İzlanda Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler

by Öykü Yalçın

Bazı ülkeler vardır, öyle hiçbir hazırlık yapmadan, sırt çantanı alıp, gelişi güzel bir rotayla gidemezsin. Bu ülke sözüm ona Avrupa’da olsa bile.. İlk bakışta korkutur, “Acaba tek başıma gezebilir miyim?” diye. Evet, gezebilirsiniz. Rahat olun, Buz Adası İzlanda’yı bu rehber ile keyifle gezeceksiniz. Tek istediğim bu seyahati asla ertelemeyin! Sizi bekleyen doğa harikaları için yola çıkın. Olabilecek en ucuz seviyelerde bir İzlanda seyahati için hadi gelin, İzlanda Gezi Rehberi sizlerle..

Muasır medeniyetler seviyesindeki güzel İzlanda’da 15 tane aktif yanardağ, 10 bine yakın şelale var. Kadın erkek eşitliğinde inanılmaz bir seviyedeler ve neredeyse %3-4 seviyesinde işsizlik olan, %100’e yakın okuma yazma oranına sahip bu ülkede parlamentonun yarısı kadınlardan oluşuyor. Bir kez daha anlıyoruz ki sıcak memleketlerde her şey kaytarmaya, çakallığa ve keyfe göre işlerken soğuktan olacak herhalde, Nordik ülkelerde işler hep kurala göre standartlar çerçevesinde yürüyor.

İzlanda Vlogumu izlemek ve Youtube kanalıma abone olmak için:

İzlanda’ya hangi mevsimde gidilir?

Kışın İzlanda’yı gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki her mevsim gidilir. Gözünüzün ne kadar kara olduğuna bağlı! Şaka bir yana ICELAND havasını yaşamak ve kendinizi başka bir gezegende hissetmek istiyorsanız kış mevsimini tercih ederek bunu sonuna kadar yaşadığımızı söyleyebilirim. Üstelik daha ucuz ve daha az turistik bir dönem. Bir de üstüne Ekim – Mart döneminin Kuzey Işıkları mevsimi olduğu göz önüne alınırsa e neden olmasın diyorum. Lakin eminim bahar ve yaz aylarında İzlanda’yı yemyeşil görmek de ayrı bir keyifli olur.

İzlanda kaç günde gezilir? İzlanda’ya kaç gün ayırmak gerek?

Çok pahalı bir coğrafyadan söz ediyoruz. Herkes bu seyahate 1 hafta ayıramaz. Mecbur en ekonomik yolları seçerek en güzel rotayla planlı olmalıyız. Biz İzlanda’da 3 tam gün geçirdik. Yetiştiremediğimiz sadece diğer yazılarda bahsedeceğim Jökulsarlon buzulu oldu. İmkanım olsa 1 gün daha verirdim ve 4 gün yeterdi. Ama eğer “Balina izleme turlarına katılacağım”, ya da “buzul mağarası gezmek için tur alacağım ya da buz gölünde yüzeceğim”, derseniz aktivitelerinize göre seyahati uzatmanız gerekir. Biz İzlanda’nın güneyinde takıldık. Bir de Kuzey İzlanda var tabi. Eğer Kuzey İzlanda’yı da gezeceğim derseniz işte o zaman en az 1 hafta lazım size.

İzlanda gezisi için Schengen Vizeniz olması yeterli. Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

Gullfoss Şelalesi

İzlanda’ya ulaşım sağlamak için hangi havayolu firmasından ucuz bilet bulurum diye düşünmeye başladığınız anda fark ediyorsunuz ki Türkiye’den İzlanda’ya direkt uçuş yok. Hobaa, dakika 1 gol 1 İzlanda’nın zorlukları başladı demeyin. Bu aktarmalı uçuş sayesinde 1-2 gününüzü Kuzey’de farklı İskandinav ülkelerine ayırabilirsiniz. Bunun için çoğunlukla Kopenhag ya da Stockholm tercih ediliyor. Biz tercihimizi Stockholm’de 1 gün geçirmek ve İzlanda’ya oradan devam etmek yönünde kullandık. Stockholm’den İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e 3 saat 15 dakika’da WOW Air ile uçtuk. Kopenhag’dan uçanlar genelde Iceland Air’ı tercih ediyor.

İzlanda’yı gezmek için olmazsa olmaz bir konu araba kiralamak. Öyle doğa içinde el değmemiş rotalar yapacaksınız, ki bu seyahat başkentte geçirilen bir hafta sonundan ibaret olmayacak, o arabayı kiralayın. Biz firma olarak birkaç araştırma yaptıktan sonra en ucuz Sixt‘te bulduk ve onu tercih ettik. Eğer kış mevsiminde gidiyorsanız 4×4 kiralayın. Instagram storylerimde olay yaratan kar fırtınasına yakalandığımızda iyi ki büyük araç kiralamışız dedik. Araba kiralamayı tercih etmemeniz durumunda gezmek için tek şansınız tur satın almak. Onlar da o kadar fahiş fiyatlar ki biz şok olmuştuk! Örneğin bir turun 1 kişilik fiyatını 4 kişilik arabayı kapatma fiyatı olarak algılamıştık. Değilmiş, üzüldük! Yine de birkaç tur firması önerisi isterseniz bildiklerim; Reykjavik Excursions, Special Tours.

Hadi arabayı kiraladınız diyelim. Benzin mazot konusu öyle Reykjavik’ten çıktığınızda asla yok, aman harap olursunuz gibi değil. Tabi yine de siz benzin alma işini çok ertelemeden deponuzu dolu tutun. Burada çoğu yerde yakıtınızı kendiniz alıyorsunuz. Önce pompaya kredi kartınızı sokuyorsunuz ve örneğin 5000 ISK seçiyorsunuz. Kartınızdan 5000 ISK’lik provizyon alıyor ve pompayı açıyor. Deponuzu aldığı kadar doldurduktan sonra pompayı koyup kartı tekrar okutuyorsunuz ve fişinizi alıyorsunuz. Eğer 4000 ISK’lik aldıysanız birkaç gün içinde 4000 ISK kartınızda dönem içi işleme geçiyor ama geçene kadar seçtiğiniz tutar provizyonda bekleyip kart limitini bloke ediyor. O yüzden çok yüksek tutarlar seçmeyin.

İzlanda Avrupa Birliği’nde olsa da Euro neredeyse hiçbir yer kabul etmiyor. İzlanda Kronu (ISK) ülkenin para birimi olsa da her yerde, sakız bile alsanız kredi kartı ile ödeme yapmanız bekleniyor. Aşırı gelişmiş bir ödeme sistemleri var. Yaşayan insanlardan son 1 yılda hiç nakit para çekmediklerini falan duyduk. Sonuç olarak kredi kartınızın limitini açın da gidin. Kur farkından etkilenmemek için de kart ekstrenizi Euro, Dolar, TL olarak ayarlamayı atlamayın.

Sólheimasandur Uçak Kazası

İzlanda Konaklama: İzlanda’da Nerede Kalınır? 

Bizim en kafamıza takılan soru, sırf başkent Reykjavik’te kalsak gezi rotalarımız için mantıklı bir seçim olur mu konusuydu. 3 gece de Reykjavik’te kaldık ve otelimizden baya memnunduk. Eğer İzlanda’da 1 gün daha kalacak ve seyahatimi 4 gün yapacak olsam 1 gece de Vik kasabasında kalırdım. Bunun da sebebi yukarıda bahsettiğim Güney İzlanda rotasında yer alan Jökulsarlon’u rahatça gezebilmek olurdu. Otelimiz Fosshotel Baron‘un kahvaltısı olması bize çok artı sağladı. Sabah kahvaltıyı yapıp öğle için yanımızı sandviç ve meyve aldığımdan resmen öğle yemeğine para harcamadığımız bir seyahat geçirdik. Erken rezervasyon çok önemli çünkü gezimize birkaç hafta kala baktığımda otelimizin fiyatı tam 2 katına çıkmıştı.

İzlanda’da ne giymek gerek? İzlanda valizinin olmazsa olmazları!

Özellikle soğuk mevsimde gidiyorsanız o kar montu giyilecek, hatta azcık ince kabukluysanız o kar pantolonu valize atılacak. Biz kış mevsiminin ortasında oradayken hava -2 derecelerdeydi. Şehirden uzaklaştıkça bu -6 ya kadar çıktı ama o durumda aslında hissedilen -14 idi. Rahatça gezeyim derseniz mutlaka içinize içlik veya termal çorap giyin. Eldiveniniz mümkünse içi polarlı kar eldiveni olsun. Kar montu ile gidin ve içinize polar üst giyin. Çoğu firmanın bagaj hakkı olmayabiliyor. Biz sırf çantalarımızla gittik ama kar pantolonları sığmaz diye uçak bileti alırken 1 tane de kabin bagajı satın almıştık. İyi ki de almışız. Ayakkabı olarak ise kesinlikle kar botu giymelisiniz. Ben kar botumu Decathlon’dan 130 TL’ye almıştım, çok memnun kaldım. Aşırı yüksek paralar vermek istemeyenler bakabilir.

Seljalandsfoss Şelalesi

İzlanda pahalı mı? İzlanda seyahat bütçesi ne Öykü?

Çok pahalı, aşırı pahalı, daha pahalısını görmedim. Yalnız bir seyahat kuralı var ki o da bir ülke ne kadar pahalıysa o kadar dikkat ediyor ve az harcıyorsun, ne kadar ucuzsa da suyunu çıkarıp iyice açılıyorsun. Yani İzlanda bizim için olabilecek en uygun bütçelere mal oldu. Aşağıda seyahat bütçemizi 2 kişi için 3 günlük detaylı şekilde veriyorum. Toplam 5478 TL harcamışız, yani yaklaşık 1500 USD. Blue Lagoon kısmı tabi çok opsiyonel, tercih meselesi ama imkan varsa kesinlikle tavsiye ediyorum.

  • Pegasus ile Stockholm uçuşu: 800 TL
  • WOW Air ile Reykjavik uçuşu: 219 USD – 750 TL
  • Konaklama: 328 EURO – 1538 TL
  • Araç Kiralama: 244 USD – 920 TL
  • Mazot: 100 USD – 370 TL
  • Yeme İçme: 95 USD – 360 TL
  • Blue Lagoon: 197 USD – 740 TL

Bu seyahat bütçesi Blue Lagoon ve 4×4 araç kiralama haricinde tüm zorunlu kalemlerde en uygun fiyatları kapsadığı halde çok pahalı. Ama İzlanda gibi bir ülkede 3 günde uçak bileti dahil kişi başı 750 USD ile yırtmak için yanımda götürdüğüm çerez ve atıştırmalıklar, öğle yemeğini bedavaya getirme, su parası vermeden çeşmeden şişemize doldurduğumuz leziz suları, akşam yemeğini 1 alana 1 bedavacı sandviçciden yemek yapabileceğimiz en iyi hamlelerdi. Ki sonuçta yeme içme kalemimiz en düşük seviyede! Normal şartlarda sadece 1 kişi akşam yemeğinde 100 Euro verebiliyorsunuz bu memlekette. Örnek de verecek olursam; Türk yemekleri yapan bir restoran gördük. Sofraya getirdikleri ekmek 40 TL, zeytin 65 TL, musakka 160 TL idi. Ben şok!

Seyahati ucuza getirmek için ipucu olarak hep Bonus isimli marketlerden alışveriş yapın diye öneriler gelmişti. Lakin atlanmaması gereken bir nokta var ki bu marketler 10-11 gibi açılıyor 18-19 gibi kapanıyor. Yani sizin şehir dışında gezme zamanınızda açık olan bu marketler yol üzerinde de neredeyse yok. Bu sebeple sırf buna güvenmeyin ama açık bulduğunuzda alıp yolluğunuzu yapın, fiyat olarak İzlanda’ya göre uygun.

İzlanda Kuzey Işıkları için uygun bir seçim mi?

Ekim ve Mart arası bir tarihte Kuzey ülkelerinde (İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda) Aurora adı verilen bir aktivite sonucu gökyüzü yeşil hatta şanslıysanız turuncu yeşil gibi birçok renge bürünüyor. Lakin bunu dünya gözüyle görmek öyle kolay değil. Hava açık olacak, yağış olmayacak ama soğuk da olacak tüm Solar aktiviteler yolunda gidecek. Bizim şansımıza İzlanda’da olduğumuz hafta tamamen kar yağışı vardı, göremedik. Maalesef bu önceden ayarlayabileceğiniz bir durum değil tamamen şans işi. Yalnızca oradayken Aurora Fcst, Aurora Alerts, Aurora gibi uygulamaları indirip kullanırsanız o gece şansınızın ne kadar olduğuna dair bir bilginiz olur ve Kuzey Işıkları avına çıkarsınız. Vedur uygulması da İzlanda’da kar fırtınasına falan yakalanmamanız için hava değişimlerini size bildirim veren uygulama. Biz ondan da çok faydalandık.

Not: Kuzey ışıklarını bu şekilde fotoğraflamak istiyorsanız yanınızda uzun pozlama yapabileceğiniz bir kamera ve tripot şart gibi. Bazen telefonda çekildiğinde görünmeyen ışıklar makinede kabak gibi olabiliyormuş. Tripot da çekim sırasında makinenin titremesini önlediğinden ortaya daha kaliteli sonuçlar çıkıyor.

Fotoğraf: https://www.icelandtravel.is/blog/detail/iceland-travel-s-ultimate-guide-to-the-northern-lights/

Reykjavik Hayat Kurtaran Mekan Önerileri

Yemek için saat 16:00’dan sonra 1 alana 1 bedava uygulaması olan Lemon Juice Bar hayatımızı kurtardı! Resmen 3 akşam da oraya yemeğe gittik. Avakadolu, tavuklu, ton balıklı bir dünya çok lezzetli sandviç yapıyorlar.

Kahve için Reykjavik Roasters veya Joe & The Juice, hot dog için Bæjarins Beztu Pylsur, bira vb içmek için Kaldi Bar aklınızda bulunsun.

Reykjavik

Blue Lagoon gerçekten bu kadar güzel mi?

Yazımın son konusu bu olsun istedim ki herkesin yüreğinde İzlanda’ya bilet almak için bir çakmak çakayım! Sinsilik rocks!

İzlanda’da Keflavik Havaalanı’na indiğiniz gün hemen havaalanı çıkışında gitmenizi önerebileceğim Blue Lagoon gerçekten de mavi gerçekten de acayip güzel arkadaşlar. Kurumuş siyah lav parçalarının arasında bebek mavisi sıcacık bir suyun kötü olma ihtimali var mı sanki? Pahalı olmasına pahalı ama o parayı verdiğim için hiç pişman değilim.

Yalnız 2 hafta kala biletlere baktığımda saatlerin tükendiğini gördüğümü söylemeyi atlamıyorum. Bilet alırken gitmek istediğiniz saati seçiyorsunuz o saatlerde giriş yaptıktan sonra içeride istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Standart ve Comfort paketler mantıklı olanlar. Standart olanda Comforttan farklı olarak havlu, 1 adet maske ve 1 adet içki yok. Bence burada en önemlisi havlu. Havlu taşıma ihtimalimiz olmadığından Comfort aldık ve hem havlu taşımadık hem herkesin yaptırabildiği Mud Musk’ın üzerine bir de Algae maskesi yaptırdık bir de üstüne keyfin doruklarında içkilerimizi yudumladık!  Bilet almak için tıklayın.

Eğer amacınız sadece fotoğraf çekmekse içeri girmeden hemen önce fotoğraf çekebileceğiniz bir alan var. Bilet almayacaksanız da burayı görmelisiniz! İçeride fotoğraf çekme işinde de buhardan dolayı makine, telefon biraz ıslanacak ama işinizi halledip gidip içerideki dolaplarınıza kilitlersiniz.

Blue Lagoon

Tüm bunların dışında kafanıza takılan sorular varsa sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakabilirsiniz.

Güney İzlanda Gezi Rotası, Golden Circle Gezi Rotası yazımı da mutlaka okumalısınız!

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Hangi Mevsimde Nereye Gidilir yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriiceland etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

16 comments

merve Şubat 13, 2018 - 3:21 pm

fevkalade =)

Reply
Öykü Yalçın Şubat 14, 2018 - 10:43 am

teşekkürler!

Reply
mehmet akınn Şubat 15, 2018 - 11:03 am

süpermiş gidebilsek be keşke

Reply
Öykü Yalçın Şubat 15, 2018 - 8:31 pm

Umarım en kısa sürede yolunuz düşer!

Reply
selda Temmuz 5, 2018 - 7:29 am

yazı için çok teşekkuler !oldukca faydalı bilgilerr..

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 5, 2018 - 8:52 am

Faydalanmanıza çok sevindim! Bol bol gezmeler.

Reply
Şakir Çağırgan Ağustos 1, 2018 - 4:27 pm

Çok teşekkür ederim Öykü Hanım.Gerek gezi yazınız,gerekse video filminiz çok başarılı,keyifli ve faydalı olmuş.Benzer çalışmalarınızın devamını dilerim.

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 2, 2018 - 12:40 pm

Yorumunuz ve düşüncelerinizi paylaştığınız için ben teşekkür ederim! Faydalı olmasına çok sevindim.

Reply
Onur Kasım 28, 2018 - 6:19 pm

merhaba.her iki ülke de (izlanda ve danimarka) schengen üyesi ülkeler fakat pasaporta basılan vize hangisi acaba ? Danimarka mı İzlanda mı ?

Reply
Öykü Yalçın Aralık 3, 2018 - 12:39 pm

Ben vizemi İtalya’dan almıştım bu sebeple pasaportumda İtalya Schengen vizesi basılıydı. Bu ülkelere gitmeden önce de İtalya’ya giriş yapmış olduğumdan herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Diğer ülkelere girerken sadece vizemin yanına giriş – çıkış damgası basıldı.

Reply
Sinan Aralık 3, 2018 - 3:15 pm

Videonuz çok güzel.23-26 Aralık tarihlerinde İzlanda da olacağız.Gün ışığı süresi 4,5 saat olacak.Gezilecek yerler için sıkıntı olur mu?Siz hangi tarihte gitmiştiniz?

Reply
Öykü Yalçın Aralık 4, 2018 - 6:51 am

Çok teşekkürler! Biz de Şubat’ta gittiğimizden pek farklı değildi. Tavsiyem Güney İzlanda rotasında da Golden Circle’da da varacağınız ilk durağa ulaşmak 1 saat sürüyor genelde, gün de 11’de aydınlanıyorsa karanlıkta yola çıkıp aydınlandığında gezmeye başlayacağınız noktaya ulaşmış olun. Bu şekilde yetirdik biz. Keyifli seyahatler.

Reply
cigdem Aralık 13, 2018 - 5:38 pm

biz de bir aya gidicez. Geçen sene de kirunaya gitmistik. Tadi damagimizda kaldi.

Reply
Ebru Mart 4, 2020 - 11:59 am

Merhabalar,

Kuzey ülkeleri, dünyanın en mutlu ülkeleri listelerinde hep üst sıralarda yer almaktadır. Soğuk iklim şartları ve kapalı havaya rağmen İskandinav ülkelerindeki insanlar hayattan zevk almayı ve mutlu olmayı öğrenmişlerdir. Burada, mutlu olmak ve yaşamdan keyif almak için benimsedikleri yaşam felsefelerinin etkisi oldukça fazla. HYGGE, LYKKE, Lagom gibi yaşam konseptlerinin yanı sıra İzlandaca bir kelime olan Gluggaveður da ilham verici anlardan oluşan bir zaman dilimine işaret ediyor. Gluggaveður; dışarıda nasıl bir hava olursa olsun, evde bir bardak çayınızla ya da kahvenizle odanızda camın önünde otururken dışarıdaki havanın tadını çıkarmak manasına geliyor. Gluggaveður hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz yeni yazdığım yazımı sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/Izlanda-usulu-mutlu-olma-sanati-gluggavedur

Reply

Leave a Comment