Hangi Mevsimde Nereye Gidilir – Hangi Ayda Nereye?

by Öykü Yalçın

Bir rotayı kafamıza ve hayallerimize yerleştirip o destinasyona ucuz uçak bileti bulduğumuzda ilk aklımıza gelen soru; buraya Hangi Mevsimde Gidilir ya da Hangi Ayda Gidilir ? Fotografik manzaralarıyla, doğasıyla, şehir hayatıyla, plajlarıyla, aksiyon dolu aktiviteleriyle ünlü birçok ülkeyi keyif alacağınız mevsimlere, aylara göre tavsiye etmek istedim! Peki Hangi Mevsimde Nereye Gidilir – Hangi Ayda Nereye Gidilir?

Gitmek istediğiniz ülke ve şehirler olursa daha detaylı inceleyebilmeniz için her önerinin üzerine blog yazılarının linkini bırakıyorum.

Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Tüm seyahat videolarıma bekliyorum..

İlk Defa Yurtdışına Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

KIŞIN GİDİLECEK ÜLKELER

ARALIK AYINDA NEREYE GİDİLİR?

TAYLAND – KAMBOÇYA – VİETNAM – LAOS, GÜNEY AFRİKA, FRANSA & ALMANYA NOEL PAZARLARI

Benim için Kış mevsiminde seyahat etmek ayrı bir zevkli çünkü gözüm hep uzak kıtalarda, özellikle de tropiklerde. Tüm Kış ayları için “Gidilebilir” kabul edeceğimiz ülke tavsiyelerimden ilki, eğer 2 hafta gibi bir vaktiniz varsa Tayland – Kamboçya- Vietnam- Laos rotası. Artar, azalır size ve zamanınıza bağlı. Mesela ben Aralık ayında Tayland’a gidip Bangkok ve Phuket’te seyahat etmeyi tercih etmiştim. Şimdi gözüm rotanın kalan ülkelerinde.

Güney Afrika’da Aralık ayında yaptığımız dolu dolu 1 haftalık Cape Town seyahati unutulmaz gezilerim arasında. Masa Dağı’nda gün batımı yapmak, Lion’s Head’e tırmanmak, şarap rotalarının peşinde road trip yapmak ve köpekbalıkları ile kafes dalışı yapmak isterseniz mutlaka Cape Town’a gitmelisiniz!

En kolay ama en zevkli kış rotası ödülü ise Noel Pazarları’na gidiyor! En meşhurları İsviçre Basel’e uçarak Fransa sınırına geçeceğiniz Colmar ve Almanya’da Berlin, Nürnberg gibi pazarlar. Biz Paris‘te de çok eğlenmiştik. Çoğu 20 Kasım – 24 Aralık döneminde kurulu oluyor. Tam kampanyalı bilet seyahati anlayacağınız.

MASA DAĞI GÜN BATIMI

OCAK AYINDA NEREYE GİDİLİR?

YENİ YIL AVUSTRALYA & YENİ ZELANDA, ZANZİBAR, DOĞU EKSPRESİ İLE KARS

Yeni yıla ilk giren siz olmak isterseniz, bir de bunu yaparken üstünüzde mayo başınızda noel şapkası olsun derseniz koşun gidin Avustralya‘ya. Daha da iddialı olanlar Yeni Zelanda‘ya! MUHTEŞEM. Okyanusya kıtası beni çağırıyor bu ara 🙂 Toplamda 2 hafta vakit varsa kesinlikle değerlendirmeniz gereken bir rota. İlk hedef Sidney, ileri!

Yok ben o kadar yol alamam bana buralarda bir gezi öner derseniz, kar manzaraları eşliğinde Doğu Ekspresi İle Kars yapmaya ne dersiniz? Ocak veya Şubat ayında gidin ki Çıldır Gölü dolmuş haldeyken üzerinde tepinin, dans edin, çay için..

2019 Yılbaşı rotamız ise Zanzibar!

Doğu Ekspresi

ŞUBAT AYINDA NEREYE GİDİLİR?

MEKSİKA, GÜNEY AMERİKA – BREZİLYA RİO KARNAVALI

Meksika zaten gönlümün sultanı. Bir kere Şubat’ta bir kere de Eylül’de gittim, iki seyahatim de unutulmazdı. Cancun’a uçup Quintana Roo bölgesini boydan boya gezin.

Güney Amerika’da ise Şubat ayı demek Rio Karnavalı demek. Kıtayı gezmeye Brezilya‘dan başlamak ve sambacı olmak isteyenler kendini Rio’ya ya da Sao Paulo’ya uçan uçakta bulabilirler. Ben Güney Amerika’yı en az 2 ayım olacağı ve kıtada en az 7 ülke gezeceğim seyahate saklıyorum.

Playa Del Carmen – Meksika

iLKBAHAR’DA GİDİLECEK ÜLKELER

MART AYINDA NEREYE GİDİLİR?

İZLANDA, KIBRIS, KAPADOKYA, ÜSKÜP MATKA KANYONU, HİNDİSTAN HOLİ

Ateşin ve buzun ülkesi İzlanda sizi farklı bir gezegende hissettirmek için kucak açmış bekliyor, biliyor musunuz? Hele ki Kuzey Işıkları mevsiminde. Şubat ya da Mart ayında hem Aurora hem de Buz Diyarı eşleşmesi yaşamak isterseniz adresiniz bu lavlı topraklar olsun.

Daha yakın destinasyonlar isteyenler ülke içinde ısınan havada kendini Kapadokya‘ya atsın, yalancıktan yurtdışı isteyenler kimlikle kendini Kıbrıs‘ta bulsun. Lakin öyle otel tatiline değil, adayı boydan boya gezmeye. Vizesiz Avrupa diyenler Üsküp‘te köfte yemeye ve Matka Kanyonu’nu görmeye, festival isteyenler de Hindistan‘ın sokak festivali Holi’ye gitsin!

Meşhur İzlanda atları

NİSAN AYINDA NEREYE GİDİLİR? 

FİLİPİNLER, BAE DUBAİ, ÜRDÜN, İSRAİL, MISIR, JAPONYA

Kuru sezonda Filipinlerin masmavi, yemyeşil halini görmek isteyenler (ben, ben, been) rotayı Asya’ya çevirsin. Adalar dağınık olduğu için gezmesi biraz zor ama doğası müthişmiş.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai‘de deniz sezonunu açabilir, çöl safarisi yapabilir, Ürdün‘de Amman ya da Akabe’ye uçarak Petra’yı görür, çölde bedevi çadırında kalır, Lut Gölü’nde suya batmadan kitap okuyabilirsiniz. İsrail‘de Tel Aviv’e uçar kutsal toprakları Kudüs’ü ziyaret eder ya da Mısır‘da Sharm El Sheikh’de dalış yaparsınız.

Japonya’yı sadece Sakura (ağaçların kiraz çiçeği açtığı meşhur bahar sezonu) diye buraya da yazdım, asıl favori zamanım aşağıda. Bence bu kadar kalabalık ve kalabalıktan dolayı da pahalı iken bu mevsimde gitmemeli.

Dubai Çöl Safarisi

MAYIS AYINDA NEREYE GİDİLİR?

SLOVENYA, HOLLANDA, BELÇİKA, DANİMARKA, ROMANYA TRANSİLVANYA

Mayıs ayı benim için Avrupa gezileri ile dolu. Slovenya‘da minik şehir Ljubljana’ya uçar Bled Gölü’nde sevgilinizle romantik bir hafta sonu geçirirsiniz mesela. Ya da Hollanda‘da Amsterdam’ı ve köylerini keşfettikten sonra kendinizi lale bahçelerine atarsınız. Belçika‘da Brugge’ün waffle kokan tarihi dokusuna aşık olur, Danimarka‘da Kopenhag’ın muasır medeniyetler seviyesindeki huzur dolu yaşamına kendinizi kaptırır ya da arabayla Romanya’da Dracula’yı Transilvanya rotasıyla ziyaret edersiniz.

Bled Gölü

YAZIN GİDİLECEK ÜLKELER

HAZİRAN AYINDA NEREYE GİDİLİR?

AVUSTURYA, MACARİSTAN, İSVEÇ, KARADENİZ

Avrupa’dan devam edeceksek Avusturya‘da Viyana’da bir şinitzel yedikten sonra operaya gitmek, sonra da otobüsle 3 saatte kendinizi Macaristan Budapeşte’de bulabileceğiniz 4-5 günlük bir seyahat size şahane gelebilir. Tabii bir de meşhur Hallstatt köyünü görmek isteyebilirsiniz. Ya da Nordiklere çıkın İsveç‘e Stockholm’e gidin. Ben Şubat’ta gidince az biraz donmuştum yazın gitmek mantıklı olan o yüzden 🙂

Yurt içinde ise en keyifli ve esintili plan Karadeniz yaylaları olmaz mı? Trabzon’a uç, araba kirala ve Rize’ye Artvin’e git vaktin ne kadarına yetiyorsa. Pokut’ta mis gibi oksijene boğul, Borçka’da Karagöl’ü izle.

Avusturya – Viyana

TEMMUZ AYINDA NEREYE GİDİLİR?

BOZCAADA, KAŞ, YUNAN ADALARI

Her yazımın vazgeçilmez 2 rotası. Geleneksel doğum günü kutlamam için Bozcaada‘da Polente’de gün batımı, şarap bağları, buz gibi denizi. Limanağzı’yla gönlüme taht kurmuş Kaş ise diğer bir vazgeçilmezim. İşin içine biraz da Yunan Adası bulaştırayım diyenler Kaş’tan Meis‘e, Marmaris’ten Rodos’a ya da Simi‘ye, Bodrum’dan Kos‘a, Kuşadası’ndan Samos’a, Çeşme’den Sakız Adası‘na feribotla geçip kendini mavi beyaz bayrak altında bulabilir.

Kaş Limanağzı

AĞUSTOS AYINDA NEREYE GİDİLİR?

MALDİVLER, ENDONEZYA BALİ, İTALYA VE FRANSA SAHİL ŞERİDİ

Balayında çıktığımız unutulmaz Maldivler tatili yazın evlenip de gidecek tropik ülke arayan çiftler için en iyi tavsiyem. 5 gecelik seyahatte 1,5 gün yağmur oldu ama hayatı hiç aksatmadı. Alternatif olarak Endonezya’nın en güzel adalarından biri olan pirinç tarlaları ile ünlü Bali de bu mevsimde üzmez sizi.

Araba yolculuklarına bayılıyorum. En keyiflilerinden biri de İtalya Bolonya’dan başlayıp Floransa, Pisa, Cinque Terre, Nice, Cannes, Monaco, Monte Carlo, Marsilya’yı içine alarak Fransa‘da sonlanan road trip.

İtalya Fransa Gezi Rehberi – Rota & Planlama yazım için tıklayın.

Maldivler Sun Island

SONBAHARDA GİDİLECEK ÜLKELER

EYLÜL AYINDA NEREYE GİDİLİR?

BALKANLAR, AMERİKA (NEW YORK, LOS ANGELES, SAN FRANCİSCO, GRAND KANYON, ANTİLOP KANYONU, LAS VEGAS)

Size Sohbahar’ı kucaklamak için 2 rota önereceğim. İlki özel aracınızla yurt dışına çıkmanız ve Arabayla Balkanlar yapmanız. Diğeri ise Amerika kıtasında New York‘ta rüya gibi Manhattan’ı yaşayıp Brooklyn Köprüsü’nde gün batımı yaptıktan sonra vaktiniz varsa aynı seyahatte değilse bir sonraki rotanızda LA’ya gelerek Los Angeles ve çevresini road trip yaparak gezmeniz.

Batı Amerika Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Mostar Köprüsü

EKİM AYINDA NEREYE GİDİLİR?

İTALYA, SIRBİSTAN, DENİZLİ, HİNDİSTAN

Ekim ayında İtalya‘da Roma gezimiz aşırı güzeldi. Sırbistan Belgrad vizesiz yakın yurtdışı rotanız, Denizli ise yurtiçi rotanız olabilir hem kaç yıllık tarihi eserlerle antik havuzda sıcacık suda yüzersiniz. Benim bu seneki hedefim ise Hindistan! Hindistan sizi çağırdığında siz ona gidermişsiniz. Bizimki bu sene beni çağırıyor 🙂

Denizli Antik Havuz

KASIM AYINDA NEREYE GİDİLİR?

JAPONYA, UKRAYNA, ÇEK CUMHURİYETİ PRAG

En unutulmaz seyahatimizi Kasım ayında Japonya‘da 6 şehir gezerek Tokyo, Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroşima‘yı gördüğümüzde yaşamıştık. Ukrayna kimlikle girebildiğiniz, vizesiz, kolay bir ülke zaten. Üstelik Lviv, Kiev, Kharkiv ve Odessa gibi birçok şehir seçeneğiniz var. Daha da fotojenik bir şehir istersiniz ve cebinizde vizesiniz vardır o zaman Prag’da büyülü bir hafta sonu yaşayın!

Tokyo Tapınakta Dans Dersi

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Umarım bu yazı faydalı olur ve bolca gezersiniz! Tüm sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakmayı unutmayın.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

1 comment

epoksi zemin kaplama Mart 24, 2021 - 6:44 am

çok faydalı bir paylaşım emeğinize sağlık

Reply

Leave a Comment