JAPONYA’DA ULAŞIM : JAPAN RAİL PASS

by Öykü Yalçın

Japonya seyahatini ucuza getirmenin temel taşlarından biri Japonya’da ulaşım işini ucuza getirmek. Peki Japan Rail Pass adı verilen JR Pass biletini almalı mı? Japonya’da Ulaşım Japan Rail Pass rehberi sizlerle!

Japan Rail Pass nedir derseniz, özellikle turistlerin daha uygun bütçelerle seyahat edebilmelerine yönelik hazırlanmış bir bilet. 7 günlükten başlayan opsiyonları var. 7 gün geçerli pass in de 1 hafta 10 günlük seyahatler için ideal olduğunu düşünüyorum.

JR Pass sayesinde; havalimanı Tokyo arasında çalışan Narita Ekspres’e, tüm şehirler arası seyahatlerinizde kullanacağınız Shinkansen hızlı trenlere (Tokyo-Osaka-Kyoto-Kobe-Hiroşima) binebiliyorsunuz. Hikari ve Kodama Shinkansen’lerine binebilirken sadece Mizuho, Nozomi trenlerine binemiyorsunuz. Bu da hayatınızda hiçbir şey değiştirmiyor.

Youtube kanalıma abone olmak için tıklayın.

Shinkansen trenler her 30 dakikada bir Shin ile başlayan istasyonlardan (Shin-Osaka, Shin-Kyoto gibi) hareket ediyor. Ulaşım inanılmaz keyifli, kaliteli ve hızlı. Koltuklar yatırılabiliyor ve araları çok açık. Eğer yolculuğunuz öncesinde adım başı görebileceğiniz 7 Eleven tarzı marketlerden yiyecek vb alırsanız çok daha keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Zaten trenin içinde de servis yapılıyor ve ekstra pahalı değil.

Japon’ların muhteşem tren istasyonları

Bu bileti ülkeye gitmeden internetten buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz adresten alıyorsunuz ve adresinize postalanıyor. Siz bu bileti almayı son dakikaya bırakmayın, en az 1 ay önceden alın derim. Seyahatinizde bu bileti yanınızdan hiç ayırmıyorsunuz ve havalimanına indiğinizde JR ofislerine giderek biletinizi aktifleştiriyorsunuz. Aktifleştirdiğiniz andan itibaren kullanım süreniz 1 hafta. Örneğin, biz 22.10.2017’de aktifleştirdik 28.10.2017’nin gecesi 23:59’a kadar kullanım hakkımız vardı. Eğer bileti 2. Ya da 3. Gününüzden itibaren aktifleştirmek isterseniz de dilediğiniz zaman bunu JR ofislerinden yapabilirsiniz.

JR Pass bilet ücreti 7 gün geçerli olan non-reserved (sözde koltukta oturma garantisi olmayan vagonlarda gidebileceğiniz bilet türü) 252$ + 20 $ kargo ücreti. Reserved yani oturma garantili vagonların bileti gereksiz ve pahalı çünkü tüm seyahat boyunca kaç kere hızlı trenlere bindik, bir keresinde de oturamama sorunu yaşamadık. Trenlerde genelde ilk 5 vagon non-reserved. Aklınızda olsun trene biniş sırasında bu 5 vagondan birinin önünde beklemeniz gerekiyor. Ya da bizim gibi son anda yakalayabildiğiniz durumlarda herhangi bir vagondan girip, trenin içinde yürüyerek de ilk 5 vagona ulaşabilirsiniz. Hem de reserved vagonlardaki lüks imkanlara en azından gözünüzle tanıklık etme imkanınız olur.

Shinkansen hızlı trenlerin içi

Şimdi gelelim bu kadar pahalı olan JR Pass bileti almak mantıklı mı? Daha doğrusu gerekli mi?

Eğer sadece Tokyo’ya gitmek ve tek şehir görerek sindire sindire gezmek istiyorsanız JR Pass almayın. Tokyo’nun metro sistemi şahane. Her yere metro ile ulaşım sağlayabileceğiniz için günlük ya da 3 günlük biletler alırsınız.

Havaalanından şehre ulaşım için de ya Narita Ekspres’in parasını öder hızlıca şehre ulaşır ya da daha hesaplı yol olan Narita – Tokyo istasyonu metro biletini alır Tokyo’ya ulaşır, Tokyo istasyonundan da gideceğiniz yere bilet alırsınız. Shinkansen’ler de Tokyo istasyonundan kalkıyor.

JR Pass’iniz ile yine şehir içindeki bazı metro hatlarını kullanabiliyorsunuz ama JR her yerden geçmiyor ve farklı hatlar için ücret ödemeniz gerekiyor. Tekli bilet aldığınız noktada da şehir içi metro kullanımında gideceğiniz istasyonun hangi bölgede yer aldığına bakıyor ve o bölge için belirlenmiş fiyat üzerinden bilet alıyorsunuz. Çakallık yaparak 400 Yen’lik yere 200 Yen’lik bilet alırsanız çıkışta kartı okuttuğunuzda kapı açılmaz ve gidip bileti yükselterek yaparak farkı ödemeniz gerekir. Japonlar zeki! Bu şehir içi ulaşım da ucuz sayılmaz. Bence Japonya’yı gezmenin en maliyetli yanlarından biri Japonya içi ulaşım.

Eğer amacınız uzaklığı dolayısıyla hayatınızda muhtemelen bir kere gidebileceğiniz Japonya’yı boydan boya gezmekse kesinlikle bu bileti almalısınız. Biz iyi ki bunu seçmişiz ve Japonya’da 6 tane birbirinden farklı özelliklerdeki şehirleri görebilmişiz. Hayatımda seyahat bütçelerim içinde bu kadar yüklü bir yer kaplayan ama bu kadar işe yarayan başka bir şey olamamıştı. Basitleştirmek için şöyle anlatayım:

Sadece Tokyo’dan Osaka’ya gitmek ve geri Tokyo’ya dönmek için vereceğiniz tekli Shinkansen bilet parası zaten 7 günlük JR Pass biletinin parasına eşit. Bu bileti almazsanız Hiroşima kadar tarihin acısını yaşamaya eşlik edebileceğiniz bir yere gitmek veya Kyoto Bambu Ormanları’nda o muazzam kokuyu içinize çekmek ve rüzgâr fısıltılarını dinlemeye gitmek hayal; çünkü bunlar için bilet almaya eliniz gitmez. O kadar pahalı yani ulaşım.

Şehir içi ulaşımda da yukarıda da dediğim gibi JR Pass’iniz varsa ve tabi gideceğiniz yere JR hattı varsa onu kullanın ama yoksa bazı hatlar için bilet almanız gerekecek. Yukardaki prosedür aynı şekilde geçerli.

Tokyo metroları ile uzaya bile gidebilirsiniz

Bu kadar bilgi sonunda Japonya’da ulaşım için Japan Rail Pass almakta seçim sizin. Japonya’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler yazıma tıklayarak Japonya hakkında genel bilgilere ulaşın ve bu bileti almaya bir de öyle karar verin.

Tüm bu bilgiler dışında kafanıza takılan sorular varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Japonya yazılarım Tokyo Gezi Rehberi, Osaka – Nara – Kobe Gezi Notları, Kyoto Gezi Notları, Hiroşima ve Miyajima Gezi Rehberi başlıklarında blogda yayınlanmaya devam edecek.

Japonya gezimize dair ilk videomuz Youtube kanalımda. Hızlı trenlere dair videolar da kanala eklenecek. Serinin devamı için abone olmayı unutmayın.

Kyoto Gezi Vlogu:

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykulerijapan etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

2 comments

Nigar Şubat 14, 2020 - 1:40 pm

Peki 3 gun Tokyoda ve 3 gun Osakada (Narayada gececez) kalirsak, sizce JR Pass almaya deger mi?
If we stay 3 days in Tokyo and then head to Nara and stay in Osaka (which is our departure point) 3 days , do we still need to buy JR Pass?

Thanks

Reply

Leave a Comment