Dünyaca Ünlü Festivaller & Karnavallar

by Öykü Yalçın

Hep bir festivale gitmek istediğim zaman bilet almak için geç kalmış oluyorum. Sebebi de Dünyaca Ünlü Festivaller & Karnavallar nerede, hangi tarihte yapılıyor ve Dünyanın En Ünlü Festivallerinde önceliği hangisine vermeliyim gibi soruların kafamda net olmaması. Artık bu sorunu bir kenara koyuyorum!

Bu yazıda, Instagram’da bir fotoğrafımın altında sorduğum soru üzerine benimle paylaştığınız en çok gitmeyi istediğiniz festivalleri ülke, şehir, zaman belirterek yayımlıyorum. Yani bize bolca eğlence, bolca rengarenk festival göründü! Kostümleri hazırlayın..

Her festival için bir ya da birkaç isim göreceksiniz! Bunlar bu festivalleri hayal köşesine oturtmuş ve bu hayali benimle paylaşmış sizlersiniz! Bu yazı sizin hayallerinizden ilham alarak ortaya çıktı, teşekkürler!

1 – Venedik Karnavalı (Zeynep, Nadiye, Fatma, Gül, Aslı)

Her yıl Ocak, Şubat, Mart aylarında İtalya‘nın en turistik şehirlerinden biri olan Venedik‘te gerçekleşen bu karnaval rengarenk kostümler içerisindeki insanların meşhur Venedik maskelerini taktığı eğlence dolu bir festival. 2018’de yani bu sene Şubat ayında gerçekleşecek. Normal zamanlarda bile aşırı kalabalık olan bu şehir bir de karnaval zamanı nasıl kalabalık olur tahmin bile edemiyorum ama eğlence dolu olacağı kesin! Yine de bütçe mağduru olmamak için konaklama ve uçak bileti gibi seyahatin temel kalemleri önceden organize edilmeli.

Fotoğraf: İtalya Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.consistanbul.esteri.it

2 – Xanthi Karnavalı (Mustafa)

Bizim için en kolay festival. Atla arabaya geç İpsala’dan hop İskeçe’desin. Komşumuz Yunanistan‘ın küçük şehri İskeçe‘de yani Xanti‘de Şubat ayında gerçekleşen festival, insanların giydiği o kostümler ve rengarenk kortejlerle o kadar sıcak ki eğlenmek için kimseye Şubat soğuğu engel değil. Dilerseniz gelmişken gezinize Kavala ve Selanik’i de ekler iyice keyifli hale getirirsiniz bu yolculuğu. Benden müjde! Biz bu sene Şubat ayında Xanthi’deyiz. Ay ben ne giyeceğim?

Selanik Gezi Rehberi için tıklayın.

Fotoğraf: http://www.visitgreece.gr/en/carnivalingreece/carnival_in_greece

3 – Rio Karnavalı (Aslı)

Brezilya‘nın Rio de Janeiro şehrinde düzenlenen dünyanın en ünlü festivallerinden biri olan Rio Karnavalı, bizim buralar soğukken Güney yarım küre ise sıcağı yaşarken tam Şubat – Mart döneminde yapılıyor. Eğer samba yarışmasına katılmayacaksanız bilet almanıza gerek olmayan bu festivale delicesine dans edecekseniz gidin, yoksa yazık Vallahi! Festival dönemi uçuk fiyatlarda konaklama vb gibi tüm maliyetleriniz tavan yapacağı için çok planlı olmalısınız. Brezilya zaten çok güvenli değil ama bir de bu festival döneminde hırsızlık olayları çok yaşanıyormuş. Gidip de kalabalık ve hırsızlık gibi şeylerden güvende hissetmediğinden keyifli olmadığını söyleyen insanlar da olmuyor değil.

Fotoğraf: http://www.oneworld365.org/rio-carnival-packages

4 – Holifest (Damla)

Hindistan‘ın meşhur Holi Festivali yani Renklerin Festivali her yıl Mart ayı civarında baharın gelişini kutlamak için yapılan, adını Hint mitolojisindeki şeytanların kralı Hiranyakaşipu’nun kızı Holika’dan alan bir sokak festivali. Holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor ve insanlar festivale başlarken “Holi-ha” diye bağırıyor. Bu festival süresince kast sistemi diye bir şey yok, festivale katılan herkes eşit.

Festivalde insanların birbirine attığı boyalar kolayca çıkıyor ve zararsız. Renklerin anlamları ise, kırmızı masumiyet, yeşil enerji, mavi sakinlik, sarı dindarlık.

Fotoğraf: https://theculturetrip.com/asia/india/articles/holi-festival-of-colors-beyond-the-streets-of-india/

5 – Coachella (Öykü, Ceren)

Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde genelde Nisan ayında düzenlenen Coachella müzik ve sanat festivali; Coachella Vadisi‘nde açık havada müziğe doymak, Kaliforniya ruhunu hissetmek için biçilmiş kaftan! Yine ünlüler tarafından istila edilen bu festivalde tarz tarz giyinen kızlarımız aylar boyunca dergileri süslüyor. Hatta bazı markaların Coachella adında koleksiyonları bile var! Aşırı ünlü sanatçıları dinlerken devasa dönme dolabı altında çılgınca eğlenmek isterseniz dünyaca ünlü festival Coachella sizin için en doğru seçenek.

Fotoğraf: http://www.factmag.com/2017/04/14/coachella-2017-livestream/

6 – Amsterdam King’s day / Queen’s day (Merve, Güzide)

Hollanda Kralı’nın doğum gününün kutlandığı, Hollanda‘nın başkenti olan Amsterdam‘ın nüfusunun 2 katına çıkmasına neden olan, göz alabilen her yerin turuncuya boyandığı, sokak partileri ile coşup kanal kenarlarında sabahlayabileceğiniz Nisan sonu gerçekleşen bir festival. Hem gitmişken Amsterdam kasabalarını da gezersiniz, fena mı olur?

Harikalar Diyarı Amsterdam Kasabaları yazım için tıklayın.

Fotoğraf: https://tr.pinterest.com/pin/529665606144839028/

7 – Glastonbury Festivali (Özge, Aslı, Merve)

Her yılın Haziran ayının son hafta sonunda 3 gün boyunca İngiltere‘nin bir kasabası olan Glastonbury‘de gerçekleşiyor. Dünyanın en büyük açık hava kültür, sanat ve tabi ki müzik festivallerinden biri olan bu festival 1970’lerden beri var olduğundan festivalin epikliği bence tartışmaya açık değil.

Fotoğraf: http://www.nme.com/blogs/festivals-blog/glastonbury-2018-festival-tickets-cancelled-fallow-year-2091040

8 – Tomorrowland Festivali (Berkay)

Belki de en çok istediklerimden! Her yıl Temmuz ayı gibi Belçika‘da başka bir dünyada olduğunuzu hissettirecek ortam, sahne alan onca efsanevi sanatçı, asla bulunamayan biletler, elektronik müzik severlerin modern cenneti, rengarenk! Aslında farklı ülkelerde de yapılıyor ama en meşhuru Belçika’da. Delireceğim, nolur biri beni Tomorrowland’e ışınlasın!

Brugge Gezi Rehberi için tıklayın.

Fotoğraf: http://www.mtv.co.uk/tomorrowland-festival

9 – Burning Man (Arif, Güray)

Dünyaca ünlü festival denildiğinde ilk akla gelenlerdendir herhalde. Amerika‘nın Nevada eyaletinde yer alan Black Rock Çölü‘nde her yıl Ağustos – Eylül döneminde düzenlenen ve 9 gün süren Burning Man yani “Yanan Adam”, adını festivalin son günü ahşaptan yapılan bir kuklanın yakılmasından alıyor.

Bu festival özellikle Instagram’dan şahit olduğumuz kadarıyla tam bir ünlü geçidi. E tabi bir de insanlar, nasıl en ilginç kostümü ben giyerim diye yarışa giriyor. Sözüm ona gece gündüz sıcaklık farkı çölden dolayı çok olduğu için herkes kürk giyiyormuş da, çöl koşullarında festival zormuş da! Ay tek derdim bunlar olsun. Baya pahalıya patlayacak bu festival umarım bir gün bana da nasip olur. Şans meleklerim sayesinde en ucuz yollu, düşeşe gelir ne diyeyim.

Fotoğraf: https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/north-america/united-states/nevada/burning-man-nevada-art-festival/

10 -Budapeşte Sziget Festivali (Cansu)

Macaristan Budapeşte‘de, Danube nehrindeki Obudai adasında düzenlenen, ismini festivalin bir adada yapılmasından dolayı Macarca “ada” anlamına gelen Sziget’den almış, eğlence dolu, fiyatları ve konumu itibariyle gayet ulaşılabilir bir festival. Ağustos ayında Avrupa’da 2 – 3 gün katılmalık bir festival arasanız adresiniz burası olsun. Hem Budapeşte çok güzel!

Budapeşte Gezi Rehberi için tıklayın.

Fotoğraf: https://dailynewshungary.com/12-things-didnt-know-sziget-festival/

11 – Edinburgh Fringe Festivali (Ece)

İskoçya‘nın başkenti Edinburgh‘ta Ağustos – Eylül döneminde düzenlenen Fringe Festivali için dünyanın en kapsamlı sanat festivali deniyor. Hikayesi ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa kültür yaşamını zenginleştirmek için başlatılan Edinburgh Uluslararası Şenliği’ne 1947 yılında 8 davetsiz tiyatro grubunun katılımına dayanıyor. Koca bir ay sürüyor ve bu süre boyunca tiyatro, kabare, sokak sanatçılarının yaptıkları güzel işlerle dolup taşıyor. İskoçya’ya gitmeyi çok istiyordum ve sanırım hangi ayda bu seyahati planlayacağımı buldum!

Fotoğraf: https://www.edfringe.com/support-us/support-us-as-an-individual/friends-of-the-fringe

12 – Barcelona Merce Festivali (Beyhan)

Her sene 3 gün süre boyunca genelde Eylül ayı civarında İspanya‘nın göz bebeği Barselona‘da gerçekleşen Fiesta De La Merce’yi diğer tüm festivallerden ayıran en büyük yönü havai fişek gösterileri herhalde. Katalunya’nın meşhur insan kuleleri, dans ve müziğin kapladığı Barselona sokakları, ağzından havai fişek ateşi püskürten maketlerin yer aldığı baya coşkulu bir festival.

Fotoğraf: https://www.timeout.com/barcelona/things-to-do/la-merce-barcelonas-big-celebration

13 – Octoberfest (Damla, Beste, Merve, Ceren)

Bira sever misin? Bırak bütün festivalleri senin yerin Almanya, senin yerin Octoberfest arkadaşım. Orijinal Octoberfest Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde gerçekleşen ve 2 hafta süren bir festival. Festivalde meşhur çadırlarda yer alıp o ilk birayı içmek istiyorsanız rezervasyon işini önden halletmeniz gerek. Bu festival de baya kalabalık oluyor ama ben çok istiyorum. Hem tüm Bavyera’yı gezmek için çok iyi bir bahane!

Fotoğraf: http://oktoberfest-songs.com/ein-prosit-lyrics.html

14 – Meksika Ölüler Günü Festivali (Efe)

Aslında tüm Latin Amerika’da ölüleri anmak amacıyla yapılan bu festival benim canım ülkem Meksika ile özdeşleşmiş çünkü buradaki atmosfer hepsini sollayıp geçiyor.  Sözüm ona ortaya çıkışı taa 14.yüzyılda Meksika’da yaşayan Aztek’lere dayanan bu renkli festival Ekim – Kasım dönemi gibi kutlanıyor. İnsanlar kendilerini süsledikleri gibi ölen yakınlarının da mezarlarını çiçeklerle süslüyor, mumlarla aydınlatıyor ve mezar başında onlar için yiyip içerek onları anıyor. Artık herkes bu anma gününü bir festivale dönüştürmüş şekilde yüzlerini boyayarak neredeyse Cadılar Bayramı gibi bir karnaval havası yaratıyor ama amaç korkutmak değil anmak.

Fotoğraf: http://www.firstpost.com/world/dia-de-muertos-a-look-at-mexicos-day-of-the-dead-festival-2491212.html

15 – Japonya Çıplak Adam Festivali (Efe)

Japonya Okayama’da yer alan Saidaiji Kannon-in tapınağında düzenlenen ‘Naked Man’ (Çıplak Adam) festivali, Ocak ayında 10 bin erkeğin, sumo güreşçilerinin giydiği “mawashi” adı verilen sargıyla dondurucu havada pencereden atılan çubukları yakalamak için kıyasıya mücadele ettikleri bence aşırı garip bir festival. Neymiş, çubuklar kutsalmış da yakalarsan şansın güzelleşirmiş. Şükürler olsun ki şans ve baht açısından kültürümüzde nazar boncuğu kadar basit bir simge var! Saygı duyuyorum ama izlemek ister miyim emin değilim 🙂

Not: Fotoğraf koymak istemedim :))

16 – New Orleans Mardi Gras Festivali (Gamze)

Dile kolay, 1857 yılından beri kutlanan Mardi Gras (Fat Tuesday) dünyanın en çılgın eğlencelerinden biri! Şubat ayında Amerika‘da New Orleans‘ın Bourbon Street’i insan seline döner ve tam bir partileme mekanı olur. Mor, yeşil ve altın sarısı boncuklar kutlama boyunca bir nevi para işlemi görür. Renklerine göre ayrı anlamları olan boncukları sizden almak isteyenlerden hayal gücünüzün ileri gidebileceği ya da edebinizi takınıp olayın tadını kaçırmayacağınız seviyelerde en uçlarda talepleriniz olabilir. Yani bir buse de oluyormuş bu, çok ayıplı şeyler de.

Fotoğraf: http://betches.com/why-new-orleans-mardi-gras-is-your-spirit-animal/

Siz de bu yazıdan ilham alarak festival ve seyahat yollarına düşerseniz deneyimlerinizi sosyal medya üzerinden benimle de paylaşın! Yorumlarınızı mutlaka aşağıya bekliyorum!

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

Leave a Comment