri olabiliyor , sevgiyle kalın …

Reply
Öykü Yalçın Mart 25, 2017 - 7:49 am

Çok ama çok teşekkürler..Bizimle birlikte o enerjiyi hissedebiliyorsanız ne mutlu bize

Reply
Yesempatik Mayıs 2, 2017 - 5:37 am

Her kelimesine katıldığım muhteşem bir yazı olmuş. Mesele önceliklerine göre hayatını düzenlemekte. Böyle hem daha mutlu oluyor insan hem de yaşadığı her anın hakkını veriyor, yarına hoş anılar kalıyor. Seyahat öncesi plan yapmanın heyecanı, seyahat anının kendi güzelliği ve sonrasında kalan mis gibi anılar.. İşte bu kadar!

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 8, 2017 - 2:12 pm

Her kelimesine katıldığım yazımı özetleyen bir yorum olmuş..teşekkür ederim:)Nice güzel rengarenk anılara!

Reply

Leave a Comment