Özel Araçla Yurtdışına Çıkmak

by Öykü Yalçın

Road trip sevenler burada mı? Kendi aracımıza atlıyoruz, binlerce kilometre devirerek bir seferde gidemeyeceğimiz birçok ülkeyi, şehri görebilecek olmanın verdiği mutlulukla yola çıkıyoruz. Bakalım özel araçla yurtdışına çıkmak nasıl bir duyguymuş?

Her zaman yaptığımız seyahat öncesi bavul, rota ve gezilecek yerler araştırması hazırlığına eklenecek birkaç maddemiz var artık! Kendi özel aracımla yurtdışına çıkmak istersem, Yunanistan ya da Bulgaristan sınırından en sorunsuz nasıl geçerim? O önümde duran sınır bariyerini aştığımda içimde kelebekler uçuşarak ‘Allah geçtik!’ narasını nasıl atarım?

Arabayla Balkanlar vloglarımı izlemek ve Youtube kanalıma abone olmak için:

Yol boyunca birçok manzara kucakladık

Özel araçla yurtdışına çıkmak istiyorsanız olmazsa olmaz yapmanız gerekenler şu şekilde:

1- Yeşil Sigorta: Bu sigorta tipi olmadan sınırdan geçmenizin imkanı yok. Gerekli evraklar arasında zorunlu yani. Herhangi bir sigorta acentasından yaptırabiliyorsunuz. Ben 2017 yazında 15 günlük bir seyahat için 52.50 Euro ödeyerek, arabanın ruhsatının arasına sıkıştırdığım o yeşil kağıdı aldım. Eğer planınız tüm yazı Yunanistan’da geçirmek ya da Bulgaristan’a bolca et yemeğe gitmezse bu sigortayı daha uzun süreli örneğin yıllık alarak diğer tüm gezileriniz için daha hesaplı davranabilirsiniz.

2- Uluslararası Ehliyet: Yeni ehliyetler olmadan önce bunun daha prosedürlü yolları vardı. Artık işlem çok kolay. 2016’dan sonra aldığınız ehliyetiniz varsa ne ala. Eğer yoksa da bulunduğunuz şehirdeki emniyet müdürlüğünden daha önce internetten rezervasyon alarak yenileme yapmaya gideceksiniz. Gitmeden önce 15 TL gibi bir ücret yatırıyorsunuz bankaya, bir fotoğraf bir de sağlık raporu gerekiyor. Daha sonra ehliyetiniz adresinize teslim ediliyor. Detalı tum bilgi ve rezervasyon için buraya tıklayabilirsiniz.

3- Kaskonuza Yurtdışı Teminatı Ekletmek: Burası sizin tercihinize kalmış aslında. Kimse size ‘Hop, nereye? Senin kaskonda yurtdışı teminatı var mı?’ demiyor. Lakin ben başıma gelebilecek aksilikleri önlemek adına yine 15 gün için 200 TL gibi bir rakama gideceğim ülkeleri belirterek olası riskler için kaskomu genişlettim.

4- Seyahat Sağlık Sigortası: Bu madde ise her seyahatte size kalmış olduğu gibi arabayla yurtdışına çıkacağınız bu seyahat için de böyle. Bence her seyahatte yapılması gereken seyahat sağlık sigortası sizin yurtdışında yaşayabileceğiniz kaza, hastalık, sağlık problemleri, ilaç masrafları hatta Allah korusun ölüm gibi durumlarda cenazenin nakli gibi birçok şeyi kapsıyor. Bunu yaptırmadığı için Avrupa’da kolu kırıldığında 30 bin TL’lere yakın paralar ödeyen insanlar duydum. Çıkacağınız yolculuğun araba yolculuğu olduğu göz önüne alınırsa benim olmazsa olmaz maddelerim arasına girdi. 15 gün için kişi başı 11 Euro civarında bir tutar.

Ve artık tüm görevleriniz tamam!

Ne köyler ne kasabalar geçtik
Road Trip manzaraları

Tüm bu hazırlık sonrasında 10 günde 8 ülke 3100 kilometreden oluşan muhteşem Balkanlar Road Trip rotamız için kendimi İpsala sınırında bulmuştum. Yunanistan (Thassos, Kavala, Selanik), Makedonya (Ohrid), Arnavutluk, Karadağ (Budva, Kotor), Hırvatistan (Dubrovnik), Bosna Hersek (Mostar), Sırbistan (Uzice), Bulgaristan (Plovdiv) maceramıza dair tüm bütçe, plan, konaklama ve tavsiyeleri pek yakında yeni bir yazı ile blogda yayınlayacağım. Tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriroadtrip etiketi altında.

Arabayla Balkanlar Gezi Turu Rota & Planlama yazım için tıklayın.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Sorunsuz ve eğlence dolu bir seyahat sizin olsun, iyi yolcukluklar.

Bunları da sevebilirsiniz...

6 comments

Öykü Yalçın Nisan 30, 2018 - 8:41 am

Çok haklısınız! Biz de geçen seneki arabayla Balkanlar turumuzdan sonra bu sene için Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, San Francisco’yu kapsayan bir Batı Amerika araba turu ve İtalya-Fransa sahil şeridi için (Bolonya’dan Marsilya’ya kadar) road trip planladık. Bol keyifli geziler!

Reply
Fatma Haziran 9, 2019 - 7:06 pm

Merhaba, çok açıklayıcı olmus elinize sağlık:) aklıma takıldı, otoban ücretleri nasıl odenıyor? Ödeme için gişeden mi geçiliyor yoksa bizdeki hgs sistemi gibi bir kart mı temin etmemiz gerekiyor?

Reply
Öykü Yalçın Haziran 17, 2019 - 1:17 pm

Çok teşekkürler! Bulgaristan’da HGS gibi zorunlu alınması gereken bir barkod var ama İtalya’da, Fransa’da gişeden geçip nakit ödüyorsunuz. Gitmeden araştırmakta fayda var, ülkelere göre değişebilir.

Reply
sertan yıldız Mart 6, 2020 - 7:47 am

merhabalar bu yaz İstanbuldan kosovaya uçyaı planlıyoruz kosovadan araç kiralayıp balkan ülkerini gezmek istiyoruz çıkış kapılarında her hangi bir sorun yaşarmıyım acaba yardımcı olabilirmisiniz

Reply

Leave a Comment