Moskova Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

Privet! Bir gün üç kız oturuyoruz evde. Dedik ki gezelim. Dedik neresi? Dedik vize olmasın. (O zaman Rusya ile savaşımsı değiliz tabi, seyahat tarihi 29 Ekim 2014) Aaa ne var orda? Kızıl Meydan! Hadi bakalım topla valizleri, tak kalpakları fıstıklarla yarışmaya geliyoruz. Bekle bizi Moskova! Moskova Gezi Rehberi sizlerle..

Tabi o ablaların hava eksi derecelerdeyken ve biz donarken çorapsız mini eteklerle gezdiğini bilmiyorduk. Biz mi? Biz ise pantolon içi külotlu çorap takıldık tabi ki.. Haloween gecesi partilerde bildiğin canlı canlı ata binip gezdiklerini de bilmiyorduk mesela. Valla hatunlar çok güzel ama soğuktan herhalde suratsız; erkekler de çok güzel ama vodkanın kalitesinden herhalde bildiğin ayyaş. Sokakta gece herkes içkili ve kavga ediyor. Bir de bir güç var tabi ortada maşallah her şekilde Ivan’ın torunları..

Neyse gezdik, tozduk, boyumuzun ölçüsünü alıp döndük, sıkıntı yok. Onlar uzun boylu diye yaşlanınca kambur olacaklar zaten 🙂

UlaşımPegasus ile Domodedovo Moscow havaalanına 3 saat’e yakın bir yolculuk gerçekleştirdik.

Domodedovo Moscow Airport’ tan şehir içine en iyi ulaşım şekli tren. Bu sebeple havaalanında indiğiniz gibi Aeroexpress’i takip ediyorsunuz. Tren turnikelerinin girişinde makineden biletinizi alıp kolayca ulaşım sağlıyorsunuz.

Bu ülke için para birimimiz Rus Rublesi (RUB). Ülkeye gelmeden önce bol bol bozduruyoruz ki havaalanındaki müthiş kur farkından kazıklanmayalım.

Şehir içi ulaşıma gelirsek, bu şehir tam bir metro ağı. Hatta metro sisteminin babası denilebilir. Ki buna rağmen ciddi bir trafik sorunu var şehirde. Dilediğiniz her yere metro aracılığıyla gidebileceğiniz, eski bir film setini andıran bu şehrin bir de hikayesi var bu konuda.

Sözüm ona zamanında Stalin kahve kupasını (içinde vodka var tabi) şehir haritasının üzerine koymuş ve etrafını çizmiş. İşte bu noktaların her birinde metro olacak demiş. Stalin derse akan sular durur arkadaş. Kim karşı çıkabilir ki? Hal böyle olunca metro ağı aşağıdaki resim gibi olmuş 🙂

Metro için 2 (60 Ruble),5 (150 Ruble) ya da 11’li (300 Ruble) metro kart alabilirsiniz. Metro 5:30-1:00 arasında açık. 11’liden yapıştırın. Hayli hayli kullanacaksınız.

Bu yazıda diğer şehirlerden farklı olarak metro kullanım bilgilerini burada sonlandıramıyorum. Gezi bölümünde saray gibi metroların en ünlü olanlarından bahsedeceğim.

Moskova fiyatları çok abartılıyor bence. Ya da ben İstanbul’da yaşadığım için böyle konuşuyorum. Biz çok zorlanmadık diyebilirim. Tipik yurt dışı pahalılığının ötesinde değildi bence.

KonaklamaPhiladelphia Hostel Moscow (Çok memnun kaldığımız konumu iyi, temiz bir hosteldi. Otele bir dünya para vermemek için hostel seçtik ama 2 kişilik oda ve tek kişilik odalarda kaldık.)

Aeroexpress’ ten aktarma yaparak metroya ulaşıyorsunuz ve metro ile Chistye Prudy Metro İstasyonu’na ulaşım sağlıyorsunuz. Otel sizinle bir yol tarifi paylaşacak. Metro’dan 7 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor ve tarif çok iyi kolayca bulabilirsiniz.

Yeme / İçme:

  • Beverly Hills Diner Arbat: Amerika’da hissetmek için bire bir. Tıpkı “Back To The Future” filminde gibi hissedeceksiniz
Moskova Beverly Hills Arbat
  • Puşkin Cafe: Biz kahvaltıya gittik ama her şey için gidilebilir. İçerisinde muhteşem bir kütüphane var. Hayatımda gittiğim en güzel kafeydi diyebilirim.
Moskova Puşkin Kafe
  • Borş Çorbası: Rusların meşhur çorbası, içmeden olmaz.
  • Vodka: Marketlerden alın, valize koyun.. O kadar ucuz ki  Nazdarovya!

MOSKOVA’DA GEZİLECEK YERLER

1.GÜN: Kızıl Meydan – Kremlin Sarayı – Aziz Basil Katedrali – Lenin’in Mozolesi

Ücretsiz Moskova Turu: Slavyanskaya Meydanı’nda Rusya’ya Kiril Alfabesi’ni (Latin ve Yunan Alfabesi’nden esinlenerek) kazandıran Aziz Cyril ve Methodius’un heykeli var. Rusya’ya eğitimi getirdikleri için çok önemli kabul ediliyorlar. Bu heykelin tam arkasında her gün saat tam 10:45’te ücretsiz Moskova turu yapmak üzere bir yerel rehber sizi bekliyor oluyor. Tur İngilizce. Tur bilgileri için tıklayın.

Biz burada Maria ile tanıştık ve sadece bahşiş karşılığında (gönüllü) o bize tüm şehir merkezini gezdirdi. Daha sonra Maria’yı çok sevdiğimiz için ondan Kremlin ve Metro turu satın aldık. Ben seyahatlerimde normalde tur işine girmem ama bu tur rehberleri ya öğrenci ya da şehrine hayran tarih tutkunları. Bu sebeple olay para değil size öğrenci fiyatı bile yapabiliyorlar. Böylece ucuza tüm bilgileri alarak gezmek Moskova gibi bir şehir için çok faydalı oldu diyebilirim.

Kızıl Meydan / Red Square ( Krasnaya / Kırmızı & Güzel )

Şehrin kalbi diyebiliriz. Kafanızı nereye çevirseniz kendinizi harikalar diyarında gibi hissedeceksiniz.

Meydanın ortasındasınız diyelim. Karşınız Aziz Basil Katedrali (Disneyland gibi duruyor ve bana hep nedense pasta yeme isteği veriyor), bir yanınız Lenin’ in Mozolesi, bir yanınız GUM Alışveriş Merkezi (muhteşem mimari), bir yanınız Kremlin Sarayı..

Moskova Kızıl Meydan

Kremlin’de 5 saray, 4 kilise ve duvarları çevreleyen kuleler bulunuyor. Rusların yönetim merkezi (Putin’ in ofisi) burası. Biz kiliselerine ve altın yaldızlı kubbelerine hayran kalmıştık. Perşembe günleri dışında haftanın her günü 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Moskova Metro Turu

Aziz Basil Katedrali

16 yy.’da, Korkunç İvan’ın, Kazan’ı fethetmesinin ardından, bu zaferin anısına yapılmış. Gökyüzüne doğru yükselen bir ateş şeklinde tasarlanan yapı, çağının ötesinde ve eşsiz bir görünüme sahip. İki kez yıkım tehlikesi atlatan bu bina öylesine hayranlık verici ki, Napolyon Moskova’ya girdiğinde katedrali söküp Paris’e taşıttırmak istemiş. Teknolojik olumsuzluklar nedeniyle yapamayacağı için, kimselere yar etmemek düşüncesiyle binayı barutla doldurup ateşe vermek istemiş. Söylentiye göre bir yağmur başlamış o sırada. Çok öğleden sonraya bırakmayın bazı zamanlar çok sıra olabiliyor. Her gün 11:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Moskova Kremlin Sarayı

Lenin’ in Mozolesi: Kırmızı granit komünizmi, gri granit ise yası simgeliyormuş. Ölümünün 56. senesinde mumyalanan Lenin’in naaşı burada yer alıyor. Salı, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri, saat 10.00-13.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Çar’ın Çanı: 81 metrelik Büyük İvan Çan Kulesi 137 basamaklı ve içeriyi gezebiliyorsunuz. Kulenin bitişiğinde ise Çar’ın Çan’ı yer alıyor. Ağırlığı 202 ton olan bu çan, bugüne kadar hiç çalınmamış. Ya çalınsa?

Bolşoy Tiyatrosu : Kızıl meydana yakın ve gitmişken uğramadan olunmaz bir yer. Ben bilet bulamamıştım fakat bulabilirseniz dünyanın en ünlü eserlerini burada izleyebilirsiniz. Daha önce Nazım Hikmet’in Ferhat ile Şirin’inin bir bale uyarlaması burada sahnelenmiş ve günümüzde yine repertuvarda..

Tverskaya: Şehrin ünlü caddelerinden. Puşkin Meydanı’na kadar yürüyüş yapabilirsiniz. Her yer kafe dolu.

Sovyetlerin ilk oteli Moskova Oteli şimdi Four Seasons. Pek güzeldir. Ona da bir göz gezdirin. Ulaşım: Kırmızı hat üzerinde bulunan Biblioteka Lenina istasyonu.

2.GÜN: 

METRO TURU

  • Komsomolskaya: 1935’te açılmış olan bu durağın limon sarısı sütunları, Rusya’nın asırlardır süregelen barış ve özgürlük savaşlarını simgeleyen mozaikleri ile dolu.
  • Arbatskaya: Daha önce Almanlar tarafından tahrip edilen istasyon yerine 1953’te, atom bombalarına karşı bile korunabilmek amacıyla inşa ediliyor. 250 metre eninde, 41 metre deriliğinde. Etrafındaki kırmızı mermerler, devasa abajurlar ve çiçek motifleriyle dekore edilmiş duvarlar adeta bir sarayı andırıyor.
  • Belorusskaya: Bir zamanlar Belarus ve Avrupa’ya giden trenlerin durağı olduğu için bu ismi alıyor. Ana salonunda Vladimir Lenin’in bir heykeli var.
  • Novoslobodskaya: Pavel Korin’in “Dünyada Barış” isimli mozaikleri bulunuyor.
  • Mayakovskaya: Moskova’nın en güzel metro istasyonuna hoş geldiniz. Sovyet şair Mayakovsky ’nin anlattığı gelecekten ilham alan bu istasyon İkinci Dünya Savaşı sırasında bir sığınak olarak kullanılmış, 7 Kasım 1941’deki devrim sırasında Stalin konuşmasını bu koridorlarda, binlerce kişiye yaptığı yer olmuş. Trenden indiğinde, tavanda göreceğin mozaikler “24 Saat Moskova Gökyüzü” temasıyla Alexander Deyneka’ nın eseri.
  • Elektrozavodskaya: Tavanında 318 ampul, duvarlara resmedilmiş savaş dönemini aydınlatıyor.
  • Shosse Entuziastov: A. Kuznetsov’un “Özgürlük Ateşi” isimli heykelleri bulunuyor.
  • Park Kultury: 1980 Moskova Olimpiyatları’nda en çok kullanılan istasyon Park Kultury. Çıkışında ünlü yazar Moxim Gorky’ nin mozaiği var.
  • Teatralnaya: Bolşoy Tiyatrosu’nun durağının içi komünist rejim gelince yıkılan Christ the Saviour Katedrali’nin mermerleriyle yapılmış. Kristal lambalar, bronz çerçeveli resimlerle dekore edilmiş girişi görünce kendini az sonra tiyatrodaki izleyicilerden birine dönüşecek gibi hissetmen olası. Duvarlarda Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan, Özbekistan gibi bir zamanlar S.S.C.B üyesi ülkelerin geleneksel dansçılarının kabartmaları bulunuyor.
  • Kievskaya: İstasyon, Ukrayna’da yapılan yarışmanın kazananları tarafından tasarlanıyor. A.V. Myzin’in mozaikleri Rusya-Ukrayna arasındaki birlik ve beraberliği simgelemekte. 2006’da Fransız Hector Guimard’nun ünlü Art Nouveau girişinin reprodüksiyonu buraya getiriliyor. Karşılığında Ivan Lubennikov Paris-Madeleine istasyonuna kendi eserini yolluyor.
  • Ploshchad Revolyutsii: İstasyonda arkın her iki tarafında çocukları, sporcuları, çiftçileri, askerleri, avcıları, işçileri, kısaca proleterya kesiminden herkesi sembolize eden heykeller var. Sınır kapısında duran görevlinin köpeğinin burnunu okşamanın iyi şans getireceğine inanılıyor. Biz bol bol okşadık. Göreceksiniz gelip geçen herkes gayet rutin bir şekilde el sürüyorlar.

3.GÜN: 

Old Arbat: Tam bir turizm cenneti. Hediyelik eşya almak için gelebileceğiniz en doğru nokta. Her yerde Türkmen ve Özbekler çalışıyor. Matruşka, kalpak, vodka ne ararsanız var burada. Buraya gelmişken yemek bölümünde bahsettiğim Beverly Hills’te yemek yiyin ve Amerika’ya da gitmiş olun Bir taşla iki kuş!

Moskova Old Arbat

KGB Binası – Lubjanka Meydanı

Gorky Park: Moskova’nın en popüler parkı. Heykeller, göl, havuzlar, buz pateni.. Ulaşım: Oktyabrskaya, Park Kultury, Frunzenskaya durakları

Nazım Hikmet’in Mezarı: Biz gidemedik ama siz zorlayın ona da gidin..

Eveeet..Bir yazımızın sonuna daha geldiğimizde elimizde neler var diye bakıyoruz?

“Üç kız Moskova’da ne yapar?” “Niye Moskova?” “St. Petersburg daha güzelmiş.” diye bize yöneltilen binlerce sorudan sonra şöyle cevap verebilirim ki İYİ Kİ kızlar iyi ki gitmişiz!

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Moskova Metrosu
Sevgiler,
Do Svidaniya

Bunları da sevebilirsiniz...

Leave a Comment