Arabayla Balkanlar Gezi Turu: Rota & Planlama

by Öykü Yalçın

Araba yolculuğu sever misiniz? Hani eviniz sırtınızda, adeta kaplumbağa gibi yaşayarak göçebe bir seyahate çıksanız? Kilometreleri devirseniz; ülkeler, şehirler, ormanlar ve göller geçseniz ve yol hep size yeni bir güzellik çıkarsa? Evet diyenleri buraya alalım! Balkanlar Road Trip Rotası Nasıl Planlanır diye inceliyoruz. Size altın değerinde tavsiyelerim var!

Tüm seyahatin en ince maliyet bütçe hesabı BALKANLAR GEZİ TURU: MALİYET & BÜTÇE yazım için tıklayın.

Arabayla Balkanlar gezimizin vlogları Youtube kanalımda.. Abone olmayı unutmayın!

Yola çıkarken hedefimiz 10 günde 8 ülke 3000 km devirmekti. Öyle de oldu! Ama ne gezdik! 10 günde 3100 km yol katederek 8 ülkeden bolca anı topladık. 7 farklı otel odasında yeni güne uyandık. 2 gece de yorgunluktan otobanda uyuyakaldık. Balkanlar road trip imizin en güzel bilançosu ise birbirimize milyon kere daha aşık olduk..

Kotor Sokakları

Düşündüm taşındım size muhteşem deneyimler elde ettiğim bu seyahati en güzel soru cevap şeklinde anlatabilirim dedim. Başlayalım mı?

Balkanlar rotamız neydi?

  1. Yunanistan (Thassos, Kavala, Selanik)  – Schengen vizesi gerekli
  2. Makedonya (Ohrid)
  3. Arnavutluk
  4. Karadağ (Budva, Kotor)
  5. Hırvatistan (Dubrovnik) – Schengen vizesi gerekli
  6. Bosna Hersek (Mostar)
  7. Sırbistan (Uzice)
  8. Bulgaristan (Plovdiv) – Daha önce Schengen ülkelerinden birine giriş yaptığınız Schengen vizeniz ya da Bulgaristan vizeniz olmalı.

Selanik Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Ohrid Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Karadağ Budva Kotor Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Mostar Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

Ohrid Gölü

Alın benden size tüm gezi programı.

  • 1.gün sabah erken saatlerde Thassos‘a vardık ve tüm günü orada geçirerek o gece konakladık.
  • 2.gün öğleden sonraya kadar gezip öğlen Kavala‘ya geçtik, orayı da gezdikten sonra gece Selanik‘te takıldık ve orada konakladık.
  • 3.gün Selanik‘ten öğleden sonra çıktık ve gece Ohrid Gölü’ne ulaşıp mükellef bir yemek yedikten sonra orada konakladık.
  • 4.gün Ohrid Gölünü ve Sveti Naum’u gezdikten sonra, Sveti Naum’un Arnavutluk sınırından geçerek tüm Arnavutluk’u teptik ve o gece Karadağ Budva’nın gece hayatını yaşayarak orada konakladık.
  • 5.gün Budva‘nın plajlarını ve Old Town(Eski Şehir)’unu gezdik, akşam üstü Kotor‘a geçtik ve Kotor’da kiraladığımız evde konakladık.
  • 6.gün Kotor‘dan Hırvatistan Dubrovnik‘e geçtik. 6. ve 7. günümüzde yani toplam 2 gece Dubrovnik’te şehir surlarının içinde Eski Şehir bölgesinde konakladık.
  • 8.gün Dubrovnik‘ten Bosna Herkes’e geçerek Mostar‘ı gezdik ve akşamına Sırbistan’da otobanda yol kenarında uyuyakaldık.
  • 9.gün Bulgaristan’a ulaştık ve Plovdiv’i gezdik, o gece de orada konakladık.
  • 10.gün Bulgaristan’dan çıktık ve İstanbul‘a geri döndük.

Ülkeler ve şehirler arasında mesafeleri görebilmeniz için Google Maps üzerinden rotayı çizin. Yol boyunca da Google Maps ile giderseniz yer yön bulmada çok sıkıntı yaşamazsınız.

Mostar Köprüsü

Balkanların en güzel ülkesi neresi? Balkanlarda EN’lerimiz neler oldu?

  • En pahalı ama en eski çağda hissettiren Hırvatistan Dubrovnik
  • En ucuz ve kendinizi en kral hissettiğiniz Bulgaristan Plovdiv
  • En mavi sulara sahip ve en lezzetli deniz ürünlerini deneyebileceğiniz Yunanistan Thassos
  • En lokal hissettiğimiz ve yaşanılır bulduğumuz Yunanistan Selanik
  • En doğa harikası yere şahit olduğumuz Makedonya Ohrid (Sveti Naum)
  • En sevdiğimiz Karadağ Budva ve Kotor
  • En duygusal hissettiren ve savaştan nefret ettiren Bosna Hersek Mostar
  • En spontan, rotamızda olmayan ve adını bile bilmeden gittiğimiz Sırbistan Uzice
  • En sevmediğimiz, olmasa da olur bulduğumuz Arnavutluk
Love in Montenegro..

Özel araçla yurtdışına çıkmak yazım için tıklayın.

Dubrovnik! Game of Thrones a göre Kings Landing te Cersei nin Wall of Shame yaptığı merdivenler

Sınır geçişlerinde problem yaşadık mı?

Türkiye hariç hiçbir sınır geçişinde ne 3 arabadan fazla bekledik ne de bir sıkıntı yaşadık. Sadece 2017 yazında Kurban Bayramı tatilinde bu rotaya çıkmayı tercih ettiğimiz için herkesin İstanbul’u terk etmesinden 2 gün sonra yola çıkmamıza rağmen İpsala sınırında Yunanistan girişinde 4 saat bekledik.

Tüm ülkelerde önce bulunduğumuz ülkenin sınırından pasaportlarımızı onaylatarak çıktık. En fazla 500 metre sonra da yeni gireceğimiz ülkenin sınır kapısında tekrar pasaportlarımızı onaylatarak ve her seferinde sorgulanan yukarıda belirttiğim yazımda da anlattığım zorunlu evraklardan olan yeşil sigortamızı göstererek giriş yaptık. Bir kez bile arabamız aranmadı.

Sadece Karadağ – Hırvatistan sınır geçişi çoğunlukla kalabalık olduğundan ve sınır kapısında 5 km sıra bekleme problemini yaşamak istemediğimizden Google Maps’in yönlendirdiğinin aksine lokallerin tavsiyesi ile farklı bir gümrük geçişine yöneldik. Olası kuyruğumuzu bypass ederek Hırvatistan sınır geçişinde sadece 3 araba bekledik. Sınırdan 50 dk sonra Dubrovnik’teydik. Bu sınır kapısının adı Vitaljina.

İçilebilir, yüzülebilir, balık tutulabilir suyuyla Ohri

Road Trip sırasında herhangi bir güvenlik problemi yaşadık mı?

Hiçbir güvenlik sorunu yaşamadık. Özellikle Arnavutluk için bizi aşırı korkutan yorumlar almıştık. Yok arabaların önünü kesiyorlar, cama taş atıyorlar gibi. Şükür ki bunlar da şehir efsanesi çıktı.

Selanik in simgesi White Tower..

Balkan ülkelerinde yollar nasıl? Araba kullanmak zor mu?

Adamların ülkeleri o kadar yeşil o kadar yeşil ki! Yeşilin 50 tonu içinde kendimizi kaybettik. Ben hiç bu kadar milli park içinden geçmedim de görmedim de. Hatta Bosna Hersek’ten Sırbistan sınırına geçerken zorunlu olarak milli parka giriyorsunuz ve sizden ayak bastı parası mahiyetinde 1 Euro alıyorlar. Kardeşim, ben mi istedim girmeyi, gecenin köründe 10 km virajlı dağ yolu gitmeyi? Sanki milli parkta piknik yapmaya geldim. Neyse, e tabi bu yeşillik için bir bedel ödenmesi gerek! O da kilometrelerce uzanan virajlı dağ yolları, ışıksız gece yolculukları. Evet, araba kullanmayı iyi biliyor olmasınız ve mideniz çok hassas olmamalı; çünkü bu rota üzerinde Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan haricinde tüm ülkelerde yollar zor. Engel mi? Aslaaaa! Hayatımın en unutulmaz yolculuklarından biriydi..

Küçük bir not: Eğer kafanızdaki otobüs yolculuğu ile Balkanları gezmek ise yolun çok konforlu olmayışı sebebiyle kendinizi sarsıntılara hazırlayın derim. Aksi halde biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Karadağ Budva Sveti Stefan

Balkanlar turumuzda iletişim problemini nasıl aştık? Hattını yurtdışına açtırmak ne kadar?

Evet, biliyorum. Google Maps hava su yakmıyor. Bu sebeple Umur Vodafone’lu olduğu için ve Vodafone’un da rotamızdaki Bosna Hersek dışındaki tüm ülkelerle anlaşması olduğu için mevcut tarifesini yurt dışına açtırdı. Bunun için ücretler 2017 yılında mevcut tarifenize eklenecek günlük ek tutar olarak şu şekildeydi:

  • Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan (14,90 TL)
  • Karadağ (34,90 TL)

Road Trip’te konaklama nasıl ayarlanır?

Biz bu seyahate çıkmadan 15 gün önce karar verdik böyle bir road trip yapmaya. Hemen haritayı açtım, gitmek istediğim yerlere ve birbirleri arasındaki mesafelere baktım. Konaklayacağımız yerleri belirledim ve Booking.com üzerinden ücretsiz iptal edilebilir rezervasyonlar yaptım. İlle de böyle olmak zorunda değil. Ben kontrol manyağı olduğum için planladım ama dönüş belli olmadığından Bulgaristan’da o gün hangi şehirde kalmak istediğimize karar verip öyle ayarladık.

Son olarak yolculuğunuzun çok daha keyifli geçmesi için birkaç ipucum olacak.

– Nasıl otellerle karşılaşacağınız belli olmaz. Özellikle otel ayarlamadan gidiyorsanız arabaya yastık ve çarşaf koyun.

– Arabada mutlaka buzdolabı olsun. Biz buz kalıplarını koyup içine sularımızı yerleştirdik. Bittiği zaman da marketten alıp tazeledik. Suya neredeyse hiç para ödemedik.

– Yol boyunca atıştırmalık çerez, abur cubur gibi şeyler bulundurun.

– En az 2 sırt çantası ile yola çıkın. Valizleri 1 er gece kalacağınız otele çıkarmaya üşenirseniz bizim gibi o günün kıyafetlerini bir sırt çantasına koyup çıkarsınız odaya.

– Yolculuk müzikle daha zevkli. Zevkli bir road trip için iyi bir playlist hazırlayın.

Thassos Adası

Bu yazıyı yazarken karşılaşabileceğiniz tüm soruları cevaplamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Ek sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakmayı unutmayın.

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriroadtrip etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Yollar bize memleket!

Bunları da sevebilirsiniz...

34 comments

Makedonya Ohrid Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Eylül 26, 2017 - 1:15 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Karadağ Budva ve Kotor Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Eylül 26, 2017 - 1:15 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Özel Araçla Yurtdışına Çıkmak | Öykünün Öyküleri Eylül 26, 2017 - 1:16 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Makedonya Üsküp & Matka Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Eylül 26, 2017 - 1:17 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Mostar Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Eylül 26, 2017 - 5:54 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Selanik Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Ekim 11, 2017 - 8:06 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
OZCAN Aralık 10, 2017 - 5:22 pm

Merhaba,
Biz de sizin rotanin tam tersi yonde bir plan yaptik. Yine ayni sekilde 11 gunde 3100 km yol gidecegiz arabayla. Bu kadar mesafe sizi yordu mu? Bizim yanimizda 4 yasinda bir cocugumuz da olacak. Sizce yorulur muyuz?
Rotamiz su: plovdiv, sofya, belgrad, mostar,split, kotor, ohrid, kavala seklinde.
Tesekkurler

Reply
Öykü Yalçın Aralık 12, 2017 - 8:19 am

11 gün bu rota ve yol için yeterli bir süre Özcan Bey. Sofya ve Plovdiv’i daha az tutarsanız diğer duraklarda daha keyifli, koşturma olmadan vakit geçirebilirsiniz çünkü bence seyahatinizin Belgrad ve sonrası başına göre daha eğlenceli olacak. Çocuğunuz için arabaya bol su, atıştırmalık ve belki onu oyalayacak oyuncak almayı unutmayın. Balkan yolları bazı şehirlerde epey virajlı olduğundan o noktalarda yardımcı olabilir 🙂 Şimdiden keyifli seyahatler, eminim çok güzel geçecek!

Reply
pearl Şubat 7, 2018 - 11:27 am

Merhaba Öykü Hanım,

Bizde eşimle düşünüyoruz balkan turu kendi aracımızla fakat vizemiz yok vize istemeyen ülkelere geçmek için buralardan nasıl geçeceğiz illa ki olması mi gerekiyor çünkü yunanistan, bulgaristan (bu ülkeleri gezmeyeceğiz)sınırından geçiyorsun uzattım galiba kusura bakmayın kısacası vizesiz arabayla balkanlara nasıl gireriz:) şimdiden teşekkürler

Reply
Öykü Yalçın Şubat 11, 2018 - 1:24 pm

Arabayla Yunanistan veya Bulgaristan’dan çıkacaksanız orayı transit geçecek olsanız bile vizeniz olması gerekiyor.

Reply
Thassos Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Mart 22, 2018 - 7:04 am

[…] VİZESİZ […]

Reply
Balkanlar Gezi Turu: Maliyet & Bütçe | Öykünün Öyküleri Nisan 4, 2018 - 11:57 am

[…] VİZESİZ […]

Reply
10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır? | Öykünün Öyküleri Mayıs 2, 2018 - 11:28 am

[…] VİZESİZ […]

Reply
İlknur Bulut Temmuz 13, 2018 - 8:04 am

Çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz, biz de rotamızı oluşturduk 3300km. Herkese bol gezmeler 🙂

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 13, 2018 - 9:39 am

Teşekkür ederim! Çok eğlenceli bir yolculuk olsun 🙂

Reply
pınar Temmuz 21, 2018 - 9:20 am

o kadar güzel ve ayrıntılı anlatmışsınız çok teşekkürler bu güzel paylaşım için

Reply
Öykü Yalçın Temmuz 23, 2018 - 9:22 am

Çok teşekkürler Pınar!

Reply
Özgür Coşar Ağustos 25, 2018 - 9:49 am

Çok keyifli ve bilgilendirici bir sayfa. Teşekkürler. Bundan böyle takip edeceğim bir blog daha buldum. Umarım hep iyilerle karşılaşırsanız

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 27, 2018 - 10:16 am

Çok teşekkürler! Yeni seyahatlerde görüşmek üzere

Reply
Erkan Ekim 13, 2018 - 8:30 am

Merhaba
Bide büyük balkan turu planlıyoruz ama araba hırsızlığı ile konuşulan çok sey var siz ne gözlemlediğim acaba
Duyan herkez arabanız çalınır fln diye konuşuyor

Reply
Öykü Yalçın Ekim 16, 2018 - 1:02 pm

Bu tür hikayeler şehir efsanesi olup büyüyor bence. Tabi aksilik gelebilir insanların başına ama biz hiçbir sorun yaşamadık. Temkinli olursanız çok şanssızlık yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Reply
Ahsen Ekim 18, 2018 - 3:21 am

Selamlar, 2 kasım 10 kasım arası için balkan seyahati planlıyorum. Üsküp başlangıç sırbistan, bosna karadağ ve tiran final düşünüyoruz. Biletleride daha almadım çünkü araç kiralamak istiyorum yani otobüs tren falan uğrşamak istemiyorum açıkcası ancak aracıda alandan kiralamak istesem mümkün olurmu biz kredi kartı kullanmıyoruz illa ehliyet ve kk üzerindeki isim aynı olmalı diyorlar gerçekten çok üzgünüm öykü hanım yardımcı olmanıız rica edeceğim.

Bir de rotada eklemelisiniz mutlaka dediğiniz ve bu da gereksiz dediğiniz yerler varmı teşekkürler.

Reply
Öykü Yalçın Ekim 18, 2018 - 6:12 am

Maalesef araç kiralamak için kredi kartı şart diye biliyorum çünkü ödemeyi nakit yapacak bile olsanız karta provizyon koyuluyor aracın başına bir şey gelebilir diye. Kredi kartındaki isim ile ehliyet aynı kişiye ait olmalı 🙁

Üsküp, Ohrid, Budva, Kotor, Mostar, Belgrad en başta öncelik vereceğiniz şehirler olsun. Tiran’ı pas geçebilirsiniz. Hepsi için Gezi Rehberleri blogumda mevcut. Keyifli geziler!

Reply
AHU YILDIZ Kasım 5, 2018 - 12:59 pm

Merhaba Öykü hanım. Bizde önümüzdeki hafta Üsküp-Kotor-Mostar-Ohrid-Üsküp yapmayı düşünüyoruz. Sınır geçişleri ücretli mi acaba ?

Reply
Öykü Yalçın Kasım 6, 2018 - 5:48 pm

Merhaba, hayır sınır geçişlerinde ücret yok.

Reply
hakan Aralık 27, 2018 - 1:17 pm

aracım yok tek başıma gitmeyi düşünüyorum önerir misiniz?

Reply
Öykü Yalçın Aralık 28, 2018 - 7:34 am

Tabii, Balkanlar tek başına gezmek için çok uygun. Arabasız olacaksanız uçakla belirlediğiniz bir destinasyona gidip orada otobüs kullanarak da gezebilirsiniz.

Reply
Gizem Yeşil Haziran 12, 2019 - 6:52 am

Merhaba öykü çok açiklayici vir yazi olmuş gerçekten ellerine emeğine sağlık.. Bir sürü yazi var balkanlar ile ilgili ama en güzeli sizinkiydi. Diğer gezilerinizide oluyorum.. Gezmek size çok yakişiyor

Reply
Öykü Yalçın Haziran 17, 2019 - 1:15 pm

Çoook teşekkür ederim! <3

Reply
duygu Ağustos 8, 2019 - 10:04 am

Merhaba Öykü Hanım,
yazınız çok bilgilendirici teşekkürler. Acaba aracı iki kişi olarak mı kullanıdınız? en uzun yolculuğunuz kaç saat sürdü yani tek şoför olması dezavantaj olur mu?

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 31, 2019 - 3:04 pm

En uzun yolculuk Arnavutluk’u komple geçtiğimiz Ohrid – Karadağ rotasıydı sanırım ama yine de tüm seyahatte tek şoför ile ilerledik. İki kişi kullanacak kadar yorgunluk olmadı. Sevgiler

Reply
Hilal Ekim 1, 2019 - 9:24 am

Önümüzdeki yaz biz de düşünüyoruz. Çok benzer bir rota planlıyorduk. Yazınız çok faydalı oldu. Teşekkür ederiz 🙂

Reply
Elif Kasım 24, 2019 - 10:52 am

Öylü hanım bu bilgileri kattığınız için çok teşekkür ederiz. Sadece birşey aklıma takıldı. Shengeni Yunanistan olarak alıp ve ilk girişi oradan yapıp, transit geçişlerde Hırvat ve Bulgar vizesi yine almalı mıyız? Sizce buna sorun çıkarırlar mı?

Reply
B.T Aralık 1, 2020 - 10:30 pm

Merhaba Kanadayla ilgili günlük bilgiler paylaşan bir bloger olarak yazılarınızı gerçekten severek okuyorum.

Reply

Leave a Comment