Zanzibar Gezi Rehberi – Zanzibar Hakkında Her Şey

by Öykü Yalçın
zanzibar-gezi

Ruhunuza iyi gelecek, Afrika’da bir adada, dilerseniz balayı tadında tatil yapabileceğiniz ama bu seyahat sırasında hiç sıkılmadan birçok deneyimsel aktiviteye de katılabileceğiniz, tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz bir cennet Zanzibar! 5500 kilometre uzaklıkta, beyaz kumlar ve palmiyeler eşliğinde tropik gezi isteyenleri Zanzibar Gezi Rehberi ile Afrika’ya götürüyorum. Zanzibar Gezi Rotası Hakkında Her Şey bu yazıda.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Afrika’da Zanzibar Adası’nda yaşadığım unutulmaz tatilin Gezi Vloglarını kanalda bulacaksınız.

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Umur’un Zanzibar’da tanıştığı bir gezgin ile öyküsünü anlattığı Bir Zanzibar Hikayesi yazısı için tıklayın.

Zanzibar’da Hayat Nasıl? Zanzibar Nasıl Bir Yer?

Zanzibar’a sabaha karşı 3-4 gibi vardığımızdan, havaalanından araba kiralayıp kuzeydeki otelimize doğru yola koyulduğumuzda her yerde yürüyen insanlar gördük. Sanki öğlen 12 gibi kalabalıktı ortalık. Sonradan yol boyunca uzanan kerpiçten evleri ve insanları gözlemledikçe fakirlik değil “yokluk” kavramının ilk belirtileri kafamıza dank etti. Bu kadar turistik bir ada olmasına karşın öyle bir yoksulluk ki insanlar sabah işe gidebilmek için geceden yola çıkıp belki 2 saat yürüyor. Bisikletin olması lüks, yalın ayak çocuklar, hastalığa davetiye çıkaran kapısız evler.

Daha önce Güney Afrika’ya gitmiştim ama Tanzanya çok farklıydı. Afrika’da adı neredeyse duyulmamış ülkelerin durumunu düşündükçe dünyada adalet diye bir şeyin olmadığını, doğduğun yerden kaynaklı şansın tüm hayatını etkilediğini bir kez daha anladım. Lakin biliyor musunuz onların normali bu. Alışmışlar ve alıştıkları düzende gerçekten mutlu, iyi insanlar çoğu. Yine de o gün bu gün artık yapacağım tüm bağış ve yardımları Afrika’ya yapıyorum. Yanınızda oyuncak, şeker, çikolata, yemek, kıyafet ne götürebiliyorsanız götürün. Bizim lolipop dağıttığımız çocukların gözündeki mutluluk çok saf bir sevinçti. Yani sözün özü bu gezi hayata bakışınızı değiştirecek. Bir daha asla sahip olamama kavramından dolayı bir şeye üzülmeyeceksiniz çünkü hayatını böyle sürdüren ve mutlu yaşayan insanlar var.

Zanzibar’a Hangi Mevsimde Gidilir?

Benden size mükemmel bir öneri; Zanzibar’a yeni yılı kutlamak için gidin! Benim “Yaşarken Yapılacaklar Listemde” yeni yılı plajda, yalın ayak kutlamak vardı. Bunun için Zanzibar’ı seçtiğime çok mutluyum çünkü 2019’a plajda, sevdiğim adamla, mükemmel ötesi yıldızlarla dolu bir gökyüzü altında girdim. Şimdi bu sene nasıl muhteşem geçmesin? 🙂 Nitekim hayatımızda çok güzel değişiklikler oldu ve birkaç ay sonra hiç planımızda yokken Dubai’ye taşındık. Artık hep plajda yılbaşı kutlaması 🙂 Yani bence yeni yıl ruhu ve dileği önemli!

Popüler sezon Aralık’tan Şubat sonuna kadar, bu sebeple fiyatlar daha yüksek. Lakin Zanzibar neredeyse 12 ay turist alan bir ada. Dikkat etmeniz gereken burada gel-git çok oluyor. Mevsime göre konakladığınız bölgede deniz çok çekiliyorsa sabah uyandığınızda okyanusu göremeyebilirsiniz. Mesela bizim otelimizde Nisan’da konaklayan arkadaşlar denize giremezken biz Ocak’ta her sabah denize girdik. Öğleden sonra deniz çekiliyordu, gayet makuldü. Bu gel-gitleri Google’dan takip edebilir, araştırabilirsiniz.

Bu arada Zanzibar’ın Türkiye ile saat farkı yok.

Zanzibar Kaç Günde Gezilir? Bu Gezi için Kaç Gün Gerekli?

Zanzibar’a gelen turistler çoğunlukla Tanzanya ya da Kenya’ya yaptıkları safari yolcuğuna 2-3 günlük Zanzibar dinlenmesi ekliyor. Bu da güzel ama bence Zanzibar gelmişken 1 hafta ayırmayı hak eden bir cennet. Biz 6 gece konakladık ve iyi ki de öyle yapmışız. Safari için gelip tatili birleştirmedik. Eğer birleştirip Zanzibar’ı sıkıştırılmış şekilde keşfedecekseniz araba kiralamak yerine şoförler ile anlaşıp hızlandırılmış şekilde daha kolay gezebilirsiniz.

Tanzanya Vizesi Nasıl Alınır? Zanzibar’a Vize Almak

Tanzanya için vize işi sadece formalite ve para, o yüzden korkulacak bir şey yok. Uçaktan indikten sonra pasaport kontrolü öncesi bir form dolduruyorsunuz, bu formla birlikte 50 USD karşılığında vizenizi kapıda alıyorsunuz. Anında basıp pasaportunuza yapıştırıyorlar. Üstelik kredi kartı ile de ödeyebiliyorsunuz.

Zanzibar Ulaşım – Zanzibar’a Mil İle Bilet Almak

Özellikle popüler sezonda bilet almak isterseniz benim gibi iki kişi 20.000 TL’ye bilet görebilirsiniz! Bu durumu kurtarmak ve mantıklı hale getirmek içinse yapabilecekleriniz şöyle:

1- Dar Es Salaam‘a uçup, oradan Zanzibar’a aktarma yaparak daha ucuz bilet bulabilirsiniz. Ki herkes eskiden böyle yapıyordu çünkü THY sadece oraya uçuyordu. Artık Türk Hava Yolları Zanzibar’a direkt de uçuyor.

2- Mil ile direkt Zanzibar’a bilet alabilirsiniz. Normal şartlarda Miles and Smiles kredi kartı kullanıyorsanız ya da THY’de birikmiş milleriniz varsa Zanzibar bunları harcamak için çok uygun bir destinasyon çünkü tek yön bilet 10.000 mil, çok iyi! Bu 10.000 mil yer limitli olan seçenek. Bu sebeple benim gibi popüler tarihlerden biri olan yılbaşında gitmek isterseniz bunu bulamayabilirsiniz. O zaman da tek yön 20.000 mil olan yer garantili biletler var. Bence acımayın basın bunu alın gidin çünkü o bile uygun.

Biz tam da böyle yaparak 20.000 TL lik 2 kişi Zanzibar direkt uçuş THY biletlerimizi 2 kişi git gel toplam 80.000 mil vererek sadece vergilerini ödeyip 2.000 TL’ye aldık.

Bu konuyu ve mil kullanımını anlattığım videomu buraya bırakıyorum. Bu arada Zanzibar dönüşü uçak ilk Kilimanjaro’ya inip yolcu alıyor. Siz uçaktan inmeden bekliyorsunuz ve muhteşem Kilimanjaro Dağı’nı görüyorsunuz!

https://www.youtube.com/watch?v=BxEh6cBNzr8&t=10s

Zanzibar’da Nerede Kalınır? Zanzibar Otel Tavsiyesi

Zanzibar kocaman bir ada ve gel git meselesi yüzünden konaklamayı seçeceğiniz yer çok önemli. Adanın kuzeyinde yer alan Nungwi ve Kendwa bölgeleri gel gitten en az etkilenen, en turistik, bir nebze de diğer bölgelere göre fiyatı yüksek yerler. Tercihimiz 6 gece boyunca Nungwi’de konaklamak oldu ve bu kararımızdan çok memnunuz. Çünkü dinlenmeli, otel otel gezmeden keyif tatili yapmak istemiştik. Sonuçta balayımızdan beri böyle bir tatil yapmamıştık.

Biz The Zanzibari isimli butik otelde kahvaltı dahil şekilde konakladık. Çiftler için çok uygun, çocuklarsa otel resifte yer aldığından denize merdivenle inerken sorun yaşayabilir. Bazı öğle ve akşam yemeklerini oteldeysek burada yedik bazen de akşamları Nungwi merkezde yemeği tercih ettik. Çok aşırı lüks oteller hariç hiç her şey dahil otel görmedik. Bu otele 2 kişi 6 gece konaklama, kahvaltı, bazı öğle ve akşam yemekleri ile içtiğimiz kokteyller, içecekler için 1500 USD ödedik. Bu Zanzibar için pahalı denebilecek bir rakam çünkü isterseniz çok daha ucuza konaklayabileceğiniz oteller var.

Biz lüks bir tatil tercih ettik çünkü bu adada güzel bir gezi için bence konakladığınız otel çok önemli. Sinek olmaması, otelin içmek için kapalı su veriyor olması, hijyen koşulları, duş aldığınız suyun arıtılmış ve temiz olması gibi nedenlerle risk almadık. Yine de önlem olsun diye dişimizi kapalı su ile fırçaladık. İyi bir otelde kalacaksanız Türkiye’den su taşımaya hiç gerek yok. Otelden yürüyerek ve Nungwi köyünün içinden geçerek 20 dakika’da Nungwi merkezdeki sahil mekanlarına ulaşabiliyorsunuz. Biz araç kiralayıp gezdiğimizden bu yolu hep arabamız ile gittik.

Fikir vermesi açısından otelde fiyatlar şöyle: Bira 4 USD, Pizza 8-10 USD, Makarna 8 USD, Kokteyl 8 USD Happy Hour’da 5 USD. Kahvaltı dahil almanız en mantıklısı, aksi halde kahvaltı kişi başı 15 USD.

Otele alternatif verebileceğim,

O bölgede adını çok duyduğum diğer yerler ise Hideaway Zanzibar Nungwi, Dubletree Hilton Nungwi olabilir. Kendwa da çok popüler, Nungwi’ye alternatifi bir bölge. Orada da en çok duyduğum Kendwa Sunset ve Kendwa The Rock Otel. Hatta yılbaşı akşamı eğlence için Kendwa The Rock Otel’e gittik, baya keyifli bir yerdi. Sadece The Zanzibari gibi butik değil, çok daha kalabalık ve büyük bir kompleks.

Ayrıca Zanzibar’da halk plajındaysanız satıcılar sürekli yanınıza gelip bir şeyler satmaya çalışıyor ve bu rahatsızlık duyacağınız seviyelere gelebiliyor. Bizim otelin sahiline neredeyse dışarıdan ulaşım yoktu, güvenlikler bekliyordu. Böylece hiç sorun yaşamadık. Lakin Nungwi merkezdekileri ve Kendwa’daki yılbaşı gecesi gözlemlediğim halk plajına yakın olan bu otellerin bu sorunu yaşayabileceğiydi. Güvenlik olayı da var tabii. Bir şeyleriniz çalınmasın diye sırayla denize girmeniz gerekebilir. İyi tarafıysa direkt kumluk, çocuklara uygun bir denizi olması. Yine de tercih etmem çünkü bizim otelde sürekli okyanus turkuaz görünürken Nungwi ve Kendwa’daki halk plajlarında su baya bildiğimiz deniz gibiydi.

Eğer amacınız daha çok aktiviteli tatil yapmaksa bu aktiviteler bölgelere göre sınıflandırıldığından belki farklı bölgelerde kalmak isteyebilirsiniz. Örneğin 1 haftalık tatilde 3 gün Nungwi, 3 gün Paje & Jambiani veya Kizimkazi, 1 gün de Stone Town’da kalmak isteyebilirsiniz. Aktiviteleri ve bunları hangi bölgelerde bulacağınızı aşağıda detaylıca anlatacağım.

Zanzibar’da Para Bozdurmak

Bu konu biraz sıkıntılı çünkü ATM’den para çekeyim de Tanzanya Şilinim olsun derseniz bir havaalanında gördük bir de galiba Stone Town’da. Her yerde ATM yok. Döviz bürosu zaten yok. Seyahatlerde ağırlıklı kredi kartından harcadığımız için bu gezide de hep öyle yaptık ama özellikle benzin alırken nakit paraya ihtiyacınız oluyor. Bu durumlar için oteller genelde USD götürdüğünüz parayı bozuyor ama tabii düşükten de alabiliyorlar. O yüzden az bozdurun ve kredi kartı harcayın derim çünkü benzinciler bile bazen USD kabul edip üstünü size Tanzanya Şiini şeklinde verebiliyor. Telefonunuzda bir Currency uygulaması olsun kur farkını hesaplarsınız.

Zanzibar Ada İçi Ulaşım

Zanzibar kocaman bir ada. Bir yerden bir yere gitmek bazen 2 saatlik yolunuzu alabiliyor. Ve bu yollar hiç iç açıcı değil çünkü sadece ana yolda asfalt var, diğer tüm ara yollar köylerden geçiyor ve toprak yol resmen doğa parkuruna çıkmışsınız gibi. Bu bozuk yollarda araç kullanmak yeterince zor değilmiş gibi bir de üstüne direksiyon sağda bir de üstüne tüm halk trafik kurallarına dair bir şey bilmiyor çok tehlikeli araba kullanıyor. Üzgünüm ama tüm gerçekler böyle!

Halk böyle olunca çoğu kişi gezmek için şoför ile anlaşma yapıyor ve önceden pazarlık ile programlarındaki yerler için ücrette anlaşarak plan yapıyor. Şoför sizi otelinizden alıp, gezdiriyor, katılacağınız turları ayarlayıp oraya bırakıp alıyor ve tekrar otele getiriyor. Yine aynı şekilde havaalanı otel ulaşımını da onlarla hallediyorsunuz. Tabii ki dolu dolu bir program yaptığınızda araç kiralamaya göre daha pahalı hale geliyor ve bence deneyimsel olarak daha turistik. Ben böyle şeyleri çok özgür bulmuyorum. Ama araç kullanamam derseniz durum bu.

Zanzibar’da Araç Kiralamak

Bizse Umur şükürler olsun ki çok iyi bir şoför olduğundan araç kiraladık. Ve özgürce, dilediğimiz gibi gezdik. SUV aracımızı Kibabu Car‘dan günlük 35 USD’ye kiraladık. Zaten kiralanan arabalarda minik araç görmedik. Hepsi SUV, yoksa o yollarda gidemezler. Önce 30 USD’lik kiralamıştık orada aracı beğenmeyip 35 USD’lik olana yükselttik. Araçlar çok yıpranmış olabiliyor, şaşırmayın. Burası Afrika ve aslında her şeyin en iyisi bile lüks değil.

6 gün boyunca toplam 41 USD benzin yaktık. 6 günlük kiralama bedeli ise 255 USD oldu. Ehliyet için size bir kağıt düzenliyorlar o şekilde bir sıkıntı olmadan aracı kullanabiliyorsunuz. Bize çok polis çevirmesi, rüşvet olayları ile ilgili uyarı yapılmıştı. Evet 3-4 kez başımıza geldi. Örneğin “çocuğuma yardımda bulunur musunuz” dedi, biz de yok üzgünüz dedik gittik. Hiç zor olmadı. Sadece bir kere hatalı dönüşte çevrildik. Polis ceza kesmeye kalkışınca Müslümanız biz dedik, o da kelime-i şehadet getirmemizi istedi! Getirince tamam dedi devam ettik 🙂 Komediydi! Başınıza bu tip olaylar geldiğinde Müslüman olduğunuzu, Türkiye’den geldiğinizi söyleyin. Zanzibar’da nüfus ciddi şekilde Müslüman. O sebeple sıkıntı yaşamazsınız.

Şoför ile gezecekseniz mutlaka pazarlık yapın. Ama Nungwi – Kendwa için sadece havaalanı otel transferi bile 60 – 70 USD. Bu sebeple araba çok daha ekonomik.

Zanzibar Gezi Rotanız İçin Aşı Olmak Gerekli mi?

Eğer safari yapmayacaksanız, Serengeti veya Masai Mara’ya gitmeyecekseniz sadece Zanzibar için aşı yaptırmanıza gerek yok. Gezi öncesi İstanbul Karaköy’deki seyahat sağlık merkezine gidip bu bilgiyi teyit ettik. Burada sarıhumma riski yok, sadece sıtma için önlem alınabilir. Sıtma aşınız yoksa ki bizim yoktu ve hemen yolculuk öncesi yapıp yan etkisini görme riskini almak istemedik, bu sebeple sağlık merkezinin bize ücretsiz verdiği LEMAL isimli ilacı belirttikleri şekilde kullandık. Siz de seyahatiniz öncesinde bulunduğunuz ildeki seyahat sağlık merkezlerine giderek bilgi ve ilaç alabilirsiniz. Nerede olduklarını görmek için tıklayın.

Zanzibar Gezi Rotasında Yeme İçme Problem mi? Aç Kalır mıyız?

Eğer baharatlı yemeklerle sıkıntınız yoksa problem yok. Malum baharat cenneti olan Zanzibar’da yemeklerde hep bir lezzet artırıcı baharat var. Biz hiç aç kalmadık, yemek sıkıntısı yaşamadık. Hatta deniz ürünlerini çok sevdiğimizden ve burada ucuz olduğundan bol bol deniz ürünü yedik. Özellikle Nungwi taraflarında kalacaklara en iyi önerim Baraka Restaurant olacak. Burada ayağınız kumlarda yerel biralardan Klimanjero veya Safariyi içerken gün batımı yapmak efsane güzel! Diğer mekan önerilerimi aşağıda bütçe kısmında bölgeleri belirterek verdim.

Zanzibar Gezi Rotası Balayı İçin Uygun mu? 

Zanzibar’da Balayı Nasıl Olur?

Kesinlikle uygun, hem balayı olsun ama tamamen yatmayalım hem de aktivite ve deneyim peşinde koşalım derseniz biçilmiş kaftan. Sadece yukarıda belirttiğim gibi otel seçimi önemli. Keyifli bir tatil için ona dikkat etmelisiniz. Yanınızda evlilik cüzdanı ile gelin ve balayı olduğunu önceden otele bildirin. Belki size bir sürpriz hazırlayabilirler!

Size aynı zamanda şimdiye kadar seyahat ettiğim ve bende kesinlikle balayı için mükemmel destinasyon düşüncesi uyandıran iki yerin yazısını aşağıda iletiyorum. Balayı veya benzeri bir tatil arayışı içindeyseniz inceleyebilirsiniz.

Maldivler Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Meksika Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Çocuklu Aileler İçin Zanzibar Gezi Rotası Nasıl Bir Tatil Yeri?

Çocuklu aileler de tatil için Zanzibar’ı tercih ediyor ve çoğunlukla mutlu dönüyorlar. Lakin dikkat edeceğiniz, çocuğun denize girebileceği bir otel olması. Mesela bizimki resifteydi ve bu çocukları zorlar. Yine hem çocuklar hem bebekler içinse kullanmak zorunda olduğumuz sıtmaya önlem ilaçları ya da aşılar bünyelerine yan etki yapabilir. Bu sebeple bence en önemli konu onlar için sağlık. Seyahat kararınız öncesi yukarıda belirttiğim seyahat sağlık merkezlerine gidip bilgi alabilirsiniz.

Zanzibar’a Gelirken Mutlaka Yanınızda Almanız Gerekenler

  • 1 hafta kalacaksanız en az 2 adet içerisinde DEET maddesi yer alan sinek kovucu almalısınız. Her sinek kovucu oradakilere etki etmiyor. Defans, Off ilk aklıma gelenler.
  • Üçlü priz dönüştürücü
  • 50 faktör UVA ve UVB ışınlarına karşı SPF güneş koruyucu krem. Afrika güneşi çok fena bunu asla ihmal etmeyin.
  • Şapka, güneş gözlüğü, mayo, varsa dalış için gözlük ve snorkel
  • Hasta olabilme ihtimaline karşın ilaçlar

Ek olarak otellerde Wi-Fİ kötü olduğundan internet için hat almanız gerekebiliyor. Bizim kullandığımız Vodafone paketi burada da geçerli olduğundan yurt dışı kullanımını ödeyerek paketimizi aynen kullanabildik.

Zanzibar Gezi Maliyeti – Zanzibar Seyahat Bütçesi

  • Uçak Bileti: 2000 TL
  • Araba kiralama: 255 USD
  • Yakıt: 41 USD
  • Konaklama: 1.500 USD
  • Otel yeme içme: 103 USD
  • Diğer yeme içme: 172 USD
  • Diğer / Hediyelik vb: 57 USD
  • Excursion / Aktivite: 10 USD

Zanzibar Gezi Rotamda Günlere Göre Harcamalar:

Tüm maliyetler 2 kişilik.
Fiyatlarla birlikte gittiğimiz mekanları da paylaşıyorum.

  • 1.Gün – 45 USD – Langi Langi Yemek
  • 2.Gün – 29,5 USD Baraka Yemek + 4 Bira (Mix seafood)
  • 3.Gün – 24 USD 2 kisi Kendwa The Rocks Party Giris & 20 USD Kendwa The Rocks yemek + 2 bira
  • 4.Gün – 9 USD Bounty 2 Sangria (Paje) & 11 USD Blue Oyster Hotel 1 kola 1 bira 1 pizza (Jambiani)
  • 6.Gün – Otel
  • 7.Gün
    • 10.000 TZS İzmir Market (4 USD)
    • 10 USD Kidichi Spice Farm
    • 2.500 TZS Otopark (1 USD)
    • 20 USD – Secret Garden Yemek
    • 6 USD kahve ve afogato Zanzibar Coffehouse
    • 10 USD Heykel hediyelik aldık
    • 8 USD Magnetler aldık
    • 15 USD Eve kahve aldık

Zanzibar Gezi Rotasında Yapılacak Aktiviteler – Zanzibar Gezilecek Yerler

Aktiviteleri bölgelere göre belirtirken fiyatları da fikir vermesi için yazıyorum. Her yerde her şekilde sonuna kadar pazarlık yapmayı unutmayın.

  • Nungwi ve Kendwa sahillerinde denize girme, akşam köylerden geçip beyaz kumlar üzerindeki sahil barlarında bol bol deniz ürünü deneme
  • Dhow isimli teknelerle Sunset Cruise’da gün batımı yapma ( 15 – 20 USD kişi başı) Nungwi’deki Baraka isimli mekanda bir gün batımı yaparsanız bu tekneleri uzaktan görmenin daha keyifli olacağını düşünebilirsiniz.
  • Tropik tatil fotoğraf karelerini size en görsel güzellikte sunacak Paje ve Jambiani plajlarında bir gün geçirme, okyanusun ortasındaki meşhur The Rock restoranını görme
The Rock
  • Bill Gates’in özel mülkü Mnemba Adası’nda dalış yapma
  • Blue Safari denilen turlara katılıp okyanusun çekilmesi ile ortaya çıkan Sandbank isimli kum tepelerinde kendi adanızda vakit geçirme keyfini yaşama (100 USD kişi başı)
  • Stone Town’u ziyaret edip feribotlarla Prison Island’a geçerek dev kaplumbağaları görme. Tur almazsanız limandan kalkan feribotlar ile geçebiliyorsunuz ama turların fiyatı daha yüksek oluyor.
Stone Town – Secret Garden
  • Baharat bahçelerinde baharat turuna katılma. Kidichi Spice Farm’ı tercih edip pazarlık ile 2 kişi 10 USD verdik. Aracınız varsa oraya gidip pazarlık yapabilirsiniz. Aksi halde kişi başı 25 USD’den başlayan ulaşım dahil turlar satmaya çalışabilirler.
Baharat Turu
  • Bonus: Kizimkazi’de yunusları izleme de çok popüler ama tatlı dostlarımıza rahatsızlık vermemek için tercih edebileceğim bir aktivite değil.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Zanzibar Gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

11 comments

Merve cingoz Nisan 17, 2019 - 12:24 pm

Yaziniz cok güzel olmus. Ilk yorumu yapmak istiyorum:) herseyi cok detaylica ve maliyetleriyle birlikte aciklamissiniz. Keske her gezi blogu yazan bunu yapsa…hangi dili konusuyorlar acaba? Ingilizce seviyeleri nasil? Tekrar tesekkurler

Reply
Öykü Yalçın Nisan 17, 2019 - 3:23 pm

Çok teşekkür ederim kıymetli yorumunuz için! Ülkenin resmi dili Swahili fakat otellerde, turistik mekanlarda İngilizce biliyor herkes. Köylerde halk ile sohbet etmek isterseniz bilmeyebilirler. Onun için de sıcak bir gülümseme ile beden dili yetiyor 🙂

Reply
Meltem Nisan 23, 2019 - 9:34 am

Harika bir yazı olmuş

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 2, 2019 - 9:26 am

Çok teşekkürler!

Reply
Gamze Haziran 28, 2019 - 1:15 pm

Merhaba
Yazınız harika olmuş,temmuzda biz de 1 aylık bir afrika seyahatine çıkacağız umarım sizinki kadar güzel geçer.
Yalnız düzeltme yapmak isterim sıtma aşısı henüz yok, sadece tabletleri var yani yazınızda sarı hummanın yanında bir de sıtma aşısından bahsetmişsiniz isterseniz düzeltin 🙂
Sevgiler…

Reply
Öykü Yalçın Haziran 28, 2019 - 1:45 pm

Çok teşekkürler! Umarım seyahatiniz keyif dolu geçer. Seyahat sağlık merkezi bu şekilde bilgi verdi, Google’da araştırdığımda da aşı ile ilgili birçok bilgi elde etmiştim ama bilemiyorum 🙂

Reply
ugur Ağustos 27, 2019 - 11:31 pm

bilgi paylaşım ve her şey için çok teşekkür eder iyi gezmeler dilerim 🙂

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 31, 2019 - 2:58 pm

Çok teşekkürler, faydalı olduysa ne mutlu 🙂

Reply
Mustafa Ekim 19, 2019 - 2:48 pm

Merhaba güzel bir blok ve güzel bir seyahat rehberi. Yanlız bir şeyi düzeltmek istiyorum müsadenizle
Sıtma’nın aşını olmadık demişsiniz, sıtmanın aşısı zaten yoktur. Sağlık merkezinin verdiği ilaçları da hiç bir zaman kullanmadım seyahatlerimde çünkü ağır bir ilaç bence gerek yok. Sadece Türkiye ye döndüğünüzde eğer grip benzeri belirtiler olursa sağlık merkezine gidip sıtma olabileceğinizi söylerseniz testi yaparlar ve tedaviye başlarlar. Tedavisi kolaydır 3 gün içinde genellikle geçer ama tedavi edilmezse öldürücüdür dikkat etmek gerekir.

Reply
Mustafa Haziran 7, 2020 - 1:59 am

Çok faydalı bir yazı olmuş.

Reply
Nihat Ocak 1, 2024 - 5:39 am

Bende Zanzibar’a oradan Tanzanya ve Uganda ya geçeceğim. Araştırma yapıyorum. Anlatımınız çok güzel,teşekkür ederim.Bu bilgiler hangi yıla ait? Havaalanı Şehir merkezine çalışan umumi otobüs, minibüs yokmu?

Reply

Leave a Comment