Barselona Gezi Rehberi – Sevmemek Mümkün Değil!

by Öykü Yalçın
barselona-gezi-rehberi

Öyle bir şehir düşünün ki sınırları dahilinde bulunduğunuz her dakika size keyif verecek bir aura taşıyor. Her mevsim gidilir, her gittiğinizde eğlenir, ister eşiniz dostunuz ile ister benim gibi tek başınıza keşfedersiniz Barselona’yı. Emin olduğum tek şey bu şehri sevmemeniz mümkün değil! Barselona Gezi Rehberi ile sizi Katalan coğrafyasında seyahate çıkarıyorum. En kısa sürede gezi planları yapılsın!

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Barselona videomu izlemeyi unutmayın!

Instagram hesabımdan benimle iletişime geçin, tüm seyahat mevzularını konuşalım 🙂

Barselona Güzel Bir Gezi Rotası Mı? Barselona Ucuz Mu?

Girizgahtan anlaşılacağı üzere Umur’un son dakika çıkan toplantısı sonucu ben Barselona seyahatimize tek başıma gittim. Ve 3 tam gün geçirdiğim bu şehirde bir an bile sıkılmadım! Bütün gün kulaklığımla İspanyol müzikleri dinleyerek yürüdüm, sokakları arşınladım, fotoğraf çektim, lezzetli mutfağında damağımı şenlendirdim ve tabii ki flamenko izlemeden dönmedim!

Barselona ne kadar İspanya’nın en popüler şehirlerinden olsa da aslında Katalanlar’ın yoğun olduğu bir bölge. İspanyol – Katalan sorununu kısaca özetlemek ve bir Katalan’a İspanyol dediğinizde neden surat yersiniz anlatmak istiyorum.

Katalanlar köklü bir kültürleri olduğu için zamanında referandumda millet olup ayrı bir şekilde anılmak istemişler. Bir dizi politik savaş ve ezilme ile hem toplumsal olarak yorulmuşlar hem de ekonomik krizden en çok etkilenenler onlar olmuş. Bu arada kriz nedeniyle de olabilir, çoğu Avrupa şehrine göre çok uygun. Bence nispeten ucuz bütçe ile çok keyifli vakit geçirilebilecek şehirlerden.

İspanyolca bilmeden İngilizce ile gezmek garip çünkü özellikle Barselona’da İspanyolca veya Katalanca bilmiyorum deseniz de herkes çok yerel ve sizinle bu kadar turistik bir şehir olmasına rağmen kendi dillerinde konuşuyorlar. O zaman beden diline yüklenelim 🙂

Sözün özü Barselona gezi maceranız size unutulmaz anılar getirir. Vizeniz varsa, uygun bilet bulursanız basın gidin derim. Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazım için tıklayın.

Barselona’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

İklimi şahane Barselona’ya bence her mevsim gidebilirsiniz. Zaten bahar ayları Avrupa için hep keyiflidir. Deniz tatili kapsamında yazın bu şehirde olursanız otel fiyatları daha yüksek, her yer daha kalabalık olur. Ben Şubat 2019’da Barselona seyahatimi gerçekleştirdim ve hava şahaneydi! Üstelik delice sıra bekleneceğini öngördüğüm birçok mekanda direkt yer buldum, hostelim de ucuzdu. Yani yeme de yanında yat! Bence kış aylarında bile Barselona size güzel bir gezi vaadediyor.

Barselona Kaç Günde Gezilir? Bu Gezi için Kaç Gün Gerekli?

Barselona’yı en az 3 tam günde üstün körü gezmek mümkün. 5 gün bence turistik gezi için ideal. Ama balayı gibi uzun tatil amacıyla da gitseniz bence 1 haftayı hiç sıkılmadan devirirsiniz. Bence Avrupa’da balayı yapmak için en mantıklı şehirlerden biri. Üstelik civardaki şehirleri gezmek için araba kiralayıp minik bir İspanya road trip macerası yapmak da aşırı güzel olmaz mı?

Barselona Ulaşım – Barselona Ucuz Uçak Bileti Zor Mu?

Nisan 2018’de 460 TL’ye aldığım bilet ile Şubat 2019’da Barselona’ya gittim ve bir kez daha planlı seyahat etmenin keyfini yaşadım. Kampanyalı biletlerin ilk çıktığı dönemi takip ederseniz böyle çok uygun bütçelere uçak bileti bulabilirsiniz.

Barselona’da Nerede Kalınır? Barselona Otel Tavsiyesi

Passeig De Gracia üzerinde bulunan Hostal Oliva isimli hostelde, özel banyolu çift kişilik odada 3 gece için 1000 TL ödedim. Eminim bu kadar merkezi ve popüler bir cadde üzerinde yer alan çok memnun kaldığım hostelim yaz aylarında çok daha yüksek bir fiyata çıkıyordur. La Rambla, Portal de l’angel de konaklayabileceğiniz merkezi bölgeler.

Barselona Havalimanı’ndan Şehre Ulaşım & Şehir İçi Ulaşım

El-Prat Havalanı’nda dışarı çıkıp sağa döndüğünüzde kalkan A1-A2 otobüsleri göreceksiniz. Burada 10,2 Euro’ya git gel bilet alabilirsiniz. Plaça de Catalunya olarak geçen şehrin en merkezi yerinde indikten sonra buradan her yere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Barselona yürüyerek gezilmesi gereken şehirlerden. Yine de dilediğiniz zaman 2,20 Euro’ya otobüse binebilir ve ödemeyi otobüs içinde yapabilirsiniz.

Barselona’da Hırsızlık – Kapkaça Dikkat!

Şöyle arkadaş çevrenize sorup soruştursanız kesin Barselona’ya giden kişilerden biri hırsızlıkla karşılaşmıştır. Böyle tatsız şeyler her yerde yaşanabilir ama burada daha da dikkatli olmalı. Sırt çantanızı önünüze takmak, bel çantası ile gezmek, pasaportunuzun aslı değil fotokopisi ile gezmek, çok para taşımamak alınabilecek önlemler. Ben en çok tripot ile fotoğraf çekilirken zorlandım!

Barselona Seyahat Bütçesi – Barselona Gezi Maliyeti

  • Uçak Bileti: 460 TL
  • Konaklama: 1000 TL
  • Ulaşım: 28 Euro
  • Yeme İçme: 130 Euro
  • Aktivite: 34 Euro (Flemenko ve La Sagrada Familia girişi)

3 günlük seyahatimin her şey dahil maliyeti 410 Euro olmuş. Fikir vermesi için harcama detaylarımı aşağıya bırakıyorum.

1.gün:
10,20€ havaalanı git gel otobüs bileti
11€ tapas Ciudad Condal
2€ churos
12€ margarita ve nachos La Hacienda

2.gün:
2,20€ x 2 Park Güel gidiş ve dönüş 24 nolu otobüs
2,60€ kuruvasan kahve El Fornet
12€ 2 taco 1 margarita Taco Alto
0,75€ su
9€ La Sagrada Familia giriş
4,50€ Bira La Cervesera Artesana
25€ tapaslar ve sangria La Petita

3.gün:
2,60€ kuruvasan kahve El Fornet
11€ teleferik
2,20€ otobüs
35€ tapaslar ve sangria Ciudad Condal
25€ flamenko Palau Dalmases
12€ kokteyl ve taco
10€ buritos La Hacienda

Barselona Gezilecek Yerler

1.GÜN: HOŞ GELDİM!

Passeig De Gracia‘daki hostelimden ilk adımı dışarı attığımda o gün için yürüyeceğim bir 15 kilometre yolum olduğunu ve bu yoldaki güzelliklerin ne olacağını bilmiyordum. Bu cadde; Zara, Mango, Bershka gibi İspanyol Inditex grubun dükkanlarının yer aldığı ve daha bir çok alışveriş mağazasına sahiplik yapan, Casa Mila ve Casa Batllo’nun da üzerinde yer aldığı çok merkezi bir konum.

Karnım çok aç olduğu için hemen bu civardaki meşhur, ünlü tapascı Ciudad Condal’da aldım soluğu. Buranın yeme içme anlamında en meşhuru tapaslar, bir nevi mezeler diyebilirim. Yerliler gün içerisinde bir mekana girip bu meze benzeri tapasları küçük küçük tabaklarda üçer beşer götürüyor. Bence mükemmel bir kültür! Canını sevdiğim Akdeniz insanı. Patatas Bravas, İspanyol pilavı paella gibi birçok lezzeti burada deneyebilirsiniz.

Plaça de Catalunya – Katalonya Meydanı:

Her yerin bir Taksim Meydanı vardır ya işte burası da Barselona’nın en merkezi meydanı. Zaten bir ucu Passeig de Gracia’ya, bir ucu Portal de l’Àngel’a bakan heykellerle dolu meydanın yanında bir de El Corte Inglés isimli AVM var.

Barri Gotic – Gothic Quarter ise Barselona dendiğinde aklınıza gelecek sarı taş duvarlı sokaklardan oluşmuş eski bölge. Gez dolaş, sokaklara gir çık ancak öyle tadına varabilirsiniz. Burada Xurreria isimli yerde Churos yedim, pek lezizdi.

Gotik mahallede gezerken, Santa Maria Del Pi, Barselona Katedrali, Santa Caterina Market, Picasso Müzesi, Santa Maria Del Mar‘a uğramayı unutmayın.

Seyahatiniz sırasında kolaylık olması için Ulmon’un offline haritalarını indirip gezi programınızdaki yerleri işaretleyerek keyifle gezebilirsiniz.

Port Vell ise sokakları arkanızda bırakıp sahile kavuştuğunuz yer. Marinaya ulaşınca ilk iş Kristof Kolomb anıtına doğru yürüyün. Katalanlar Kolomb’un Katalan olduğunu iddia ediyor. Bu heykelden sonra palmiyeler arası yürüyüşünüzü de tamamladığınıza göre tekrar içeri girip meşhur La Rambla üzerinde yürüyebilirsiniz. Hadi bu da İstiklal Caddesi olsun 🙂 Caddenin sağ tarafı tam turistik sol tarafı ise biraz daha dikkatli olmayı gerektiren yerler.

Palau Güell – Güell Sarayı

La Rambla’dan hemen sol tarafa giren bir sokakta sizi bekliyor. Barselona’yı Barselona yapan meşhur, çılgın mimar Gaudi’nin acemilik eseri. Diğer eserleri kadar ihtişamlı değil dışarıdan ama çatısıyla yine kendini belli ediyor.

Tekrar Rambla’ya girince palmiyeli meydana çevirelim rotayı Reial Meydanı’ndayız. Sokak sanatçıları eşliğinde keyifle vakit geçirirsiniz.

Liceu Opera Binası, La Rambla üzerinde yürürken görünecek yerlerden biri. Komediye malzeme çıkaracak cadde üzerindeki diğer yerlerden biriyse Erotik Museum.

La Boqueria Mercat, Tropik meyve cenneti olarak caddede sizi bekleyenlerden! Rengarenk, gürültülü, neşeli, pazar gibi pazar!

El Born’da geceyi sonlandıralım. Favori Meksika restoranım La Hacienda‘da margarita, nachos veya buritosa düşebiliriz. Mükemmel bir gün sonu!

2.GÜN: BUGÜN DE DELİ GİBİ GEZEYİM!

Park Güell: Bir iş adamı tarafından satın alınıp Gaudi’ye verilen bu parka sabahın erken saatlerinde gelmezseniz gün boyu kalabalıktan nasıl gezersiniz bilemiyorum. Ben açılış saatinde orada olmama rağmen her yerde Asyalı turist vardı! Giriş biletinizi buradan satın alabilirsiniz, parkın açılış saatinden önce orada olursanız görevliler işe başlamamışsa biletsiz de içeri girebilme imkanınız var. Passeig De Gracia’dan buraya 24 nolu otobüs ile gelip gittim. Dönüşte beni bekleyen muhteşem evler yani Casa’lar vardı!

Casa Batllo: Sanayici Batllo’nun evindeyiz. İsteği üzerine Gaudi tarafından yapılmış, maalesef ben oradayken tadilatta olan, 30 euro giriş ücreti ile evin içerisini görebileceğiniz ilginç bir yapı. Çatısındaki haç Gaudi’nin dinsel kimliğini, timsah derisi çatı ise çok sevdiği deniz hayvanlarını simgeliyor.

Casa Mila: Yine Gaudi yine çılgınlıklar! Politikacı Mila’nın evinin önü dalgalı deniz gibi, demir dökümler de öyle. Sırf bu yüzden çok eleştirilmiş, farklı olduğu için defalarca belediyeden ceza yemiş. Tabii ki Gaudi’nin çoğu eseri gibi UNESCO koruması altında. Yine gözünüzü çatıdan ayırmayın. Anlaşılan o ki Gaudi çatı olayına takık 🙂 Tüm Casa’lar için online bilet almanız gerek. Bence Barselona gibi kalabalık ve turistik bir şehirde bilet işlerini son güne bırakmayın. Benim 3 tam günüm olunca ancak üstün körü gezdim. Casa’ların içine giremedim.

Casa de Les Punxes, Gaudi’nin tasrlamadığı ama La Sagrada’ya doğru yürürken mimari güzelliği ile fark edeceğiniz şato gibi bir ev.

La Sagrada Familia

Gaudi’nin hayatını adadığı, diğer eserlerinden kazandığı parayı yatırdığı, güzelliğine bakmak için geri geri giderken tramvay altında kalıp ölmesine neden olan, bitmeyen katedral. Ölümünün 100.yılında bitirilmesi istense de yetişmeyecek gibi duruyor. Şu an ise halkın desteği ile yapılan ödemelerle devam ediyor. Öldükten sonra devam etmeli mi bence tartışılır. Mesela Salvador Dali’ye teklif edilmiş ama o kabul etmemiş. Gaudi’nin orijinal çizimleri yok olduğu için şu an tahminler üzerinden devam ediyor.

İçeri mutlaka girmelisiniz. Kesinlikle önceden bilet alın, önündeki o sırayı beklemeyin. Buradan bilet alabilirsiniz. Ben hafta içi öğleden sonra kampanyalı saatlerden aldığım, bir de 30 yaş altı olduğum için 17 Euro’luk bileti 9’a aldım. İçerisi gerçekten deli işi. Şimdiye kadar gördüğüm en ilginç mimari, kesinlikle turist tuzağı değil. Sütunlar dalgalı neredeyse ağaçlara benziyor, tavanlar çiçek gibi, aydınlatma şahane. Hiç bitmeyen katedral mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir nokta.

Sant Pau Hastanesi de buraya kadar gelmişken görmeniz gereken yerlerden biri. Tabii ki UNESCO koruması altında.

Arco De Triomf yani Zafer Takı Ciutadella Parkı içerisinde yer alıyor. Buraya Taco Alto’ya giderken uğrayabilirsiniz. Taco Alto’ya zaten mutlaka uğrayın. Spesial margarita için, taco olarak da tulum ve pirata yiyin!

La Cervesera Artesana arkadaşımla buluşmadan önce bir biralık soluklanma için keşfettiğim, lezzetli IPA’leri olan bir mekan. Akşam yemeği için önerebileceğim La Pepita öncesinde uğrayabilirsiniz. La Pepita’da ise çilekli levrek, patatas bravas, domatesli ekmek ve sangria efsane oluyor!

Gracia ise, Barselona’ya kadar gelmişken yürüyüş yapıp, mekanlarını denemeniz gereken, grafitilerle dolu, her yerinden eğlence akan bir mahalle. Günü sonlandırmak için biçilmiş kaftan!

3.GÜN: HADİ BUGÜN 19 KİLOMETRE YÜRÜYEYİM!

Platja De La Barceloneta: Güne güneşli bir Şubat ayında kumların üzerinde oturarak denizi izleyerek başlamak için tabii ki Barceloneta plajını seçtim. Yaz mevsiminde gelenlerin deniz tatili için olmazsa olmazı bu plaj o kadar keyifliydi ki anlatamam. W Otel‘e kadar yürüdükten sonra Teleferic Del Port‘a ulaştım ve 11 euro verip seyahat bütçemde önemli bir yatırım yaparak Montjuic Kalesi‘nin de yer aldığı karşı yakaya geçtim. Buraya gitmenin farklı yolları da var ama tepeye indiğinizde Miramar denen yerden izlediğiniz manzarayı teleferik boyunca görmek çok güzel bir deneyimdi! İyi ki de ulaşım için bu yolu seçmişim diyorum.

Jardines Mossen Costa İ Llobera

İlk adres Kaktüs Bahçesi Lloberaydı benim için. En sevdiğim çiçek kaktüs, tek bakabildiğim çiçek de o olunca bu bahçeyi görmemek olmazdı. Oldukça fotojenik olduğunu söyleyebilirim.

Katalonya Ulusal Sanat Müzesi, Poble Espanyol ise bu tepeye ulaştıktan sonra gezebileceğiniz şahane yerler. Zamanım yetmedi ben gidemedim ama yeterli vakti olan kişiler detaylıca araştırsın. Müze için ücretsiz giriş olan günler veya saatler olabilir.

Bense buradan yürüye yürüye İspanya Meydanı‘na kadar indim, oradan da yine El Born bölgesine geçtim. Buralar doyulacak gibi değil.

Palau Dalmases – Espai Barroc: Flamenkosuz dönmeyecektim! Burası El Born’da lezzetli tapascı El Xampanyet‘de birkaç tapas attıktan sonra gidebileceğiniz bir mekan. 1 saatlik flamenko gösterisi 25€. Barselona içerisinde 15€ civarlarına 1 saatten az süren gösteriler de var ama hem bu kadar kaliteli değil diye biliyorum hem de benim önerdiğim şovda daha da keyifli olması için Cava ikram ediyorlar.

Tek başıma gittiğim için lunaparkta kendi kendine eğlenen bir deli olmamak için manzaralı tepede yer alan Tibidao‘ya gitmedim. Lakin sitesinden açık olduğu zamanları kontrol ederek gitmeyi düşünebilirsiniz. Camp Nou da özellikle futbola meraklı kişilerin ilgilenebileceği bir aktivite. Özellikle FC Barcelona sevenler için! Stadyum gezme, müzedeki kupalar, soyunma odaları, yedek kulübeleri. İlgisi olanlar burayı da listesine yazsın.

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Barselona Gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

3 comments

Emin Ağustos 6, 2019 - 12:06 pm

Çok güzel bir yazı olmuş. Tripod la fotoğraf çekinirken zorlandım derken neyi kastettiniz acaba

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 31, 2019 - 3:01 pm

Barselona’da hırsızlık yaygın olduğu için tripod ile çekim yaparken çalınmasından korktum. Çok teşekkürler!

Reply
Emin Ağustos 6, 2019 - 12:22 pm

Çok güzel bir yazı olmuş. Tripod la fotoğraf çekinirken nasıl zorlandınız acaba

Reply

Leave a Comment