Amsterdam Kasabalar Gezi Rehberi

by Öykü Yalçın

Uzun zamandır Hollanda & Belçika gezisi yapmak istiyordum. Böyle alacağım arabamı şehir şehir kasaba kasaba gezeceğim. Canımın istediği, gözümün güzel gördüğü her noktada durup ineceğim ve o güzelliği fotoğraflayacağım. İşte yaptım! Size çok güzel bir AMSTERDAM KASABALAR rotası çıkardım. Amsterdam yakınlarındaki köy ve kasabalar neler merak ediyor musunuz? Tez vakitte gitmeli, bu keyifli yolculuğu öykülerinize eklemelisiniz.

AMSTERDAM KASABALAR gezi vlogumu izlemek ve Youtube kanalıma abone olmak için:

Amsterdam’a en fazla bir saat uzaklıkta olan bu kasabalar şehir hayatının tamamen dışında birer huzur merkezi. Klasik Amsterdam seyahati yapmak yerine bu geziyi hayal kasabaları ile unutulmaz hale getirebilir, yemyeşil kırlar üzerindeki kuzulara selam vererek alternatif bir rota çizebilirsiniz. Üstelik bahar aylarında meşhur Hollanda lale bahçeleri bir renk şöleniyle sizi bekliyor olacak.

AMSTERDAM KASABALAR Gezisine Hangi Mevsimde Gitmeli?

Amsterdam kuzeyde bulunan bir şehir olduğundan bahar aylarında bile pek sıcak sayılmıyor. Yaz aylarında ise oldukça kalabalık olduğundan seyahatinizi planlamak için en uygun zamanın Nisan – Mayıs ayları olduğunu düşünüyorum. Üstelik bu aylarda lale mevsimine denk geldiğinizden Bonus olarak meşhur Keukenhof lale bahçelerinde farklı bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Umur’la yeşilçam filmleri tadında koşturduk bu mis kokulu çiçeklerin içinde 🙂

KEUKENHOF LALE BAHÇELERİ

AMSTERDAM KASABALAR rotası nasıl gezilir?

İstanbul’dan 3 saatlik bir uçuş sonrasında gözlerinizi Amsterdam’da açtığınızda bence ilk yapmanız gereken araba kiralamak. Kasabaları gezmek için Amsterdam Merkez Tren İstasyonundan kalkan otobüs seçeneğiniz var ve tüm gün geçerli bilet 10 €. Lakin derseniz ben Giethoorn kasabasına da gideceğim ya da gelmişken 2 saat uzaklıktaki Belçika’ya da giderim bir Brugge yaparım o zaman araba kiralayın. Biz aynen söylediğim şekilde düşünerek, biraz da lükse kaçarak dizel otomatik sigorta dahil günlük 59 Euro’ya arabamızı kiraladık. Ehliyetlerimiz yurtdışında 6 ay süreyle geçerli olduğundan araba kiralamakta hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Sadece ülke değiştirecekseniz bunu kiralama formunda belirtmeniz gerekiyor.

Bizim gibi gelmişken Belçika’ya gider Brugge – Gent – Brüksel rotası çizerim diyenlerdenseniz sizi LEZZET KOKAN ŞEHİR: BRUGGE GEZİ REHBERİ yazımı okumaya davet ediyorum. Bence okuduktan sonra burayı da listenize eklemek isteyeceksiniz.

Ben yine seyahatinizi kendi kendinize planlamanıza yardımcı olacak 10 SORUYLA BİR SEYAHAT NASIL PLANLANIR? yazımı buraya koyuyorum. Araba kiralamak, vize almak gibi tüm sorularınızın yanıtı burada.

Amsterdam’da Nerede Kalınır? Amsterdam Otel Önerisi

Konaklama konusunda en pahalı şehirlerden olan Amsterdam için Airbnb iyi bir seçenek. Veya bizim gibi şehrin çok merkezinde olmayan sadece birkaç metro durağı uzaklıktaki otelleri tercih edebilirsiniz. Biz tercih ettiğimiz Hotel Casa Amsterdam’dan çok memnun kaldık. Otopark için günlük 20€ ücret istenmesine rağmen oteli tercih etmiştik fakat meğerse Amsterdam’da gece 21:00’dan sonra ve tatillerde otopark ücretsizmiş. Zaten şehirde herkes bisiklet kullandığından otopark yerleri hep boş. Yani otopark konusunda Amsterdam’da hiç sıkıntı çekmedik. Otelimize de gecelik kişi başı 300 TL ödedik. İlla ki şehir merkezinde olmak istiyorum derseniz hostel seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

Şehir içi ulaşımda metro veya trene tek yön 2,60 € ödeyerek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ama burası bisikletler şehri. Her yol, her trafik ışığı hatta her insan bisiklet sistemine göre tasarlanmış. Siz de saatlik 5 € ya da günlük 15 €’ya bisiklet kiralayabilirsiniz. Fakat dikkatli olun inanılmaz profesyonel bisiklet kullandıklarından ortalık vızır vızır bisikletli kaynıyor. Aksi halde bir bisiklet kazası sonucunda kendinizi kanalı boylamış bulabilirsiniz.

AMSTERDAM KASABALAR rotası için kaç gün gerekli?

Kasabalar küçük olduğundan hepsinde 1 saat geçirseniz yetiyor. Bu sebeple tüm rotayı hiç de kendimizi sıkıştırmadan 1 gün içinde tamamladık. Amsterdam kasabalar rotamız şu şekildeydi: Marken, Volendam, Edam, Zaanse Schans, Haarlem, Keukenhof

HOLLANDA KASABALAR ROTASI

KUZULARA SELAM VEREN BİR ÖYKÜ

Sabahın erken saatlerinde kahvaltımızı Marken’de gerçekleştirmek üzere yola çıktık ve 30 dakika sonra meşhur Hollanda tahta ayakkabılarını üreten Marken müzesinin önündeydik. Bu arada yol üzerinde gördüğümüz evler daha ilk kasabamıza varmadan bizi Hollanda’ya aşık etmişti. Marken eskiden adayken daha sonra karayolu ile bağlanarak yarımada olmuş bir balıkçı kasabası. Kahvaltı için buradaki De Verkeerde Werald adlı kafede bir şeyler atıştırıp kasabayı gezdikten sonra Volendam için yola koyulduk.

MARKEN

Volendam kasabaların en büyüğü, çok daha fazla dükkan ve kafe ile dolu. Biz arabamızla karadan 20 dakikada ulaşım sağladık ama 9 €’ya feribotla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Burası peyniri ile ünlü olduğundan kendimizi doğruca meşhur Cheese Factory’e attık. Burada hem çeşit çeşit peynirlerin ücretsiz tadımını yapabilir hem de denk gelirseniz peynir yapımını izleyebilirsiniz. Peynirlerin fiyatı ortalama 10 €. Benim favorim pestolu peynir oldu.

PEYNİR TEKERLEKLERİ TAŞIYORUZ

VOLENDAM EVLERİ

Volendam’dan çıktıktan 8 dakika sonra Edam’daydık. Edam, 12.yüzyılda balıkçıların ve çiftçilerin nehir kenarına yerleşmesi sonrasında kanallardan Edam peyniri ticareti yapılmasıyla ünlenmiş bir kasaba.

Daha sonra rotamızı Hollanda’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan yel değirmenleri ile ünlü Zaanse Schans’e çevirdik. Burası için o kadar heyecanlıydım ki. Heyecanım da boş çıkmadı. O kanallar üzerine kurulu muhteşem evler beni resmen büyüledi. Bu kasabada yel değirmenlerinin birinin içinde sıcak çikolata yapılıyor. Burada mutlaka rumlı sıcak çikolata içmelisiniz. Civardaki tüm kutu gibi minik dükkanlardan leziz waffle kokuları geliyor. Bence buraya bayılacaksınız.

ZAANSE SCHANS

ZAANSE SCHANS

ZAANSE SCHANS

Günün son kasabası Haarlem. Harlem’in merkezi Grote Markt meydanı. Burada Belediye Binası, Hoofwacht & Saint Bavo Katedrali bulunuyor. Yemek molası verebileceğiniz ideal nokta. Haarlem diğer kasabalara göre çok daha şehirimsi, canlı ama bozulmamış yaşanılacak bir yer.

HAARLEM

HAARLEM

Bu muhteşem Amsterdam masal kasabalar gününü Keukenhof lale bahçelerinde gün batımıyla bitiriyoruz. Keukenhof her yıl yaklaşık 1.000.000 ziyaretçi alan, içerisinde 7 milyondan fazla lale, nergis ve sümbül bulunan 32 hektarlık alana yayılmış bir park. Amsterdam’dan yarım saat, Haarlem’den 15 dakika araba yolculuğu sonrasında bu cennete ulaşıyorsunuz. Keukenhof bahçelerine 16 €’ya ücretli olarak girebilirsiniz, bisiklet veya bot kiralayarak gezebilirsiniz. Lakin biz öyle yapmadık. Herhangi bir ücret ödemeden tarlalarda soluksuz koşturmayı ve mis kokuları içimize çekmeyi tercih ettik. Çok da memnun kalarak ayrıldık.

KEUKENHOF

Gezimizi Amsterdam’ın harikalar diyarından fırlamış kasabalarına hayran kalmış şekilde tamamladık. Eğer fazladan 1 gününüz varsa Amsterdam’a 1,5 saat uzaklıktaki Giethoorn’u yani Hobit Köyü’nü de ziyaret etmeyi düşünün derim.

Biz ise kalan günlerimizi ve özellikle gecelerimizi Amsterdam’ın merkezinde geçirmeyi tercih ettik. Müze müze gezmedik, klasik bir Amsterdam turu yapmadık. Yine de çok eğlendik ve ortaya böyle güzel anılar çıkardık.

AMSTERDAM’DA GÜN BATIMI

Amsterdam

Kopenhag Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Dubrovnik Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

Budapeşte Gezi Rehberi yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Sizinle tüm tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Keyifli seyahatler!

Bunları da sevebilirsiniz...

5 comments

Zeynep Aralık 25, 2017 - 11:04 am

Merhaba 🙂 Amsterdam köylerinde otopark olayını nasıl hallettiniz acaba, Giethornn’da ücretsiz otopark bulunuyor sanırım. Diğer yakın köylerde de ücretsiz otoparklar var mı? Şubat ayında 4 gün amsterdam da olacağız araba kiraladık ama park ve ceza ücretleri şimdiden gözümüzü korkutmaya başladı sanki 🙁

Reply
Öykü Yalçın Aralık 26, 2017 - 2:26 pm

Amsterdam’ın çoğu köyünde arabanızı park ettikten sonra civarda bulunan parkmetrelerden ne kadar süre kalacağınıza göre fiş alıp, o fişi camda görünebilecek bir yere bırakmanız bekleniyor. Dediğim ücretlerde genelde max 3-4 Euro civarı. Lakin ciddi bir kontrol sistemi olduğunu söyleyemem. Bizim yarım saatlik fiş alıp 2 saat kaldığımız oldu ve herhangi bir yaptırımla karşılaşmadık. Sadece Zaanse Schans’de otoparka bırakmayıp sokakta yer aradık ve bulduk. Araba ve otopark olayının sorun çıkaracağını sanmıyorum 🙂

Reply
Hangi Mevsimde Nereye Gidilir - Hangi Ayda Nereye? | Öykünün Öyküleri Mart 27, 2018 - 1:56 pm

[…] uçar Bled Gölü’nde sevgilinizle romantik bir hafta sonu geçirirsiniz mesela. Ya da Hollanda‘da Amsterdam’ı ve köylerini keşfettikten sonra kendinizi lale bahçelerine […]

Reply
Batuhan Karakullukcu Haziran 18, 2018 - 7:03 am

Öykü amsterdam seyahatimizde blogundan çok faydalandık, eline sağlık, nice şehirlere , selamlar.

Reply
Öykü Yalçın Haziran 19, 2018 - 2:10 pm

Süper, çok sevindim!

Reply

Leave a Comment