Belgrad Gezi Rehberi – Ucuz ve Vizesiz Yurtdışı

by Öykü Yalçın
belgrad-gezi

Tuna ve Sava nehirlerinin birbirine karıştığı topraklar üzerine kurulmuş güzel şehir Belgrad’ı gezmeye ne dersiniz? Tarih dolu kırık dökük binalarıyla, her yerde Avusturya, Macaristan ve tabi ki Osmanlı izleri bulabileceğiniz, hem tarihi hem eğlencesi olan bir şehri Belgrad Gezi Rehberi ile keşfediyoruz.

Başlamadan önce tüm gezilerime eşlik etmek ve benimle beraber gezmek için Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın! Belgrad Gezi vlogumu kanalda bulacaksınız.

Belgrad’a Ne Zaman Gidilir?

Belgrad’a ilk gidişim bireysel gezi amacıyla 2016 yılında Ekim sonu soğuk havalardaydı. İkinci gidişim ise, ki bu blogdaki güncel fotoğraflar oluyor, 2021 Ağustos ayında Belgrad Turizm Ofisi daveti ile sevgili arkadaşlarımdan oluşan bir influencer grubu ile oldu. Özetle, yazın keyfi sonbahardan çok daha başkaydı. Kışı saymıyorum bile. Gezmek isteyen her havada her koşulda gezer ama maksimum keyif arıyorsanız yaz aylarını tercih edin derim.

Belgrad Vize İstiyor Mu?

Belgrad, Türk vatandaşlarından turistik amaçlı seyahatlerde vize istemiyor. Pasaportta da garip sorular ile karşılaşmadan kolaylıkla ülkeye giriş yapıyorsunuz. Seyahat etmek için pasaportunuz olması yeterli.

Belgrad Güvenli Mi? Şehir Hakkında Gözlemler

Belgrad güvenli, tek başınıza da gezebileceğiniz bir şehir. Sadece kapkaç ve dolandırılma konularına dikkat etmek gerekiyor.

Belgrad’a Nasıl Gidilir? Belgrad Ulaşım

Belgrad Nikola Tesla Havaalanı’na ulaşım sağlamak için birçok seçenek var. Biz ilk gezimizde, seyahat tarihimize çok kısa bir süre varken bir anda karar verip bilet almıştık. Sırbistan’ın ucuz olması, bir de yakın olması onu cazip kılan şeyler zaten. Bu sebeple son dakika alınan biletler yüksek fiyatlı olabilir. Önceden araştırmak ve planlı olmak Belgrad gezi rotası için gerekli.

Havaalanından şehre ulaşımda A1 otobüsünü kullanabilirsiniz. Fiyatı 300 Sırp Dinarı. Ülkede para birimi Sırp Dinarı. Havaalanında her zamanki gibi çok düşük kurdan bozuyorlar bu sebeple yol parası kadar bozdurmanız yeterli olur. Dolar kuru Euro’ya göre daha iyi. Yanınızda Dolar getirirseniz şehir merkezinde rahatlıkla bozdurabilirsiniz. Veya ATM’lerden Sırp Dinarı çekebilirsiniz.

Belgrad Şehir İçi Ulaşım

Belgrad yürüyerek rahatlıkla gezilebilecek bir şehir. Bu gibi tarihi dokusu olan şehirler bence kesinlikle yürüyerek gezilmeli. Çok isterseniz şehir turu atmak için tramvayı kullanabilirsiniz. Ama olur da taksiye binerseniz mutlaka taksimetre açtırın. Mümkünse pembe tabelalı taksileri kullanın, aksi halde taksiciler tarafından kandırılmak olası bir senaryo.

Otobüslerde çok sık kontrol yok bu nedenle turistler ödeme yapmadan kullanma hatasına düşebiliyor. Kontrole denk gelirseniz ceza ödemek zorunda olduğunuzu hatırlatmak isterim.

Belgrad’da Nerede Kalınır? Belgrad Otel Tavsiyesi

İlk Belgrad gezimizde, Knez Mihailova Caddesi’nin üzerinde yer alan Prince Hall otelinde kaldık ve çok memnun kaldık. Tatlı otelimiz için tıklayınız.

2021 yılındaki gezimizde ise şehre bir tık daha uzak Central Point‘te kaldık. Bu otel de çok keyifliydi ve yine Knez Mihailova’ya yürüyerek ulaşım sağlayabiliyoruk.

Belgrad Yeme İçme Mekan Tavsiyeleri

Öncelikle bilmemiz gereken Belgrad’da her yerde ama her yerde sigara içiliyor. Bu sebeple mutlaka rezervasyonunuz sırasında tercihinizi belirtmelisiniz. Ve ilk cümleden de anlaşılacağı üzere rezervasyon olmadan hiç bir mekanda popüler saatlerde yer bulamazsınız. Bir de porsiyonlar kocaman o sebeple maymun iştahlı davranmamak mantıklı olabilir.

2016 yılında gittiğim mekanları da 2021’de ziyaret ettiklerimi de yıl olarak belirterek yazıyorum.

2021 Belgrad Gezi Mekanlarım

Lorenzo & Kakalamba

Hem 2016 hem 2021’de ziyaret ettiğim, Belgrad’a geldiğinizde dekorasyonunu görmek nedeniyle mutlaka gidilmesi gereken İtalyan restoranı. İçerisi dekorasyon anlamında baya yaratıcı. Her yerini gezin, tuvaletler dahil pek eğlenceli! (2016 – 2 kişi içki ve yemek 170 TL)

Crna Ovca

Lezzetinden kullandığı malzemenin doğallığını anlayacağınız bu dondurmacı yeme içme rehberinin favorileri arasına girmeye hak kazandı. Tuzlu karamel ve orman meyve en sevdiğim dondurma çeşitleri, burada da onları deneyip çok beğendim.

Eklektika 40

Sahibi bir Türk olan bu kahveci bize şahane bir dinlenme molası yeri oldu. Kahvelerini de güleryüzlerini de sevdik.

? (Evet mekanın adı Soru İşareti)

Burası Belgrad’ın en eski meyhanesi. Kilise karşısında olduğu için bir zamanlar adı “Kilisenin Karşısı” anlamına gelen bir isimmiş. Sonra tepki alınca kaldırmak zorunda kalmışlar. Sahibi de yeni bir isme karar verememiş olacak ki soru işareti koymuş mekanın adını.

Kuccica

Nehre düştü düşecek oturduğunuz ama manzarası ile sizi hayran bırakan bu mekanda tek sıkıntı kokteyller. Üzgünüm beğenmedim ama manzarası için gidilir. Yanında da gece kulübü var. Dans etmek isteyen sonra oraya kaçabilir.

Majstor İ Margarita

Avrupa’nın en iyi 50 pizza mekanı arasında olduğunu duyunca gidip denemek istedik. Çok güzel kaloriler aldık. Hele sondaki tatlı olarak yediğimiz çikolatalı pizza Instagram hesabım @oykununoykuleri nde paylaştığımda olay oldu!

Boho Bar

Kalemegdan manzarasında bohem dekorlar eşlinde keyifli vakit geçirmek için uğradığımız bu mekanı sevdik.

Ambar Beton Hala

Gün batımı yaparken nerede otursak sorusunu çözmek için bu öneriyi bırakıyorum. Mekanın kendine has kokteyllerini denemeniz tavsiye.

Angry Monk

Belgrad’ın en pahalı, en lüks mekanlarından birindeyiz. Şahane bir Asya mutfağı. Ne yediysek sevdik ama en meşhur seçenekleri yazacağım. Gecenin yıldızı suşi ve gyozaydı. Rock n roll, kamikaze, sandviç roll, crazy roll en iyi suşi opsiyonları.

Kokteylim ekşiydi ve pamuk şeker ile sunuldu. Mekandaki müzikler tam Buddha Bar konseptiydi. Çok sevdim.

Mama Shelter

Gün batımı için bonus öneri bırakıyorum. Çünkü “Gün batımı görmediğimiz ülke kalmasın.”

2016 Belgrad Gezi Mekanlarım

Dva Jelena

Bir akşam yemeği için kesinlikle tercih etmeniz gereken yer burası. Skadarska bölgesinin bohem sokaklarında bulunan bu mekan, Sırp usulü meyhane kültürü, folklorik canlı müzik tadıyla çok geleneksel ve keyifli. (2016 – 2 kişi içki ve yemek 150 TL)

Pekara Toma

Belgrad’ın ünlü fırını. Öğle arası gezip tozarken acıktığınızda içeri girin. Tatlısından pizzasına hamur işinden aklınıza ne gelirse her şeyi acayip lezzetli.

Cantina De Frida

Adından da anlayabileceğiniz üzere ‘Frida’ konseptli bu restaurant Beton Hala bölgesinde bulunuyor. Deniz kenarında Belgrad’a göre sofistike mekanların bulunduğu lezzetli Meksika yemeklerine sahip bir mekan. (2016 – 2 kişi içkili 150 TL)

Zemun Šaran Balık

Kiremitte balık ve ev şarabını denemelisiniz.

Berliner

Çeşit çeşit bira deneyebileceğiniz, sosislisi ve tavukları pek leziz, ucuz mekan. ( 2016 – 2 kişi içkili 50 TL)

Belgrad’da Yeme İçme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rakija, bu toprakların yerel içkisi. Çok sert olduğunu ve bizim rakı gibi kolay içilebildiğini düşünmeyin. Birçok aroması var ama ballı olan favori diye tavsiye bırakmak istiyorum.

Cevapci, bizim kebap kültürümüz.

Şopska, çoban salatasının üstüne peynir ekleyerek sunuluyor. Çok lezzetli olduğunu düşünüyorum.

Belgrad Gezilecek Yerler

KALEMEGDAN

Kale Meydan, adı Osmanlı döneminde verilmiş kalenin bulunduğu Belgrad’ın en turistik bölgesi. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği manzarayı izlemelisiniz. Zamanında Fatih buradan toplarla saldırmış ve İstanbul Kapısı’nı görmelisiniz. Parkta keyifli vakit geçmek ve her yere gidip çıkmak burada geçireceğiniz zamanı kaliteli kılacaktır.

Burada ziyaret etmeniz gereken mekan 2021’de gittiğim Boho Cafe. Kale manzarasında, bohem bir konseptte tasarlanan mekan gün batımı saatlerinde çok keyifli.

KNEZ MIHAJLOVA

İstiklal Caddesine çok benzeyen boylu boyunca uzanmış bu sokakta bol bol yürüyün, mekanlarında takılın. Republic Square ya da Kalemegdan gibi noktalardan yürüme mesafesinde.

SIRBİSTAN ULUSAL BANKASI:

Buranın en güzel detayı müze olan bankayı gezdikten sonra resminizin olduğu bir para bastırmak. Ne yazık ki hafta sonu kapalı olduğundan biz yapamadık! Republic Square’e yakın.

SKADARLIJA

Belgrad’ın Bohem Bölgesi olarak bilinen turistik bölgede yerel restaurantlar ve güzel barlar bulunuyor.

Burada 2021’de Restoran Velika Skadarlija’ya gittik ve yemeğimizden çok keyif aldık. 2016’da ise yukarıda bahsettiğim Dva Jelena’yı denemiştik.

AZİZ SAVA KATEDRALİ

Belgrad’ın en görkemli noktası olabilir. Dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olduğu söylenen Aziz Sava, çoğu kişi tarafından Ayasofya’ya benzetiliyor.

TASMAJDAN & ST. MARK’S KİLİSESİ

Taş Meydan parkında bulunan kilise hala faaliyet gösteriyor. Vakti zamanında Bizans mimarisin canlandırmak niyetiyle inşa edilmiş.

NİKOLA TESLA MÜZESİ

Nikola Tesla’ya olan saygım ve hayranlığımdan mı bilmem ama buradayken böyle bir adam yaşasaydı hayatımız nasıl olurdu diye düşünmekten kendimi alamadım. Çünkü kendisi alternatif akımı bulmuş fakat Edison tarafından ihanete uğramış bir kişilik bildiğiniz gibi. Müzenin giriş ücreti 500 RSD. Rehber bu ücrete dahil. Bu müzeyi anlamak için rehberle gezmek gerekiyor. Onun içinde belirli saatler var. Baya küçük bir müze ama içeride yapılan deneylerle keyifli olduğu söylenebilir.

BETON HALA

Gün batımı için tercih edebileceğiniz, nehir kenarında kafelerin konuşlandığı Belgrad’ın genç bölgesi. Eğer nehirde tekne turu yapmak isterseniz tekneler Ambar restoranın önünden kalkıyor.

ZEMUN

Gözde mekanlarıyla ünlü yeni şehrin merkezi. Bir nev-i Karşıyaka diyebiliriz. Zemun, Belgrad’a göre çok daha Avrupa havasına sahip. Kesinlikle 1 tam gün ayırılması gerektiğini düşünüyorum. Gardos Kulesi’ne çıkıp Zemun manzarası izlemek ziyaret ettiğinizde atlanmaması gereken bir aktivite.

Belgrad Zemun Ulaşım

Belgrad’dan Zemun’a ulaşım yarım saat sürüyor. Knez Mihailova yakınlarındaki Terazje Meydanı otobüs duraklarından otobüse binerek Zemun’a ulaşabilirsiniz.

Novi Sad da Belgrad’a gelip fazladan bir günü olan gezginlerin ziyaret ettiği bir şehir. Bazıları Belgrad’dan bile keyifli olduğunu söylüyor. Vaktiniz varsa değerlendirebilirsiniz.

Belgrad ve aslında tüm Sırbistan zaman zaman birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Seyahat tarihinizde bir etkinlik var mı diye önceden araştırma yapmayı unutmayın.

O zaman ne yapıyoruz? Burnumuzun dibindeki bu güzel topraklar için en kötü 2-3 gün ayırarak Sırbistan Belgrad yollarını tutuyoruz. Umarım Belgrad gezi rotanızda bol bol kulaklarımı çınlatırsınız. Sevgiler!

Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum yazım için tıklayın.

Yurtdışına İlk Defa Çıkacaklara Tavsiyeler yazım için tıklayın.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Bulunur yazım için tıklayın.

Dünyaca Ünlü Festivaller Karnavallar yazım için tıklayın.

10 Soruyla Bir Seyahat Nasıl Planlanır yazım için tıklayın.

Seyahat Etmenin – Hobi Paylaşımının İlişkiler Üzerine Etkisi yazım için tıklayın.

Sizinle tüm Belgrad gezi tecrübelerimi paylaşarak seyahatinizin mükemmel olması için elimden geleni yapmaya çalıştım! Tüm sorularınızı ve yazımla ilgili yorumlarınızı aşağıda yorum kısmına bırakırsanız beni çok mutlu edersiniz.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz...

4 comments

Onuryo Mayıs 4, 2018 - 8:21 pm

Belgrad biletimi aldım ardından da oykununoykuleri.com a girdim bu iki şey yeterli sanırım seyahat öncesi 🙂

Reply
Öykü Yalçın Mayıs 7, 2018 - 3:13 pm

Ay çok sevindim! Sizin için seve seve gezi danışmanlığı yapabilirim 🙂

Reply
Hande Akar Aralık 13, 2018 - 8:11 am

Sizi seviyor ve takip ediyorum ama bence daha kapsamlı yazılar yazmalısınız.

Reply
Öykü Yalçın Aralık 13, 2018 - 8:46 am

Bu yazı ilk zamanlardan, her bloggerın ilk yazmaya başladığı zamanlardan kalan böyle eksikler olabiliyor. Takip ve ilginiz için çok teşekkür ederim! Sizi güncel yazılarıma bekliyorum <3

Reply

Leave a Comment