Porto Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler

by Öykü Yalçın

Ben ona Lizbon’un kendisine pek de benzemeyen sevimli küçük kardeşi diyorum! Porto herkesin seveceği, sıcak, samimi bir şehircik. Eğer Portekiz’e geldiyseniz 24 saatliğine de olsa uğramanız gereken, seyahatinize renk katacak ve Douro Nehri’ne karşı bir şeyler yudumlarken “İyi ki burdayım” duygusunu iliklerinize işleyecek bir kent. Porto Gezi Rehberi ile sizi Porto’da Gezilecek Yerler listeme götürüyorum!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Lizbon, Sintra ve Porto Gezi Vloglarımı kanalda bulacaksınız.

Lizbon Gezi Rehberi yazımı okumak için tıklayın.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Dom Luis Köprüsü

Porto Kaç Günde Gezilir?

Biz 1 günde Porto’nun görülmesi gereken turistik noktalarını gezdik ama 2 günümüz olsaydı daha deneyim odaklı bir gezi gerçekleştirebilirdik. Herkesin genelde gözdesi Porto iken benim Lizbon oldu ama tabii bunda benim şehir hayatıyla daha içli dışlı olmam da büyük etken. Yine de tabi ki Porto çok keyifli bir şehir, eğer 24 saatten fazla süreniz varsa yakın kasabaları gezmeyi, özellikle Costa Nova‘ya giderek rengarenk evlere uğramayı veya bir şarap bağında konaklamayı düşünebilirsiniz.

Portekiz seyahatiniz için Schengen Vizeniz olması gerektiğini unutmayın.

Seyahat Programımız

1.ve 2.gün Lizbon’u gezme ve Lizbon‘da 2 gece konaklama

3.gün 06:30 treni ile Lizbon’dan Porto’ya gitme ve 10:30’da Porto’da inip 24 saat Porto‘yu gezme ve 1 gece konaklama

* Vakit olsaydı Porto’ya yakın Aveiro durağından Costa Nova‘ya gitmek isterdim, değerlendirebilirsiniz.

4.gün 06:30 treni ile Porto’dan Lizbon’a dönüş ve 10:30’da Lizbon’da inip Rossio tren istasyonundan Sintra‘ya 1 saatlik yolculuk yaparak Sintra’yı gezme, akşam Lizbon’a veda gecesi ve konaklama

* Vakit olsaydı Sintra’dan Cabo Roca ve Cascais‘e gitmek isterdim, değerlendirebilirsiniz.

5.gün sabah uçağı ile yurda dönüş

Porto’ya Nasıl Gidilir? Porto Ulaşım

Yukarıda bahsettiğim programı Lizbon’dan veya Porto’dan başlayacak şekilde planlayabilirsiniz çünkü İstanbul’dan Türk Hava Yolları hem Lizbon’a hem Porto’ya uçuyor. THY dışında da bir firma seçeneği yok çünkü Türkiye’den uçan diğer firma Air Portugal, onlar da ortak uçuş gerçekleştiriyorlar. Bu sebeple Portekiz için kampanya kovalamak şart. Biz THY kampanyası ile 2 kişi git gel 1400 TL’ye Lizbon’a bilet aldık. 4,5 saatlik bir uçuş olduğu göz önüne alınırsa çok başarılı! Porto için de kampanyalı dönemlerde bu fiyatlara bilet bulunabilir demek!

Porto Havaalanı’ndan Şehre Ulaşım

Mor renkli E hattı ile havaalanından şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Tek yön bilet ücreti 2 Euro.

Lizbon Porto Arası Ulaşım Nasıl Yapılır?

Otobüsün gereksiz olduğunu düşünerek pas geçiyorum ve geriye iki seçenek kalıyor. Lizbon Porto arası yolculuğu trenle mi yapmalı, araba mı kiralamalı?

Eğer Portekiz geziniz 1 hafta civarındaysa ve güney sahillerine inecekseniz araba şart olacak. Bu durumda arabayla gider ve otoban ücreti olarak 25 Euro’ya katlanırsınız. Aksi halde hem Lizbon hem Porto asla araba ile gezilecek şehirler değil. Tam tersine park problemi hem dert hem maliyet. Sözün özü iyi ki tren seçeneğini kullanmışız ve kafamız rahat keyifle yolculuk yapmışız diyorum. 06:30 trenleri günü çok efektif kullanmamızı sağladı. Zaten Portekiz bizden 2 saat ileride olduğu için biyolojik saatimiz 08:30 hissediyordu. Hiç sıkıntı yaşamadık 🙂 Tren biletinizi buradan alabilirsiniz.

Porto Şehiriçi Ulaşım Nasıl Yapılır?

Porto yokuşlarıyla sizi yoracak olsa da yürüyerek gezmelik şehirler listesinde hakkıyla yeri olur. Bu sebeple bence bir ulaşım aracına ihtiyacınız yok. Lakin dilerseniz özellikle deneyim elde etmek için nostaljik tramvay ile Porto sokaklarında keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Dilerseniz gezinizin süresine göre 1 veya 3 günlük Andante Kart alarak ya da tek kullanımlık biletlerle ulaşım araçları kullanabilirsiniz. Eğer Porto için uzunca bir seyahat planlıyorsanız ve niyetiniz daha çok müze gezmekse Porto Kart almayı da değerlendirebilirsiniz.

Porto Konaklama Önerisi – Porto’da Nerede Kalınır?

Porto sade ama güzel bir köprünün iki yakaya ayırdığı bir şehir. Gai bölgesi şarap mahzenlerinin bulunduğu, şarap tadımı yapabileceğiniz bölgeyken Porto daha çok gezilecek turistik durakları barındırıyor. Biz Porto tarafında sahil şeridi Ribeira bölgesinde hatta tam da Ribeira Meydanı’nda çok güzel bir daire kiraladık. PortoSense Ribeira 4 daireli tatlı bir apartman ve kesinlikle tavsiye ederim. Evet, sahil olduğundan gezilecek bölgelere gitmek için yokuş çıkmak gerekiyor. Ama yukarı semtlerde kalsanız da Riberia için aşağı ineceksiniz. Yani yokuşlardan kurtuluş yok 🙂

Portekiz Gezi Maliyeti – Seyahat Bütçemiz ( 2 kişilik toplam )

  • Uçak Bileti: 1400 TL
  • Konaklama: 280 Euro ( 80 Euro kar edebilirdik Lizbon’da 2.konakladığımız yeri önceden bulabilseydik!)
  • Lizbon – Porto Ulaşım / Tren: 76 Euro
  • Diğer Ulaşım: 32 Euro + 10 Euro Sintra Tren Biletleri + 10 Euro Sintra tren istasyonundan tuktuk ile Pena Sarayı’na ulaşım
  • Yeme – İçme: 200 Euro

10 Maddede Portekiz Gezilecek Yerler

1- Sao Bento Tren İstasyonuna Merhaba Demek

Lizbon’dan kalkan trenimiz sabah saatlerinde Dom Luis köprü manzarasından geçerek Porto’da durduğunda bir aktarma yapıp kendimizi Sao Bento’da bulduk. Bu istasyonun bu kadar ünlü bile olduğunu bilmeden içeri girdiğimde resmen “Bu ne kadar güzel bir istasyon, şu çinili duvarların ustalığına, işçiliğine bak” dedim. Dile kolay 16 yıl sürmüş yapımı, tüm duvarda Portekiz tarihi anlatılıyor. Lakin duvarda bir karoyu özellikle yanlış yerleştirmişler çünkü her şeyiyle mükemmel olmuş. “God is the only perfect” biz mükemmel olmamalıyız felsefesi ile yapılmış bilinçli bir hata yani. Hadi bakalım bulabilecek misiniz?

Garı yapan kişi aylarca kafa yormuş en güzeli olsun diye ama sonuçta bilet ofisi yapmayı unutmuş. Bu sebeple bilet ofisini sonradan eklemişler. Bundan sonra da ne eser inşa etse halk akın etmiş acaba ne unuttu diye 🙂 Acımasız olmamış mı yahu!

2 – Ribeira Meydanı’nda Turistliği Hissetmek

Turist kafeleri nehir kenarında sıra sıra, herkes köprü ile fotoğraf çekme peşinde. Ortalıkta her daim bir koşturma var. Evet fazla turistik ama enerjisi yüksek. Unesco listesine girmiş bu meydan sokak sanatçılarıyla, sinerjisiyle sizi bekliyor.

3 – Dom Luis Köprüsü’nden Yürüyerek Geçmek

Tekne turu yapmak da güzel fikir ama Dom Luis üzerinden yürüyerek Gai tarafına geçiş yapmak Porto gezi aktivitelerinin en keyiflisiydi diyebilirim. Hem de bu köprünün Eyfel Kulesi’nin yaratıcısı Gustave Eiffel’in elinden çıktığı düşünülürse. Lakin zamanlama gereği bu çıraklık, Eyfel ustalık eseri. Bu arada köprüde aynı zamanda araç trafiği de var ama hiç sıkıntı olmuyor, keyfinizi bozmuyor.

Dom Luis Köprüsü

4 – Porto Şaraplarının Lezzetini Keşfetmek

Porto şarabı hayaliyle yollara düştüm. Lakin ben çok sert tadı olan şaraplar seven biri olarak tatlı Porto şarapları ile hayal kırıklığı yaşadım. Gai bölgesinde Calem ve Sandeman en bilinen şarap tadımı yapabileceğiniz mekanlar. Tabii ki biz de Duoro Nehri manzarası ile şaraplarımızı yudumladık ve Porto siluetini zihnimize kazıdık.

Biraz daha tırmanmaya mecaliniz varsa Serra do Pilar manastırına çıkabilir ve Porto’ya yukardan bakabilirsiniz. Oralarda bir teleferik göreceksiniz, kendisi 10 Euro bence kısacık mesafe için baya iddialı bilginiz olsun.5 – Se Katedrali ve Sao Francisco Kilisesini Görmek

Gözünüzü nereye çevirseniz tarihi bir yapı gördüğünüz Aliados Meydanı’nı, gotik Se yani Porto Katedralini, içinde Brezilya’dan getirilen altınla kaplanmış eşyaların olduğu Igreja de Sao Francisco‘yu ziyaret edebilirsiniz. Zira benim kilise görmekten içim şiştiği için çok istemedikçe artık içlerine girmiyorum. Ama özellikle bahsetmek isteme sebebim Lizbon’da klasik Avrupa şehirleri gibi adım başı dini yapı görmezken Porto sokaklarının kiliselerle bezendiğini anlatma amacım.

6- Efsane kütüphane Livaria Lello’ya Girip Harry Potter’ı Hayal Etmek

Canım, beybiliğim J.K.Rowling’in vaktinin çoğunu geçirdiği efsanevi kütüphane Lello, önünde 2 saat sıra beklemeyi göze alanlar için şahanelik vaadediyor. Giriş için 5 Euro verip bilet almak üzücü, eskiden yokmuş böyle bir şey. Bu da popülaritenin sonucu işte. Ahşap merdivenlerde o kitap kokusu içinde olmak şahane olabilirdi. Ama bu kalabalıkta maalesef bütün mistik tarafını kaybediyor.

Fotoğraf: Pedro Granadeiro / Global Imagens

7 – Santa Catarina Caddesi’nde Yürüyüş Yapmak

Bu caddede yürüyüş yapın tabi ama asıl amaç çinilerle kaplı fotojenik bina Capela das Almas kilisesini görmek olmalı!

8 – Majestic Cafe’de Porto’nun En Ünlü Mekanını Denemek

Santa Catarina’ya kadar gelmişken Porto’nın en ünlü mekanı Majestic Cafe’ye gidelim dedik. En temel sebebi ciciannem sevgili J.K.Rowling Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı yazarken hep burada takılırmış. İçerisi Hogwarts’ın yemek salonunu andırmıyor değil. Zaten çok esinlenmiş Porto’da yaşadığı dönemde buralardan. Öğrencilerin üniformaları bizim çocuklarınki gibi. Pelerinli, Salazar Slyther karakteri ise Portekiz tarihindeki bir diktatörden esinlenilerek yaratılmış. Yani hepsi aşırı güzel! Hikayenin kötü kısmı ise çok sıra çok sıra. Keşke bu kadar popüler olmadan, 10 yıl önce falan gitseymişim dedim!

9 – Casa da Musica’de Konsere Katılmak

Şehre indiğimizde ilk işimiz turist information merkezine uğrayıp bir harita almak oluyor. Çünkü haritaya bakarak gezmek çok keyifli. İşte buna baktığımda gördüm ki Casa da Musica baya şehir dışı ama fazla vaktimiz olsaydı burada bir etkinliğe katılmak isteyebilirdim.

10 – Soares dos Reis National Museum / Ulusal Müzeyi Gezmek

Eğer Porto’da sadece bir müzeye gidecek bir müzeseverseniz sizin için doğru adres olacaktır. Giriş ücretli ama 5 Euro.

Birkaç  Not:

  • Masaya size sormadan getirilen zeytin, ekmek gibi her şey ücretli. Dilerseniz geri gönderebilirsiniz.
  • Suları çok normal ve her yerde normal gazsız içme suyu bulabiliyorsunuz. Hatta Porto’daki dairemizde musluktan bile içebildik.
  • Konserveleri çok meşhur, çok da tatlı görünüyorlar. Merkezdeki dükkanlardan ya da marketlerden alıp deneyebilirsiniz.
  • Çini işinde uzaya ulaşmışlar, muhteşem el işi ürünleri var. Meraklısıysanız tezgah tezgah gezerken kendinizi kaybedebilirsiniz.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Bu geziye ait tüm detaylar @oykununoykuleri instagram hesabımda!

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

4 comments

Sedef Celik Kasım 13, 2019 - 6:42 pm

Guzel bilgiler icin tesekkurler. Sizi takibe devam edecegiz. Iyiliklerle sevgiler

Reply
Öykü Yalçın Kasım 19, 2019 - 1:28 pm

Çok teşekkürler, sevgiler 🙂

Reply
olgu Aralık 25, 2019 - 8:21 pm

merhaba, başlığın hemen altında içinde sizin olduğunuz çinili duvar (ve solda kapıların ve pencerenin olduğu yer) tren istasyonu mu başka bir yer mi? teşekkürler

Reply
pvc zemin kaplama Ağustos 17, 2020 - 10:01 am

paylaşım için teşekkürler

Reply

Leave a Comment