Roma’da Gezilecek Yerler

by Öykü Yalçın
Bonjourno!

Roma her zaman en çok gitmek istediğim şehirler arasında olmuştur.

İtalya seyahatini Roma – Venedik – Milano – Floransa – Toscana – Pisa – Napoli – Pompei gezisi olarak planlamak istesem de özel sektörde çalışan biri olarak sınırlı izin hakkımı bu sefer tek başına Roma’ya ayırdım. İyi ki de ayırdım çünkü günde 16 km yürüyerek gezmemize rağmen 4 gün anca yetti diyebilirim. Bir daha ki İtalya seyahati de kalan şehirler için olacak artık..

Ulaşım: THY ile Roma Leonardo da Vinci International havaalanına 2,5 saat’lik bir yolculuk yaptık.

Şehir içi ulaşımda ise, aşağıda belittiğim metro bilet türlerini tercih edebilirsiniz. Tabi bir de Roma Pass Card diye bir olay var buralarda. Peki Roma Pass Card Nedir?

  • 1 günlük bilet: 4 Euro ve 24 saat geçerli olacağını düşünebilirsiniz ama saat kaçta alırsanız alın gece 12’ye kadar kullanabiliyorsunuz.
  • 3 günlük bilet: 11 Euro
  • 1 haftalık bilet: 16 Euro
Roma Pass Card 3 gün kullanım imkanı olan ve toplu taşımaya ilave olarak iki müzeye bedava giriş ve şehir içi gezi otobüslerinde tur hakkı veren bir kart. 3 gün geçerli olan bu pass’in fiyatı 34 euro ve ücretsiz giriş sağladığı müzeler dışında bazı yerlere indirimli bilet de sağlıyor. Online veya turist information pointlerden satın alınabiliyor. Roma Pass Card alırsanız Kolezyum sırasından da kurtulabilirsiniz. Biz 29 Ekim’de gittik çok sıra falan yoktu ama tarihlere göre bu çok değişebiliyor. Roma Pass’in uygulaması var ama her şeyi geç Forsquare can arkadaş can!

Fiumicino havaalanından Roma’nın merkezine ulaşmak için otobüsleri tercih edebilirsiniz. Havalimanın hemen çıkışında sağ taraftaki gişelerden tek yön 5 euro, gidiş dönüş(açık bilet) 8 euro ya bilet alabilirsiniz. Otobüsten indiğiniz Termini tren istasyonundan da şehrin her yerine metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konaklama için Colosseo Panorama otelini seve seve önerebilirim. Çok memnun kaldığımız, konumu Kolezyuma çok yakın olması sebebiyle pek iyi, temiz bir oteldi. Bu otele ulaşım için, otobüs ile Termini istasyonuna ulaştıktan sonra metro için bilet alın ve Colosseo durağında inin. Via Labicana caddesini takip edin ve otelimizi bulun. Çok da iyi bir çalışanı var. Resepsiyon her daim açık olmadığı için gitmeden haberleşin.

Roma’da Ne Yenir? Meşhur Roma Lezzetleri Nelerdir?

  • Felice : Makarna yiyin! Rezervasyon şart! Efsane ötesiydi..
  • Vecchia Roma: FAVORİ MAKARNA (Spaghetti alla Parmigiana flambe)
  • Cafe Canova: Piazza Popolo’da olan bu kafede gidip şarap için ve o mükemmel yeşil zeytinden yiyin. Brad Pitt burada şarap içer.
  • Cafe Greco:  Via Condotti üzerindeki bu kafe, zamanında Stendhal’ın, Goethe’nin, Andersen’in, Casanova’nın kahve içtiği, vakit geçirdiği kafelerden. Ve çok kazık.
  • Pompi: Tiramisunun tek adresi. İspanyol merdivenlerine gittiğinizde uğrayın. İki tane de yesen üçüncüyü yesem mi diye düşünüyorsun.
  • Pastificio:  İspanyol Merdivenler’nin karşısındaki Via della Croce‘de bulunan ve her gün yalnızca 2 çeşit makarnanın çıktığı bu mekan çok abartılmış bizce. İsim yapmış diye bu kadar lezzetli görülüyor ama deneyin ucuz sonuçta.
  • Roma dondurması için Giolitti ama Venchi daha lezzetli geldi bize diyebilirim.
  • Panella : Spritz Aprol ( İtalyanların meşhur şampanya & Aprol içkisi) ve yanında açık büfe pasta börek.
  • Ciuri Ciuri : Özellik bizim gibi Kolezyum tarafında kalıyorsunuz kesinlikle gidip kahve ve kremalı kruvasan deneyin!
  • Cantina e Cucina: Muhteşem lazanya ve istiridyeli makarna..
  • Cul de Sac: Şarap, şarap, şarap!
  • Limoncello: içmeyin bile. Kolonya gibi değil mi arkadaşlar, bir ben mi sevmiyorum?

Türkiye’ye götürülecekler alışveriş listemiz için, Carrefour’dan tüm nevaleyi, makarnaları, peynirleri toplayıp valize yükledik vallahi. Kolezyumun yakınlarında var. Uğrayın mutlaka. Otelin kahvaltısı yoksa burada kahvaltı için sandviçler bulabilirsiniz.

Roma’da Gezilecek Yerler

1.Gün: ANTİK ROMA

Kolezyum – 20 Euro (İnternetten rezervasyon yaparsanız indirimli bilet alabilirsiniz), Metroyla Colosseo durağında inerek ulaşabilirsiniz. Roma Pass Card geçerli.

Aşağıda belirttiğim gezilecek yerlerin hepsi Kolezyumdan çıktığınızda aynı bölgede yer alıyor.

Arch Of Constantine
Palatino Hill (Palatino Tepesi)
Roma Forumu
Circus Maximus
Domus Area
Trojan’s Market
Trojan’s Column
Arch Of Titus

Roma Kolezyum

2.Gün: ROMA ŞEHİR MERKEZİ

Pantheon: Giriş ücretsiz – Novana Meydanı’na yakın olan metro durağı.
Roma Pantheon

Piazzo Navona Meydanı : Meydanın ortasında dört farklı kıtada bulunan 4 nehri (Amerika’daki Rio de la Plata , Avrupa’da Tuna nehri, Asya’da Ganj ve Afrika’da Nil nehri) simgeleyen Bernini eseri 4 Nehir Çeşmesi (Fontana dei Quattro Fiumi) yer alıyor.

Roma Piazzo Navona
Castel Sant Angelo Kalesi – Vakti zamanında Cem Sultan’ın esir düştüğü yer. Melekler ve Şeytanlar filminin merkezi. Bu kalenin önünde gün batımı yapmak zorundasınız! Giriş ücreti 8 Euro.
Trevi Çeşmesi
İspanyol Merdivenleri

Piazza Venezia  –  Ulaşımı metroyla sağlarsanız Spagna durağında inin. Via Del Corso alışveriş yapabileceğiniz cadde. İşte tam burası 🙂

Piazza Venezia
Piazza Del Popolo  – Metroyla Flaminio durağında inin. (Trevi’ye 10 dk)
Viktor emanuelle ıı anıtı – Merdivenlerin en tepesine çıktık (çıkış ücretsiz).
Santa Maria Maggiore

3.Gün: VATİKAN Ottiviano Durağı.

Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli
Giriş ücreti 16 Euro. Popüler bir tarihte gidiyorsanız gitmeden internetten bilet alabilirsiniz. Online rezervasyonda normal fiyatlar + 4 Euro ödüyorsunuz ancak o sırada beklemektense o para verilir.

Vatikan

San Pietro Meydanı – San Pietro Bazilikası:

Saatler: 07:00-18:00 Arası. Asansör + Merdiven 7 Euro. Sadece Merdiven 5 Euro

Trastevere – Campo dei Fiori’den Ponte Sisto Köprüsü’ne yürüyün, karşıya geçtiğinizde Trastevere. Biz burayı çok sevdik. Müthiş restaurant ve şarap evleri var.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Arrivederci 🙂

Bunları da sevebilirsiniz...

Leave a Comment