Prag Gezi Rehberi – Romantik Masal Diyarı

by Öykü Yalçın

Senelerdir gitmek istediğiniz, yanından yöresinden geçip lakin bir türlü rotayı oraya çeviremediğiniz yerler vardır ya, Prag benim için öyle. İlk Avrupa seyahati için en uygun duraklardan, Euro ile mücadele ederken seyahatte bütçenizi yormayacak en hesaplı şehirlerden. Bir de sonbahar ona çok yakışıyor. Hazırsanız Prag Gezi Rehberi ile sizi Orta Avrupa’ya götürüyorum!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Prag Gezi Vlogumu kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım!

prag-gezi

Prag Kaç Günde Gezilir?

Az vaktiniz var, hafta sonuna iki gün bağlayıp 3 gece konaklama ile bu şehri keyifle gezersiniz. Tüm zamanınızı turistik noktaların yoğunlukta olduğu Prag 1 bölgesinde geçirecekseniz oh ne ala, belki farklı keşifler peşinde diğer bölgeleri ziyaret etmek isterseniz biraz daha vakit gerekir ama 3 geceyi denkleştirdiniz mi hiç düşünmeden atlayıp gidin!

Hangi Mevsimde Prag Gezisi Yapmalı?

Sonbaharın sarı, turuncu, yeşil karışımlarının oluşturduğu renk paleti Prag’a öyle yakışıyor ki, adeta tablo! Üstelik aklınızda olsun bahar aylarında nereye giderseniz gidin büyük çoğunlukla fiyat avantajı sağlayarak gezersiniz. Konaklama daha uygun olur. Biz Kasım ayında gitmemize rağmen üşümedik, yağmur çamur görmedik. Turist kalabalığı o zaman bile vardı ki bu sebeple yazın buraları düşünemiyorum. Kışın -18 dereceleri görüyor Prag, bu yüzden kar vb koşullar geziyi aksatabilir.

klementinium

Prag Otel Önerisi –  Prag’da Nerede Kalınır?

Prag Gezi maliyetimizi en aşağı çeken unsurlardan biri hem güzel ve temiz hem de iyi bir lokasyon olan Aparthotel Davids‘de konaklamak oldu. Buraya 3 gece için 118 Euro ödedik.

Prag Ulaşım – Prag’a Nasıl Gidilir?

Prag biletlerimizi 8 ay önceden Türk Hava Yolları’nın kampanyasından kişi başı 400 TL’ye almıştık. Çoğu kişi Orta Avrupa gezisini Prag – Budapeşte – Viyana rotasını birleştirerek yapıyor. Ben Viyana ve Budapeşte’yi aynı seyahatte gezmiş, Prag’ı sonraya saklamıştım. İyi ki de öyle yapmışım. Budapeşte en sevdiğim Avrupa şehri olmasına rağmen Prag’ı da baya çok sevdiğimi söyleyebilirim.

Budapeşte Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

24 Saatte Viyana Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

prag-hangi-mevsimde-gidilir

Prag Havaalanı’ndan Şehre Ulaşım:

Havaalanı çıkışında kişi başı 24 Çek Korunası ödeyerek makinalardan kredi kartımızla bilet aldıktan sonra 119 Nolu otobüse binip Nádraží Veleslavín durağına ulaştık. Buradan yarım saat geçerli biletimizle metroya aktarma yaptık. Tek kural aldığınız bileti sarı makinelere okutmayı atlamayın, aksi halde kontrol olduğunda almamış gibi ceza yersiniz. Gidişte değil ama havaalanına dönüşte 119 nolu otobüsün kalktığı metroda kontrole girdik.

Prag Şehiriçi Ulaşım:

Hep yürüdük, bir kere bile vasıta kullanmadık. Prag zaten gezmek için araba kiralamalık bir şehir değil. Metro ve otobüs sistemi de şahane değil, o sebeple en güzeli ve keyiflisi yürüyerek gezmek. Uzak mesafeler için taksi ya da Uber kullan diye tavsiyeler almıştım ama 3 gecelik Prag gezi maceramızda hiç gerek duymadık.

Prag Döviz Bozdurma Sorunsalı – Prag’da Nerede Para Bozdurulur?

Çek Cumhuriyeti ya da yeni adıyla Çekya, Avrupa Birliği’nde olup Schengen Vizesi ile giriş yapabileceğiniz ülkelerden olsa da Euro değil Çek Korunası kullanıyor. Buralarda Euro ile geldiğinizde döviz bozdurup Çek Korunası elde etmek aşırı zormuş gibi aktarılıyor ama bence değil. Sadece şak diye ilk anda bozdurmak yerine dolaşıp en uygun kuru veren döviz bürosunu bulmanız gerekiyor, ciddi kur farkı olduğundan kazıklanıp üzülmek istemezsiniz. Onun dışında biz hep kredi kartı ile ödeme yaptığımızdan çok nakde ihtiyaç duymayız ama buralarda her yer kredi kartı kabul etmiyor.

Biz astronomik saat kulesinden köprülere doğru yürürken solda kalan dar sokakta yer alan döviz bürosundan  düzgün bir kurdan bozabilmiştik. Bu arada aklınızda bulunsun Çekya Schengen Vizesi konusunda bonkör davranmayan ülkelerden. Yani daha önceden vizeniz varsa ve vize aldığınız ülkeye giriş yaptıysanız o vize devam ederken buraya gelmeniz mantıklı olan. Aksi halde Schengen vizesi alıp ilk Çekya’ya giriş yapacaksanız buradan almanız gerek, ki o zaman da 6 ay bile hayal gibi.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

Prag Gezi Bütçemiz / Maliyet

  • Uçak Bileti: 800 TL – THY kampanyası ile kişi başı 400 TL’ye bilet almıştık
  • Konaklama: 750 TL (40 Euro) – 3 gece çift kişilik oda
  • Yeme İçme: 990 TL (4350 Çek Korunası ) – 4 gün 2 kişi su bile dahil
  • Şehiriçi Ulaşım: 20 TL (96 Çek Korunası ) – Tüm gezi yürüdük sadece havaalanından gidiş ve dönüşte 2×48 ödedik
  • Müze, Kule Çıkışı, Kütüphaneler gibi giriş ücreti olan aktiviteler: 290 TL (1260 Çek Korunası )

Prag Ucuz mu?

Tüm Avrupa içinde en ucuz olan şehirlerden diyebilirim. Özetle, 4 gün 2 kişi Prag gezi maliyetimiz toplam 450 Euro, o günkü kur ile 2850 TL. Euro’nun 6 TL’lerde gezdiği 2018’de bu bütçeyle bu kadar keyifli bir seyahat yapmak Prag’ın hala ne kadar başarılı bir gezi rotası olduğunu gösteriyor.

Prag Gezilecek Yerler

Prag’a akşam saatlerinde ulaştığımızda ilk olarak kendimizi Old Town Square‘e yani Eski Şehir Meydanı’na attık. Bir yanımız Astronomik Saat Kulesi, bir yanımız sokak yemeği satan tezgahlar, gözün görebildiği her yer ise muhteşem mimari! Bu arada söylemeden geçemeyeceğim saat başı Astronomik Saat Kulesi’nde insanların toplanıp kalabalık yarattığını görünce bir göz ucuyla baktık. Havarilerin camda yer değiştirdiği gösteri tam bir pazarlama harikası. Dünyanın en basit ama en ilgi çeken şovu olabilir.

İlk iş meydanda yer alan Tyn Church‘de kilise içinde canlı canlı Mozart dinledik ve ayine katıldık. Seyahatiniz öncesinde böyle etkinlikleri araştırırsanız değişik deneyimler elde edebilirsiniz. Üstelik ücretsizdi.

Gece boyu hotdog yedik, sıcak şarap içtik, buraların meşhur tatlısı Trdelnik yedik. Prag’ı ilk akşamdan sevmiştik! Hotdog için büyük ve dolu dolu farklı lezzetli olsun derseniz Hotel U Zlateho Stromu‘nun altındaki büfeyi (100 Koruna), ucuz ve atıştırmalık olsun derseniz aynı zamanda buraların en ucuz sıcak şarabını da satan Hotel U Prince‘in altındaki büfeyi öneririm (Hotdog da şarap da 30 Koruna). Bu arada Hotel U Prince çoğu insanın çatısında Prag manzarası ile fotoğraf çektirdiği görsel bir nokta. Trdelnik tatlısı içinde Good Food‘u tavsiye ederim.

Ertesi gün muhteşem başladı çünkü ilk durağımız Klementinum kütüphanesiydi.

Ulusal Kütüphane’de 20 bin kitap var! Kepler, Gezegensel Hareket Yasası’nı burada bulmuş! Fotoğraf çekmek yasaktı ama o tarihi görmek eşsiz hissettirdi. İyi ki sabah gidip sıraya girmiş ve 11:30 turuna kendimizi yazdırmışız. Tur olmadan giriş yok, gezemiyorsunuz ve her yarım saatlik tur maksimum 10-15 kişilik. Hem kütüphaneyi gördük hem Astronomik Kuleye çıkıp turuncu Prag’ı yukarıdan izledik! 600 Çek Korunası verdik, iyi ki de vermişiz.

Klementinum ücretli derseniz ücretsiz giriş yapabileceğiniz Municipal Library of Prague yani Belediye Kütüphanesi’nde görebileceğiniz kitap kulesi var. Asla kıyaslanamaz ama gelmişken bu sanat eserini de görmelisiniz.

Municipal Library of Prague

Klementinum çıkışında Charles Bridge’den köprünün öteki tarafına geçerek Lokal Inn‘e öğle yemeğine gittik. Frankfurter sosis çeşitleri, kızarmış peynir tartar sos eşliğinde Pilsner Urquell bira uyumu muhteşemdi! Burayı çok sevdik. 2 kişi toplam 360 Koruna ödedik.

Yemek sonrası Prag’ın en dar sokağında yürümek için U Luzickeho’ya gittik.

Çok bir numarası yok ama Kafka Müzesi’ne çok yakın, yani yolunuz üzerinde olduğu için görebilirsiniz. Trafik ışığı ile geliş gidiş sağlanıyor. Sokağın sonunda bir restoran var. Bence o pazarlamış iş yapmak için burayı. Güzel taktik.

Kafka Müzesi ve Charles Bridge manzarasında kaz besleme işini ertesi güne bıraktığımızdan Letna Park‘a doğru devam ettik ve kısa bir yürüyüş sonunda Beer Garden‘a ulaştık. Bu bira bahçesinde manzara eşliğinde bira içerken bir de Prag’ın meşhur içkisi Becherovka deneyelim dedik, ciğerimizi orada bıraktık! Adamların -20 derecede neden üşümediği çok net! 2 bira ve 1 Becherovka için 120 Koruna ödedik.

Geceyi sonlandırmak için en güzel adres, Hemingway Bar! Dünyanın en güzel barı olabilir, kokteylleri şahane, rezervasyonsuz yer bulmak imkansız gibi. Cashonlybarprague, black and white new fashioned, takumi taco ve the revenant isimli dört kokteyl içtik. The Revenant sayesinde bir daha asla içtiğim hiçbir kokteylden zevk alamaz hale geldim. İçerisinde Absent vardı ve çok lezzetliydi! Diğer kokteyller de çok başarılıydı. İyi ki bara oturup barmenlerin içkileri nasıl hazırladıklarını izlemişiz! Resmen zanaat.. Bu 4 kokteyl için 1130 Koruna ödedik.

Sonraki gün Charles Bridge‘e çıkıp 360 derece dönerek bol bol manzara izleyip fotoğraf çektik. Köprüyü geçip Kafka Müzesi‘nin yanından Kampa Island’a geçtik ve yürüyüş yaparak kazları besleyip bol bol fotoğraf karesi yakalayacağımız nehir kenarına ulaştık.

Sırada buraya çok yakın lokasyondaki Lenon Wall var. John Lenon’ın resminin duvara çizilmesi ve ardından barış, özgürlük düşünceleri ile renklenen sanat dolu duvaar.

lenon-wall

Buradan sonra Prag Kalesi yoluna düşüp yürüye yürüye Strahov Manastırı‘na ulaşacaksınız. İşte bu manastırın da kütüphanesi olmazsa olmaz görülmesi gereken noktalardan, tarih kokuyor. Giriş kişi başı 120 Koruna.

Strahov

Manastırdan merkeze ormanlar, yeşillikler içindeki patikadan yürüye yürüye indiniz ve güzel bir yemeği hak ettiniz! Her gittiğimiz ülkede bir Meksika restaurantı denemezsek ölecek olduğumuzdan Cantina‘ya gittik. 2 kişi içkiler dahil 585 Koruna hesap ödedik.

Sona yaklaşıyoruz..

Prag Gezi maceralarımızı bitirmeden görmeden dönemeyeceğimiz Dancing House‘a kadar yürüyerek Prag’ın görsel güzellik sunan köprülerini teker teker geçtik. Bir kadın ve erkeğin dans etmesine benzetilen bu bina aynı zamanda bir otelmiş. Benziyor mu siz karar verin! Binayla tekme tokat fotoğraf çekilmeniz Instagram dünyasında boynunuzun borcu..

O kadar yürüyüp yorgunluk kahvesini Original Coffee’de içtikten sonra (104 Koruna) Prag Gezi rotamızı tamamlamak için soluğu buraların en meşhur barlarından biri olan Anonymous Bar’da aldık. Hemingway’in üstüne çıkması zaten gözümde imkansızdı, hele the revenant kokteylinden sonra.. Biraz abartı bulduk, çok sevemedik. Halbuki burası da rezervasyonsuz yer bulmanızın çok zor olduğu, barmenlerin V for Vendetta maskesi ile sunum yaptığı bir mekan. 2 kişi toplam 390 Kron vererek birer kokteyl içip kalktık. Kötü değildi ama biz daha iyisini tatmıştık 🙂

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

5 comments

Dolum Makinası Mayıs 30, 2019 - 9:47 am

Çok güzel anlatımlı bir makale olmş teşekkürler, gezi için ilk baktığım blog burası oluyor.

Reply
Öykü Yalçın Haziran 17, 2019 - 1:19 pm

Çook teşekkürler! Nice rotalara 🙂

Reply
Abdurrahman Mete GÖNÜLLÜ Mart 22, 2020 - 12:39 am

Ellerinize sağlık, çok güzel olmuş,Teşekkürler…

Reply
emre Temmuz 12, 2020 - 6:35 pm

Almanya’dayım ve Prag’a gezi var. Kaynak ararken rastladım. Teşekkürler. Ve çok tatlı bir çiftsiniz!

Reply
MURAT AYDIN Aralık 16, 2021 - 7:20 am

Merhaba Öykü Hanım, paylaşımınız için teşekkür ederim. Bir aksilik olmazsa Ocak-2022 ayında eşim ve oğlum ile beraber Budapeşte-Viyana-Prag planlıyoruz. THY ile Budapeşte’ye inip araba ile Prag rotasını tamamlamayı planlıyorum. Budapeşte-Viyana-Prag yolunun kışın kar sebebiyle kapandığı konusunda bir bilginiz oldu mu? Bu konuda bir yoruma rastlayamadım. Gerçi Avrupa da yolların pek kapanacağını düşünmüyorum.
Teşekkür ederim.

Reply

Leave a Comment