Kuşadası Gezi Rehberi: Adanın Yerlisi Anlatıyor!

by Öykü Yalçın

İtiraf ediyorum bu yazı bloga girmek için çok ama ÇOK gecikti çünkü ben doğma büyüme Adalıyım yani Kuşadalıyım! Artık yılların birikimi tavsiyelerimle bir Kuşadası Gezi Rehberi oluşturuyorum. Ada için YERLİSİ GİBİ GEZMEK terimini sonuna kadar yaşatacak bir liste sunuyorum size! Hadi bakalım, terzi kendi söküğünü dikebilecek mi?

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!

Kuşadası’nın en fotoğraflık noktaları icin @kusa_dasi Instagram hesabini takip edin derim.

Kuşadası Gezi Rotasının Avantajları & Dezavantajları

90’lı yıllarını bu küçük Ege kasabasında geçirmiş biri olarak belirtmeliyim ki Kuşadası artık küçük bir kasaba değil. Özellikle son yıllarda belediyenin Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasıyla. Evet Kuşadası İzmir’e değil Aydın’a bağlı. Bitmek bilmeyen yol çalışmaları, değişiklikler derken iyice şehir oldu. Bu sebeple eskiden gelip küçük bir kasaba tadında gezdiyseniz, bir tık hayal kırıklığı olabilir. Çarpık kentleşme ise başka bir sorun da keşke her tatil beldesinde Bodrum’da olduğu gibi maksimum 3 katlı bina ve evlerin beyaz olma zorunluluğu olsa.

Tüm bunların yanında günümüzde iyice popülerleşen ve özellikle yaz aylarında adım atılmayacak hale gelen yerleri biliyoruz. Alaçatı, Çeşme, Bodrum, Antalya alternatiflerine göre de oldukça sakin. Zaten Kuşadası’nın tüm bu popüler beldelerden farklılaşması limanı olduğundan yabancı turiste hitap etmesi. Ve yerli turistin çok tercih etmemesiyle başladı. Ne zaman ülkede turizm yavaşladı, gemiler azaldı. Artık yeni yeni Kuşadası esnafı yerli turiste yüzünü çevirdi diyebilirim. Tüm bu nedenlerle de günümüz dünyasında çok daha uyguna tatil yapabileceğiniz bir fiyat avantajı sağlar hale geldi.

Kirazlı Köyü

Kuşadası’na Ne Zaman Gidilir?

Kuşadası kışın inanılmaz sakin, eski kasaba haline dönen bir yer. Hani civar şehirlerdeyseniz hafta sonu kaçamağı için bir güzel kafa dinlersiniz. Baharda Nisan gibi sezon açılır ki ben Mart’ta bile denize girdiğimi bilirim. O sezon Kasım’a kadar devam eder. Yaz ayları ise yazlıkçılar, tatilciler derken en bilinen yakın köylerden, Davutlar ve Güzelçamlı’ya gelen günübirlikçilerle iyice canlılık kazanır. Yalan yok havası hep çok güzeldir, nemli değil.

Kuşadası Ulaşım

İzmir Adnan Menderes Havaalanına indiğinizde Havaş ya da anlaşmalı servisleri kullanın. 1,5 saatte Adaya ulaşabilirsiniz. Transfer ücreti kişi başı 25 TL. Ben genelde Last Munite isimli firmadan önceden rezervasyon yaparak uçak saatime göre yer ayarlıyorum ve minibüsleri ile gayet konforlu bir şekilde Kuşadası garajına ulaşıyorum.

İzmir’in içinden gelecekler 90 km yolculuk sonrası arabayla Kuşadası’na ulaşabilir, İstanbul civarlarından gelecekler 9 saat otobüs yolculuğu ile de tatile merhaba demek için kendilerini ismi Ada, kendisi yarımada olan bu ilçede bulabilirler.

Kuşadası Şehiriçi Ulaşım

Kuşadası küçücük yer aslında, şehir içinde her yer her yere 15 dakika. Ada’da yaşayan insanlar (ki bir zamanlar ben de böyleydim) çoğunlukla motor kullanarak ulaşım sağlıyor. Tabi çok yaygın bir minibüs ağı var. 1 – 2- 3 – 4 – 5 – 6 – 7- 10 – 2&10 nolu minibüslerle şehiriçinde hemen hemen her yere gidersiniz. En çok 5’i kullanırsınız muhtemelen çünkü o Kadınlar Denizi minibüsü ve şehir merkezinden geçerek neredeyse tüm turistik noktalara uğruyor.

Davutlar & Güzelçamlı minibüsleri ise Şevki Hasırcı meydanındaki minibüs duraklarından kalkar ama birçok yerden yolcu toplayarak anayola çıkar. Dolmuş güzergahlarını sora sora herkesten öğrenebilirsiniz.

Kuşadası Konaklama

Kuşadası gezi rotanızda Kuşadası’nda konaklama için tercih gruplarına göre farklı öneriler iletmek istedim.

  • Kadınlar Denizi Bölgesi’nde denize daha yakın olmak ve deniz tatili yapmak isteyenler: Sunday, Asena Hotel
  • Kalite benim için önemli diyenler: Korumar, İmbat, Martı, Charisma, Kuştur Tatil Köyü
Güvercinada

Kuşadası Plajları

* Kuşadası gezi rotanızda merkezde denize girmek istiyorsanız plaj önerilerim şu şekilde:

Güvercinada: En sevdiğim deniz! Küçükada yani Güvercinada’nın altında liman manzaralı mis gibi deniz! Belediye’nin işletmesi de var yiyip içebileceğiniz, üstelik fiyatlar da gayet uygun.

Kadınlar Denizi: Kuşadası denildiğinde akla gelen ilk deniz. Hafta sonları çok kalabalık ama hafta içi hem de akşam gün batımından önceki saatler leziz. Zaten sahil yürüyüşü, kafe ve restoranlarda doyasıya yeme içme de cabası. Aşırı turistik ama bence çok güzel bir halk plajı. Yerlisinden tavsiye plajın sonunda denize girin, Martı Otel’in altında mesela, çünkü en sakin orası.

Yine Kadınlar Denizi’nde ama kalabalıktan uzakta belediyenin işlettiği tesisler:

Paradise Beach: İçeri giriş için verdiğiniz fiyata şezlong şemsiye dahil oluyor. Çok uzun zamandır gitmediğimden son fiyatını bilmiyorum ama uçuk bir beach club değil.

Green Beach: Paradise’ın oralarda. Ben genelde Paradise’ı tercih ederdim ama doluluk oranına göre burası da tercih edilebilir. İşletme mantığı aynı.

Miracle, Jade (Yılancıburnu) en fiyatlı beach clublar, Tren ise bir tık daha uygun. Bu üçlü daha çok kop kop beach club arayanlar için güzel seçenekler.

Milli Park Keyfi Balık

* Kuşadası gezi rotamda ulaşım sorun değil deniz için yarım saatlik yola tamamım diyenler:

Dilek Yarımadası Milli Park & Kalamaki: Kuşadası’nın gururu, yaban domuzlarıyla ünlü, taşlık plajı da kumluk plajı da gayet keyifli olan, dilerseniz bütün hazırlığınızı yapıp geldiğinizde tüm gün piknikçilik oynayabileceğiniz Milli Park Kalamaki. Keyf-i Balık ise Milli Park’a girmek istemeyen, özel bir restoranda leziz mezeler yiyerek canı sıkıldıkça Milli Park denizine kendini atmak isteyenler için vazgeçilmez önerim.

Zeus Tapınağı: Keyfi Balık’ın tam karşısında, Milli Park’a girmeden ulaşabileceğiniz buz gibi suyu olan bir mağara. Rivayete göre Tanrıçalar burada yüzer, yüzdükçe de güzelleşirmiş. Valla ben soğuk su severim benim için sıkıntı yok, denemek lazım 🙂

Gün batımlarımız çok olsun, hep olsun!

Kuşadası’nda Tekne Turu yapmak istiyorum diyenler:

1.seçenek Güvercinada’dan kalkan tekne turları: Ulaşım açısından daha kolay ama turistik olduğu için daha kalabalık, diğer seçenekten daha az güzellikte koylara giden kolaycıların tekne turu.

2.seçenek Güzelçamlı’dan kalkan tekne turları: Yunan Adası Samos’un dibinden geçmek, cennet gibi masmavi koylara dalmak isterseniz seçeceğiniz, bu güzellik için de az biraz yol çekmeniz gereken tur seçeneği. Güzelçamlı minibüsleri ile buraya ulaşabilirsiniz. Dostluk Tekne isimli firmadan çok memnun kalmıştık, giderseniz tavsiye ederim.

Balıkçılar Kahvesi

Kuşadası Gezilecek Yerler – Kuşadası Gezi Rehberi

Setur Marina: Alışveriş, yeme içme işleri için gidip keyifle takılabileceğiniz yat limanının oradaki Marina AVM. Aşağıda anlatacağım Kuşadası yeme içme tavsiyeleri bölümünde buradan birkaç mekan önereceğim.

Güvercinada: Burası eskiden gerçekten adaymış daha sonra dedemin de çalıştığı yol çalışmaları ile karaya bağlanarak yarımada olmuş. Yukarıdan bakıldığında aynı bir güvercine benzeyen bu kara parçasına bu isim verilmiş.

Güvercinada / Küçükada

Scala Nuova: Gemilerin yanaştığı liman. Bir dönem burası çok popülerdi şimdi herkes Setur Marina’ya kaydı ama buradaki Starbucks bence dünyanın en güzel Starbuckslarından biri. Hele bir de şansınıza limanda gemi varsa.

Buradayken kafanızı kaldırıp karşı dağda yazan KUŞADASI yazısının üstünde Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelini göreceksiniz. İşte o Adalıların tabiriyle Beton Kemal. Kuşadası gezi rotasının en eskilerinden.

Kalekapısı & Kaleiçi: Derler ki kim Kale Kapısı’ndan geçerse mutlaka bir daha Kuşadası’na gelirmiş. İşte tam da bu yüzden bir kere altından geçin. Sonra da kale içindeki sokaklara gire çıka gezin.

Gazibeğendi: Kuşadası Devlet Hastanesi’nin hemen altında yer alan, zamanında Atatürk’ün görüp de beğendiği, şimdilerde belediye işletmesi olduğundan en ucuza yiyip içip manzara izleyebileceğiniz yer! Görmeden dönmek olmaz.

Kuşadası’nda Deli Gibi Eğlenmek İsteyenler: Adaland

Aktivitelerin en güzeli, Avrupa’nın en büyük su parkı Adaland İNANILMAZ eğlenceli. Vaktiniz varsa mutlaka 1 gününüzü burada geçirmeli ve en tehlikeli kaydıraklarda adrenalinin dibine vurmalısınız.

Buralara kadar gelmişken olur da adrenalin seviyenizi göklere çıkarmak isterseniz sizi Selçuk’ta paraşütle uçaktan atlamaya yani skydiving yapmaya davet ediyorum!

Kuşadası Yakınlarında Gezilecek Yerler Kuşadası Gezi Rotası

Şirince Köyü: Bolca şarap tadımı yapıp keyifle dolaşabileceğiniz turistik köy.

Şirince Köyü

Efes Antik Kenti: Kuşadası’nı bir liman kenti yapan, Efes ve Meryem Ana’yı görmeye gelen binlerce turist işte! O kadar değerli ve görülmesi gereken bir yer ki İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan bu bölge. Kesinlikle ziyaret etmeli, fırsatınız varsa rehber eşliğinde gezmelisiniz.

Meryem Ana: Hristiyanlar için bu kutsal evi ziyaret etmek Hacca Gitmek anlamına geliyor. Hz İsa peygamberin annesinin yaşadığı evi görmek ve bir mum yakarak dilek dilemek isteyenler için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir nokta. Dileğiniz gerçek olursa tekrar gelip bir mum yakmanız gerekiyor.

Meryem Ana

Ashâb-ı Kehf – Yedi Uyuyanlar: Putperestliğin yaygın olduğu dönemlerde 6 genç tek tanrılı bir inanıştadır. Fakat gençlerin inanışı hükümdar tarafından ölümle cezalandırılır. Bunun üzerine 6 genç kendilerine hükümdarın adamlarından kaçacak bir yer ararken dağda bir çobana rastlarlar. Çoban da onlara dağda saklanmak üzere bir mağara gösterir ve gençlere katılır. Hükümdarın adamları mağarayı bulduklarında mağaranın ağzını yıkar ve onları ölüme bırakır. Bu sırada mağaranın içinde derin bir uykuya dalan 7 genç mağaranın içinde yaklaşık olarak 300 yıl uyurlar. Uyandıklarında içlerinden birini yakındaki köye indiğinde, dışarıya 300 yıl sonra çıkan kişi ne kadar uyuduklarından habersiz köyde elindeki paranın artık kullanılmamakta olduğunu gördükten sonra durumda bir tuhaflık olduğunu fark eder. Bu uzun yüzyıllar sırasında halkın inanışı değişmiş ve 7 arkadaşın uğruna ölmeyi göze aldığı değerler ise hak ettikleri yeri bulmuştur. Şu an bu mağara Yedi Uyuyanlar’ın yeri olarak ziyaret ediliyor.

Değirmen Çiftliği: Bir ailenin kendileri için kurduğu çiftlik; artık herkesin gezmeye geldiği, köprüsünden geçerek göl kenarında gözleme yediği, atları sevip bol hayvan çeşidi görebildiği, tandırı meşhur olan bir işletme haline geldi.

Davutlar & Güzelçamlı: Kuşadası yakınlarındaki en meşhur yazlıkçı sahilleri. Direkt gidip gezilmez ama deniz için ya da Milli Park için yol üstünde uğranabilir.

Kirazlı Köyü: Köy gezme, köy kahvaltısı için bol oksijenli güzel bir deneyim.

Kuşadası Restoran ve Yeme İçme Önerileri

  • Köy sofrasında güzel bir kahvaltı ya da mantı, yöresel yemek keşkek, kızartma gibi lezzetler isteyenler. Kirazlı Köy Sofrası, Andız Köy Sofrası
  • Setur Marina’da biralamaca ya da yemek, keyif isteyenler: Ketchup, Cafe Marin
  • Marina taraflarında olacağım ama rakı, balı, roka istiyorum diyenler: Mezgit Restaurant
  • Turistik olsun sorun değil, ben aşırı güzel bir canlı müzikte ortalamanın biraz üstü bir fiyat vererek deli gibi eğlenmek ve dünya mutfaklarını denemek isterim diyenler: Yucca
  • Kuşadası’na gelmişsin sadece burada yiyebileceğin buraya özel bir tost olan Çarşaflı yemek için: Tuki
  • Scala Nuova’da kahve içmek için: Starbucks
  • Ucuz yollu ama lezzetli olsun, sac kavurma istiyor canım diyenler: Bülbül Pide Salonu
  • Sabah kahvaltısında kendine özgü tadı ve lezzetiyle kıymalı börek isteyenler: Dildade Börek
  • Gece sahilde midye yedik bir tepsi ama canım da mis gibi kokoreç istedi. Hem de İstanbul’da sürekli domatesli yapıldığından böyle saf saf yemelik bir yer arıyorum diyenler: Sosyete Kokoreç
  • Balıkçılar meydanında denizden babam çıksa yerim diyenler için: Damla Restoran
  • Sabah kahvaltısı ya da öğlen gözlemesi için: Balıkçılar Kahvesi
  • Kadınlar denizinde canlı müzik eşliğinde gün batımı isteyenler: Palm Beach
  • Gün batımını şehir içinde yapacaklar içinse: Kutes
  • Ucuza bira muhabbeti isteyenler: Pilot

Kuşadası Gece Hayatı

  • Kopkoplarca partilemek isteyenler: Öküz
  • Konser ve canlı müzik performansı arayanlar: Hayal Kahvesi
  • Canlı müziği daha 90’lar tadında yaşamak isteyenler: Heaven, Captain House, Yucca

İZMİR’DE 50 LİRA’YA YAPILABİLECEK 10 ŞEY yazım için tıklayın.

DOĞANBEY KÖYÜ GEZİ REHBERİ yazım için tıklayın.

KAŞ GEZİ REHBERİ yazım için tıklayın.

KAŞ – FETHİYE – GÖCEK – DALYAN GEZİ TURU yazım için tıklayın.

DENİZLİ GEZİ REHBERİ yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Kuşadası Gezi tecrübelerimi paylaşarak Kuşadası Gezi Rehberimle seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

6 comments

orhan Ağustos 10, 2018 - 6:56 am

mükemmel bir rehber olmuş. ben de eski bi’ yerlisi olarak Sevgi Plajını eklemek isterim. kalabalık olmaması, temiz kumsalı ve piknik yapabilecek alanı ile kadınlar plajı ve kalamaki’nin tüm iyi yönlerini bünyesinde toplamış adeta.

marina içindeki havuz da hem mevkisi ve hem de kalabalık olmaması ile saklı bir güzellik olarak favorilerim arasında.

kuşadası avm içindeki Köfteci Yusuf şu aralar lezzetli köftesi, hızlı servisi ve uygun fiyatlarıyla bu sezon en çok gittiğim mekan oldu şimdiden.

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 10, 2018 - 6:29 pm

Güzel önerilerinizle katkı sağladığınız için teşekkürler

Reply
Ayşe berran Mayıs 30, 2020 - 6:01 pm

Kuşadalı olup da bence oranın Beverly Hills i sayılabilecek SOĞUCAK ı nasıl essss gecebildiniz çok şaşırdım..

Reply
Nazlı Haziran 9, 2020 - 8:35 am

Merhaba, yazınızı okudum. Çok keyifli bir yazı olmuş teşekkürler. Ancak size bir soru yöneltmek istiyorum. Aslında ben Kuşadası’nda yaşamak istediğim için, Kuşadası’nda yaşam olarak arattığımda sizin yazınıza denk geldim. Bu bölgede kış nasıl oluyor? Nerelerde, hangi bölgede ev satın almak ya da kiralamak kışı daha rahat geçirmek için uygun olur? Yani şehir içi ulaşım, market, sağlık, banka gibi temel olanaklar düşünüldüğünde siz nereyi tavsiye edersiniz?
Ek olarak elbette sahile yakın olması, en azından ulaşımın kolay olması, yazın denizin güneşin keyfini çıkarmakta orada yaşama hayalinin bir parçasıdır.
Adalı biri olarak, Kuşadası’nda benim gibi yaşamak isteyenler için önerileriniz önemli olacaktır. Yazınızda buna da yer verebilirseniz sevinirim.

Teşekkürler

Reply
Halil aAyboğa Haziran 16, 2020 - 6:03 pm

Teşekkürler, gezmiş kadar oldum.

Reply
Dostane Tavsiye Ocak 18, 2022 - 6:53 am

Kuşadası dan Aydın Minibüs Seferleri bilgilerine ulaşmak için Tıklayınız.

Reply

Leave a Comment