İzlanda Gezi Rehberi: Güney İzlanda – Golden Circle

by Öykü Yalçın

Dünyanın bir ucunda yer alan Buz Adası’na seyahat ediyoruz. İzlanda gibi bir ülkenin hakkını vermek için bu toprakları araba yolculuğu ile doya doya keşfetmelisiniz! İşte tam da bu yüzden doğa harikaları ile dolu İzlanda Gezi Rehberi: Güney İzlanda – Golden Circle yazım ile gözünüz kapalı yola çıkabilirsiniz. Adım adım, sırasıyla, olmazsa olmazlarıyla gezi rotanız burada!

Başlamadan önce söyleyeyim. Kafanızdaki tüm İzlanda soru işaretlerini silmek için İzlanda Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler yazıma ışınlanmanız gerekiyor.

İzlanda Gezi Vlogumu izlemek ve Youtube kanalıma abone olmak için:

Seyahate çıkmadan önce Google Maps üzerinden gideceğimiz tüm durakları haritada işaretledik. Bu sebeple yer yön bulma konusunda hiç zorlanmadık. Size de aynısını tavsiye ediyorum. Bu arada hem Güney İzlanda’yı hem Golden Circle’ı Reykjavik’ten sabah 08-09:00 arası çıkarak gezdik. Gün 10:30 gibi doğduğundan karanlıkta yola çıkıyor, ilk durağa vardığımızda aydınlanmış hava ile gezmeye başlıyorduk.

GÜNEY İZLANDA GEZİ ROTASI

Yorucu olmayan ama aşırı uzun, neredeyse 16 saatinizi alan 700 – 800 km ‘lik bir rotadan bahsediyorum. Bu sebeple seyahatinizin başında ilk Güney İzlanda’yı yapar, Golden Circle’ı diğer güne bırakırsanız daha kolay halledersiniz. Biz hem kışın gitmemiz nedeniyle 18:00’dan sonra hava karardığı için gün ışığında geçirebilecek az vaktimiz olduğundan hem de İzlanda gezimiz boyunca 3 gece de Reykjavik’te konakladığımızdan bu rotayı Vik Kasabası’na kadar tamamlayabildik. Zaten Vik’e gelince de kar fırtınasına yakalandık!

Demem o ki Vik kasabasından sonraki duraklara gidemedik, en önemli noktalardan biri olan Jökulsarlon buzulunu göremedik. Eğer seyahatiniz en az 4 gün ise 1 gün Vik Kasabası’nda konaklayın ve Güney İzlanda rotanızı 2.güne taşıyarak Vik’ten sonraki durakları 2.gün gezin. Bu arada Güney İzlanda duraklarının hepsine Route 1’den ulaşılıyor, kaptırın gidin.

Sonuç olarak Güney İzlanda için tam 1 gün. Eğer tüm rotayı istiyorsanız 2 gün gerekli.

Seljalandfoss: Dakika 1 gol 1 insan böyle vurulur mu arkadaş! İsmini okumakta hala zorlandığım bu şelale sizi İzlanda ile tanıştıran ilk durak olduğu için özel ve güzel, yeri bambaşka. İzlanda zaten şelaleler diyarı ama bu şelale bir başka güzel çünkü arkasına geçilebiliyor. Islanmak büyük kaçınılmaz risk tabi! Karşısından fotoğraf çekerken bile kamera sırılsıklam oluyor. Zaten İzlanda’da lensi silmekten bitap düşerek doğayı fotoğraflama uğruna helak oldum!

Seljalandfoss

Eyjafjallajökull: Pardon? Ne dedin? Dedim ki “Eyahfiyatlahyoukutlu”. Burası, 2010’da patladığında 10 km yükseğe kül saçması sebebiyle Avrupa’nın hava trafiğini kitlemiş volkanik yanardağ. İzlanda da şelale bol olduğu gibi volkanik yanardağ da bol. Oradayken patlar mı lan diye ufak bir tırsma yaşasak da şükür sağ salim yurda döndük.

Skogafoss: Gökkuşağı ile ünlü başka bir şelale de burası. Güneş yoksa da üzülmeyin, kendisi çok güzel. Şelale ayaklarınızın dibine dökülüyor. Hala bünyede etkilenme seviyesi oldukça yüksek. Henüz şelaleye doymadık!

Skogafoss

Solheimasandur Uçak Kazası: İzlanda’da 1973 yılında acil iniş yapmak zorunda kalmış bir Amerikan donanma uçağı kalıntısı var, üstelik bu siyah bir kumsalda, üstelik uçağın belirli parçaları çalınmış desem inanır mısınız? Bu ülke gerçekten ilginçliklerle dolu. Lakin her güzel şey gibi o da emek istiyor. Route 1’de arabanızı park ettikten sonra 30 dakika soğukta sahile doğru yürümeniz gerek. E tabi her gidişin bir de dönüşü var. Ama KESİNLİKLE değiyor. Peki araba girmiyor mu? Maalesef arabamız 4×4 F Road olmasına rağmen, yol çitlerle trafiğe kapatıldığından giremedik mecbur yürüdük.

Sólheimasandur Uçak Kazası

Dyrholaey: O kadar şelale, yanardağ, krater gölü, buzul içerisinde belki de beni en çok etkileyen yerlerden biri, dünyada küçük ama özgür hissettiğiniz anları size armağan eden eşsiz bir yer. Mutlaka gidin! Biz bu uçurumun kenarına çıktığımızda telefonumuza kar fırtınası uyarısı geldi. Resmen sallamadık ve bu manzaranın tadını çıkardık. Hoş dönüş yolunda 1 metre görüş mesafesinde gece araba kullanarak aldık boyumuzun ölçüsünü ama değdi mi değdi!

Dyrholaey

Reynisfjara Siyah Kum Plajı: Bence Güney İzlanda’nın en romantik durağı. Siyah bir kumsalda yürüyorsunuz, deli dehşet çılgın bir deniz size eşlik ediyor. Denizin ortasında duran 2 volkanik kaya var. Ellerinize aldığınız siyah kumun volkanik lav püskürtmelerinden kaynaklandığını biliyorsunuz. ÇOK güzel!

Not: İzlanda’dan Türkiye’ye sırt çantamda bir adet volkanik kaya ve hatrı sayılır ölçüde siyah kum taşıdım. Koleksiyon köşeme oturttum.

Reynisfjara Siyah Kum Plajı

Vik Kasabası: Minik ve meşhur İzlanda kasabası Vik, Jökulsarlon’a doğru Güzey İzlanda rotasını devam ettirecek gezginler için yeme içme, dinlenme durağı olduğundan oldukça popüler. Yoksa çok da bir numarası olmayan bu kasaba neden bu kadar ünlü olsun. Resmen in cin top oynuyor. Doğaysa doğa tabi orası ayrı.

Skaftafell National Park, Svartifoss, Svinafellsjökull, Jökulsarlon ise Güney İzlanda rotasında gezemediğimiz duraklar. Skaftafell National Park, tur şirketlerinden satın alıp buz mağarası gezmek isteyenler için şahane bir yer. Tur fiyatları tabii baya tuzlu ama düşünenler değerlendirebilir. Svartifoss, yine İzlanda’daki 10 bin’e yakın şelaleden biri. En az diğerleri kadar görkemli ve güzel olduğuna eminim. Svinafellsjökull buzulu Interstellar filmine ev sahipliği yaptığından ve Umur’un hayranı olduğu Matthew McConaughey’in ziyaret ettiği gezegenlerden birini temsil ettiğinden çok gitmek istediğimiz bir duraktı.  Jökulsarlon ise Güney İzlanda’nın zafer noktası, son durağı, hayran olunası buzulu.

GOLDEN CİRCLE GEZİ ROTASI

İzlanda’ya ayak basan her turistin mutlaka gezip görmek isteyeceği en kolay rota Golden Circle. Biz 3 günlük seyahatimizin son gününde Golden Circle rotasını yapmıştık. Güney İzlanda’ya göre daha kolay, daha kısa mesafeli ama yine müthiş güzelliklere şahit olacağınız bir yolculuk sizi bekliyor. Yola çıktığınız gibi yine meşhur İzlanda atlarını göreceksiniz bolca. Bizden çok selam!

Thingvellir National Park: Dünyanın en eski parlamento binasına ev sahipliği yapan bu milli parka ulaşmak için Reykjavik’ten Route 1 yönünde yol alın. Buz tutmuş göl, Thingvellir Kilisesi ve kar masalını andıran manzaralarla Golden Circle’a güzel bir merhaba diyin.

Thingvellir National Park

Geysir & Strokkur: Benim için Strokkur, fotoğraflayabilmek uğruna parmaklarıma veda ettiğim anları yaşadığım anılarla dolu mucizevi yer. Bir daha nerede nasıl böyle bir doğa olayı görebilirim bilmiyorum. Yerin altından 80 – 100 derece sıcaklıkta su 6 – 8 dakikada bir havaya fışkırıyor ve siz “Yooook artııık!” narası atıyorsunuz. Su yukarı çıktığı an buharlaştığından kaynar suyla yıkanmanız gibi şeyler başınıza gelmiyor. Bu durakta en az yarım saat geçireceğinizi unutmayın ve arabadan atkı, bere, eldiven ne varsa tam tekmil çıkın.

O duraktaki dinlenme tesisinde çok pahalı fiyatlara çorba, yemek, hediyelik eşya falan satılıyor. Turist kazığı yememek için yukarıda bahsettiğim İzlanda Gezi Rehberi yazımda yer alan Bonus marketlerden alışverişinizi yapıp temkinli bir şekilde yola çıkın.

Geysir & Strokkur

Gulfoss: Hayatta bazı güzellikler vardır ve bu manzara öyle heybetlidir ki bir daha nerede bir şey görseniz onunla kıyaslar ve ama onun kadar değil dersiniz. İşte Gulfoss bende böyle kalıcı bir etki yarattı. Golden Circle’ın kraliçe durağı. İki kademeli şelale, kaynağı Langjökull buzulu olan Golden Falls, gök kuşağı cenneti.

Gittiğinizde yürünecek her alana gidip her yerden fotoğrafını videosunu çekin. Yukarı taraflara çıktıkça daha detaylı daha görkemli gözlemleyebiliyorsunuz.

Gullfoss Şelalesi

Kerid Crater Lake: Hayaller ve gerçekler! Bu krater gölü masmavi suyu olan, rengarenk bir çukurda adeta bir doğa harikası. Biz de bu beklentiyle yola çıktık ve Golden Circle’ın son durağını gerçekleştirmek için kendimizi Kerid Krater Gölü’nde bulduk. Hiç bir durak için ücret ödemezken burayı görebilmek için 2 kişi toplam 35 TL civarı bir şey ödedik ve kendimizi gölde bulduk. Ne görelim? Her yer karla kaplı, o rengarenk çukurdan eser yok. Gül gül öldük o an halimize, zaten yorgunuz da. Eğer baharda gidecekseniz bizden şanslı olursunuz. Neyse sonuçta ben de krater gölü görmedim demem artık!

Kerid Krater Gölü

Golden Circle’ı tamamladığınızda günü keyifle sonlandırmak için soluğu Screet Lagoon‘da alabilirsiniz. Biz Blue Lagoon’a gittiğimizden buraya uğramadık, akşam Reykjavik’i gezmeyi tercih ettik. İzlanda’ya güzel bir veda noktası olabilir.

Özetle, bence dünya paralar verip orada tur satın almanıza gerek yok. Araba kiralayarak bu rotaları takip edip İzlanda’yı keyifle gezebilirsiniz.

Hallgrímskirkja Kilisesi – Reykjavik

Tüm bunların dışında kafanıza takılan sorular varsa sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Hangi Mevsimde Nereye Gidilir yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriiceland etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

3 comments

Başak Aygün Eylül 22, 2018 - 2:28 pm

Merhaba sevgili Öykü nasıl severek takip ediyorum anlatacak kelime yok. Ne doğal ne tatlısın. Anlatımların şahane. İzlanda gezisi planlıyoruz şubat tatili için hava şartlarından dolayı yapamadığınız balina turu ile ilgili nereden fiyat bilgisi alabilir ve rezervasyon yaptırabilirim. Link atarsan çok sevinirim. Finlandiyada kuzey ışıklarını görme şansımız olmuştu daha yoğun ışık için seçtik bu rotayı ama göremiycek olursakta farklı deneyimlerle dönmek isteriz. Şimdiden teşekkürler

Reply
Öykü Yalçın Eylül 24, 2018 - 11:19 am

Merhabalar, çok çok teşekkür ederim bu içten yorumunuz için! Linki bırakıyorum, biz de Şubat’ta gitmiştik umarım hava koşulları sizden yana olur. Sevgiler 🙂
https://specialtours.is/tour/whale-watching/

Reply
Seher Temmuz 15, 2020 - 12:52 pm

Merhaba Öykü hanım İzlanda gezisi araştırırken karşıma çıktınızbizim 10 ve 8 yaşında iki çocuğumuz var ve Ağustos ayında gitmeyi planlıyoruz acaba çocuklarla gezebilir miyiz ailesi ile İzlanda gezenler hakkında ne düşünüyorsunuz… çok öpüyorum hemen İnstagram dan da takibe aldım sizi

Reply

Leave a Comment