Botsvana Gezi Rehberi – Afrika Safari Deneyimi

by Öykü Yalçın

En büyük hayallerimden biri Zürafa görmekti. Bence çok asil, sakin görünen ama kızdıklarında karşı tarifi pişman edecek canlılar. Bu da onları şahane varlıklar yapıyor. Filler, aslanlar, su aygırları, bufalolar ve sayamadığım daha onlarca canlıyı; evlerinde, yuvalarında ziyaret etmek. Botsvana’da yaşadığım hisleri unutmam mümkün değil. Botsvana Gezi Rehberi yazımda, üç ülkeyi kapsayan seyahatimizin üçüncü ve son kısmını anlatacağım. Gelin Afrika gezelim!

Bu yazı dizisinde Zambiya Gezi Rehberi ve Zimbabve Gezi Rehberi de var. Tek seyahatte bu ülkelerde nasıl unutulmaz anlar yaşadık? Gelin birlikte geçmişe yolculuk yapalım.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Zambiya, Zimbabve, Botsvana Gezi Vloglarımı bölüm bölüm kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Cape Town Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Zanzibar Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

  • Botsvana’ya Ne Zaman Gidilir?
  • Zambiya & Zimbabve & Botsvana Tehlikeli mi?
  • Botsvana Ucuz Mu?
  • Botsvana Şehiriçi ve Ülkeler Arası Ulaşım ile ilgili her şeyi ZAMBİYA GEZİ REHBERİ yazımda bulabilirsiniz. Zambiya için verdiğim cevapların aynısı Zimbabve ve Botsvana için de geçerli.

Güzel haber: Botsvana, Türklere vizesiz! Zambiya ve Zimbabve’yi kapsayan Kaza Vize‘yi ise Zambiya Gezi Rehberi yazımda bulabilirsiniz.

Botsvana Kaç Günde Gezilir?

Üç ülkeyi kapsayan Afrika gezimizde Botsvana için 3 gece ayırdık. Çünkü en esas amacımız Botsvana’da safari yapmak ve her safari farklı deneyim olduğundan birden çok kez yapmak istiyoruz. Bu sebeple en az 3 gece ihtiyacımız vardı. İlk gün yol, varış ve dinlenme ile geçti. Kalan 2 günde 3 farklı safari yaptık. Üçünün de hissiyatı bambaşkaydı. Aşağıda detaylı aktaracağım.

Botsvana Ulaşım

Bu seyahate diğer ülkeleri dahil etmeyecekseniz, hedefiniz sadece Botsvana’ya gitmekse veya bizim rotaya tersten başlayacaksanız uçmanız gereken yer Kasane şehrine ait havaalanı. Botsvana bizim için vizesiz olduğundan genelde uçuşlar Zambiya Livingstone’a göre bir tık pahalı oluyor. Lakin tabii dönemsel değişebilir, kontrol etmekte fayda var.

Borsvana Pulası kaç USD’ye denk geliyor hesaplamak için internet olmadığında da kullanabileceğiniz Xe Currency‘nin offline uygulamasını indirin. Bir de maps.me haritasının offline versiyonunu indirirseniz çok daha rahat edersiniz.

Bir sonraki seyahat umarım aşağıdaki yol tabelasında da görebileceğiniz, Botsvana’nın dibindeki Namibiya olur!

Botsvana’da Nerede Kalınır? Botsvana Otel Önerisi

Aslında amacımız Botsvana Chobe’nin en ünlü oteli Chobe Safari Lodge‘da kalmaktı ama rezervasyonda yapılan bir hata sonucu, sevgili yol arkadaşım Chobe River Cottages‘i seçmiş ve biz de üç gecemizi bu villada geçirdik. Ben hiç pişman değilim, güzel bir seçimdi. Zaten diğer iki ülkede 2 gece konaklama için 80 – 90 USD bandında ödeme yaparken buraya 3 gece için 340 USD ödedik. Yani fiyattan da güzel ve merkezi bir yerde konakladığımız anlaşılıyor.

En büyük avantajı şehir merkezi olarak geçen, ATM bulabileceğiniz, KFC‘nin de bulunduğu bölgeye yürüyerek 2 dakika olmasıydı. Burada aynı zamanda SPAR markasının marketi ve her türlü içkiyi bulabileceğiniz Duty Free gibi dükkanı olduğu için çok rahat ettik. Alışverişimizi yaptık ve akşamları villamızda çok keyifli vakit geçirerek safaride yaşadığımız enfes deneyimleri konuştuk.

Yeme & içme anlamında başka bir önerim, otelimize çok yakın Pizza Plus Coffee & Curry olabilir. Bir akşam buradan take away pizza aldık, beğendik ve buna 7 USD ödedik.

Bir akşam Chobe Bush Lodge isimli otelin restaurantında yedik. Ki burada yediğimiz yemek lezizdi. Asıl amacımız konaklayamadığımız Chobe Safari Lodge‘da akşam yemeği yemekti. Çünkü şahane bir nehir manzarası var. Lakin otele gittiğimizde akşam yemeğinde sadece açık büfe seçeneğinin olduğunu, onun da 18:30’da başladığını öğrendik. Bekleyemeyecek kadar aç olduğumuz için yan otele geçip işte burayı öyle keşfettik. Kallavi bir akşam yemeğine 2 kişi 30 USD ödedik.

Bir akşam da Chobe Game Lodge isimli otelin mekanında yedik ama seçenekler arasında en az beğendiğimiz yer burası oldu. 2 kişi akşam yemeği için 19 USD ödedik.

KFC’de iki menüye 10 USD verirken, SPAR’dan aldığımız içkilerimiz için de 40 USD ödedik.

Gidip geldiğimiz mesafeler kısa olduğu için genelde yürüdük ama taksiye binmemiz gerektiğinde de pazarlık yaparak tek yön için 3 USD ödedik.

Botsvana’da Yapılması Gereken Aktiviteler

Chobe Milli Park’ta Safari Yapmak

Safari tamamen şans işi. Canlıları kendi doğalarında ziyaret ettiğiniz için, ne göreceğiniz, ne deneyim yaşayacağınız tamamen şansınıza kalmış. Bu sebeple safari amacıyla gittiğiniz bir gezide mutlaka en az 2-3 game yapın ki, hiçbir şey göremeden ya da hayalinize kavuşamadan dönmek zorunda kalmayın. Bence Botsvana’da safari fiyatı bunun için çok uygun.

Her gün sabah gün doğumu ve öğleden sonra 15:00 civarında başlayan iki adet safari var. İkisi de kişi başı 25 USD. 3 saat sürüyor ve 9 kişilik safari aracında, şoförünüzün rehberliğinde ulusal parkı geziyorsunuz. Normalde Afrika’nın farklı bölgelerinde şoför dışında, sağı solu dürbünle gözetleyip rehberlik yapan başka bir kişi daha olabiliyor ama Botsvana’da bizim katıldığımızda bu yoktu. Çok eksikliğini de hissetmedik. Zaten parkta sizin gibi başka safari araçları da oluyor. Botsvana’nın eksi yanı çok yaratıcı değillerdi, hepsi benzer rotayı izliyor. Bunun için şoförünüzü hangi hayvanları görmek istediğinizi söyleyerek sıkıştırın. Çünkü rehberler örneğin, “aslanlar saat kaçla kaç arası nerede olur” gibi tahminlere sahipler. Çok şanslı olduğumuz için Chobe Ulusal Parkı’nda yaptığımız 2 safaride de araçta sadece iki kişiydik. Yani resmen özel safari yaptık!

İlk gördüğümüz hayvan büyük beşliden biri Bufalo

Mutlaka gün doğumunda safari yapın, önceliğiniz bu olsun. Günün ilk ışıklarında gördüğümüz manzaralar aklımızı yerinden oynattı. Sadece üşüyebileceğinizi göz önüne alarak yanınıza bir ceket alın. Tabii bir de safariye uygun, doğanın renklerinde giyinin ki oh tam şahane olsun. Hatta şapka ve dürbün de götürürseniz süper olur.

Safari sırasında su ve soğuk içecek ikram ediliyor, zaten her game dediğim gibi 3 saat. Biz safarilerimizin hepsini otelimiz aracılığıyla ayarladık, çok memnun kaldık. İlginçtir ki çarşıya indiğimizde bir acentaya girip fiyat sorduk ve otelin yönlendirdiğinden çok daha pahalıydı. Sanırım iyi bir tercih yaptık.

Safaride asıl amaç büyük beşliyi tamamlamak

Bunlar: aslan, gergedan, bufalo, fil ve leopar. İçlerinde en nazlı, yakalaması zor olan leopar çünkü çok utangaçlar ve hep ağaçların tepesinde gizlenip, kamufle oluyorlar. Ormanın hakimi aslan. Bu nendenle leoparlar biraz sinmişler. Gergedanlar ise, maalesef boynuzlarından elde edilen ilaç cinsel gücü artırdığı için gün geçtikçe insanlar tarafından katlediliyor ve türleri azalıyor. Bu yüzden her yerde göremeyebilirsiniz. Ama arkadaşım bir safarisinde bir gergedanın doğumuna denk gelmiş! Muhteşem bir an olmalı. Dediğim gibi her safari bambaşka bir deneyim. Neye şahit olacağınızı bilemezsiniz. Biz nelere mi şahit olduk?

İlk gün yaptığımız safaride ormanın kralı aslanı çok çok yakından görebildik ve resmen yüzümüze doğru kükremesine maruz kaldık. Baya koşup atlasa araca gelebilir aslında, o kadar yakınız. Ama şoförümüzün dediğine göre aslanlar inanılmaz tembellermiş. O yüzden üşenir, koşup gelmez dedi. İnandık ama bence salaklık 🙂 Şükür hayattayız.

İkinci gün ise bir erkek aslan ile dişi aslanın çiftleşmesine tanık olduk. Günde 6-7 kere çiftleşiyorlarmış ve çok kısa sürüyor. Hepsinin storylerini Instagram profilim @oykununoykuleri nde bulabilirsiniz. Beni oradan da takip ederseniz çok sevinirim.

Sayısız antilop, bufalo ve su aygırı gördük. Ayrıca bir de tabii filler. Bir sürü bir sürü fil gördük. Filler inanılmaz canlılar, çok duygusallar. Ve fotoğrafta gördüğünüz fil bize unutulmaz bir an yaşattı. Bu yoldan ilk geçişimizde yerdeki ölmüş fil kemiklerini gördük. Onu yakmışlar ki diğer hayvanlar yiyerek hasta olmasın. Sonra safari bitimine yakın yine aynı yoldan geçerken bir filin bu kemiklerin başına geldiğini gördük. Hortumuyla onları toplayıp kokladı, ağladı, acısını yaşadı. Kelimelerle ifade edilemeyecek kadar özel bir andı.

Safari yaparken hepimizin; bitki, ağaç, hayvan, insan özetle canlı olarak doğa anaya ait olduğumuzu hissettim. Canlılar arası müthiş dengeyi çok daha iyi anladım. Benzerliklerimizi ve farklarımızı algıladım. Bazı şeyleri bildiğinizi düşünüyorsunuz, taa ki yaşayıp da hiçbir şey bilmediğinizi anlayana kadar.

Nehir Safarisi Yapmak

Botsvana’da yapabileceğiniz diğer bir aktivite de nehir safarisi. Bir kayığa binip bu gözlerinize bayram yaşatacak güzellikteki nehirde geziniyor ve canlıları gözlemliyorsunuz. Bu aktivite de kişi başı 25 USD. Bu sebeple bu aktiviteyi öğleden sonra seansında yapmanızı ve günü burada batırmanızı öneriyorum. Yanınıza yiyecek, içecek almayı unutmayın, daha keyifli olur. Resmen Namibiya kıyılarına kadar Chobe nehri üzerinde gezintiye çıkıyoruz!

Timsahlar, domuzlar, su aygırları, bufalolar, kuş türleri size yaptığınız yolculuk boyunca eşlik ediyor.

Veee o büyülü an! SENİ GÖRMEYİ O KADAR ÇOK İSTEDİM Kİ CANIM ZÜRAFA! Görmeden dönmeyeceğimi biliyordum. Enerjimle çektim seni kendime. O ağaçların arkasından salına salına tüm asaleti ile gelmez mi? Üstelik bir de sırtında kuşlar var. Sanırım yeryüzünde cenneti yaşıyoruz.

Sonra biranda fil sürüsü gelip kendini gösterdi bize. Daha ne isterim? Bebek fillerin tatlılığı karşısında suratım gülmekten patates gibi. Bu safari macerasında kalbimden geçen her şey gerçek oldu. Leopar da görsek iyiydi de ne yapalım o da kalsın bir sonraki geziye. Hepsi için çok teşekkür ederim!

Zambiya & Zimbabve & Botsvana Gezi Bütçemiz

3 ülkeyi de kapsayan bir haftalık seyahatimizin toplam bütçesini aşağıda detaylı şekilde paylaşıyorum. Uçak biletleri hariç, toplamda 7 gecelik Afrika gezimizde kişi başı 850 USD harcamışız. Her kuruşuna değerdi!

  • Konaklama: 508 USD ( 7 gece, iki kişi )
  • Yeme İçme: 367 USD
  • Aktiviteler: 783 USD
  • Ulaşım: 47 USD

Zambiya & Zimbabve & Botsvana Tur Olmadan Gezilir Mi?

Bu ülkeleri blog yazılarımı okuyarak rahatlıkla gezebilir, seyahatinizi planlayabilirsiniz. Lakin yine de bahsettiğim aktiviteler ve ülkeler arası transferler için destek almanız gerekecektir. Biz Zambiya’daki Macrolight uçuşumuz, Zimbabve’deki gün batımı bot turumuzu, Zimbabve Botsvana arası transferimizi Elements Travel aracılığıyla yaptık ve hizmetlerinden çok memnun kaldık. O yüzden dilerseniz destek almak için dilerseniz tüm seyahatinizi onlara bırakmak için severek tavsiye ederim.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Botsvana gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

4 comments

Mustafa AYDIN Ekim 8, 2020 - 10:40 am

Merhaba Öykü
Neden Youtube’a video yüklemiyorsun. Özledik…

Reply
Öykü Yalçın Aralık 27, 2020 - 4:40 pm

Yüklüyorum 🙂 Yeni kanalım birleşik oykununoykuleri beklerim 🙂

Reply
Keyifler Yerinde Ağustos 23, 2022 - 9:50 am

Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Ön bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…

Reply
Öykü Yalçın Eylül 6, 2022 - 6:27 am

Çok teşekkür ederim, sevgiler. Rotalarınız bol olsun!

Reply

Leave a Comment