Ürdün Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler

by Öykü Yalçın
ürdün-gezi

Yıllardır beni Orta Doğu’dan boynuma ip atılmışçasına çeken ülke Ürdün. Sonunda bir araya geldiğimize o kadar seviniyorum ki. Bazı yerler vardır sizi ömür boyu çağırır, siz ise hazır olduğunuzda gidersiniz. Ürdün benim için öyle. 2200 yıllık antik şehir gizemiyle ve asla tamamını keşfedemediğiniz için hep kalbinizin bir köşesinde kalacak haliyle nev-i şahsına münhasır bir ülke. Pembe kumlar için yola çıkalım. Ürdün Gezi Rehberi yazımda sizi tarih ve kültür dolu bir ülke ile tanıştırmak istiyorum.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Ürdün Gezi Vloglarımı bölüm bölüm kanalda bulacaksınız.

Ürdün Gezi Rotası İle İlgili Gözlemler

Baştan söyleyeyim, ben Dubai’de yaşadım. O yüzden mevcut Orta Doğu tecrübemle, bu coğrafyadaki bir ülkede bu kadar farklı gözlem yapma şansı bulacağımı sanmıyordum. Ürdün, Dubai’den bambaşka çıktı. Orta Doğu deyip geçmemek lazımmış, demek o ortak kültür, her ülkenin kendi karakterini gün yüzüne çıkarmasını engellemiyor.

Nebati uygarlığının evinde misafir olduğunuzu gerek Amman gibi ülkenin başkentinde gerekse 2200 yıllık şehir Petra‘da hissediyorsunuz. Hatta bu his, sizi kızıl kayaların arasında gizli Wadi Rum çölünün pembe kumlarında bile bırakmıyor. Öğrenmek istiyorsunuz. Tarihini, Osmanlı’dan nasıl ayrıldığını, Bedevi kültürünü, yemeğini. Evet, öğrenecek çok şey barındıran bir ülke. Bu seyahat bir gezgini tatmin ediyor.

Yer yer “Bu güzellikler başka bir coğrafyada olsa, batılı bir toplum ona daha çok sahip çıkar mıydı?” diye düşünmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Çünkü Arap kültüründeki yüksek ses tonu ve onlara has davranışlar maalesef bizim için “kabalık” olarak sonuçlanıyor. Onların bakış açısında normal bu belki bu yüzden suçlayamam ama ben bu seyahatte maalesef kabalığa ve şark kurnazlığına maruz kaldım. İnsanının daha sıcak olmasını ister, beklerdim. Türk olmamız tabii ki artı ama din kardeşliğine rağmen ülkede yabancı olduğunuz iliklerinize kadar hissettiriliyor. En azından bizim tecrübemiz buydu.

İnsan tipi olarak farklısınız ve bu size hissettiriliyor. Yani kıyafetinize dikkat etseniz de bol bol bakışa maruz kalıyorsunuz. Bu kadar turistik hazineler barındıran bu ülkede bunun aşılmış olacağını düşünürdüm.

Ürdün’e Ne Zaman Gidilir?

Ürdün gezi rotası için en ideal aylar Nisan – Mayıs. Kış aylarında da tabii ki seyahat edebilirsiniz ama çölde çok soğuk geceler sizi bekler. Veya yazın giderseniz bu sefer de gündüz sıcağı gezmenizi engelleyebilir. Sonbahar da İlkbahar aylarından sonra en iyi alternatif olarak aklınızda bulunsun. Biz seyahatimizi Mayıs 2021’de gerçekleştirdik ve zamanlamadan çok memnun kaldık.

Ürdün’e Vize Var Mı?

Ürdün, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Sadece 6 aydan uzun geçerliliği olan bir pasaportunuz olması yeterli. Ülkeye girişte özellikle beni baya bir sorguladılar, kalacağım oteli istediler gerçi ama neyse. Siz booking çıktılarınızı yanınızda bulundurun. Havaalanında ücretsiz internet var, gerekirse orada da açıp gösterebilirsiniz.

Ürdün Kaç Günde Gezilir?

Ürdün’ü gezmek için minimum 4 gün lazım. Bence çok yeterli. Dalış merakınız varsa 5 güne çıkarılabilir ama unutmayın Ürdün pahalı bir ülke. Bu sebeple ben aşağıda sizinle en fiyat performans rotayı paylaşacağım.

Ürdün’de Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Herkes Ürdün’e Petra için geliyor tabii ki sizin de ilk hedefiniz Petra Antik Kenti’nde kilometrelerce yürüyerek tarihi keşfetmek olmalı. Wadi Rum ise Petra’nın tamamlayıcısı, bence Petra’dan sonra yapılıp Petra yorgunluğunu keyifle çöldeki Balon Otel’lerde atabileceğiniz bir destinasyon. Bence bu ikisi işte Ürdün’ün olmazsa olmazları.

Dünyanın en alçak noktası Dead Sea‘de suya batmadan yatarak kitap okumak ve bu deneyimi yaşamak, bir de üstüne cildinize iyi gelecek çamur banyolarını yapmak isterseniz bu rotaya eklenebilecek en iyi alternatif. Burası rotanızdaysa Madaba‘ya da gidip kutsal şehir Kudüs’ün bilinen en eski haritasını bir kilise tabanında mozaik olarak görebilirsiniz.

Amman veya Akabe ise ülkeye ulaşımınızı sağlamak için uçacağınız noktalar olduğu için, illaki 1 gün ayırarak keşfedebileceğiniz şehirler. Biz Amman’dan uçtuğumuz için rotamıza burayı ekledik ve Amman içinde hem tarihi destinasyonlar gezdik hem de Ürdün’lü insanların hayatını daha iyi gözlemledik. Buraya gelmişken Jerash Antik Kenti‘ni de ziyaret ettik.

Akabe’den uçacaklar ise Kızıldeniz’de dalışı rotalarına ekleyebilir. Mısır kadar mucizevi olmayabilir ama buradan uçuyorsanız neden bu deneyimden geri kalasınız?

Ürdün Gezi Rotası

Dubai’den Amman’a uçtuğumuzda geceydi bu sebeple hemen otele geçip dinlendik. Ertesi gün 1.Gün olarak rotamıza başladık. 1.000 km yol yaptık ve 5.Gün tekrar Amman’dan döndük. Akabe’den dönme şansımız olsa Wadi Rum’dan Amman’a 3 saat dönüş için araba kullanmayabilirdik ama Dubai’ye sadece Amman’dan uçuş var. İstanbul’dan hem Amman hem Akabe uçuşu olduğu için bu alternatifi düşünebilirsiniz. Tabii kiraladığınız aracı farklı şehirlerde bırakmanın size ek maliyet çıkarmayacağından emin olun.

  • 1.GÜN: Amman – Jerash Antik Kenti
  • 2.GÜN: Baptism Site of Jesus Christ – Madaba St George Klisesi – Dead Sea
  • 3.GÜN: Petra Antik Kenti (Ek bir gününüz varsa Petra için 2 tam gün de ayırabilirsiniz)
  • 4.GÜN: Wadi Rum
  • 5.GÜN: Amman’dan Dönüş

Ürdün’de Nerede Kalınır? Ürdün Otel Tavsiyeleri

Biz seyahatimiz boyunca 4 farklı otelde konakladık. Hepsinden de memnun kaldık. Yorumlarımla aşağıda linklerini bırakıyorum. Otellerde çok çok büyük çoğunlukla alkol servisi yok. Böyle bir talebiniz varsa gelirken Duty Free’den şarap vs almayı ihmal etmeyin. Biz maalesef bu bilgiye hiçbir kaynakta rastlamamıştık.

Amman Konaklama: House Boutique Suites

Amman’a geç saatte vardığımız için bir vardığımız gece, bir de Amman’ı gezdiğimiz gün olmak üzere 2 gece konakladık. Çok da memnun kaldık. Personel’in ilgisi inanılmazdı. Odaların içerisinde kullanmak isterseniz mutfak da var ve oldukça temiz. Zaten puanı da çok yüksek. O yüzden seve seve tavsiye ederim.

Kahvaltı dahil otelimizde akşam yemeği de yedik. Ürdün’de yediğimiz her şey orta kalite olduğundan fena değildi. Tabi biraz fiyatlıydı, özellikle alkol. Gerçi tek alkol bulabildiğimiz otel de burasıydı. Sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan akşam çıkamazdık, burada yedik. Kahvaltı dahil 2 gece Superior Stüdyo Süit oda fiyatına 260 USD ödedik.

Dead Sea Konaklama: Ramada Resort Dead Sea

Ölüdeniz’de su üstünde batmadan denize girme deneyimini yaşamak isterseniz otellerin plajlarını kullanmanız gerek. Bunun için zaten belirli bir ücret ödeyeceğinizden buraya kadar gelmişken konaklamak en iyisi. Plajlar direkt arabayla ulaşılabilen bir konumda değil. Oteller bölgesinde birçok seçenek var ama fiyat performans olarak burası iyi bir tercihti. Evet otel eski ama diğer seçenekler biraz daha tuzluydu.

Sadece bilmeniz gereken 15:00’da check-in yapılmasına rağmen 17:30’da deniz tarafı kapatılıyordu. Otelden plaja servis ile ulaşıyorsunuz. Dönüşü servis yapmayayım yürürüm deseniz de (ki bu yokuşlu bir yol) yine de kalamıyorsunuz. Biz bunu bilmiyorduk ama şükür ki check-in sonrası hemen denize gittik ve deniz işlerimizi hallettik. İyi ki öyle yapmışız çünkü ertesi gün baya erken saatte uyanıp Petra için yola koyulduk.

Petra yolunda yani oteller bölgesini geçince deniz kıyısında tuz kayalıklarını görüyorsunuz. Güzel manzara, kaçırmayın!

Bu arada Covid sonrası bir seyahat olduğundan ülkemize dönebilmek için PCR Testi yaptırmamız gerekiyordu. Onu bu otelde hallettik. Otelin doktoru gelip odada test için örnek aldı. Maalesef fiyat tuzlu. Başka nerede yaptıracağımıza dair bir bilgimiz yoktu, mecbur kaldık. Amman’dan Dead Sea’ye gelirken yolda drive-in test seçenekleri varmış. Daha uygun fiyatlı yaptırmak için bunları araştırın. Biz bu test için 2 kişi 140 JOD ödedik, içimize oturdu. Kahvaltı dahil 1 gece King oda fiyatına 100 USD ödedik.

Petra Konaklama: Seven Wonders Luxury Camp

Petra’da geçen kilometrelerce yürümeli, tırmanmalı bir günün ardından otelimize gün batımı saatlerine yakın giriş yaptık. Burası bir bedevi kampı ama çadırların yanı sıra lüks olarak hizmet veren ayrı bir bölümü daha var. Biz lüks taraftaki çadırlarda rezervasyon yapmış olmamıza rağmen odamızı Balon Otel’e ücretsiz yükselttiler. Çok sevindik! Avustralyalı bir hanımefendi ve Arap eşi tarafından işletiliyor. Çok tatlılar.

Akşam yemeği de kişi başı 10 Dinar’a burada yedik. Bizim için ayrı ve çok güzel bir sofra hazırlamışlardı. İsterseniz gece ateş yakılıyor ve ateş başı sohbetleri oluyor. Onlara katılabilirsiniz. Karşıda bulunan dağları ışıklandırmış olmaları gecemize güzellik kattı. Muhteşem gökyüzü eşliğinde şahane vakit geçirip dinlendik. Kahvaltı dahil 1 gece için Balon Otel’e 110 USD ödedik.

Wadi Rum Konaklama: Memories Aicha Luxury Camp

Ürdün rotanızda konaklama için bütçe ayıracağınız en önemli yere geldik. Mars’ta hissedeceğiniz Wadi Rum, Balon Otel konaklamaları için en iyi seçenek. Çok fazla kamp var ama normal şartlarda 2-3 ay önceden rezervasyon yapmazsanız yer bulamayabiliyorsunuz. Biz Covid döneminde seyahat ettiğimizden bu konuda da şanslıydık.

Bu otelin en üst oda seçeneğini aldık çünkü boş bir çöle bakan odalar en ön kısımda olanlardı. Diğerleri iç tarafta kaldığından gizlilik konsunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Eksi yönleri; avangart döşemeler, açık büfe olmasına rağmen lezzetli olmayan yemekler. Kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1 gece için Panoramik Lüks Süit oda fiyatına 450 USD ödedik.

Ürdün Gezi Rotası Güvenli Mi?

Ürdün, Orta Doğu’da yer alınca bir de İsrail’in hemen yanı başında olunca akla gelen ilk soru güvenlik oluyor. Lakin endişe edilecek bir konu yok. Ürdün gayet güvenli bir ülke. Her 100 kilometre’de bir polis tarafından çevriliyorsunuz. Çoğunlukla selamlaşıp devam ediyorsunuz, birkaç kere ehliyet, ruhsat kontrol edildi sadece.

Polis tarafından yapılan bu sürekli güvenlik çevirmeleri bana güvende hissettirdi açıkçası. Diğer ülkelerde başımıza gelen rüşvet isteme durumlarını hiç yaşamadık. Lakin bu biz Türk olduğumuz için “Selamın aleyküm” diye konuya girdiğimizden mi bilmiyorum. Türkleri seviyorlar, Arapça konuşmadığınızı duyunca şaşırıyorlar bazen. Özellikle en başta Arapça selam verdiğiniz için. Neyse size de mutlaka Türk dizilerinden öğrendikleri kelimeleri kullanıp şirinlik yapacaklardır.

Ürdün’de Ne Giymeli? Kıyafet Tavsiyeleri

Öncelikle çölde vakit geçireceğinizde gece gündüz sıcaklık farkı çok olduğundan kıyafet konusuna dikkat etmek gerek. Ben gündüzleri gömlek tercih ettim. Bu hem toplum baskısında dikkat çekmekten kurtardı hem de sıcaktan yanmamı engelledi. Uzun tril tril etekler de çok mantıklı seçim. Şort giymek istediğimde de giydim ama özellikle Amman şehir merkezinde bir tık rahatsız hissedebilirsiniz. Akşamları için de yanınıza bir sweatshirt götürmek mantıklı. Bunlar Mayıs ayı için geçerli eğer daha soğuk bir zamanda seyahat edecekseniz mutlaka hava koşullarını kontrol edin.

Ürdün’e Ulaşım

İstanbul’dan Ürdün’e ulaşımda Akabe’ye ya da Amman’a uçabilirsiniz. İki seçenek de mevcut olduğundan, gidiş Amman dönüş Akabe yapmak en mantıklısı. Lakin burada arabayı Amman’dan alıp Akabe’ye bırakmanın maliyetine bakın. Türk Hava Yolları Akabe’ye, Pegasus ise Amman’a en çok uçuş düzenleyen havayolları.

Gidiş dönüş aynı lokasyon alacaksanız, dalış meraklısıyım Amman ve Jerash’ı görmesem de olur diyenler Akabe tercih edebilir. Biz Dubai’den sadece direkt Amman’a uçabildiğimizden gidiş dönüş Amman’ı seçtik. Amman’ın keşmekeş halini görmek güzel gözlemler getirdi. Bunun yanı sıra gördüğümüz tarihi lokasyonlar da bizi fazlasıyla tatmin etti. O yüzden road trip meraklısı biri olarak yine olsa yine Amman’ı seçerim.

Ürdün’de Araba Kiralamak – Ülke İçi Ulaşım

Ürdün’ü keyifle gezmek için en güzel seçenek araba kiralamak. Road trip kafasında bir çift olduğumuzdan bu seyahatte Avis’ten kiraladığımız aracımızla 1000 kilometre yol yaptık. Bazen 100 kilometre boyunca ne bir ağaç ne bir insan gördük, bazense dehşet trafiklere girmek zorunda kaldık. En büyük tavsiye, Amman ve Madaba’da şehir içinde araba kullanmayın. Arabayı Amman’da otele, Madaba’da ise tavsiye edeceğim restauranta bırakıp şehri öyle gezin.

Benzin konusunda temkinli olun. Dead Sea’den Petra’ya giderken Petra’ya gelene kadar bir tane istasyon göremedik.

4×4 kiralamaya gerek yok ama çok da kötü bir araba kiralamayın. Bizde navigasyon olması çok işimize yaradı hep onu kullandık, internetten tasarruf ettik. Wadi Rum’a girişte çöl olduğu için oradaki araçlar sizi alıp otele götürüyor çöle araç ile girmiyorsunuz.

Araç kiralamasında sigorta için yüklü bir ücret istediklerinden sigorta yaptırmadık. Şükür bir şey de olmadı. Depozitoyu fazla çekiyorlar, kartınızda limit olsun. Araç kiralamasında 5 gün için 114 JOD ödedik.

Ürdün’de Ne Yenir? Ürdün Yeme İçme Tavsiyeleri

Ürdün Gezilecek Yerler yazımda mekanları fiyatları ile birlikte paylaşacağım. Lakin neler yiyebileceğinizi şimdiden paylaşmak istiyorum. Mansaf, künefe, humus, falafel, muttabal, labneh diye gidiyor. Aç kalmak mümkün değil!

Ürün Pahalı Mı? Ürdün Gezi Bütçesi

Ürdün gezi rotası üzülerek söylüyorum ki pahalı bir destinasyon. Hem para birimleri çok değerli hem de TL çok değersiz olunca sonuç pek iç açıcı değil. Lakin gezmek istediğinizde valizde hazırlıklı gidersiniz, öğünleri geçiştirirsiniz her zaman seyahati uyguna getirmenin bir yolu bulunur.

Ürdün Osmanlı Tarihi

Ürdün toprakları, Osmanlı İmparatorluğu’nun hükmü altına 1516 yılında Osmanlıların Memlüklüleri yendiği Mercidabık Muharebesi’nden sonra girmiş. Ve Ürdün, Osmanlı’nın 1516 yılından 1918 yılına kadar bir parçası olmuş. İlginizi çekiyorsa bu tarihi okuyarak seyahate gitmenizi öneririm.

Ürdün Gezi Rotanızda İle İlgili İşinize Yarayacak Tavsiyeler

Priz, tipleri farklı, dönüştürücü götürün. Pazarlık yapmak şart. Ne alırsanız alın mutlaka pazarlık yapın. Yollarda lamba yok bu sebeple gece yolculuğu yapmanızı önermiyorum. Adım başı benzin istasyonu yok hazırlı gezin. Yanınızda götürülecekler arasında Petra’da uzun saatler geçirmenize yardım edecek rahat bir ayakkabı, güneş gözlüğü ve kremi, şapka, su matarası olsun.

Ürdün Gezilecek Yerler yazım için tıklayın. Ürdün’de gezmeniz gereken yerleri detayları ile orada bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Ürdün gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

6 comments

seyyahali Mart 1, 2022 - 11:26 am

Selamlar. Çift olarak çektiğiniz fotoğraflarda hangi tripodu kullanıyorsunuz? Malum seyahatlerde ağır bir tripod tercih edilmez.

Reply
Öykü Yalçın Mart 19, 2022 - 1:18 pm

Sony kameramı alırken set olarak birlikte aldığım Sony marka tripod kullanıyoruz. Çok teşekkürler

Reply
Melike Nisan 9, 2022 - 10:21 am

Merhaba Ürdün’de Türk ehliyeti geçerli mi? Yoksa ayrı bir belge almak gerekiyor mu

Reply
Öykü Yalçın Nisan 11, 2022 - 5:11 pm

Turist olarak oradaysanız Türk ehliyetinizi kullanabiliyorsunuz. Sevgiler

Reply
gül Temmuz 26, 2022 - 3:08 pm

merhaba ,internette birden fazla priz tipi görünüyor sizin öneriniz hangi dönüştürücüyü almamızdan yana olur

Reply
Öykü Yalçın Eylül 6, 2022 - 6:28 am

Bence dönüştürücü alacaksanız her ülke için adapte olabilen çoklu ürünler var onları tercih edin her seferinde tekrar almak zorunda kalmazsınız.

Reply

Leave a Comment