Meksika Hakkında İlginç Bilgiler

by Öykü Yalçın
E hak verirsiniz ki bir Avrupa ülkesinden veya alışılagelmiş standartlardan çok uzak olan  bu ülkenin ilginç olayları hakkında ayrı bir yazı yazmasam haksızlık olurdu. Kendi içinde bile çok ayrı fiziksel ve davranışsal farklılıkta insan profilini barındıran bu ülke, insana bir stand up şovu yaptırabilecek kadar malzeme çıkarıyor aslında. Gelin bu seyahat tecrübesinde nelere ‘aaa öyle mi?’ tepkisi verdik paylaşalım.
Meksika Gezi Rehberi yazım için tıklayın.
İspanyolca bilmemenin garip karşılandığı ülke: Arkadaşım biri bunlara söylesin her ne kadar İspanyolca dünyada ikinci dil olsa da (ki ispanyolcanın da milyon çeşidi var, Meksika’daki de hepsinden farklı) İngilizce konuşan turistleri İspanyolca bilmiyor musun diye garipsemek nedir?

Otoban tabelalarında özel işletmelerin isminin yazması: Yeterli para verdiğiniz durumda otobanda gördüğünüz tabelanın üzerine kendi isminizi bile yazdırabilirsiniz. Cancun bölgesinde büyük özel işletme grubu (x-elha, x-caret vb) bünyesindeki her tesis için otobanda tabela var.

Unutulan eşyanın alınması (çalınması) durumunun hak görülmesi: Eğer bir yerde eşyanızı 2 dk için unutup gitmişseniz Meksikalı kardeşlerim bu eşyaları almayı tabiri caizse ‘çalmayı’ kendilerinde hak görüyorlar. Eğer ki siz onu unutan insanı uyarırsanız bir de üzerine fırça yiyorsunuz. Neymiş arkadaşım o onun hakkıymış!

Arkadaş canlısı toplum olmak: Biriyle tanışmak, arkadaş olmak ya da ilişki yaşamak mı istiyorsunuz? Bu kişinin yanına gidip telefonunuzu uzatın ve telefon numarasını yazmasını isteyin. Alın ve devam edin. Kimse vermem demez 🙂

Kırmızı ışıkta uyumak: Tamam sıcak. Ama kimse sıcağı bahane edip  bu kadar uykucu olamaz. Hayatın 30 saniyesini bile kaybetmeden kırmızı ışıkta uyumayı tercih eden Meksikalı arkadaşlar için alkışlar nerede!

Pastör döner: Türk asıllı Alman bir vatandaş ki adı ‘Pastör’ günün birinde Meksika’ya yerleşir ve bizim Türk dönerini Maya’lı arkadaşları ile tanıştırır. Sonuç? Şu an Meksika’da bizim Bursa döneri ‘Pastör’ olarak biliniyor.

Kısa binalar ve hamak kültürü: Bence bu konu da yine havanın sıcak olmasından kaynaklı da! Adamlar bi kat yapmış, ikinciyi çıkmamış. Tüm binalar kısacık, renkli, dipdibe. Hem evlerin içi küçük olduğundan hem de sıcaktan, yatakta uyumak yerine hamakta uyumayı tercih ediyorlar. Bundan mütevellit heryerde hamakcılar hamak satıyor. Bizim ‘Yataş’a burada iş yok.

Tope’ler ve yaya üstünlüğü: Bizim minik kasisleri on ile çarpın işte Meksika’daki tope’ler. 30 saniyede bir yolda önünüze çıkan dağımsı küçük tepecikler. Kazara görmez de hızlı girerseniz arabayı orda bırakın, nasılsa araba ucuz alırsınız 1-2 maaşınızla yeni bi şey. Lakin amaç ne? Amaç yayalar adımını atar atmaz arabalar dursun, yayalar da topelerden rahat yürüsün. Tam bizim ülke yani..

Meksikalı Taksiciler Derneği: Buralarda taksicilerin borusu öter Uber de neymiş diye isyan başlatan yürek yemiş kardeşlerim sokaklarda direnmekte, size burda ekmek yok mesajı vererek Ubercileri yıldırma peşinde eylem yapmakta. Hadi yiyorsa yapın Uber. Yapın da bi Mayfa tanıdığı olan taksici olmasın mazallah.

Eczaneler / Eczanelerimiz: Eczaneden elektrik sayacı sıfırlanır mı? Peki hediyelik eşya alınır mı? Tekila da mı alamam diyorsunuz? Siz eczane görmemişsiniz o zaman gençler. Bunların yanı sıra senin bildiğin marka ilaçların içindeki hammaddeden yapılan daha düşük bütçeli ama aynı etkiyi yaratan ikincil piyasa ilaç bile bulabilirsin buralarda. Onlarda çözüm çok.

Geleneksel yemek: Herkesin geleneksel yemekleri vardır. Ama onların Nachos, taco, guacomale, ceviche’si her sofrada olmazsa olmaz. Yemeyi çok seven, kilo almayı zerre problem etmeyen, günün yarısında sürekli içki içen, yediği her yemeğe hatta içtiği biraya bile acı sos atan insandır Meksikalı.

Marimba sokak müziği: Yemek yediğiniz herhangi bir restaurantta önünüzde çalınmaya başlanacak Marimba adlı müzik enstrümanı ilk başta güzel sonra ise tatsızlık seviyesi artarak işkenceye dönüşme potansiyeli yaşatan bir anı bırakacak size. Kulak tıkacı götürülmesi tavsiye edilir.

Maymun sevgisi: Otobandaki elektrik direklerinin arasında iplerden örülü merdivenler / bağlantı yolları gördük. İp cambazı çıkacak hali yok yani nedir bu iş diye sorup soruşturunca bir öğrendik ki maymunlar rahat dolaşsın, elektrik kurbanı olmasınlar diyeymiş.

Oxxo sağolsun: Bira sudan ucuz ve maşallah çeşit çeşit. Nerede mi? Adım başı görebileceğiniz her yerdeki Oxxo marketlerde. İçinde hotdog da yapabilirsiniz, ilaç da alabilrsiniz, fatura da ödeyebilirsiniz. Bu  çok amaçlı marketler topluluğunda sadece Pazar öğleden sonraları içki satışı yapılmıyor. Çünkü herkes tatil günü demlenme işini abartıp Pazartesi işe gitmiyor. Rahat adamlar ne diyelim.

Maaşların ayda 2 defa yatırılması: Maaşlar 1’inde ve 15’inde olmak üzere ayda 2 defa dağıtılıyor. Neden mi? Çünkü bu Amigolar ayın 2’si ve 16’sında marketlerde mekanlarda paraları gömüp kalan günler aç kalıyorlar. Bu kadar günlük yaşayan bir halk olamaz. Yarına Allah kerim.

Geniş yelpazede mutluluk artırıcı öneriler sunan amcalar: Caddede  yürüdüğünüz bir akşam karşınıza çıkan bir adam size sorular sormaya başlar: Uçmak ister misin? Daha sonra karşı cinsinizi size sunar. Erkek & Kadın ister misin? Daha sonra ise hem cinsinizi size sunar. Erkek & Kadın ister misin? Tüm sorulara cevabınız Hayır ise iyi akşamlar der yoluna devam eder.

Uluorta Çocuk Emzirmek: Meksikalı anneler bizim gibi göğsümü örteyim, aman görünmesin peşinde değil. Markette memesini tamamen açıp çocuk emzirebiliyorlar. Kimse de bakmıyor vallahi. Yiğidin malı meydandadır felsefesi ile hayata devam.

Acil Kavramı: Birine işiniz düştüğünde işim acil dediniz ve karşınızdaki insan hiç de acele davranmıyor. Hadi ama dediniz. O ise bir Meksikalı olduğu için size şunu der: ‘Senin acelen var dostum, benim değil!’ Allah aşkına markette su almak nasıl 15 dk sürebilir?

Sadede gelelim. Tamam bizim ülkemiz de çok düzenli sayılmaz ama bizim gibi tez canlı, sonuç odaklı ve çalışmayı seven titiz insanlar için Meksika, doğal güzellikler açısından cennet olsa da yaşamak için uygun mu varın siz düşünün.

Beni ve daha bir çok fotoğrafımı instagram ve facebook adreslerimden takip edebilirsiniz.

Adios!

Bunları da sevebilirsiniz...

4 comments

Nafiz Helvacı Ekim 2, 2016 - 9:14 am

Okumaya doyamadığım bir yazı olmuş. Ellerine, ayaklarına sağlık:) Bizim için daha çok gez.

Reply
Oyku Yalcin Ekim 2, 2016 - 9:24 am

Çok çok teşekkürler:)

Reply
Gül Şubat 5, 2017 - 1:25 pm

Öykü hanımcım ben de sizin gibi gezmeyi cok seviyorum.Dünyanın her yerini görmenizi isterim.Sizden çok güzel bilgiler alıyoruz yazılarınız cok güzel .Gezmeye devam lütfen sevgiler

Reply
Öykü Yalçın Şubat 5, 2017 - 4:36 pm

Merhaba Gül Hanım,
İçten yorumunuz için çok teşekkür ederim. 🙂 Sizin de seyahat tutkunu olmanız çok güzel! Gezmeye hep beraber devam edelim :))

Reply

Leave a Comment