Schengen Vizesi Nasıl Alınır

by Öykü Yalçın

Yeşil pasaportu olmayan biz normal vatandaşların sıkıntısıdır Schengen vizesi.. Vize olayı kadar da saçma bir şey olabilir mi yahu? Hepimiz dünya vatandaşıyız. Evrende ben şu an Mars ’a gitmek istesem ve yeterli teknolojim olsa gidebiliyorum ama burnumun dibindeki Bulgaristan ’a gidebilmek için Bulgaristan vizesi almalı ya da Schengen vizesine sahip olmalıyım.

Schengen dahil tüm vizeler aman ülkeme kaçak göçek girip kalmasın mantığının önüne geçmek için değil, nasıl benim ülkeme girecek adamdan ayak bastı parası alır, nasıl bir seyahati kapital düzende kaymak yaparım demektir.

Neyse yine estim gürledim  Bu bir seyahat öncesi ne yapmalıyım yazısı. O zaman nasıl alıyoruz vizemizi?

Bazı ülkeler sadece seyahat tarihleri için vize verirken, bazıları minimum 3 – 6 ay, bazıları ise daha önce Schengen vizenizin olmasına göre 2 yıla kadar vize verebilmektedir. Vizenizin multi (çoklu giriş) olması çok çok önemli. Ama zaten multi veriliyor. Yine de formda belirtin.Schengen vizelerinin 60 – 85 Euro aralığında ücretleri değişmekle birlikte, ülkesine göre de ortalama geçerlilik süresi değişmektedir.

En kolay Schengen vizesi veren ülkelerden bazıları; İtalya, Yunanistan, İspanya şeklinde. Yalnız Schengen’i ilk olarak hangi ülkeden alıyorsanız, ilk yurt dışı çıkışınızı o ülkeye yapmanızda fayda var. Aksi halde örneğin Almanya’dan vize alıp ilk olarak Yunanistan’a giriş yapmak isterseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Nispeten zor Schengen vizesi veren ülkelerden bazıları ise Norveç, Belçika, Almanya, Hollanda şeklinde.

Ama düzenli maaşı olan özellikle kurumsal bir yerde çalışıyorsanız, sigortanız düzenli ödeniyorsa, üzerinize ev / araba gibi kayıtlı eşyanız varsa hiçbir ülkeden korkmanıza gerek yok.

Vize işlemleri için direkt konsolosluktan randevu alabileceğiniz veya seyahat acentelerini kullanabileceğiniz gibi bazı ülkeler için sadece aracı kurumlar vize işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Örneğin; İtalya ve Almanya idata kurumu ile çalışıyor ve tüm süreç bu kurum üzerinden yürüyor.
Fikir vermesi açısından idata sürecini anlatmak gerekirse;

Idata üzerinden Almanya / İtalya ülkelerinden birini seçip, bulunduğunuz şehri ve ziyaret amacınızı seçerek randevu alabileceğiniz ofis adresi ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan “Gerekli Belgeler Listesi” ndeki belgeleri hazırlamalı ve “Başvuru Formu” nu eksiksiz doldurmalısınız. Eğer pasaportunuzu işlemler sonrasında başka birinin almasını istiyorsanız bunun için vekalet formu da bulunuyor.

Her bir başvuru için hem vize harcı hem de koordinasyon bedeli ödeniyor. 2016 rakamları 196 + 97 TL şeklinde. Vize ücreti idata ofislerinde nakit veya kredi kartı ile ödenebiliyor. 2017 itibariyle 60 Euro Vize Ücreti 27,5 Euro aracılık ücreti.

Randevuda evraklarınızı teslim edip parmak izi veriyorsunuz. Daha önce parmak izi vermişseniz bir daha gerek olmuyor. Eksik belgeniz varsa ücret karşılığında çıktı alma (2,5 TL), fotokopi çekme gibi işlemleri orada yapabiliyorsunuz.

Seyahatinizden minimum bir ay önce başvuru yapmakta fayda var. Zaten sizin yurt dışına çıkış gösterdiğiniz tarihte başlatılacak vizeniz. Çöp olmuyor yani

Schengen Vizesi Geçerli Ülkeler Hangileri?
Almanya / Avusturya / Belçika / Çek Cumhuriyeti / Danimarka / Estonya / Finlandiya / Fransa / Hollanda / İspanya / İsveç / İtalya / İzlanda / Letonya / Litvanya / Lüksemburg / Macaristan / Malta / Norveç / Polonya / Portekiz / Slovakya / Slovenya / Yunanistan

Schengen Vizesi İçin Temel Evraklar Neler?

  • Başvuru Formu
  • Son 6 ay içerisinde çektirilmiş iki adet vesikalık fotoğraf (fotoğrafçıya Schengen vizesi belirtilmeli)
  • Güncel pasaport aslı
  • Pasaport sahibine ait üzerinde T.C. Kimlik No yazılı 1 adet Nüfus Cüzdanı fotokopisi
  • Seyahat sağlık sigortası. (Sigorta AB Üye Ülkelerin tamamında geçerli olmalı, öngörülen transit ve ikamet süresini kapsamalı. Asgari poliçe tutarı 30.000 Euro teminatlı olmalı) : Ben direkt çıktı aldığımdan ve bizim poliçemizin arkası banka tarafından kaşeli imzalı olmadığından biraz sorun yaşadık. Ödemenin benim tarafımdan yapıldığını kanıtlamak için ek dekont istediler.
  • Şirket antetli kağıdına çalışanın görevini, işe giriş tarihini, maaşını ve talep ettiği izin süresini belirten işveren tarafından ıslak imzalı kaşeli dilekçe aslı
  • Şirketin imza sirküleri okunaklı fotokopisi
  • Faaliyet belgesi son üç ay içerisinde alınmış olmalı, aslı ve fotokopisi
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Ticaret Sicil Gazete veya bağlı bulunulan oda kaydının okunaklı fotokopisi
  • SGK işe giriş bildirgesi okunaklı fotokopisi
  • SGK son 4 aya ait prim bildirgeleri veya internetten alınacak SGK Hizmet Dökümü Cetveli.Emekli olarak çalışanlardan son 4aya ait sosyal güvenlik destek prim dökümleri
  • Maaş bordrosunun son 3 aya ait kaşeli – imzalı fotokopileri
  • Şahsa ait son üç aylık dönemi kapsayan bankadan alınmış imzalı kaşeli hesap ekstresi aslı ve imzalayan kişinin imza yetkisini gösteren banka imza sirküleri, hesap bakiyesinde belirli miktarlarda mevduat
  • Mal varlığınızı belgeleyen evrakların okunaklı fotokopileri (tapu, kira kontratı)
  • Gidiş – dönüş uçak ve otel (konaklama) rezervasyonları

Minimum 2 senelik vize çıkması dileklerimle.. Ucuz bilet buldun mu kop git.. Ohh.. Bol bol gezmeler 🙂

Bunları da sevebilirsiniz...

6 comments

Adsız Ağustos 9, 2016 - 1:04 pm

Merhaba ;

Gerçekten çok güzel bir site..sevdiklerinizle dostlarınızla ve eşinizle başarılarınızın devamını diliyorum.. daha fazla yazı için bekliyorum =) Etkinlikler sekmesine de fotografları bekliyoruz..
sevgilerle..

Reply
Oyku Yalcin Ağustos 31, 2016 - 1:11 pm

Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler, sevgiler 🙂

Reply
Milano Gezi Rehberi | Öykünün Öyküleri Ocak 25, 2018 - 6:45 am

[…] Avrupa […]

Reply
hazal melis karaköse Aralık 4, 2018 - 8:26 am

Merhaba Öykü Hanım;
Nasılsınız öncelikle 😀 benim bir kaç sorum var çalışıyorum ama üzerime ait tapu kira arsa yok bu sorun olur mu vize için

Reply
Öykü Yalçın Aralık 4, 2018 - 10:29 am

Instagram üzerinden de cevapladım ama hayır 🙂 Çalışan olarak başvuru yapıldığında en önemli konu düzenli maaşı belgeleyen bordro ve sigorta dökümleri. Gayrimenkul ve ek gelirler ikinci sıralamada.

Reply

Leave a Comment