24 Saatte Viyana Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

Schengen vizesi alma sürecinde hepimizin ortak bir görüşü olduğuna eminim: Avusturya’dan Avrupa vizesi alınmaz arkadaş! Çünkü bu memleket, turist vizesini seyahatin 3 günse 3 gün olarak veriyor, aman 4 olsun gönlümden koptu olayının yanından bile geçmiyor. Yedik mi ülkenizi arkadaşım, geldik gezdik döndük yani. Peki neden konuya böyle girdim derseniz aslında Viyana seyahatimizin temel sebebi buraya dayandığından. Madem var vizemiz hali hazırda, araya sıkıştıralım Avusturya’yı ki yarın bir gün gitmek istesek bu ülkeden uzun süreli vize koparamayacağız, listemizden bir şehir silelim dedik. Listedeki şehrin en güzel yanı ne miydi? Klasik Müzik sever misiniz? 🙂

“Viyana’ya hangi mevsim gidilir” diye akla gelen ilk soruyu netleştirelim. Haziran sıcağında Avrupa ne güzel oluyormuş yahu. Hep ucuz bilet bulacağız diye kışın yüz kat montla günde 20 km yürü yürü nereye kadar. Meğerse yaz için seçtiğimiz şehir Viyana zaten tüm komşularından daha sıcak olan bir memleketmiş.

2 saatlik uçuş sonrası gözlerimizi havaalanında açtığımızda önümüzde bomba gibi 4 gün vardı. Lakin bunun 2,5 günü Macaristan Budapeşte! Kesinlikle Budapeşte’nin Viyana’dan milyon kat güzel bir şehir olduğunu belirteyim ki siz de bizim gibi 2 ülke 2 şehir mottosuyla seyahate giderseniz gün dağılımınızı ona göre yapın.

E tabi kalan zamanımızda da 24 saati dolu dolu Viyana’da yaşadık. Gezdik, yedik, içtik, Musikverein’de klasik müzik konserine gittik. Ay hatta Avrupa’nın en büyük açık hava festivali olan Donauinselfest’e bile gittik.

VİYANA’DA KLASİK MÜZİK KONSERİ

Zaten Viyana Budapeşte arası otobüs ile 3 saat. Bu rota peşinden giderseniz “Avrupa’da Otobüs Bileti Nasıl Alınır” diye düşünmeyin buraya tıklayın. Bu site üzerinden biletlerinizi alabilirsiniz. Genelde Avrupa’da şehirler ya da yakın ülkeler arası ulaşım Tek Yön 10 – 20 Euro. Biz Viyana Budapeşte arası otobüs ile ulaşımımızı 2 kişi gidiş dönüş toplam 38 Euro’ya Flixbus ile gerçekleştirdik. Daha ucuz firmalar vardı ama Bratislava üzerinden gidip yolculuk süresini 5 saate çıkarıyordu. Sizin daha çok vaktiniz varsa rotanıza Slovakya’nın başkenti Bratislava’yı da ekleyebilirsiniz. Biletlerimizi Viyana havaalanından kalkış Budapeşte Nepliget otobüs terminaline gidiş şeklinde aldık ki dönüşte direkt Viyana’dan İstanbul’a giden uçağımıza kolayca yetişebilelim.

Viyana Schwechat havaalanından şehre ulaşım için en kolay yol 2,49 Euro vererek S7 hattına binmek. CAT diye hızlı tren var o pahalı ona binmeyin.

Viyana’da şehir içi ulaşımda ise Türklüğümüzün dibine vurduk, sizleri epey utandırdık. Allah aşkına koca seyahat epi topu 2 kez metro bileti alınıp sonrasında her metro yolculuğunu biletsiz / kaçak yolcu olarak yapmak nedir? Bunlar hep Umur’un adrenalin isteği.. Metro veya trenlerde makinelerden bilet aldığınızda ki bu günlük 8, tek binişlik 2 Euro gibi bir şey, metroya binmeden önce girişte yer alan makinelere okutmazsanız ve kontrol olursa kişi başı 60 – 70 Euro ceza yiyorsunuz. Lakin Viyana’da hiç kontrol yok onu da söyleyeyim ama siz yapmayın 🙂 He olsaydı ve ceza yeseydik de gösterecektim ben bizimkine..

Viyana’da konaklama tercihimizi ise şehir merkezine 15-20 dakika, metroya 1 dakika uzaklıkta yer alan Hotel Bellevue Wien‘den yana yaptık. 2 kişi 2 gece kahvaltı dahil 200 Euro ödedik.

Viyana’da Gezilecek Yerler

Şehre Westbahnhof tren istasyonundan başlayıp Mariahilfer caddesi boyunca yürüyün ve Museimsquartier’ı bulun. Müzeler Meydanı’nda yer alan müzelerden dilediklerinizi gezip Rathaus ve Parlemento Binası’nı gördükten sonra kendinizi Avusturya’nın meşhur hanedanı Kral Franz Joseph ve eşi Elizabeth (Sisi)’in kışlık sarayı Hofburg Sarayına atın.

VİYANA VOLKSGARTEN

VİYANA VOLKSGARTEN

PARLAMENTO BİNASI

Bizim Hürrem Sultan’ın Avusturya versiyonu Sisi’nin Müzesi’ni gezin. Hatun hem melankolik hem anoreksiymiş. Kulis yapmakta üzerine yokmuş, bu sebeple de diğer hanedanlıklarla hep kankaymış. Günün birinde bizim süslü bigudili Sisi’ye bir bıçak saplanmış ve öylece hayatını kaybetmiş. Zaten siz gitmeden Sisi’yi daha bir araştırın öyle gidin ki eşyalarının sergilendiği müzeyi gezerken daha anlamlı gelsin.

SİSİ MÜZESİ

Kohlmarkt Caddesi üzerindeki Demel Kafe’ye mutlaka gidin. Demel’de Melange kahve, vanillecremeschnitte kek ve apfelstrudel isimli elmalı keke toplam 13 Euro verdik.

DEMEL KAFE

DEMEL KAFE

Demel’den çıktıktan sonra Graben Caddesi üzerinde Veba Anıtı’nı görmeye gidin. Veba anıtı vebanın şehri terk etmesinden sonra şükür niteliğinde yapılmış.

VEBA ANITI – GRABEN CADDESİ

Daha sonra Cafe Hawelka‘da dinlenin ve buranın mutlaka tavanını inceleyin. Rotayı St.Stephan Katedraline çevirin, acıkınca da Wollzeile Figlmüller‘de şinitzel yiyin.

CAFE HAWELKA

WOLLZEİLE FİGLMÜLLER

Figlmüller ile ilgili bize en çok söylenen şeyler listesine gelirsek; çok daha iyi şinitzelciler var, mutlaka rezervasyon yaptırın, porsiyonları çok büyük iki kişiye bir tane söyleyin idi. Nitekim hepsi doğru çıktı. Buranın patates salatasına BAYILDIK ve 2 porsiyon yedik. Şinitzel ve şaraplarımızla birlikte toplam 32 Euro hesap ödedik.

Zamanınız yeterse Belvedere ve Schönbrunn saraylarından birini de gezebilirsiniz. Schönbrunn sarayı yazlık olduğundan metro ile ulaşım sağlanıyor, azcık şehir dışında. Gezmek için kısa ve uzun turlar var. Eğer uzun tur alırsanız meşhur Maria Theresia’nın odasını görüyorsunuz. Bu abla da 16  çocuk doğurup hepsini evermiş ve çocuklarından biri Maria Antoinette’ymiş. Hani “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” diyen Fransız İhtilali efsanesi var ya o.

Biz Hetzgasse durağında inerek Hundertwasser Haus‘u görmeye gittik. Bu rengarenk ev zamanında düşük gelirli insanlar için yapılmış sosyal konut iken Hundertwasser isimli sanatçının eli değince böyle değişivermiş.

HUNDERTWASSER HAUS

Bizim otelimize yakın konumda olan Freud’un Evi ise Viyana’da gezilecek yerler listesinde başı çekiyor.

Akşam Operaya ya da Musikverein‘de Klasik Müzik konserine gitmeden, öncelikle Karl Kilisesi‘ne gidin.

Viyana’da Klasik Müzik Konserine Gitmek İsteyenler?

Mozart’ın şehrine gelmişken klasik müzik dinlememek olmaz! Viyana’da sanatsal aktivite olarak temelde iki tercihiniz var. İlki bence çok daha anlayanı olmak şartıyla zevk alınabilecek olan Opera, diğeriyse çalsınlar ya ne güzel işte modunda gidilen klasik müzik konseri.

MUSİKVEREİN

Tamam bizde evde oturup her gün klasik müzik dinlemiyoruz ama Musikverein’in Golden Hall salonunda o koca orkestrayı dinlemek şahane bir deneyim. Biletin en ucuzuna kaçarak Wiener Mozart Orkestrası’na kişi başı 50 Euro’ya bilet aldık ve şu an kocaman bir iyi ki dediğim deneyime sahibim. Youtube kanalıma koymak için sabırsızlandığım Viyana Vlog’umda bolca götüreceğim sizi o altın salona. Bilet ve program bilgisi için buraya tıklayabilirsiniz.

MUSİKVEREİN GOLDEN HALL

Dopdolu Viyana seyahatinin ardından rotamızı Avrupa’da favori şehrimiz olacağını henüz bilmediğimiz Budapeşte’ye çevirmiştik. Onun anıları da pek yakında buralarda olur zaten.

Öykü ben burayı anlamadım. Otobüste şöyle bir sorun çıktı. Otel böyle böyle miydi gibi tüm sorularınızı ve görüşlerinizi yorum kısmına beklerim.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Tschüss

Bunları da sevebilirsiniz...

5 comments

Budapeşte Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Ekim 17, 2017 - 1:51 pm

[…] Avrupa […]

Reply
Cemil Yıldız Ağustos 26, 2019 - 9:00 am

Selamlar Öykü,
13 Şubat Perşembe 2020 tarihinde Viyanaya 09:40 da varıyoruz. 16 Şubat pazar günü saat 15:15 de Budapeşteden dönüş uçağımız var. Biz Perşembe tüm gün Viyanyı gezip, Cuma günü 16:00 ya kadar Viyanayı gezip saat 16:00 da otobüs veya trenle Budapeşteye geçip Pazara kadar Budapeşteyi gezelim diyoruz. Senin Viyana ve Budapeşte yazılarını okudum daha çok Budapeşteyi beğendiğini gördüm. Rota ve zaman konusunda tavsiyelerini almak isterim. Aynı uçakta sen olsan nasıl bir zaman dağılımı yapardın? Teşekkürler.

Reply
Öykü Yalçın Ağustos 31, 2019 - 3:00 pm

Kesinlikle planladığınız gibi Budapeşte ağırlıklı bir rota yapardım. O yüzden gayet güzel bir seyahat planı olur. Şimdiden keyifli yolculuklar

Reply
Acelya Şubat 5, 2020 - 1:44 pm

Merhaba, 2-7 haziran tarihleri arasında viyanaya gideceğiz ancak schengenimiz olmadığı için yeni vize almamız gerekiyor. Avusturya vizesi hakkında o kadar kötü yorumlar var ki morelimiz bozuldu 🙁 sizce almanya üzerinden vize alıp avusturyaya mı giriş yapsak? herhangibir sorunla karşılaşır mıyız?. Sevgiler.

Reply
Öykü Yalçın Şubat 10, 2020 - 1:09 pm

Maalesef Avusturya çok kısa veriyor ama aldığınız ülkeden giriş yapmazsanız da sorun yaşayabilirsiniz. Biletinizi almadıysanız Almanya’ya uçup daha sonra Avusturya’ya geçmek bir seçenek olabilir.

Reply

Leave a Comment