Makedonya Ohrid Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

Ohrid’e gelmeden önce herkes tarafından duyduğum tek bir cümle vardı. ‘Tanrı cenneti yaratırken bir damlasını Ohrid’e düşürmüş.’ İddialı ama değil mi? Ohrid Gezisinde sadece eski şehir bölgesini görmekle yetinirseniz bu cümle size abartı gelebilir ama bizim de yaptığımız gibi bu seyahatinize Ohrid’e yarım saat uzaklıktaki doğa harikası Sveti Naum‘u da eklerseniz sanırım o zaman siz de aynı cümleyi kurabilirsiniz. Sözün kısası Ohrid’e gidin. İşte size Makedonya’nın incisi Ohrid Gezi Rehberi.

Başlamadan önce gezimi kanlı canlı izlemek için yan sekmede Ohrid Vlogumu açmayı ve Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın!

Ohrid’in Eski Şehir Bölgesi

2017 yazında kendi aracımızla çıktığımız Balkanlar Road Trip seyahatimizde Yunanistan’da Thassos – Kavala – Selanik yaptıktan sonra feci bir yağmur ile girmiştik Makedonya Ohrid e. Bir de Google Maps bizi kısa yol olsun diye milli park içerisinden götürmesin mi! Neyse, bir yarım saat git gel yaptık fazladan ama akşam saatlerinde Ohrid’e ulaştık.

Ohrid’e varır varmaz konaklama için gecelik çift kişi 25 Euro verdiğimiz Villa Veron isimli otelimize kendimizi attık ve Ohrid Gölü’nün kıyısındaki Belvedere isimli restauranta güzel bir cevapci yeme hayali ile kendimizi attık. Malum Balkan yemekleri dendiğinde akla ilk cevapci geliyor.

Daha önce Makedonya’da Üsküp’e geldiğimizde yaşadığımız ‘Ucuz ülkede kral olma’ hissiyatını bu şehir için de yaşamanın verdiği mutluluğa bir de Makedonların en sevdiğim şarabı Tikves Alexandria nın lezzeti eklenince siz demeyin benim keyfime. Bu arada aklınızda bulunsun Makedon Dinarı bu ülkenin ulusal para birimi lakin çoğu yerde Euro ile de idare edebiliyorsunuz.

Ohrid, İstanbul’dan 1,5 saat uçarak sakin ve huzurlu bir hafta sonu yaşayabileceğiniz bir yer. Üstelik vizesiz! Eğer uçak yolculuğu yaparak Üsküp Büyük İskender Havalimanına ulaşırsanız burada havaalanı çıkışında 25 – 30 Euro civarında bir tutara araba kirlayıp 3 saate Ohrid’e ulaşabilirsiniz. Ama baştan söyleyeyim Ohrid’e ulaşmak için baya virajlı yollardan geçeceksiniz. Tabi buna değecek. Zira benim için Ohrid büyüktür Üsküp. Üsküp başkent olmasına rağmen sonradan yapılan yapay heykelleri ile dokusu bozulmuş bir şehir. Yalnızca Matka Kanyonu şahane bir yer. Üsküp ve Matka’yı da seyahatinize ekleyecekseniz yarım gün Üsküp merkeze yarım gün Matka’ya ayırmanız yeterli olacaktır.

Üsküp & Matka Gezi Rehberi yazımı okumak için tıklayın.

Ohrid Gölü

Ohrid Gölü

Ohrid 1 tam günde gezilebilecek bir şehir. Zaten eski şehir bölgesinde tura çıkmanız, ara sokaklarında bizdeki Safranbolu evlerine benzer evleri keşfetmeniz ve Ohrid’in meşhur kiliselerini gezmeniz programınızı dolduracak. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde geçen bilgiye göre Ohrid’de 365 tane kilise varmış. Yani resmen yılın her gününe bir kilise düşüyor!

Bu arada aklınızda olsun Ohrid’in incisi meşhur. Hani hediye alma niyetiniz varsa bundan güzel hediye bulamazsınız bu topraklarda.

St. John Kaneo Kilisesi

Ohrid’de gözlerinize inanamayacağınız bir diğer konu ise bir göl nasıl bu kadar temiz olur? Dibi görülebilen bu sodalı suda yüzebilir, kano yapabilir, balık tutabilir hatta bu suyu içebilirsiniz. Bu meşhur gölün temizliği ise hem yer üstü hem yer altı kaynaklardan geliyor.

Kaynak demişken Sveti Naum’dan bahsedelim. Ohrid merkezden sadece 30 dakika uzaklıkta olan Sveti Naum akıl almaz bir güzelliğe sahip. Yemyeşil bir milli park içine kurulu olan bu alanda hem Ohrid Gölü’nü besleyen su kaynağını görebilir hem de tesis içerisindeki Manastırı gezebilirsiniz. Tabi ki yapılmadan dönülmemesi gereken asıl aktivite kişi başı 2,5 Euro vererek sandallarla nehir turu yapmak. İşte tam da o sal gezintisinde yer altından çıkan kabarcıkları kendi gözlerinizle görebileceksiniz. Biz sandalımızın sahibi Niko’yu çok sevdik. Bizi yarım saat boyunca Makedonca şarkılar söyleyerek, bir yandan da küreğini çekerek gezdirdi.

Ohri Gölü

Ohri’de balık tutan amca..

Sveti Naum

Sveti Naum

Sveti Naum’a bayıldık!

Sveti Naum’dan çıktıktan sonra zaten Arnavutluk sınırına çok yakın olduğumuzdan 10 dakika sonra kendimizi gümrük geçişinde bulduk. Rotamızdaki yeni ülke olan Karadağ için Arnavutluk’u boydan boya arabamızla geçecek ve gece Budva’ya ulaşacaktık.

Yol bana hep heyecan ve mutluluk veriyor. Size de öyle mi?

Arabayla Balkanlar Gezi Turu Rota & Planlama yazım için tıklayın.

Seyahatimizle ilgili tüm sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakmayı unutmayın.

Bu geziye ait tüm detaylar instagram hesabımda #oykununoykuleriroadtrip etiketi altında.

Beni ve daha birçok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

14 comments

Makedonya Üsküp & Matka Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Eylül 20, 2017 - 8:01 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
Thassos Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Mart 22, 2018 - 7:04 am

[…] VİZESİZ […]

Reply
10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır? | Öykünün Öyküleri Mayıs 2, 2018 - 1:20 pm

[…] VİZESİZ […]

Reply
şaziye Eylül 7, 2018 - 8:54 am

biz de eylül de gideceğiz gezi rehberriginiz den çok şey öğrendik tesekkürler

Reply
Öykü Yalçın Eylül 10, 2018 - 12:52 pm

Faydalı olmasına çok sevindim, keyifli bir gezi olsun!

Reply
Bülent Dikmenoğlu Kasım 24, 2018 - 11:12 pm

Öykü hanım merhaba ben izmirde yaşıyorum yapmış olduğunuz tüm gezi videolarınızı keyifle izledim ve okudum ve çok keyif aldım. Anlatımız verdiğiniz bilgiler çok değerli ellerinize saglik.Diger gezi notlarinizi da bekliyoruz Bizimde eşim ve çocuklarımla 2015 te almanya eyaletlerini gezmeye başlamakla başlayan bu merakımız2016 da macar,çek viyana hollanda avrupa seyahati ile devam etti .2019 rotası kendi aracimla balkanlar üzeri avusturya salzburg munih kopenhag olarak planlandı fakat size danışmak isteğim sorular olucak eğer bilginiz var ise yanıtlarsanız çok sevinirim. SORUM su iklim şartları selanik te yağmur olacağını tahmin ediyorum bu arada seyahat 18 ocak ‘ta karneyi aldığımız gibi ipsaladan çıkıcam.siz ce istikamet neresi olmalı selanik _dubrovik_bled_slovenya_avusturya yoksa arnavutluk makedonya sirbistan hirvatistan avusturyami .sizde ilk bahar ve yaz gibi gezmişsiniz fikriniz olmaya bilir fakat duyumlarınız olmus olbilir diye düşündüm.yollar nasıl tehlike olabileceğini düşündüğünüz durumlar gordunuzmu şimdiden tsk

Reply
Öykü Yalçın Kasım 26, 2018 - 12:49 pm

Merhaba, çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için!
selanik _dubrovik_bled_slovenya_avusturya destinasyonu hem daha fotojenik hem daha eğlenceli bence.
Makedonya’nın da yer aldığı Balkanlar kısmı için yol daha zorlayıcı olabilir hem.
Dediğiniz gibi baharda gittim ama Selanik de Bled de en sevdiğim gezilerden. Dubrovnik zaten film seti.
Bence tercihiniz böyle olsun 🙂

Reply
Özlem Ocak 14, 2019 - 7:50 am

Merhabalar videolarınız bilgilendirme açısından ve gitme isteğimizin iyice netleşmesinde baya yardımcı oldu öncelikle teşekkürler. Sou olarak da şunu öğrenmek istiyoruz tatil için sadece makedonya -karadağ-bosna üçlüsü düşünüyoruz . makedonya havaalanına indiğimiz takdirde ulaşım için sadece kiralama olarak bilgi vermişsiniz , gezilecek yerlere ulaşımda başka alternatifler var mıdır ya da en rahat nasıl gidilir . bilgi alabilir miyim ? 🙂 Bir de bunun tam tes istikametini düşünürsek ;bosnaya indiğimizde kullanacağımız ulaşım nasıl olmalıdır sizce . Şimdiden teşekkür eder , bol keyifli yeni yerler dilerm

Reply
Öykü Yalçın Ocak 15, 2019 - 12:01 pm

Faydalı olmasına çok sevindim. Tabii otobüs kullanarak seyahat etmek de bir seçenek, dilediğiniz rotalar için otobüs ile ulaşımı araştırabilirsiniz. Bence en rahatı araba ile gezmek ama onda da kiralama yaptığınız firma aracı başka ülkere soktuğunuz için sizden ekstra sigorta ister mi öğrenmek lazım. Biz kendi arabamızla Yunanistan’dan başlayarak gezdiğimiz için böyle bir sorun yaşamamıştık.

Reply
canan Nisan 16, 2019 - 8:50 pm

merhaba matka kanyonundan ohrid’e ulaşım nasıl yardımcı olabilir misiniz?

Reply
Öykü Yalçın Nisan 17, 2019 - 3:24 pm

Matka’dan geçen otobüsler ile Üsküp şehir merkezine ulaşıp otogardan otobüs ile Ohrid’e geçebilirsiniz sanırım. Birebir denemediğim için net diyemiyorum ama bu şekilde araştırabilirsiniz.

Reply
özden Mayıs 2, 2019 - 9:12 am

Merhaba Öykü hanım, çok faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorum elinize sağlık 🙂 Eylül’de Ohrid’e gitmeyi düşünüyoruz fakat araçsız olacağız. bu bir sıkıntı oluşturur mu sizce? Özellikle Sveti Naum’u görmeyi çok istiyoruz.

teşekkürler!

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 2, 2019 - 9:25 am

Merhaba, çok teşekkürler yorumunuz için. Mutlaka Ohrid merkezden Sveti Naum’a giden otobüs vb araçlar vardır diye düşünüyorum onu araştırabilirsiniz. Onun dışında Ohrid Göl ve çevresi için araca ihtiyacınız yok 🙂

Reply
Eren Nisan 9, 2021 - 5:54 pm

Çok güzel tasvir etmişsiniz teşekkürler..

Reply

Leave a Comment