Batı Amerika Gezi Rehberi – Rota & Planlama

by Öykü Yalçın

Uzun bir yolculuk, mükemmel olsun istiyorsunuz. Sonuçta her zaman 13 saat uçup hayaller ülkesi “Macera Dolu Amerika”ya gidemezsiniz. Gezip gördüğünüz yerler zaten muhteşem olacak. Yolun sonunda ulaşacağınız şeyler size “İyi ki bu seyahate çıkmışım” dedirtecek. Peki ya yolda yaşadıklarınız? Bu sadece sonuç odaklı değil aynı zamanda süreç odaklı bir gezi. Benim belki road triplerden, binlerce kilometre devrilen araba yolculuklarından vazgeçememem yolun bana kazandırdığı öyküler yüzünden. Ben de bu yazıda Amerika’da araba yolculuğu yapmak hakkında bolca tavsiye vereceğim size ve Batı Amerika Gezi Rehberi altında Amerika Road Trip maceranızı bütçe, rota, planlama gibi konularda netleştireceğim! Hazırsanız alın kahvenizi, başlayalım.

Seyahatimizin tamamını anlatan vlogları izlemek, canlı canlı yaşamak için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!

Las Vegas Gezi Rehberi – Vegas’ta Olan Vegas’ta yazım için tıklayın.

Antilop Kanyonu & Horseshoe Bend yazım için tıklayın.

Lake Hollywood Park

Batı Amerika Rotası Nasıl Planlanır?

Batı Amerika yolculuğunu kafaya koyduğunuzda karar vermeniz gereken ilk nokta nereye uçacağınız olmalı. San Francisco mu Los Angeles mı? Bence Los Angeles çünkü seyahatinize bizim yaptığımız gibi Los Angeles’dan başlayıp San Francisco’da bitirirseniz SF’da arabaya çok ihtiyacınız olmayacağından ve San Francisco’da otopark ücretleri günlük 35 Dolar’dan başladığından müthiş bir bütçe kazancınız olur.

Biz biletimizi 13 saat direkt uçuş ile Türk Hava Yolları’ndan aldık. Aktarmalı uçmak isterseniz de çok uygun biletler bulabilirsiniz. Aktarmalı biletlerde kişi başı 1500 – 2000 TL, THY ile direkt uçuşlarda 3000 TL civarında bilet fiyatı normal. Bizim gibi millerinizi kullanarak da THY ile uçabilirsiniz. Çok iyi bir kredi kartı kullanıcısı olarak tüm harcamalarımı kartla yapıyor ve deli gibi mil kazanıyorum. Bunu düşünenlere Miles & Smiles Platinum kartı önerebilirim. LA’a uçmak ve SF’dan dönmek seyahatimiz için süper bir planlama oldu çünkü hem SF’de son gün araba kullanmayacağımızdan arabaya erken teslim ederek günlük 55 Dolar kar ettik hem de günlük 35 Dolar otopark ücretinden 3 gün boyunca kurtularak toplamda 270 Dolar kar ettik.

Horseshoe Bend Kanyonu

Batı Amerika Rotası İçin Kaç Gün Gerekli? Rotamız Nasıldı?

10 günde 3200 km yol katederek California, Nevada, Arizona ve Utah olmak üzere 4 eyalaet gezdiğimiz Batı Amerika rotamızda programımız sırasıyla şu şekildeydi.

  • Los Angeles 2 gece konaklama, 3.günün sabahında Los Angeles’dan Las Vegas’a araba yolculuğu yaparak 4 saatte Vegas’a ulaşma
  • Las Vegas 2 gece konaklama, ertesi gün Grand Canyon için sabah yola çıkma
  • Las Vegas Grand Canyon yolculuğu, kanyona gelmeden yol üzerindeki Williams kasabasında mola vererek efsane Route 66’da olmak ve Büyük Kanyonu gezme, akşamında Arizona Page kasabasına ulaşarak 1 gece Page’de konaklama
  • Page Antilop Kanyonu ve Horseshoe Bend Kanyonunu gezme ve öğlen Los Angeles’a geri dönmek için yola çıkarak 8 saat araba yolculuğu sonrası yolun en zor kısmını geride bırakarak LA’e ulaşma
  • Los Angeles’dan San Francisco’ya uzanan okyanus kenarı road trip yolcuğu: Pacific Coast Highway 1 rotasında sırasıyla Santa Monica, Malibu, Santa Barbara, Santa Maria, Pismo Beach, Big Sur, Bixby Bridge’i tamamlamak ve Monterey’de konaklamak
  • Ertesi gün Carmel By The Sea, meşhur 17 Mile Drive araba yolculuğu, Santa Cruz ve San Francisco’ya ulaşıp konaklama
  • San Francisco’da 2 gece 3 gün daha geçirerek SF’dan İstanbul’a dönmek

San Francisco Baker Beach

Geziye dair bilgilerimi, tavsiyelerimi her şehir için detaylı Gezi Rehberlerinde vereceğim ama o yazılar bloga gelene kadar, bu yolculukta yaşadığım tecrübelere dayanarak Batı Amerika Gezi Rotasında özellikle tavsiye vermek isteyeceğim noktalar şöyle:

  • Los Angeles gerçekten tam bir pazarlama harikası. Burada ciddi bir birikiminiz ya da kazancınız varsa yaşamak çok güzel olabilir ama turistik anlamda size vaadedeceği şeyler inanılmaz değil. Bu sebeple burada 2 gün geçirmek bence oldukça yeterliydi.
  • Las Vegas ise tam Günah Şehri, yani burada da aşırı eğlenebilmek için çok paranız olması gerek çünkü her şey para harcama üzerine kurulu. Bu sebeple 2 gece gayet yeterli. Mutlaka Las Vegas Strip diye geçen bölgede konaklayın yoksa her şeyin dışında kalırsınız, tüm olay stripte dönüyor. Ve de kesinlikle tüm akşamlarınızı Vegas’ta yapılan şovlara bilet alarak önceden doldurun. Tavsiyem Cirque Du Soleil‘inkileri kaçırmamanız!
  • Vegas’tan Grand Canyon için yola çıktığınızda yol üzerinde herkesin uğradığı Hoover Barajı var. Biz de uğradık ama bence gereksizdi. Vakit kaybetmek istemezseniz üzülmeyin.
  • Grand Canyon‘un gezilecek birçok yeri var, ilk iş Visitor Center’a gidip bir rota seçmeniz ve görevlilerin sizi yönlendirmesini istemek olsun. Biz çoğu turistin tercih ettiği kanyonun otobüsleri ile yapılan Hermit Route‘u yapmak yerine kendi arabamızla yapabileceğimiz Desert View‘ü tercih ettik çünkü bu yolun çıkışından direkt varmak istediğimiz Page yoluna bağlanabiliyorduk. Bu sebeple rotanıza göre yönlendirme önemli, atlamayın.

Grand Canyon

  • Antilop Kanyonu bu seyahatin kralı, kraliçesi, her şeyiydi. Hayallerimden birini gerçekleştirdim. Eğer sizin de “Bucket List” maddeleriniz arasındaysa “Ölmeden Önce Yapılması Gerekenler Listesi”nde hakkıyla var olacak  bu doğa harikası için önceden rezervasyon yapın. Upper ya da Lower Antilop Kanyonu farketmez, ikisi de çok güzel, ikisi için de aylar önceden 10:00 – 11:00 güneş ışığının en iyi girdiği saatlere yer kalmıyor, çabuk davranın. Upper’ın bu kadar ünlü olmasının tek nedeni dünyanın en pahalı fotoğrafının burada çekilmiş olması. Lower da çok güzel, biz onu gezdik, yanılgıya düşmeyin. Antilop’tan sonra gideceğiniz Horseshoe Bend’e arabaların park yerinden yürümek 15 dakika ama sıcak etkili. Kişi başı en az 1 şişe su yanınıza alın.
  • Page’den LA’e ulaşmak en zorlu yoldu çünkü 8 saatti. Ertesi gün PCH 1 rotasına başlayacağımızdan tam gaz döndük ve gece ucuz yol kenarı bir motelde kaldık. Bu kısım biraz yorabilir ancak  gün sayısı kısıtlı olunca ancak yetiştirebildik.
  • Los Angeles’dan San Francisco’ya ulaşım için en uzun ve en manzaralı yol Pacific Coast Highway 1. Bunu 1 günde almaya çalışırsanız hem çok yorulur hem de yeterince gezemezsiniz bu sebeple orta nokta, nispeten uygun fiyatlı lokasyon Monterey’de konaklamanızı öneriyorum. Hemen yanı başındaki Carmel çok ünlü ve çok pahalı, elit bir mahalle. Carmel’den girebileceğiniz meşhur 17 Mile Drive rotası ise girişi 10 Dolar olan bir özel yol. Tamamı Pasifik Okyanusu manzaralı içinde golf sahaları, inanılmaz lüks evler, oteller olan bir kompleks. Bence burayı kesinlikle atlamayın.

Santa Monica

  • Pacific Coast Highway 1’de yoruldukça Pacific Coast Highway 101′e yani otobana girebilir ve yolu kısaltabilirsiniz. Otoban ücreti yok. HGS, OGS gibi bir ihtiyacınız yok. Dilediğiniz zaman tekrar sahil kısmına dönersiniz. Yol üzerinde gezebileceğiniz yerleri gösteren bir uygulama var, bunu da indirebilirsiniz.
  • San Francisco‘da çok evsiz var, konaklayacağınız bölgeyi içi seçin. Konaklama da aşırı aşırı pahalı. Önceden davranın, ihmal etmeyin. 2 kişilik bir hostel odasına 3 gece için 500$ verdik, resmen konaklama bütçemizin yarısı buna gitti!

NOT: Tüm seyahatimiz 10 güne ucu ucuna yetiştiğinden San Diego’ya gidemedik. Orası da çok güzel ama fırsatımız olmadı. Eğer kanyonlar için iç kesime girmeyecekseniz rotanıza sahil şeridinin en güzel şehirlerinden San Diego‘yu ekleyebilirsiniz.

Los Angeles Venice Beach

Batı Amerika Gezisi için Önceden Planlanması Gereken Maddeler Neler?

  • Amerika Vizeniz yoksa vize almak. Amerika Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.
  • Araba Kiralamak
  • Rota ve Kalınacak Şehirleri, Gün Sayılarını Belirlemek
  • Otel ya da Airbnb Yapılacak Evleri Seçmek
  • Las Vegas İçin Şovlara Bilet Almak
  • Grand Canyon’a araba ile gitmeyecekseniz helikopter turu yapmayı düşünebilirsiniz. Kişi başı 300 USD civarlarında fiyatı olan Grand Canyon Helikopter Turu araştırmak ve rezervasyon yapmak. (Tabi bu durumda Antilop Kanyonu’na gidemeyeceksiniz)
  • Antilop Kanyonu İçin Rezervasyon Yaptırmak

Las Vegas

Amerika’da Araba Kullanmak: Amerika’da Araba Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bu yolcuğu gerçekleştirmek için tabi ki araba kiralamaya ihtiyacınız var ve Amerika’da araba almak da araba kiralamak da çok ucuz. Hatta benzin bile tüm bu Doların 4.70’lere dayandığı senaryoda yine de Türkiye’dekinden ucuza geliyor. Düşünün ki kur böyle değilken geçmişte nasıl ucuzmuş.

Biz bu efsane road trip için cabrio araba tutkunları olarak kırmızı bir Ford Mustang kiraladık. Avis’ten kiraladığımız arabamızın sigorta dahil günlük kirası 55 Dolar’dı. Amerika’da rahatlıkla günlük 25-30 USD’den başlayan fiyatlara araba kiralayabilirsiniz. Böyle uygun fiyatlar varken Türkiye’de asla satın alınamayacak ya da kiralamayacağınız tarzda lüks araçları tercih ederek seyahatinizi daha mutlu hale getirebilirsiniz!

Utah Glen Kanyonu

Carmel By The Sea

Ceza Yememek İçin Amerika’da Trafik ve Kurallar hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.

  • STOP yazan DUR tabelaları gerçekten DUR demek. Bir yaya ya da araç geçsin geçmesin durmak zorundasınız.
  • Yol kenarında park edebileceğiniz yerler olacak. Kafanızı kaldırıp levhada ne zamanlar hangi saatlerde yasak kontrol edin eğer serbest ise park metrelere ne kadar kalacaksanız o kadar ödeme yaparak park edin.
  • Park ederken asla yol kenarındaki kırmızı boyalı yerlere arabayı bırakmayın. Herhangi bir yeri taşmasın bile.
  • Hız sınırı kaç mil yazıyorsa odur. Kesinlikle kamera yok diye hız sınırını aşmayın.
  • Amerika’da trafik ışıkları durduğunuz yerin hemen yanında değil caddenin karşısında. Eğer sağa ya da sola dönecekseniz serbest olduğunda geçiyorsunuz. AŞIRI SAÇMA! Karşınızdaki ışık sizi bağlamıyor. Yasak olan yerlerde zaten ayrıca geçilmez diye yanan kırmızı ışık oluyor.

Venice

Route 66

Batı Amerika Gezisi Seyahat Bütçesi, Maliyeti Nedir?

  • Uçak Bileti: 1300 $ (Biz mil ile aldık ama aldığımız dönem 2 kişi için fiyat bu şekildeydi)
  • Konaklama: 1088 $ (9 gece 2 kişi toplam)
  • Araç Kiralama: 444 $ (8 gün sigorta dahil)
  • Benzin: 215 $ (3200 km yol)
  • Yeme & İçme: 330 $ (10 gün 2 kişi her şey dahil, su bile!)
  • Tur ve Şov Biletlerimiz: 300 $ (Antilop Kanyonu 100$, LV Cirque Şovu 200$ 2 kişi toplam)

Özetle uçak biletini de tüm rakamıyla dahil ederek hesapladığımda; yeme içme, konaklama, her türlü aktivite ve süper lüks bir araba ile 10 günde 3200 km yol katedilen bu seyahatin bütçesi 3650 $.

Tur ve şovlar opsiyonel, konaklama bütçesi de hostellerde konaklama tercih edilerek düşürülebilir. Uçak bileti için de dediğim gibi mil biriktirme ya da aktarmalı uçuş maliyetleri indirgemek için bir seçenek.

La La Land

Sonuç olarak daha önce Amerika’da New York’a gitmiş ve her daim New York benim ruh ikizi şehrim diyen biri olarak söyleyebilirim ki bence asıl Amerika New York. Tabi ki Batı Amerika seyahatimiz çok çok güzeldi ama beni deli dehşet etkilemedi. Asıl büyüleyen kısım Arizona ve Utah bölgesindeki kanyonlar oldu diyebilirim. Başka bir seyahatte sadece oraya uçarak doğanın peşine düşmeyi isterim.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

New York Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriusa etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

13 comments

Miraç Haziran 28, 2018 - 8:48 am

Rota belirleyici çok güzel bir yazı olmuş , dilerim bir gün bana da nasip olurr Seyahatleriniz bol olsun

Reply
Öykü Yalçın Haziran 28, 2018 - 8:56 am

Çok teşekkürler, isteyen herkese faydalı olsun! Bol seyahatler dilerim.

Reply
EMİR Haziran 28, 2018 - 12:56 pm

Dolu dolu gezi yazınız için teşekkürler , rota için gerekli tüm ihtiyaçları paylaşmışsınız en kısa zaman da deneyimlemek istiyoruz .Keyifli seyahatler.

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 2, 2018 - 2:53 pm

Çok teşekkürler! Seyahatiniz mükemmel deneyimlerle dolu olsun.

Reply
Canan Haziran 28, 2018 - 1:28 pm

Öykü Selam!
Sana instagramdan da yazmıştım, sonunda beklediğim yazı geldi 🙂 İnanılmaz, inanılmaz, inanılmaz yardımcı oldu yazın bana. Gerçekten teşekkür ederim:) Ağustosta 1 hafta New York’ta kaldıktan sonra 1 haftalığına da batıya uçacağız. İşte o zaman senin rotandan ilerleyeceğiz 🙂 Sevgiler..

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 2, 2018 - 2:52 pm

Süper! Faydalı olmasına çok çok sevindim. Bol bol gezin 🙂

Reply
serhat polat Haziran 16, 2019 - 8:55 am

merhaba. çok güzel bi yazı olmuş. aracınızı nereden kiraladığınızı öğrenebilir miyim? ben bakınca mustang tarzı araçlara günlük 85-90 dolar gibi bir rakam çıkıyor da :/

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 31, 2019 - 9:13 am

Avis’in internet sitesinden seyahatimiz öncesi rezervasyon yaptırdık.

Reply
Ezgi Turhan Kök Temmuz 24, 2019 - 1:36 pm

Hem blog hem de youtube kanalınız bizim Amerika&Meksika rotamız için çok faydalı oldu, olmaya da devam ediyor. Nice güzel seyahatleriniz olsun ve bizimle paylaşmaya devam edin, çok teşekkürler:)

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 31, 2019 - 9:08 am

Çok teşekkürler! Mükemmel bir seyahat olacağına eminim 🙂

Reply
SEDAT YANTURALI Ağustos 18, 2019 - 10:20 pm

Yazınız süper, keyifki ve yararlı. Tebrikler.

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 31, 2019 - 2:59 pm

Çok teşekkür ederim!

Reply
ihsan Kasım 4, 2019 - 3:48 pm

Trafikte kırmızı ışıkta sağa dönebilme, trafik durumuna göre mümkün, fakat sola dönülmez.

Reply

Leave a Comment